Η ΠΡΟΜΗΘΕΪΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ

Και ο Γιώργος Κασιμάτης έγραψε αυτόν τον μήνα για την εκφρασμένη πίκρα του Μίκη. Διαβάσαμε το κείμενό του στον Θεοδωρακισμό.
Αναγνωρίζει και ο Γιώργος Κασιμάτης το μεγαλείο της προσφοράς του Μίκη και πιστεύει ότι ο Μίκης “πληρώνει”, όπως και ο Προμηθέας, για τη μεγάλη προσφορά του στην Ανθρωπότητα και στον πολιτισμό.
Πολέμιος της βαρβαρότητας ο Μίκης, όπως μας λέει ο Κασιμάτης, είναι ελάχιστα ανεκτός από τους βαρβάρους και τη βαρβαρότητα που μας σφίγγει το λαιμό και μας κόβει την ανάσα.
Μεγάλο το δίκιο του συντάκτη Γιώργου Κασιμάτη!

Παληοτάκης

Η ΠΙΚΡΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ

του Γιώργου Κασιμάτη

Ο Μίκης Θεοδωράκης ακολουθεί τη Μοίρα των Μεγάλων: του Σωκράτη, του Αριστείδη και αναρίθμητων άλλων, προπάντων δε του Προμηθέα, με την καταδίκη του οποίου οι θεοί έστειλαν το μήνυμα στους ανθρώπους. Από τότε, η Μοίρα αυτή ακολουθεί τους Μεγάλους όλου του κόσμου. Αυτοί που της ξεφεύγουν δεν είναι τόσο «Μεγάλοι», γιατί είναι εκείνοι που δεν υπήρξαν επικίνδυνοι στο Κακό.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ανήκει στους Μεγάλους εκείνους που δεν μπορούν να το ανεχθούν οι μικροί. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να τον ανεχθεί η εποχή της παρακμής που ζούμε, η εποχή των μικρών. Αλλά ο Μίκης δεν είναι μόνο ένας Μεγάλος της Τέχνης. Είναι ταυτόχρονα και ένας ανυποχώρητος Πολέμιος της Βαρβαρότητας. Πώς θα τον ανεχθούν οι βάρβαροι;

Αυτή είναι η διαλεκτική της Ιστορίας: η σύγκρουση του Καλού με το Κακό. Ο Μίκης Θεοδωράκης βρίσκεται, σε παγκόσμιο επίπεδο, στην πρώτη γραμμή της Διαλεκτικής της Ιστορίας και στην πλευρά του Καλού. Η δράση του ολόκληρης ζωής είναι σε σύγκρουση με το Κακό. Έχει γλυτώσει όχι γιατί είναι τυχερός, αλλά γιατί είναι πολύ δυνατός. Έτσι, από τη σύγκρουσή του με τη Βαρβαρότητα δε θα προκύψει ο «θάνατός» του, αλλά η ιστορική κληρονομιά της Δημιουργίας του και του Αγώνα του.

Κύθηρα, Οκτώβρης 2014
Γιώργος Κασιμάτης

Παληοτάκης
Για το blog των Λαμπράκηδων
www.lamprakides.gr/blog

Leave a Reply