Το τελευταίο Ciao στον Pietro Ingrao

Παρουσιάζουμε τις τιμές που αποδόθηκαν στον Pietro Ingrao, στη σορό του αλλά και στο πάντα ζωντανό και παρόν πνεύμα του, στη LENOLA, στις 30 Σεπτεμβρίου 2015.
Πολλοί οι παρόντες, η αγωνιστικότητα παρούσα, το πάθος εκεί, οι γροθιές ακόμα σφιγμένες, οι γροθιές και τα τραγούδια των ανθρώπων που δεν έχουν μάθει να σκύβουν το κεφάλι στον εχθρό, στον όποιο εχθρό, όποια μορφή κι αν παίρνει καθώς οι καιροί αλλάζουν.
Απέδωσαν τιμές στον εκατοντάχρονο έφηβο αγωνιστή, στον Pietro Ingrao.

Αναπαράγουμε το σχετικό βίντεο καθώς και τη μετάφραση του κειμένου που το συνοδεύει.

Η ομάδα του blog των Λαμπράκηδων

Lenola e l’ultimo saluto a Pietro Ingrao

Δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να περιγράψουν τη συγκίνηση, το πολιτικό πάθος, το συναίσθημα της αγάπης που απόπνεε χτες βράδυ η ατμόσφαιρα στην Piazza Cavour, στη LENOLA.
Χιλιάδες κόσμου ήρθαν για να αποχαιρετίσουν τον Pietro Ingrao και να τον συνοδέψουν στο κοιμητήριο, σε μια μακρά πομπή που απλώθηκε και ακολούθησε σιωπηλά μέχρι το νεκροταφείο.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας, πρώην αλλά και εν ενεργεία στελέχη του κομμουνιστικού κινήματος, αλλά και άτομα που κινητοποιήθηκαν μόνο για να αποτίσουν φόρο τιμής σ’ ένα μεγάλο άντρα.
Τα δάκρυα που κυλούσαν άφθονα, οι σφιγμένες και υψωμένες γροθιές, οι κόκκινες σημαίες και τα κόκκινα μαντήλια, τα παραδοσιακά τραγούδια του εργατικού κινήματος, το bella ciao, τα μουσικά κομμάτια που έπαιζε η μπάντα, οι τρίχρωμες σημαίες των Δημάρχων συνοδευόμενες από τα εμβλήματα των Κοινοτήτων (πάρα πολλοί από την Provincia di Latina αλλά και από την Provincia di Frosinone), η Περιφέρεια, η Επαρχία, η Νομαρχία, τόση πολλή ανθρώπινη ζεστασιά.
Μια ζεστή ατμόσφαιρα ειλικρινής, γνήσια. Μια αυθεντική ανθρώπινη ζεστασιά που γίνεται αντιληπτή μόνο σε μεγάλα γεγονότα. Και αυτό που συνέβη στην κηδεία του Pietro Ingrao ήταν, πράγματι, ένα μεγάλο γεγονός. Το φέρετρο του Pietro Ingrao – καλυμμένο με τη σημαία του PCI, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, αλλά και με το μαντήλι του ANPI, συνοδευόμενα από το κράνος εργασίας των μεταλλωρύχων του Terni αλλά και από το κόκκινο κασκόλ του Don Gallo – αποτελούσε πια το σύμβολο του περιεχομένου μιας νέας πολιτικής. Μιας πολιτικής για την οποία ο Pietro Ingrao έδωσε όλη του τη ζωή και τη δραστηριότητα.
Ciao Pietro.

Παληοτάκης
Για το blog τωνΛαμπράκηδων
www.lamprakides.gr/blog

Leave a Reply