Αρχεία για τον μήνα Μάρτιος, 2018

Αρχείο Παληοτάκη Νο. 18

Σάββατο, Μάρτιος 31st, 2018

ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

Τι είναι αυτό;

Μα ένα πολύ καλό αλλά και πολύ παλιό μαγνητόφωνο ΑΚΑΙ. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Αρχείο Παληοτάκη Νο. 17

Τετάρτη, Μάρτιος 28th, 2018

Απρίλιο του 1987 δηλώνει ότι γράφτηκε αυτή η παρέμβασή μου. Ο στόχος της ήταν να μιλήσω σε συντρόφους που παρευρίσκονταν και δούλευαν για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου – τότε – πολιτικού σχήματος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.
Επρόκειτο για μια απόπειρα να συνεννοηθούν και να συμπράξουν οι δυνάμεις της Αριστεράς στον τόπο μας, το ΚΚΕ και το ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος και βάλουμε όλοι μαζί πλάτη για να βγει η πατρίδα μας από τα σκοτεινά τούνελ που συνεχώς την έσπρωχναν δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Αρχείο Παληοτάκη Νο. 16

Παρασκευή, Μάρτιος 23rd, 2018

Βρήκα μια προκήρυξη για την Κύπρο. Δεν είχε ούτε χρονολογία ούτε κάποια άλλη ένδειξη για την αφετηρία και την πηγή της σύνταξής της.
Με κριτήριο κάποια λεγόμενα και τα συνθήματα με τα οποία κλείνει αυτή η προκήρυξη, πιστεύω πως αναφέρεται στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974, με την ανοχή ή και τη σύμπραξη των Αμερικανών.
Προφανώς, λοιπόν, πρέπει να έχει συνταχθεί από το Γραφείο Εξωτερικών Υποθέσεων του ΚΚΕ Εσωτερικού, του οποίου υπήρξα μέλος για αρκετό διάστημα, επιφορτισμένος με τις επαφές με τους συντρόφους και τους φορείς κυρίως της Ιταλίας.
Αν και δυσκολεύομαι να κάνω την πλήρη ταυτοποίηση του κειμένου, το δημοσιεύω συνοδευόμενο από ένα βίντεο-ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Κακογιάννη για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Παληοτάκης Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Αρχείο Παληοτάκη Νο. 15

Τρίτη, Μάρτιος 20th, 2018

Βρήκα αυτή τη σύντομη εισήγησή μου προς το Κεντρικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Προσπαθώ να αναπτύξω κάποιες σκέψεις για την ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος Νεολαίας.
Υποστηρίζω πως οι κύριοι φορείς στους οποίους πρέπει να στηριχθούμε είναι οι Δήμοι και οι Κοινότητες της χώρας και σ’ αυτές τις δομές να ρίξουμε όλο το βάρος των προσπαθειών και των δυνάμεών μας.
Ακόμη και σήμερα, παρόλο το μέγεθος και το βάθος της διαφθοράς στους μαζικούς φορείς, πιστεύω πως οι Δήμοι και οι Κοινότητες εξακολουθούν να κρατούν τα ηνία της Δημοκρατίας, καθώς οι εκλογές των αντιπροσώπων μας στα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια γίνονται με απλή αναλογική, άρα με αντιπροσωπευτικότερο τρόπο.
Μέσα στις δομές τις Κοινοτικές και τις Δημοτικές, αλλά και σε Συλλόγους και άλλους φορείς, υποστηρίζω στην εισήγησή μου πως θα πρέπει να ρίξουμε όλες τις δυνάμεις μας για την ανάπτυξη ενός ισχυρού κινήματος Νεολαίας.
Και η διείσδυση και ανάπτυξη του Κινήματος των Λαμπράκηδων θεωρώ πως δικαίωσε αυτές τις απόψεις μου.

Παληοτάκης Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Αρχείο Παληοτάκη Νο. 14

Πέμπτη, Μάρτιος 15th, 2018

Σήμερα παρουσιάζουμε την ομιλία που παρέθεσε ο Παληοτάκης κατά την παρουσίαση του βιβλίου “Ο Πολιτικός Θεοδωράκης” του Παύλου Πετρίδη, στην πόλη της Λαμίας και στο βιβλιοπωλείο Κεντρί, στις 6 Απριλίου του 1997. Ο Παληοτάκης, σ’ αυτή την εκδήλωση, έλαβε την ευκαιρία να μιλήσει για το θέμα που – όπως ακόμη και τώρα είναι εμφανές – καθόρισε τη ζωή και τη δράση του. Και μιλάμε, φυσικά, για τη Νεολαία Λαμπράκη, για τους Λαμπράκηδες και την προσφορά του Κινήματος των Λαμπράκηδων στην πολιτική και κοινωνική ιστορία της Πατρίδας μας. Σ’ αυτούς τους φλογερούς και δημιουργικούς νεολαίους, σ’ αυτό το ολιγόχρονης ζωής αλλά τεράστιας δράσης και σημασίας Κίνημα Πρόεδρος ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης. Αυτός ο μεγάλος πνευματικός Δημιουργός, με τον παλμό και την προσωπικότητα και τη δράση του, κινητοποίησε χιλιάδες νέους. Παραθέτουμε τα λόγια του Παληοτάκη για τον Πολιτικό Θεοδωράκη, για τον Μίκη που συνέδεε άρρηκτα την πολιτική και την πνευματική δημιουργία: “Σ’ εκείνα τα άγονα χρόνια, που ο Μίκης Θεοδωράκης κατείχε ήδη τη διπλή και αξεχώριστη ιδιότητα του πνευματικού δημιουργού και του πολιτικού ηγέτη, είχε βαθιά συνειδητοποιήσει, όσο κανείς άλλος Έλληνας, την ανάγκη για ενιαία ανάπτυξη του πολιτισμού και της πολιτικής, για την προσέγγιση ολόκληρου του λαού τόσο στην έννοια, την αξία και στα οράματα της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης,  όσο και στη διαδικασία της καλλιτεχνικής παραγωγής.” Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Αρχείο Παληοτάκη Νο. 13

Δευτέρα, Μάρτιος 12th, 2018

Μια επιστολή – διαμαρτυρία του Παληοτάκη προς τον οικονομικό υπεύθυνο του κόμματος της Ελληνικής Αριστεράς, Χάρη Κομπολίτη, για τα οικονομικά προβλήματα που παρουσιάζονταν στο γραφείο της Ευρωβουλής. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Αρχείο Παληοτάκη Νο. 12

Παρασκευή, Μάρτιος 9th, 2018

Από τα φυλαγμένα αρχεία του Παληοτάκη, παρουσιάζουμε σήμερα ένα κείμενο του Αντώνη Αντωνάκου που εξυμνεί την ελληνική μας γλώσσα. Παρουσιάζουμε το κείμενο ως φωτογραφία, προκειμένου να διατηρήσουμε το πολυτονικό, που ως σύστημα έχει επιλέξει ο συντάκτης του. Κι αυτό, γιατί – κατά τη μεταγραφή του στο μονοτονικό σύστημα – θα χάνονταν κάποια από τα χαρακτηριστικά της γλώσσας μας, που ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

OI ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΟ BLOG ΤΩΝ ΛΑΜΠΡΑΚΗΔΩΝ

Τρίτη, Μάρτιος 6th, 2018
Στην σημερική μας ανάρτηση είπαμε μετά από καιρό να σας παρουσιάσουμε ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο που έχουμε συλλέξει. Πρόκειται για τις χώρες που έχουν επισκεφτεί τον Blog των Λαμπράκηδων μέχρι το 2015 που έχουμε τις συγκεκριμένες καταγραφές. Σχεδόν σε όλο τον κόσμο υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρθηκε και διάβασε τις αναρτήσεις μας  και αποδεικνύεται περίτρανα αυτό που λένε ότι οι Έλληνες του Εξωτερικού ξεπερνούν σε αριθμό τους Έλληνες του εσωτερικού.Οι χώρες αυτές είναι οι ακόλουθες: Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »