Αρχείο Παληοτάκη Νο. 6

Οι σκέψεις – προτάσεις του Παληοτάκη για την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού στην περιοχή μας. Οι σκέψεις αυτές εκφράστηκαν το 2000 μετά την εγκατάσταση του ιδίου στην περιοχή της Σκάρφειας. Έχοντας και την εικόνα της ανάπτυξης του αγροτουρισμού στην Ιταλία αλλά και στην Ευρώπη προσπάθησε να αφυπνίσει και να δείξει τον δρόμο για την ανάπτυξη και εκμετάλευση της γης με ένα διαφορετικό τρόπο. Δυστυχώς δεν εισακούσθηκαν από κανέναν…..

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η ταχύτατη συρρίκνωση του πληθυσμού των αγροτικών περιοχών έφερε τα αγροκτήματα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Ο αγροτικός πληθυσμός, κατά την τελευταία δεκαπενταετία, μειώθηκε πάνω από το 50% καλύπτοντας πλέον μόλις το 5% του συνόλου του πληθυσμού της Ε.Ε.

Όμως η σταδιακή ανάπτυξη του αγροτουρισμού, δηλαδή οι ολιγοήμερες συνήθως διακοπές σε κάποια φάρμα που παρέχει στοιχειώδεις τουριστικές εγκαταστάσεις και εξοικειώνει τον επισκέπτη με τη ζωή στην ύπαιθρο, αποδείχθηκε σωτήρια για τους κατοίκους της υπαίθρου, τους αγρότες, που όχι μόνο ανακάλυψαν ένα σχετικά ξεκούραστο τρόπο για να αυξήσουν σημαντικά τα πενιχρά εισοδήματα που τους εξασφάλιζαν μέχρι πρότινος οι αγροτικές ασχολίες, αλλά λειτούργησε και ως ένας ουσιώδης ανασχετικός παράγοντας ώστε να μην εγκαταλείπουν πλέον την ύπαιθρο.

Στη χώρα μας, αυτή η μορφή τουρισμού δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Μόνο στην Ιταλία, ο αριθμός των αγροκτημάτων που παρέχουν τουριστικές υπηρεσίες υπολογίζεται σήμερα ότι έχουν ξεπεράσει τις 10.000, ενώ και στην υπόλοιπη Ευρώπη αυξάνεται ταχύτατα, κατόπιν μάλιστα και της σοβαρής χρηματοδότησης της Ε.Ε.

Η ανάπτυξη του αγροτουρισμού, εκτός του ότι αύξησε σημαντικά τα εισοδήματα των τοπικών πληθυσμών, δημιούργησε τους όρους για την ανάπτυξη των αγροτικών πληθυσμών, προκαλώντας το ενδιαφέρον και των κεντρικών κυβερνήσεων αλλά και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι μέσα από τη διατήρηση κερδοφόρων αγροκτημάτων μπορούν να αναχαιτίσουν το κύμα της αστυφιλίας.

Η βοήθεια ήταν άμεση με παροχή συμβουλών για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων με χαμηλότοκες πιστώσεις, ενώ η Ε.Ε. δαπάνησε κατά την πενταετία 1994 – 1999 περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια για την δημιουργία εγκαταστάσεων αναψυχής ( εστιατόρια, καγιάκ, κανό, χιονοδρομικά κέντρα, αθλητικά κέντρα, κέντρα ιππασίας, θερμοκήπια κ.λ.π. ) στο πλαίσιο του προγράμματος Leader. Για την επόμενη φάση του προγράμματος αυτού για το 2000 – 2006 έχουν διατεθεί κονδύλια ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα διατεθούν κυρίως στις υποανάπτυκτές περιοχές.

Η ανάπτυξη του αγροτουρισμού όμως δεν ωφελεί μόνο τους ιδιοκτήτες των αγροκτημάτων αλλά και τους κατοίκους των γειτονικών χωριών, που αποτελούν ιδανικό προορισμό για τις εκδρομές των επισκεπτών. Η θερμή ανταπόκριση του κοινού έδωσε την δυνατότητα στους κατόχους των αγροκτημάτων να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους προωθώντας και τα τοπικά προϊόντα, αλλά και να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις τους.

Ταυτόχρονα όμως άνοιξε τον δρόμο και για ” επαγγελματίες ” του κλάδου του αγροτουρισμού, οι οποίοι ανακάλυψαν μια νέα ” φλέβα χρυσού

Εκτός όμως από την ομορφιά, την ηρεμία και την άμεση επαφή με την (ρύση, ο αγροτουρισμός παρέχει σήμερα στους πελάτες του την πολυτέλεια, όπως εκλεκτή οικολογική παραδοσιακή κουζίνα, δορυφορική τηλεόραση, πισίνες και κέντρα άθλησης υψηλής ποιότητας, γιατί είναι γνωστό ότι οι τουρίστες γενικά αρέσκονται σε αυτές τις πολυτέλειες, έστω και ύστερα από μια κοπιαστική μέρα στο αγρόκτημα.

Η είσοδος της οργανωμένης τουριστικής βιομηχανίας στον κλάδο του αγροτουρισμού, με την παροχή πακέτων διακοπών από τουριστικούς πράκτορες, ήδη δημιουργεί προβλήματα στον αγροτουρισμό, τουλάχιστον στην Ιταλία, με το πλήθος των πελατών που θέλει να εξυπηρετήσει.

Είναι μάλιστα γνωστό ότι κανένας εκδρομέας δεν επιθυμεί πλέον να δραπετεύσει, έστω και για λίγες μέρες, από την κίνηση και την φασαρία των μεγάλου πόλεων για να εγκλωβιστεί σε μια ” μποτιλιαρισμένη ” περιοχή, όπως τα Καμένα βούρλα.

Παληοτάκης

Λαμία 2000

Παληοτάκης
Για το blog των Λαμπράκηδων
www.lamprakides.gr/blog

Leave a Reply