Θλιβερά διχασμένοι στην επέτειο για την απελευθέρωση της Λαμίας

Έφτασε και πάλι η ημέρα του εορτασμού της επετείου της απελευθέρωσης της Λαμίας από τους ναζί.
Η 18η Μαρτίου 1944 ήταν ημέρα χαράς ενωτικής, πριν από 71 χρόνια. Κι ακολούθησε ο εμφύλιος σπαραγμός λίγο μετά.

Δεν είναι της στιγμής να αναλύσουμε τα αίτια αυτής της “κατάρας του Ελληνισμού”. Και εννοούμε το διχασμό, τον εθνικό διχασμό, το να είμαστε ο καθένας και το μπαϊράκι του στις κρίσιμες στιγμές του Έθνους. Μπορεί κανείς να μας πει ότι ενωνόμαστε στη συνέχεια και “μεγαλουργούμε”. Ναι, αλλά αφού απειληθούμε πρώτα με αφανισμό, αφού δημιουργήσουμε πληγές αγιάτρευτες στο κορμί του Έθνους.
Ο Παληοτάκης δεν πήγε εφέτος, συνειδητά, στον γιορτασμό της επετείου. Πέρσι, όταν παρευρέθηκε, τα συναισθήματα ήταν οδυνηρά.
Και φέτος οι εντυπώσεις που του άφησε ο “τριχασμός” του εορτασμού ενώπιον του καβαλάρη Άρη ήταν επιεικώς απαράδεκτες.
Διάβασε στον τύπο ότι, φέτος, τρεις διαφορετικές ομάδες κατέθεσαν στεφάνια στην πλατεία Λαού, στα πόδια του αλόγου του Άρη. Και μιλάμε για ομάδες, γιατί αυτή δεν ήταν καν αντιπροσωπεία κομμάτων και συνδυασμών. Ήταν μια ανακυκλούμενη παρέα των ίδιων και των ίδιων γραφικών, που εκθέτουν τον εαυτό τους, τις ιδέες τους και την Αριστερά. Και όταν λέμε “εκθέτουν” εννοούμε και το ότι ποζάρουν μπροστά στο φακό χωρίς να ντρέπονται για την ολιγαριθμία τους και το γεγονός ότι εκθέτουν τις ιδέες και τους αγώνες που έδωσε η Αριστερά στον τόπο μας.
Και οι τρεις ομαδούλες ήταν εκπρόσωποι της “επίσημης” Αριστεράς: του ΚΚΕ, της δημοτικής “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ”, που “κοσμούσαν” τις τάξεις της οι προσφάτως αποσκιρτήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί της νεόκοπης διάσπασης της Αριστεράς, και μιλάμε για τη “ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ”, και εντέλει η “κυβερνητική Αριστερά”, η “επίσημη”, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδευόμενοι από προσφάτως εκλεγέντες στο βουλευτικό αξίωμα. Για φαντάσου να ήθελαν να καταθέσουν στεφάνια και οι διάφορες άλλες ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς! Θα σκέπαζαν το βάθρο πάνω στο οποίο στέκεται ο Άρης καβαλάρης!
Κάποιες στιγμές, μας περνάει από το μυαλό πως ίσως θα ήταν καλύτερα να σκεπαζόταν και από άλλα στεφάνια! Έτσι θα κρυβόταν, ίσως, η βρωμιά που η Δημοτική Αρχή – αλλά και εμείς οι πολίτες – ανεχόμαστε να καλύπτει το άγαλμα του Άρη…
Το είχαμε γράψει και το 2013: Είναι απαράδεκτο να μην μπορούμε να αποδώσουμε τις τιμές που ταιριάζουν στην ημέρα της απελευθέρωσης της Λαμίας ως Έθνος, ως Έλληνες, αλλά να συνεχίζουμε να τις αποδίδουμε ως κόμματα καπηλευόμενα, το καθένα για την πάρτη του, τις δάφνες της Αντίστασης. Και δεν εννοούμε να σβήσουμε τις διαφορές που μας χωρίζουν! Όχι! Είναι ιστορικά αναγκαίο να γνωρίζουμε τι πρόσφερε, σε τι έβλαψε, τι έχασε και τι κέρδισε ο καθένας σ’ εκείνο τον άνισο αγώνα με τον κατακτητή. Αλλά, να μην μπορούμε να παρευρεθούμε από κοινού, με τη διαφορετικότητά μας ο καθένας, σε μια κοινή εκδήλωση μνήμης! Αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε! Δεν το χωράει το μυαλό μας!
Εδώ δεν είναι συνδικαλιστική διεκδίκηση. Μιλάμε για την ιστορία μας, το κοινό παρελθόν μας.
Η Αριστερά εξακολουθεί να τρώει τις σάρκες της, ενώ οι εχθροί και οι απειλές πολλαπλασιάζονται γύρω μας…

Παρουσιάζουμε σήμερα την ανταπόκριση που διαβάσαμε στο altpressfthiotida.
Θα ακολουθήσει η ανταπόκριση από την εφημερίδα “Η ΣΕΝΤΡΑ”, όπου θα ξαναθυμηθούμε όσα γράφαμε και στο δικό μας blog πριν δυο χρόνια ακριβώς, το 2013.

Η ομάδα του blog των Λαμπράκηδων

Τρεις (!) εκδηλώσεις μπροστά στο άγαλμα του ΑΡΗ για την επέτειο Απελευθέρωσης της Λαμίας από τον ΕΛΑΣ

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ! ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΑΜ/ΕΛΑΣ!

Τρεις ξεχωριστές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης με αφορμή την 71η επέτειο της απελευθέρωσης της Λαμίας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 18 Οκτωβρίου 2015 στην πλατεία Λαού, μπροστά στο άγαλμα του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ.

Κοινό σημείο αναφοράς των τριών εκδηλώσεων που οργανώθηκαν κατά σειρά από τη ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και την ΠΕΑΕΑ, το ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας και τη δημοτική κίνηση ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ήταν η έμφαση στη συμβολή του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ στην απελευθέρωση της Λαμίας σε αντιδιαστολή με το «διπλό» γιορτασμό -εθνικό και θρησκευτικό με έμφαση στο θρησκευτικό στοιχείο- που οργανώνει η δημοτική αρχή με την Μητρόπολη Φθιώτιδας, εορτασμός που συσκοτίζει την ιστορική μνήμη αποδίδοντας την απελευθέρωση της πόλης στην «θεία» επέμβαση του Αγίου Λουκά . Κοινά ήταν και τα αντιφασιστικά μηνύματα της επετείου με έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης ενός μαζικού κινήματος που θα αντιπαλέψει κάθε λογής σύγχρονους φασισμούς και θα σταθεί εμπόδιο στην ανάπτυξη των νέο-ναζιστικών ιδεών της «Χρυσής Αυγής».
Σαφές σημείο διαφοροποίησης των τριών εκδηλώσεων ήταν η έντονη κριτική που ασκήθηκε από τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ και την εκπρόσωπο της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ στην κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν και στηρίζουν τα μνημόνια καλώντας στο λαό σε συνεχή πάλη ενάντια στις αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές.

Εκδήλωση από το ΚΚΕ και την ΠΕΑΕΑ

Η αρχή έγινε με την εκδήλωση που οργάνωσε στις 11 το πρωί η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο δημοτικός σύμβουλος και στέλεχος του ΚΚΕ Τάσος Χρονάς, ενώ στεφάνι στο άγαλμα του ΑΡΗ Βελουχιώτη κατέθεσαν το μέλος της ΚΕ Κώστας Μπασδέκης, εκπρόσωπος της ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ.
«Η 18ηΟκτωβρίου είναι μια μεγάλη μέρα για τη Λαμία, συμβολή του ΕΑΜ στην παγκόσμια πάλη των λαών ενάντια στο φασιστικό–ναζιστικό τέρας , ημέρα τιμής απέναντι στους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης» τόνισε ο Τάσος Χρονάς ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό και τα διαχρονικά μηνύματα της επετείου καλώντας το λαό να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνεχίζουν τις μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκδήλωση από την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ

Η επικεφαλής της «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ» δημοτική σύμβουλος Μαρία Αντωνίου- Σιούτα ήταν η ομιλήτρια της δεύτερης κατά σειρά εκδήλωσης που οργάνωσε η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ μπροστά στο άγαλμα του ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν οι πρώην βουλευτές Φθιώτιδας Βασίλης Κυριακάκης και Βάσω Λέβα.
«71 χρόνια μετά, το καπιταλιστικό αδιέξοδο της οικονομικής-κοινωνικής-ανθρωπιστικής κρίσης, άμεσα συνδεδεμένο με την εφαρμογή των μνημονίων και των αντιλαϊκών πολιτικών τους, στρώνει το δρόμο και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την εκκόλαψη και γιγάντωση νεοναζιστικών μορφωμάτων. Είναι ιστορικό μας χρέος να κρατήσουμε τη δημοκρατία ζωντανή. Είναι ιστορική αναγκαιότητα ο φασισμός να ηττηθεί σε όλα τα μέτωπα» τόνισε η κ. Αντωνίου ενώ εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο εορτασμοί οφείλουν να διαχωρίζονται τόσο για την διασφάλιση της ιστορικής αλήθειας αναφορικά με το ρόλο των μαχητών του ΕΛΑΣ στην απελευθέρωση της πόλης μας όσο και για τη διασφάλιση του σεβασμού στο θρησκευτικό συναίσθημα. Αίσθηση προκάλεσε η κριτική που ασκήθηκε από την εκπρόσωπο της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης η οποία υπογράμμισε ότι «τα μνημόνια γεννούν φασισμούς». «Ο αγώνας συνεχίζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ Αντωνίου κλείνοντας την ομιλία της με τους στίχους του Μανώλη Αναγνωστάκη :
Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει. Όμως εγώ
Δεν παραδέχτηκα την ήττα. Έβλεπα τώρα
Πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω
Πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες.

Εκδήλωση από το ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας

Ακολούθησε η εκδήλωση τιμής και μνήμης με κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ που οργάνωσαν η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας και η οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΜΙΑΣ. Χαιρετισμό εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ απεύθυνε ο ηθοποιός και υποψήφιος βουλευτής Θανάσης Μιχαηλίδης ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν και οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό κ.κ. Καραναστάσης, Βέττας, Μιχελής και Σαρακιώτης.
«Την ημέρα της επετείου, θυμόμαστε και τιμούμε τον απελευθερωτικό και αντιφασιστικό αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ αλλά και κάθε μέρα, οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών και των αγωνιστριών της Αντίστασης, όσων πάλεψαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. … Στα χρόνια μας, η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, με τρανταχτό παράδειγμα τη Χρυσή Αυγή στον τόπο μας, είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει, κάτι το οποίο οφείλουμε να πολεμάμε. Η απάντηση στους νοσταλγούς του ναζισμού δεν μπορεί παρά να δοθεί από ένα μαζικό, αντιφασιστικό κίνημα», τονίζει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης ο ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν παρευρεθεί και στον επίσημο εορτασμό της επετείου που οργάνωσε ο Δήμος Λαμίας και η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας και εκπροσώπησαν την κυβέρνηση στην κατάθεση στεφανιών στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (έναντι ΚΕΥΠ).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Ο ΑΡΗΣ ΖΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ, όμως ο έφιππος ανδριάντας του Πρωτοκαπετάνιου χρειάζεται φροντίδα και συντήρηση. Και αυτό είναι χρέος και της δημοτικής αρχής και όλων μας !

Παληοτάκης
Για το blog των Λαμπράκηδων
www.lamprakides.gr/blog

Leave a Reply