Μια φωτογραφία του ΤΣΕ την ώρα της … δράσης

Στον τόμο του 1961 των “ΔΡΟΜΩΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ” βρήκαμε μια σπάνια φωτογραφία του Τσε Γκουεβάρα. Σπάνια την ονομάζουμε, γιατί δεν την έχουμε ξαναδεί εμείς, τουλάχιστον στο εμπόριο.
Το σχόλιο που τη συνόδευε ήταν το ακόλουθο:

“Κούβα: Οι υπουργοί-εργάτες

Στην Κούβα, οι υπουργοί δεν καταρτίζουν μόνο νομοσχέδια. Μια φορά, τουλάχιστον, τη βδομάδα εργάζονται μαζί με το λαό για τη νέα Κούβα.
Στη φωτογραφία: Ο Ερνέστος “Τσε” Γκουεβάρα, υπουργός οικονομικών, δουλεύει για την ανέγερση ενός κτιρίου, έξω απ’ την Αβάνα.

Έχουμε συνείδηση ότι – σε όλα τα καθεστώτα – πολλές τέτοιες φωτογραφίσεις γίνονταν και γίνονται για προπαγανδιστικούς λόγους. Ίσως και ο Τσε να μην μπόρεσε να μείνει μακριά από τέτοιες πρακτικές και τεχνικές χειραγώγησης συνειδήσεων.
Όμως, όλοι οι “παράγοντες”, που εμείς έχουμε υπόψη μας, δεν έχουν επιδοθεί σε τόσο “χαμηλού επιπέδου” έργα: κατασκευές και γιαπιά, δηλαδή.
Αυτοί που εμείς γνωρίζουμε είτε χορεύουν μπροστάρηδες, τσάμικα και καλαματιανά, άντε και κανένα ζεϊμπέκικο, είτε φορούν το κράνος και δοκιμάζουν πτητικά μέσα, βγαίνουν στα παράθυρα των τηλεοπτικών μέσων και τους λιβανίζουν τα τσιράκια τους. Μερικές φορές, άντε να δεχτούν και κάποιες “αυστηρές” ερωτήσεις… Μόνο που οι δημοσιογράφοι δεν καταλαβαίνουν(!) ότι δεν λαμβάνουν απαντήσεις επί των ερωτήσεων…

Φτάνει η φλύαρη εισαγωγή. Ο Τσε έμεινε ανέγγιχτος από αυτή τη φθορά, από αυτές τις λοβιτούρες.
Δεν είναι τυχαίο ότι η μορφή του εξακολουθεί και κοσμεί τα εφηβικά και νεανικά δωμάτια. Εύκολα ερμηνεύεται το γεγονός ότι ακόμη εμπνέει τα επαναστατημένα νιάτα του κόσμου όλου.

Σ’ αυτά τα νιάτα προσφέρουμε τη φωτογραφία που “αλιεύσαμε” από τους “ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ”.

Παληοτάκης
Για το blog των Λαμπράκηδων
www.lamprakides.gr/blog

Leave a Reply