Προτάσεις πρακτικές … χωρίς “πολιτικούρες”!…

Μας εξέπληξε ευχάριστα η ανταπόκριση που διαβάσαμε στο tvxs για τη συνέντευξη που έδωσε ο Μανώλης Γλέζος από το γραφείο του Ευρωκοινοβούλιο.
Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να τον κάνει να σωπάσει και να μην παλέψει για το δίκαιο. Από τη νεανική του ηλικία ήταν αγωνιστής, μαχητής, ανυποχώρητος μπροστά στην καταπάτηση των εθνικών δίκαίων, της εθνικής αξιοπρέπειας, της εθνικής ανεξαρτησίας.
Παλιά καραβάνα ο Μανώλης αλλά – ίσως και γι’ αυτό – δεν έχει μάθει στον “καναπέ”, στην ύπουλη και άνομη διαπλοκή.
Χωρίς πολλές “φιγούρες” επανέρχεται στο θέμα του χρέους της Γερμανίας προς την Ελλάδα και κάνει προτάσεις απλές, πρακτικές, τόσο που κανείς μας να μην τις έχει φανταστεί!…
Διαβάστε την ανταπόκριση. Εμείς στην αρχή χαμογελάσαμε… Μετά είπαμε: Γιατί όχι, βρε αδελφέ! Αν μη τι άλλο, είναι κάτι εφικτό…

Παληοτάκης

«Δεν επαιτούμε. Απαιτούμε να αποδοθεί το δίκαιο»

Ο Μανώλης Γλέζος σε μια συνέντευξη ποταμό από το γραφείο του στο ευρωκοινοβούλιο, αναλύει τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, από τη Ναζιστική Κατοχή 1941-1944.

Όπως λέει: «Κατ’ αρχήν να δούμε ποιες είναι οι συγκεκριμένες οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Είναι δύο κατηγοριών: Οφειλές προς το δημόσιο και οφειλές προς τους πολίτες. Οι οφειλές προς το δημόσιο είναι τρεις: Αυτό που προσδιόρισε η διασυμμαχική 19μελής Επιτροπή το Φλεβάρη του 1946 στο Παρίσι. Είναι ένα ποσό που ανέρχεται στα 108 δισεκατομμύρια σημερινά ευρώ. Είναι για τις καταστροφές που υπέστη η εθνική μας οικονομία. Το δεύτερο είναι το αναγκαστικό δάνειο. Μετέτρεψαν, το επιπλέον που έπαιρναν για τη διατροφή των γερμανικών, ιταλικών, βουλγαρικών και του Ρόμελ στρατευμάτων, το ποσό αυτό σε δάνειο της Ελλάδας προς τη Γερμανία – όταν, να σκεφτείτε είχαμε μονάχα, στην Αττική, 400 νεκρούς την ημέρα. Η τρίτη οφειλή είναι οι αρπαγές που έκαναν οι Γερμανοί, των αρχαιολογικών μας θησαυρών».

«Υπάρχει μία αντίληψη η οποία υποστηρίζει ότι δεν ισχύει η απόφαση του 1946, ότι δεν υπήρξε ποτέ. Εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε πρέπει να επιστρέψουμε τα χρήματα που μας έδωσαν η Ιταλία και η Βουλγαρία, οι οποίες, προσδιορίστηκε τότε από τη διασυμμαχική επιτροπή, όχι μόνο για αυτές, αλλά για κάθε χώρα του Άξονα, τι θα πρέπει να δώσει σε κάθε χώρα που κατέκτησε. Δεύτερο επιχείρημα Ο Σόιμπλε έχει πει: “Το θέμα θεωρείται λήξαν.” Άρα, με την κουβέντα του αυτή, αναγνωρίζει ότι υπήρχε θέμα. Ένα άλλο επιχείρημα του ίδιου του Σόιμπλε είναι ότι: “Ας αφήσουμε το παρελθόν να δούμε το μέλλον”. Εάν είναι αλήθεια αυτό, τότε για ποιο λόγο, όχι μόνο ανέλαβε η γερμανική κυβέρνηση να αποζημιώσει τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας εναντίον των Εβραίων, αλλά να τα συνταξιοδοτήσει; Κι αυτό έγινε τώρα, πρόσφατα. Είναι παρελθόν αυτό; Εγώ λέω ότι εμείς δε θέλουμε να πιάσουμε τη Γερμανία, από το λαιμό», λέει χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρ’ όλο που σε ερώτημα του Ντι Λίνκε, στη γερμανική Βουλή, αποδείχτηκε ότι τα έξοδα του χρέους ισοδυναμούν με το 3% των εξόδων της μεταφοράς της πρωτεύουσας, από τη Βόννη στο Βερολίνο – το 3% μονάχα. Είπα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές γερμανικές εταιρίες που κατασκευάζουν έργα. Αντί να τους πληρώσουμε άμεσα εμείς, ας τους πληρώσει η Γερμανία, έναντι των οφειλών της και με κάθε επιχείρηση μπορεί να συνάψει ειδική συμφωνία. Δεν πάμε να τους καρυδώσουμε το λαιμό, όπως κάνουν αυτοί. Κι ένα ακόμα, πολλά ελληνόπουλα θα ήθελαν να έρθουν να σπουδάσουν – τα έξοδα διαμονής και διατροφής να τα αναλάβει έναντι. Θέλουμε οι δύο λαοί να αποτελέσουν την αψίδα, το ένα βάθρο της αψίδας εδώ, το άλλο βάθρο εκεί, για μια άλλη Ευρώπη, όπου όμως θα θριαμβεύει το δίκιο.

Δεν επαιτούμε, απαιτούμε όμως, και ένα μάρκο να ήταν, να αποδοθεί το δίκιο», καταλήγει ο Μανώλης Γλέζος.

Όποιος επιθυμεί να ακούσει το σύνολο της συνέντευξης και να απολαύσει τη διαύγεια, την αμεσότητα και τη μεστότητα του λόγου του Μανώλη μπορεί να δει το παρακάτω βίντεο.

Παληοτάκης
Για το blog των Λαμπράκηδων
www.lamprakides.gr/blog

Leave a Reply