Σκέψου, Άνθρωπε


Σκέψου, Άνθρωπε

Αφιερωμένο στους Αδιάφορους,
στους «Δύσπιστους»,
στους «Απολιτικούς»

Το βιβλίο αυτό προορίζεται για τους Αδιάφορους, τους Δύσπιστους, τους «Απολιτικούς», για όσους είναι επιρρεπείς στο να κλείνονται και να αγνοούν εγωιστικά τις πράξεις, τα έργα, τις προσπάθειες όσων υπόφεραν αγωνιζόμενοι για την ελευθερία των άλλων, των συγχρόνων τους και των απογόνων, και από τους οποίους αφαιρέθηκε η ελευθερία ενός άμεσου θανάτου και τους οποίους οδήγησαν να γεμίσουν τις καταχθόνιες πόλεις της καταστροφής, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης,  που δημιουργήθηκαν από τον ναζισμό στη Γερμανία και στις κατεχόμενες από αυτήν χώρες, κατά τη διάρκεια του πολέμου που εξαπέλυσε ο ναζισμός. Μιλάμε για τέσσερα, πέντε εκατομμύρια πλάσματα.

Αυτό το βιβλίο προορίζεται για όσους – Αδιάφορους Δύσπιστους “Απολιτικούς” Εγωιστές – “αγνοούν” ότι περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι θανατώθηκαν με τον πιο κτηνώδη τρόπο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης – μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν από μια συγκεκριμένη φυλή, την Εβραϊκή.

Αυτό το βιβλίο προορίζεται για όσους δεν ξέρουν και δεν πιστεύουν ότι η ελευθερία των ατόμων και των λαών -και επίσης η ανθρώπινη αλληλεγγύη- είναι οι μόνες εγγυήσεις ενάντια σε κάθε μορφή καταχρήσεων, ενάντια στη σκληρότητα, ενάντια στη βία. Σ’ αυτούς που -ακόμη και σήμερα- επινοούν  μύθους που έχουν οδηγήσει να γίνει συμψηφισμός της μεγαλύτερης σφαγής στην ιστορία.

Οι φωτογραφίες που βρίσκονται συγκεντρωμένες σ’ αυτό το βιβλίο είναι -σ’ ένα μεγάλο μέρος τους- πιστά αντίγραφα αυτών που βρήκαν οι Σύμμαχοι στα αρχεία των ναζί, των SS. Κι αυτό, επειδή οι υπεύθυνοι των θηριωδιών ικανοποιούνταν με το να καυχώνται και να ενημερώνουν -με ακλόνητα τεκμήρια- τους ανωτέρους τους για τα αποτελέσματα του έργου τους. Ικανοποιούνταν επίσης με το να εμπλουτίζουν την προσωπική φωτογραφική συλλογή τους και την αυτοβιογραφία τους με αυτές τις εικόνες – τεκμήρια της θηριωδίας τους.

Πειράματα πάνω σε ανθρώπινα σώματα, τα οποία αντιμετωπίζουν ως «φτηνό κρέας», για να δουν την αντοχή τους στον αέρα και στο νερό
.

Ένα μεγάλο, επίσης, μέρος των φωτογραφιών αυτών έχουν ληφθεί από τις συμμαχικές δυνάμεις, κατά την άφιξή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μια αμερικανική αποστολή επισκέπτεται ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μετά την απελευθέρωση
.
Ο Αϊζενχάουερ μπροστά στην αποκάλυψη μιας ακραίας και μακάβριας σφαγής
.
Ο Αϊζενχάουερ παρατηρεί μια αγχόνη, στο στρατόπεδο του Μπούχενβαλντ
.
Επιστροφή στο σπίτι, στην πατρίδα. Είχαν, πια, χάσει κάθε ελπίδα.

Μια φωτογραφία, από τις ελάχιστες του αφιερώματος, που παρουσιάζουν τους Σοβιετικούς, οι οποίοι πρώτοι μπήκαν στα στρατόπεδα και απελευθέρωσαν τους κρατουμένους. Ήταν αυτοί, που προσέφεραν το σημαντικότερο έργο σ’ αυτόν τον τομέα, πέρα από τα εκατομμύρια νεκρών, που ο σοβιετικός λαός θυσίασε στο βωμό της ελευθερίας των λαών του κόσμου και τσακίζοντας του Ναζί.

Ένα άλλο μέρος απ’ αυτές τις φωτογραφίες (αν και προφανώς είναι πολύ λίγες και σπάνιες) προέρχονται και από τους φυλακισμένους: πολλοί απ’ αυτούς, που «υπηρετούσαν» σε διάφορες εσωτερικές υπηρεσίες, είχαν τη δυνατότητα – με κίνδυνο της ζωής τους- να παίρνουν φωτογραφίες και να κρατούν τεκμήρια με φωτογραφικές μηχανές των SS.

Τα ανθρώπινα νεκρά σώματα, μετά το θάλαμο αερίων, οδηγούνται στους φούρνους, στα κρεματόρια
.
Μια ακόμη αποτύπωση της «τεχνικής του φούρνου», όπου εργάζονται οι ίδιοι οι κρατούμενοι, που κρατιούνται ακόμη στα πόδια τους, και οι οποίοι τροφοδοτούν τους φούρνους με τους ίδιους τους συγκρατούμενούς τους.

Η βιβλιογραφία, η σχετική με τα απομνημονεύματα της εποχής, μάς έχει τροφοδοτήσει με πολλές περιγραφές των γεγονότων, τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό. Η παρουσίαση των γεγονότων μέσα από τις φωτογραφίες θα προσδώσει μεγαλύτερη αξία – λες και το είχαν ανάγκη!!! – στις διηγήσεις των μαρτύρων που τα έζησαν. Μακάρι τέτοιες ενέργειες και τέτοιες εκδόσεις να συντελέσουν, ώστε να μας κάνουν να σκεφτόμαστε, να προβλέπουμε, να σώζουμε τους ανθρώπους από τον κίνδυνο της απώλειας, από τους κινδύνους, που πάντα παραμονεύουν να εμφανιστούν και πάντα είναι παρόντες.

Η ζωή συνεχίζεται. Αλλά να διατηρείτε ακέραια την ιστορική μνήμη, αν θέλετε να ζείτε ελεύθεροι.

Τα αποσπάσματα, που θα αναρτήσουμε σε συνέχειες, προέρχονται από το αντίστοιχο βιβλίο, των εκδόσεων Fetrinelli, με πρώτη έκδοση τον Ιούνιο του 1960.

Η σκέψη μας να το παρουσιάσουμε κινητοποιήθηκε από την αγωνία μας για όσα παρακολουθούμε να συμβαίνουν στην πατρίδα μας, για εμάς και χωρίς εμάς. Ελπίζουμε κι εμείς να συντηρήσουμε τη βαριά ιστορική μνήμη, και να συνεχίσουμε να είμαστε ελεύθεροι.

Το βιβλίο προέρχεται από το Αρχείο Παληοτάκη και η απόπειρα μετάφρασης έγινε από τον ίδιο τον Παληοτάκη.

Εάν επιθυμείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο κείμενο στα ιταλικά, παρακαλούμε πατήστε δίπλα

2 Responses to “Σκέψου, Άνθρωπε”

  1. theofilos Says:

    αφιερωμένο εξαιρετικά στο “φίλο”μας τον Κασιδιάρη και τους ομοϊδεάτες του…

  2. Το blog των Λαμπράκηδων » Blog Archive » Σκέψου άνθρωπεΑφιερωμένο στους Αδιάφορους,στους «Δύσπιστους»,στους «Απολιτικούς» Says:

    [...] Σκέψου, Άνθρωπε [...]

Leave a Reply