Τι είναι η πατρίδα μας!…

Η έννοια της “πατρίδας με τη ματιά και τη γραφή του Γιώργου Θεοτοκά, από την “Αργώ” και πάλι. Τόσο αληθινή και τόσο απλή συνάμα.
Και πόσο κοντά σ’ αυτά που έζησαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες, αλλά και πόσο οφείλει να μας προβληματίσει για τους σημερινούς πρόσφυγες από την Ανατολή, αλλά και από οπουδήποτε στον κόσμο!
Η πατρίδα που είναι βίωμα και ζωή και που “το μεγάλο πλήθος των ξεριζωμένων προσφύγων, αν δεν μπορέσουν να ξαναριζώσουν κάπου αληθινά, με την ψυχή τους, χάνουνε το νόημα του έθνους και μαζί όλον τον κόσμο των συναισθημάτων και των ηθών κ’ όλην την ιεραρχία των αξιών, που στηριζόντανε σ’ αυτό”.

Παληοτάκης

“Και εξάλλου κάθε αγάπη της πατρίδας κλονίστηκε ανεπανόρθωτα, μες σε μυριάδες ψυχές, εκείνους τους αγωνιώδεις μήνες της Τρομερής Χρονιάς. Όσο κ’ αν επηρεαστεί κανείς από τη φρίκη του πολέμου, την ήττα, τη διάψευση των εθνικών ελπίδων, τη χρεοκοπία των παραδόσεων, ξαναβρίσκει εύκολα τον ειρηνικό πατριωτισμό του μόλις γυρίσει στη ζεστασιά του σπιτιού του. Η πατρίδα δεν είναι μονάχα οράματα και πάθη. Είναι κ’ άλλα πολλά πράματα, χεροπιαστά κ’ ίσως ακόμα πιο πολύτιμα, η γη όπου γεννήθηκε κανείς και χάρηκε τα νεανικά του χρόνια, ο καπνός της εστίας, οι τάφοι των γονιών, οι ζωντανές αναμνήσεις των προγόνων, τα τραγούδια τους, τα παραμύθια τους, τα δέντρα που φύτεψε κανείς με το χέρι του, τα πρώτα λόγια αγάπης που άκουσε, η μικρή κοινωνία του, η έδρα, τα περασμένα και τα μελλούμενα της φαμελιάς του. Πατρίδα είναι όλα αυτά και δεν τα αρνιέται κανείς εύκολα. Μα σαν όλα αυτά τον αρνηθούν, μονομιάς και βάναυσα, και τον διώξουν για πάντα μακριά στα ξένα, καταστραμμένο και πειναλέο, πού θα στηρίξει την εθνική ζωή του; Λιγοστοί θα νιώσουν την πατρίδα σα μια πνευματική πραγματικότητα, ανεξάρτητη από τοπικούς χαμούς. Μα το μεγάλο πλήθος των ξεριζωμένων προσφύγων, αν δεν μπορέσουν να ξαναριζώσουν κάπου αληθινά, με την ψυχή τους, χάνουνε το νόημα του έθνους και μαζί όλον τον κόσμο των συναισθημάτων και των ηθών κ’ όλην την ιεραρχία των αξιών, που στηριζόντανε σ’ αυτό.”

Παληοτάκης
Για το blog των Λμπράκηδων
www.lamprakides.gr/blog

Leave a Reply