SIATE GENTILI CON LA MIA VECCHIAIA…

Αυτό είναι το κείμενο που μας είχε παρακινήσει να κάνουμε ένα αφιέρωμα στον Πιέτρο Ινγκράο. Αυτή τη χρονιά, το 2015, στην Ιταλία γιόρταζαν και τιμούσαν τα 100 χρόνια ζωής που είχε διανύσει ο μεγάλος Ιταλός αγωνιστής, διανοητής, πολιτικός.
Δεν προλάβαμε να δημοσιεύσουμε αυτό το κείμενο – ούτε και άλλα που έχουμε κατά νου – γιατί μας πρόλαβε το τέλος της ζωής του αιωνόβιου Πιέτρο Ινγκράο.
Μας είχε κινήσει την περιέργεια ο τίτλος, που είναι λόγια του ίδιου του Πιέτρο Ινγκράο, που μας ζητούσε να δείξουμε κατανόηση, να είμαστε ευγενικοί με τα γηρατειά του. Δεν μας ζήτησε να τα σεβαστούμε, γιατί γνώριζε -μάλλον- βαθιά μέσα του ο σοφός αυτός άνθρωπος πως ο σεβασμός κερδίζεται – σε όποια ηλικία – και δεν είναι υποχρέωση της κοινωνίας προς τους ηλικιωμένους.
Και ο Πιέτρο Ινγκράο είχε κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμηση με τους λόγους και τις πράξεις του, με την εν γένει στάση ζωής του. Και είχε ζήσει έντονα, μαχητικά, χωρίς υποκριτικές αναστολές… Γι’ αυτό και μας ζητούσε να είμαστε ευγενικοί… Οι μεγάλοι άνθρωποι γνωρίζουν να μη μετανοιώνουν για τις επιλογές τους. Έχουν επίγνωση ότι η κοινωνία αναγνωρίζει τις αξίες και τις αλήθειες στο βάθος του χρόνου…

Η ομάδα του blog των Λαμπράκηδων

Να είστε ευγενικοί με τα γηρατειά μου…

Με αυτές τις λέξεις ο Πιέτρο Ινγκράο – πριν 5 χρόνια – θέλησε να συμπυκνώσει την σωματική και ψυχική κατάστασή του, την προδιάθεσή του απέναντι στο σήμερα. Πολλοί πράγματι, και επανειλημμένα, τα τελευταία χρόνια, έχουν προσπαθήσει να του αποσπάσουν μια δήλωση ή ένα σχόλιο σχετικά με τα γεγονότα και τις εκδηλώσεις της πολιτικής ζωής ή της επικαιρότητας.
Ήταν επιδιώξεις άτυχες, άχρηστες, και δυστυχώς άκαρπες.
Ο Ινγκράο, που διάβασε τα πάρα πολλά μηνύματα ευχών και αγάπης, που του είχαν σταλεί από όλους, και που έζησε με άπειρη χαρά και μεγάλη συγκίνηση, τη διοργάνωση στη Λένολα και στη Ρώμη με την ευκαιρία του εορτασμού της συμπλήρωσης των 100 χρόνων ζωής του – και την αντίστοιχη διοργάνωση την προηγούμενη χρονιά για τα 99α γενέθλιά του στους Δήμους Fondi, Formia, Gaeta και Roccagorga – έχει πια αποφασίσει εδώ και αρκετά χρόνια να μην παρευρίσκεται δημοσίως και ενεργά στην πολιτική ζωή.
Θεωρούσε ότι ο καιρός του είχε περάσει, και ό,τι είχε να πει το είχε ήδη πει νωρίτερα, ή το είχε γράψει στα δημοσιευμένα κείμενα ή στα βιβλία του, μέχρι το 2011, και μετά και στο φιλμ-ντοκιμαντέρ «ΔΕΝ ΜΕ ΕΧΕΤΕ ΠΕΙΣΕΙ» του Filippo Vendemmiati, και στις σπάνιες δηλώσεις που είχε αφήσει σε ορισμένους δημοσιογράφους τους επόμενους μήνες.
Λοιπόν, στους πολλούς συντρόφους και φίλους που επιθυμούν να γνωρίσουν τη σκέψη του Ινγκράο, σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα, θα πρέπει να απευθύνουμε μια θερμή παράκληση, να σεβαστούν τη θέληση αυτού του ανθρώπου, που πέρασε το κατώφλι ενός αιώνα ζωής του, και που, ειδικότερα το 2011, δήλωσε στους Maria Luisa Boccia και Alberto Olivetti (στο «ΝΑ ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ»).
«Μου άρεσαν πολλά και ανόμοια πράγματα της ζωής και, με τα χρόνια, αυτή η διάθεση, αυτή η στάση ζωής, γίνεται πιο έντονη.»

«Γι’ αυτό να είστε ευγενικοί με τα γεράματά μου»…

Marrigo Rosato

Παληοτάκης
Για το blog των Λαμπράκηδων
www.lamprakides.gr/blog

Leave a Reply