Αρχεία για τον μήνα Φεβρουάριος, 2018

Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ, ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ…

Τετάρτη, Φεβρουάριος 28th, 2018

Διάβασα τις τελευταίες μέρες την επιστολή που έστειλε ο Μίκης στον Θεοδωρακισμό. Ταράχτηκα. Συγκλονίστηκα. Και ένιωσα πόσο πολύ κοπιάσαμε, αλλά και πόσο βαθιά πονέσαμε. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Αρχείο Παληοτάκη Νο 11

Δευτέρα, Φεβρουάριος 26th, 2018

Η σημερινή μας ανάρτηση αναφέρεται σε ένα απόσπασμα από μια συνέντευξη του Μίκη στον Στέλιο Κούλογλου σχετικά με τη Μακρόνησο. Σ’ αυτό το ξερονήσι, σ’ αυτό τον τόπο εξορίας, ο Μίκης πέρασε πολύτιμα χρόνια της νιότης του. Τη Μακρόνησο σήμερα σχεδόν κινδυνεύουμε να την ξεχάσουμε, αλλά όλοι όσοι τη γνώρισαν ως εξόριστοι και φυλακισμένοι, αλλά και η ελληνική και η παγκόσμια ιστορία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία δεν μπορεί και δεν θέλει να την ξεχάσει… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Αρχείο Παληοτάκη Νο.10

Παρασκευή, Φεβρουάριος 23rd, 2018

Απρίλη του 1987 είχε έρθει στις Βρυξέλλες, μετά από επίσημη πρόσκληση της Ελληνικής Κοινότητας των Βρυξελλών, ο φίλος και σύντροφος, ο Χρονάρας, ο Χρόνης Μίσσιος για το ευρύ κοινό.
Πρόσφατα είχε εκδοθεί το βιβλίο του “Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς”.
Μαζί με την όμορφη παρέα, τις εκδρομές και τις ταβέρνες, τη γνωριμία με ανθρώπους που διψούσαν για το λόγο και την παρουσία του Χρόνη, αποφασίσαμε να κάνουμε και μια παρουσίαση του έργου και της δράσης του σε ευρύτερο κοινό των Βρυξελλών.
Θυμάμαι, οργανώσαμε μια εκδήλωση για τους Έλληνες της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών αλλά και τους εργαζόμενους στο Κοινοβούλιο.
Η ανταπόκριση ήταν ενδιαφέρουσα. Είχα γράψει αυτή τη σύντομη παρουσίαση, γιατί ήξερα ότι οι παρευρισκόμενοι διψούσαν για το λόγο και την παρουσία του Χρόνη και όχι τα δικά μου λόγια.
Κι έτσι ήταν. Ο Χρόνης συνεπήρε όσους παρευρίσκονταν. Δυστυχώς, δεν είχα σκεφτεί να μαγνητοσκοπήσουμε αυτή την εκδήλωση. Εκτός αν βρίσκεται κάπου καλά κρυμμένη στο Αρχείο μου και εμφανιστεί στην πορεία.
Αυτό το ελάχιστο που έχουμε στα χέρια μας, λοιπόν, αυτό παρουσιάζουμε σήμερα. Και, ως ελάχιστο φόρο τιμής, του αφιερώνουμε και το you tube που είχαμε φτιάξει, χρόνια πριν, και το οποίο, δυστυχώς, δεν έχει τιμηθεί με την ανάλογη επισκεψιμότητα. Συγκεκριμένα, εδώ και 5 χρόνια έχει μόνο 355 προβολές.

Παληοτάκης Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ιουλιανά 1965 από τον Σπύρο Λυκούδη

Σάββατο, Φεβρουάριος 17th, 2018

Η καταγραφή του Σπύρου Λυκούδη έχει σήμερα σειρά για το αφιέρωμα του blog των Λαμπράκηδων στα Ιουλιανά. Και αυτό το κείμενο βρέθηκε στο Αρχείο Παληοτάκη.
Η γραφή είναι περισσότερο λογοτεχνική. Με λιτότητα αλλά και γλαφυρότητα διαβάζουμε για το ξέσπασμα των διαδηλώσεων, τον παλμό τους, τα συνθήματά τους, την επικινδυνότητα, τη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα.

Η αφήγηση αυτή μάς θύμισε το διήγημα του Μάριου Χάκκα, “Το ψαράκι της γυάλας”. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ιουλιανά 1965 από τον Γιάννη Καούνη

Τετάρτη, Φεβρουάριος 14th, 2018

Συνεχίζουμε και σήμερα στο αφιέρωμα σχετικά με τα Ιουλιανά.
Δεν φιλοδοξούμε να γράψουμε ιστορία ή να ερμηνεύσουμε γεγονότα και συμπεριφορές ανθρώπων που ενεπλάκησαν σ’ αυτά. Φυσικά, θα πει κάποιος, πως πίσω από αυτή την ενασχόλησή μας και πίσω από τις λέξεις μας βρίσκεται μια κάποια τοποθέτηση κριτική και αξιολογική.
Και πώς θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, αφού το υλικό προέρχεται από το Αρχείο του Παληοτάκη, ενός “ταμένου” Λαμπράκη, που επομένως “βλέπει” τα γεγονότα από τα μέσα, ως νέος – τότε – που βρισκόταν στους δρόμους μαζί με τις χιλιάδες άλλους, Λαμπράκηδες και μη. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ιουλιανά του 1965, από τον Στέφανο Στεφάνου

Σάββατο, Φεβρουάριος 10th, 2018

Η σημερινή ανάρτηση από το Αρχείο Παληοτάκη μας έφερε, ειλικρινά, σε δύσκολη θέση.
Πρόκειται για την καταγραφή των γεγονότων των Ιουλιανών, υπό μορφή σημειώσεων, από τον Στέφανο Σεφάνου.
Είναι μια περίοδος δυναμική, αλλά και συνάμα σκοτεινή, της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Σε συζητήσεις με ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι υπάρχουν διιστάμενες απόψεις. Υπήρξε η “αποστασία” βουλευτών της Ένωσης Κέντρου, κυρίαρχες επίσης οι δολοπλοκίες του Παλατιού, ενεργός και πάντα παρών και ο ξένος παράγοντας. Όμως, αυτό που έδωσε το χρώμα και τον παλμό στις μέρες αυτές, αυτό που φούντωσε την ελπίδα για αλλαγή και ανατροπή, ήταν η εντονότατη παρουσία των νέων σε μαζικότατα συλλαλητήρια, σε καθημερινή βάση.
Αρουραίους” τους ονόμαζε σε χρονογράφημά της η Ελένη Βλάχου, στην Καθημερινή, όπου, μιλώντας για τις συνεχείς διαδηλώσεις, είχε γράψει ότι η μόνη λύση είναι να «ξανανοίξουν τα φλίπερ», ώστε να «ξαναγλιστρήσουν οι αρουραίοι της Ομόνοιας στις φωλιές τους».
Όμως, το παγκόσμιο νεολαιίστικο κίνημα, ο ξεσηκωμός της νεολαίας της δεκαετίας του ‘60, φόρτιζε και τις καρδιές των δικών μας νέων, που διψούσαν για Δημοκρατία, Ισότητα, Ελευθερία, που συσπειρώθηκαν αγωνιζόμενοι για τα πανανθρώπινα δικαιώματα και ιδανικά.
«Ακόμη πιο εξαίσιο απ’ τις παλιές γνωριμίες και τις καινούριες συναντήσεις είναι η ελπίδα για μιαν άλλη ζωή, που βλέπω να χαράζει εδώ. Αθήνα, η πιο ανοιχτή πόλη του κόσμου! Πόσο μεγάλη βόλτα χρειάστηκε να κάνω για να σ’ ανακαλύψω και εσύ να βρίσκεσαι μέσα στα πόδια μου…». Αυτά τα λόγια διαβάζουμε στην τριλογία του Στρατή Τσίρκα, η “Χαμένη Άνοιξη”, γι’ αυτή την Άνοιξη που χαθηκε και που κατάφεραν να την ελέγξουν σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά τα βήματα νίκης που καταγράφηκαν.
Για τον όγκο των διαδηλώσεων, διαβάζουμε πάλι στον Τσίρκα: «Το πλήθος τραβούσε βιαστικά για την Πανεπιστημίου, άκουες το ποδοβολητό του πάνω στις μαρμαρόπλακες, σαν να ‘ταν φουσκωμένος χείμαρρος και ξέσερνε χιλιάδες βότσαλα.» … «Από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη και πέρα, δεν πηγαίναμε, μας πήγε το πλήθος που ανέβαινε σα βροντερό ποτάμι».
Η ελπίδα της Άνοιξης που δεν ολοκληρώθηκε ήταν η νέα γενιά. Μέσα σ’ όλους τους νέους και η Νεολαία Λαμπράκη. Μαχητική, αμόλυντη – κατά το δυνατόν – από τα λάθη του παρελθόντος, με το σφρίγος της νιότης, πρωτοστάτησε στα γεγονότα αυτά. «Περασμένα μεσάνυχτα έτυχε να διαβαίνω έξω από τη Λέσχη των Λαμπράκηδων, είδα να βγαίνει ο Μίκης Θεοδωράκης και μαζί του ένα τσούρμο κορίτσια και αγόρια με λαμπερά πρόσωπα –χρόνια είχα να τ’ αντικρίσω αυτά τα ολάνοιχτα μάτια…». Αυτό διαβάζουμε, και πάλι στη Χαμνένη Άνοιξη. Που “έκλεισε” με τη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα, που τον “σήκωσαν στα χέρια τους” νέοι Λαμπράκηδες, αγόρια και κορίτσια που ακολούθησαν την κηδεία του και δάκρυσαν για τον άδικο χαμό του, αλλά και πείσμωσαν για το αποτρόπαιο πρόσωπο του κρυμμένου φασισμού, που δυο χρόνια μετά, την άνοιξη του 1967, έβαλε στο γύψο την Ελλάδα για επτά χρόνια. Και ο τόπος ακόμη πληρώνει…

70 μέρες στους δρόμους η Δημοκρατική Νεολαία, το καλοκαίρι, 1965

70 μέρες κράτησε το παλατιανό μαγειρείο όσο να πετύχει να στεριώσει αυλική κυβέρνηση της μειοψηφίας κόβοντας φέτες από το «σαλάμι» της «αυτοδύναμης πλειοψηφίας» τον Κέντρου. Υπαινικτικές απειλές, προσφο­ρά υπουργικών χαρτοφυλακίων, χρήμα, «μαύρο» χρήμα —όλα τα μέσα χρησιμοποιήθηκαν για να φαλκιδευτεί η λαϊκή βούληση, όπως εκφράστη­κε τον Φεβρουάριο του 1964, αποκλείοντας τη συνέχιση της δωδεκάχρο­νης δεξιάς κυριαρχίας. Κι αυτό επιτεύχθηκε χάρις, κυρίως, στην αδιάλει­πτη παρουσία των δημοκρατικών πολιτών στους δρόμους και την άσκη­ση συνεχούς ελέγχου στην πορεία των πολιτικών εξελίξεων, μια διαδικα­σία άμεσης δημοκρατικής πράξης, όπου η σφραγίδα της ελληνικής προο­δευτικής νεολαίας υπήρξε έντονη και καθοριστική.

Παρακάτω επιχειρούμε να δώσουμε ένα αναλυτικό χρονολόγιο των λαϊκών κινητοποιήσεων από 15 Ιουλίου ως 24 Σεπτεμβρίου 1965.

Σε ολόκληρο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οι δυνάμεις της Αριστεράς καταγγέλλουν τον κίνδυνο πραξικοπήματος και καλούν τους πολί­τες σε εγρήγορση. — Με επανειλημμένες ανακοινώσεις της η Ε.Ε. της ΕΔΑ καταγγέλλει την απειλή και καλεί σε εθνικό μέτωπο κατά των συνωμο­τών. Το ίδιο και το Κ.Σ. της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Η Κ.Ε. του ΚΚΕ επίσης. — Στις 5.7.1965 πραγματοποιείται στο κέντρο της Αθή­νας (Προπύλαια) μεγάλη συγκέντρωση νεολαίας με οργανωτές τη ΣΕΕΝΕ και το Σύλλογο Εργαζομένων Φοιτητών. Συμμετέχει η ηγεσία της ΕΦΕΕ. Το ψήφισμα αναφέρεται: α) στην υπεράσπιση της δημοκρατικής ομαλότητας, β) στο Κυπριακό, γ) στα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, δ) στην Εγκύκλιο 1010 (που απαγορεύει την πολιτική δράση στα γυμνάσια), ε) στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, στ) στο αίτημα αύξησης των ημερομι­σθίων κατά 20%-30%.— Πολλές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα διοργανώνονται από την ΕΔΑ και από δημοκρατικούς μαζικούς φορείς (Δη­μοκρατικοί Νομικοί, ΕΦΕΕ, εργατικά κέντρα κ.ά.), ψηφίσματα και τηλε­γραφήματα απαιτούν από την εκλεγμένη κυβέρνηση να μην παραιτηθεί. Η Ε.Κ. επισήμως σιωπά προσώρας. Στελέχη της όμως μετέχουν στις κι­νήσεις εναντίον της απειλής. Στις 13/7 απεργία και συγκέντρωση οικοδό­μων της Αθήνας. — Στις 14/07 συγκέντρωση 20.000 πολιτών στην Πάτρα (οργανωτής η ΕΔΑ).

15.7.65 Η πρώτη φάση της βασιλικής εκτροπής: ο Κωνσταντίνος δέχεται σε ακρόαση –που πριν αρνούνταν– τον πρωθυπουργό, κάνει δεκτή την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου και αναθέτει το σχηματισμό κυβέρνησης στον πρόεδρο της Βουλής Γ. Αθανασιάδη-Νόβα. Διαδηλώσεις ξεσπούν στην Αθήνα. Άγρια επίθεση της αστυνομίας.

16.7.65 Δημοσιεύονται στον δεξιό τύπο οι τρεις επιστολές του βασιλιά στον πρωθυπουργό (8.7, 10.7 και 14.7). Διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, Πάτρα· διαμαρτυρίες απ’ όλη τη χώρα. Ορκίζονται 16 υπουργοί της νέας «κυβέρνησης» (μεταξύ αυτών τα στελέχη της Ε.Κ. Μητσοτάκης, Αλλαμανής, Παπασπύρου, Μπακατσέλος, Τούμπας). Στην Αθήνα η αστυνομία επιτίθεται με δακρυγόνα· 104 τραυματίες.

17.7.65 Μεγάλη συγκέντρωση στο γήπεδο του «Παναθηναϊκού». Διάγγελμα του Πασαλίδη, ζητεί επάνοδο στη συνταγματική τάξη, καλεί σε δημοκρατικό αγώνα.

19.7.65 Λαοθάλασσα από Καστρί ως Σύνταγμα κατά την κάθοδο του Γ. Παπανδρέου έως τα γραφεία της Ε.Κ. από όπου απευθύνει σύντομο χαιρετισμό. Ανακοίνωση της ΕΔΑ: να κυβερνηθεί η χώρα σύμφωνα με τη λαϊκή εντολή της 16.2.1964. Η αστυνομία επιτίθεται εναντίον πολιτών σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

21.7.65 Στην πορεία των φοιτητών και νεολαίας που επακολούθησε της συγκέντρωσης της ΕΦΕΕ στα Προπύλαια δολοφονείται στη διασταύρωση Σταδίου και Χρ. Λαδά ο αριστερός φοιτητής της ΑΣΟΕΕ Σωτήρης Πέτρουλας, 23 χρονών. 150 τραυματίες-θύματα της άγριας απρόκλητης επίθεσης της αστυνομίας, μεταξύ των οποίων σοβαρά ο Αντρέας Λεντάκης, κεντρικό στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Πειραιά, Λάρισα, Χαλκίδα, Αγρίνιο, Λαμία, Άρτα, Λιβαδειά, Γιαννιτσά, Χίο, Σέρρες κ.α.

22.7.65 Ανακοινώσεις ΕΔΑ, ΔΝΛ, ΕΔΗΝ: καταδικάζουν την απρόκλητη δολοφονία. Η ΕΦΕΕ καταθέτει μήνυση «κατά του φυσικού ή ηθικού αυτουργού». Πρωτόκολλο 141 βουλευτών της ΕΚ για υποστήριξη του Γ. Παπανδρέου .  Πανεργατική απεργία στο Βόλο. Συλλήψεις τραυματιών και συνοδών τους  στο Πρώτων Βοηθειών.

23.7.65 Η κηδεία του Σωτήρη Πέτρουλα. Ο όγκος και ο παλμός του κόσμου θυμίζουν την κηδεία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι τιμούν τον νεκρό με τα συνθήματα: – Ο Σωτήρης ζει! – Αθάνατος! – Τούμπα δολοφόνε! – Δεν περνάει ο φασισμός! Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

24.7.65 Συγκέντρωση φοιτητών και εργαζόμενων νέων στον Πειραιά για τη δολοφονία του Πέτρουλα. Στο δήμο Δάφνης η οδός Μεταξά μετονομάζεται σε οδό Σωτήρη Πέτρουλα.

25.7.65 Σε συνέντευξη τύπου η ΕΦΕΕ καταγγέλλει την αστυνομία ως αποκλειστική υπεύθυνη για τα αιματηρά γεγονότα της 21ης Ιουλίου : «Ο βασιλεύς μόνο βασιλεύει , δεν κυβερνά.» Η ΣΕΕΝΕ χαιρετίζει την αθρόα συμμετοχή της εργαζόμενης νεολαίας στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατικής ομαλότητας.

26.7.65 Μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα και την αναβίωση του αστυνομικού κράτους στη Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη, Φλώρινα, Κατερίνη, Μυτιλήνη, Σάμο (Βαθύ και Καρλόβασι), Χανιά, Γιάννινα, Σύρα, Δράμα κ.α. Ανακοίνωση Κ.Σ. ΔΝΛ «Με τη σημαία του Σωτήρη Πέτρουλα…»

27.7.65 Απεργία εκατοντάδων σωματείων εργαζόμενων και επαγγελματιών σε πολλές πόλεις. Συμμετοχή άνω του 90% σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Ελευσίνα. Διαδήλωση και πορεία προς τη Βουλή. Συνέντευξη τύπου της ΕΔΑ. Η. Ηλιού: Ανάθεση της κυβέρνησης στον νόμιμο πρωθυπουργό, αλλιώς άμεσες εκλογές. Συγκέντρωση και πορεία 50.000 στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές άλλες πόλεις.

28.7.65 Επανεμφάνιση της ΕΚΟΦ σε ολιγάριθμη συγκέντρωση του παλατιανού υπουργού  Αποστολάκου.

2.8.65 Πολιτικό μνημόσυνο Σωτήρη Πέτρουλα από τη Νεολαία Λαμπράκη στο θέατρο «Παρκ» με ομιλητή τον Μίκη Θεοδωράκη. Πρωτοτραγουδήθηκε το τραγούδι «Σωτήρης Πέτρουλας» του μεγάλου μουσικοσυνθέτη. Τη συγκέντρωση ακολουθεί μεγάλη διαδήλωση ως το Σύνταγμα.

4.8.65 Καταψήφιση (167 βουλευτές κατά) της κυβέρνησης Νόβα στη Βουλή. Ξενύχτι μεγάλης διαδήλωσης στο Σύνταγμα. Από εδώ και πέρα η νεολαία «στρατοπεδεύει» στον Άγνωστο Στρατιώτη και στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα τις μέρες που συνεδριάζει η Βουλή.

6.8.65 Ο πρόεδρος της ΕΔΑ Πασαλίδης στα ανάκτορα. Είναι η πρώτη φορά που ηγέτης της ελληνικής Αριστεράς γίνεται δεκτός από Έλληνα βασιλιά. Μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας και πορεία προς τα γραφεία της ΓΣΕΕ. Εκδηλώσεις πανελλαδικής συμπαράστασης στη διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας που απειλείται με έκπτωση βάσει μεθοδευμένης δικαστικής διαδικασίας.

9.8.65 Μεγάλη συγκέντρωση στο θέατρο «Ακροπόλ».


10.8.65 Ο Στεφανόπουλος καταθέτει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που είχε λάβει το βράδυ της 8.8. Η αστυνομία χτύπησε διαδήλωση στην Ομόνοια.

11.8.65 Πρες-κόμφερανς της ΕΔΗΝ. Πολιτικό μνημόσυνο για τον Σωτήρη Πετρούλα στη λέσχη Λαμπράκη του Πειραιά.

12.8.65 Συγκέντρωση οικοδόμων στο θέατρο «Γκλόρια» Συγκέντρωση ΕΦΕΕ στα Προπύλαια. Πορεία δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών.

13.8.65 Μεγάλη συγκέντρωση της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης με ομιλητή τον Η. Ηλιού.

14.8.65 Δηλώσεις Γιάννη Πασαλίδη: να αποκατασταθεί η κοινοβουλευτική νομιμότητα.

17.8.65 Μεγάλη συγκέντρωση στο γήπεδο του «Παναθηναϊκού». Πορεία έως την Ομόνοια (οργανωτές ΓΣΕΕ, ΕΦΕΕ, ΔΕΣΠΑ, Δημοκρατικοί Νομικοί κ.ά.).

18.8.65 Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ηλία Τσιριμώκο. Απόφαση της 9ης Ολομέλειας της Κ.Ε. του ΚΚΕ για την πολιτική κρίση.

19.8.65 Συγκέντρωση στο θέατρο «Γκλόρια», Προπύλαια και γύρω δρόμους. Διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και στο Σύνταγμα. Χτύπησε η αστυνομία· δεκάδες τραυματίες. Ανατροπή της δημοκρατικής διοίκησης της ΓΣΕΕ (με δικαστικό δρόμο).

20.8.65 Η ΕΔΑ καταγγέλλει τον «πρωθυπουργό του αίματος». Διαδήλωση 50.000 πολιτών στο κέντρο της Αθήνας. Επίθεση αστυνομίας με δακρυγόνα. 160 τραυματίες, 110 συλλήψεις.

22.8.65 Πολλές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

24.8.65 Μεγάλες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε Αθήνα και Πειραιά.

25.8.65 Στη Βόρεια Ελλάδα πάνω από 100 συγκεντρώσεις στο σαρανταήμερο.

26.8.65 Προφυλακίστηκαν 10 συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Τύπου και άλλων εργατικών οργανώσεων για τις συγκεντρώσεις της 20.8. Δεκάδες χιλιάδες στη συγκέντρωση των δικηγόρων της Αθήνας.

28.8.65 Έπεσε η κυβέρνηση Τσιριμώκου με 159 ψήφους κατά. Διαδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος. Πολλές απεργίες σε διάφορες πόλεις.

29.8.65 Δημοσιεύεται στην Αυγή καυστικό σχόλιο, απάντηση του Γραφείου Τύπου της Νεολαίας Λαμπράκη σε άρθρο της Βλάχου στην Καθημερινή, όπου αποκαλούσε τους δημοκράτες νέους διαδηλωτές «αρουραίους της Ομόνοιας».

31.8.65 Στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση και διαδήλωση εμποροϋπαλλήλων. Στον Πειραιά απεργία εργαζομένων στη χημική βιομηχανία.

1.9.65 Συγκαλείται Συμβούλιο του Στέμματος με αποκλεισμό της ΕΔΑ. Συγκέντρωση της ΕΔΑ στον Πειραιά. Πορεία: Προπύλαια-Ομόνοια εναντίον του Συμβουλίου του Στέμματος.

3.9.65 Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Γιαννιτσά, Σέρρες κ.α. Ανακοίνωση Ε.Ε. ΕΔΑ για το συμβούλιο στέμματος.

4.9.65 Δηλώσεις Πασαλίδη. Ζητά υπηρεσιακή κυβέρνηση και άμεσες εκλογές.

5.9.65 Τη νύχτα «άγνωστοι» ανατίναξαν τη Λέσχη Λαμπράκη στο Μυλοχώρι, συνοριακό χωριό του Κιλκίς.

6.9.65 Δηλώσεις Μ. Θεοδωράκη : Η Νεολαία Λαμπράκη, ελπίδα της δημοκρατίας. ΕΔΑ και ΔΝΛ με ανακοινώσεις ζητούν διάλυση των ΤΕΑ (διότι ενέχονται για την ανατίναξη της λέσχης στο Μυλοχώρι). Μαζικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη.

8.9.65 Συγκέντρωση ΕΔΑ στο «Γκλόρια» –η μεγαλύτερη των 53 ημερών. Διαδήλωση στην Ομόνοια. Ναυάγησαν οι συνεννοήσεις Παπανδρέου-Κανελλόπουλου για εξεύρεση λύσης. Το Π.Γ. του ΚΚΕ ζητά ελεύθερες εκλογές με απλή αναλογική.

9.9.65 Πανελλαδικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την ανατίναξη της λέσχης στο Μυλοχώρι. Νέκρωσε ο Βόλος από την πανεργατική απεργία. Μεγάλη συγκέντρωση.

10.9.65 9η σύνοδος της Δ.Ε. ΕΔΑ:  κηρύσσει πανελλαδική κινητοποίηση για εξασφάλιση ομαλής πορείας. Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στα Χανιά και στη Θεσσαλονίκη.

11-12.9.65 Συγκαλείται στο θέατρο «Διάνα» η 2η σύνοδος του Κ.Σ. ΔΝΛ με την παρουσία πλήθους πολιτικών παραγόντων και ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης. Απόφαση: η υπεράσπιση της Νεολαίας Λαμπράκη από τον κίνδυνο διάλυσής της που μεθοδεύουν οι αυλικοί. Είναι πάλη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας.

14.9.65 Συγκέντρωση της Επιτροπής Αττικής, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, στο θέατρο «Γκλόρια».

15.9.65 Δημοσιεύεται η απόφαση της 9ης συνόδου της Δ.Ε. ΕΔΑ για τη Νεολαία Λαμπράκη: η πάλη για την περιφρούρηση της ΔΝΛ είναι πάλη κατά της βασιλικής εκτροπής. Στην επαρχία πλήθος συγκεντρώσεις για τη δημοκρατία (σε χωριά της Λέσβου, στη Λάρισα, στις Σέρρες, στην Άρτα, στα Χανιά, στη Θεσσαλονίκη, στο Δοξάτο Δράμας, στο Σουφλί Έβρου).

16.9.65 Δημοσιεύονται  τα πρακτικά του ανακτοβουλίου της 1.9. Αποφάσεις ΕΦΕΕ-ΔΕΣΠΑ για ένταση του αγώνα.

17.9.65 Συγκέντρωση Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών στο «Γκλόρια». Ορκίστηκε η Τρίτη αυλική κυβέρνηση (Στεφανόπουλου). Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδηλώνουν στους δρόμους της Αθήνας και στο Σύνταγμα.

19.9 250-300 χιλιάδες στην πανδημοκρατική συγκέντρωση Θεσσαλονίκης με ομιλητή τον Γ. Παπανδρέου.

20.9.65 Συγκέντρωση στο «Γκλόρια»  της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσφύγων, και της ΕΔΑ σε Σάμο, Κέρκυρα, Αργοστόλι, Νιγρίτα, Κιλκίς, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Ασπρόπυργο, Ρόδο.

21.9.65 Παραίτηση Τούμπα. (Λέγεται ότι αυτό έγινε γιατί δεν ευδοκίμησε η προσπάθειά του να διαλύσει τους Λαμπράκηδες!). Συλλαλητήριο 10.000 καπνοπαραγωγών στις Σέρρες. Συγκεντρώσεις της ΕΔΑ και της ΔΝΛ σε δεκάδες χωριά και πόλεις.

22.9.65 Συγκεντρώσεις της ΔΝΛ στο «Γκλόρια» και της ΕΔΑ στην Ελευσίνα για την απόκρουση των σχεδίων διάλυσης της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

24.9 Παναθηναϊκή συγκέντρωση στο «Γκλόρια». Στη Βουλή η κυβέρνηση Στεφανόπουλου παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης (με 152 ψήφους υπέρ).

Τις επόμενες μέρες –και για καιρό– συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα οι λαϊκές κινητοποιήσεις εναντίον της βασιλικής εκτροπής.

Το «ημερολόγιο των 70 ημερών»  στηρίχτηκε στα καθημερινά δημοσιεύματα της Αυγής , από το αρχείο της που φυλάσσεται στα ΑΣΚΙ. Αυτό καθορίζει και τα όρια πληρότητας από άποψη πληροφοριών.

Την περιληπτική  αποτύπωση των γεγονότων επιμελήθηκε ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ.

Παληοτάκης
Για το blog των Λαμπράκηδων
www.lamprakides.gr/blog

Αρχείο Παληοτάκη Νο.9

Κυριακή, Φεβρουάριος 4th, 2018

Συνεχίζοντας από τα φοιτητικά χρόνια και τη δράση του Παληοτάκη σε αυτά, αναρτούμε σήμερα την αποχαιρετιστήρια ομιλία του, τον Ιούλιο του 1963, προς τους φοιτητές της Ρώμης. Ήταν η τελευταία ομιλία του, γιατί μετά από αυτή επέστρεψε στην Ελλάδα. Αν διαβάσουμε και τον τίτλο που ο ίδιος είχε δώσει, θα διαπιστώσουμε πως κατά βάθος επιθυμούσε να λειτουργήσει ως μια “Ανοιχτή Επιστολή προς την Ελληνική κοινή γνώμη”. Μέσα σ’ αυτήν καθρεφτίζονται οι αγωνίες των Ελλήνων σπουδαστών του εξωτερικού αλλά και οι πάγιες αρρυθμίες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που αδυνατούσε να απορροφήσει το πλήθος των νέων που διψούσαν για ανώτατες σπουδές ή ακόμη κι αυτούς που τους έδιωχνε διά παντός λόγω κοινωνικών και πολιτικών φρονημάτων. Βλέπετε, τότε, υπήρχαν κι αυτές οι “ιδιορρυθμίες”! Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτές οι δυσκολίες. Ήταν και το επίπεδο εκπαίδευσης και γνώσεων, που είχαν να αντιμετωπίσουν όσοι αποφάσιζαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ο ίδιος ο Παληοτάκης μας έχει εξομολογηθεί, για παράδειγμα, ότι, όταν εκείνος γράφτηκε στη σχολή του, είχε να υπερκεράσει προβλήματα με ύλη που ποτέ δεν είχε διδαχτεί στην Ελλάδα, όπως οι συναρτήσεις! Και, φυσικά, οι διαχρονικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και σήμερα όσοι “ξενιτεύονται” για σπουδές. Τα χρήματα ποτέ δεν φτάνουν, η γλώσσα είναι πάντα ένας σκόπελος που πρέπει να ξεπεραστεί, ο ρατσισμός και οι διακρίσεις που δεν παύουν να υπάρχουν… Και έρχεται, φυσικά, η ώρα της επιστροφής… Η ελληνική κοινωνία τούς φερόταν πιο σκληρά και με μεγαλύτερη δυσπιστία από την “αφιλόξενη ξένη χώρα”. Κοπρίτες τους θεωρούσαν, αλήτες που έφαγαν τα λεφτά του μπαμπά τους, που εξαγόρασαν μαθήματα και καθηγητές… Και που, τελοσπάντων, δεν ήταν άξιοι να συγκριθούν με τα “ντόπια καμάρια”!…

Διαβάζουμε την “επιστολή” του, μαθαίνουμε… και, όπως πάντα, ξεχνάμε…. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Αρχείο Παληοτάκη Νο.8

Παρασκευή, Φεβρουάριος 2nd, 2018

Σήμερα παρουσιάζουμε την “επεισοδιακή”  ομιλία του Παληοτάκη στη Φλωρεντία για τη συνάντηση που είχε γίνει το 1962 με θέμα την ίδρυση των Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων του Εξωτερικού. (Γαλλία – Αυστρία – Γερμανία – Ισπανία). Στη συνάντηση τότε είχαν έρθει οι φοιτητές της Αυστρίας που ήταν οπαδοί της ΕΚΟΦ. Εκμεταλλευόμενοι λοιπόν ένα νόμο της Αυστρίας που απαγόρευε την ενασχόληση των φοιτητών με την πολιτική, σε κάποιο σημείο της ομιλίας, που αφορούσε τα πολιτικά δικαιώματα, σηκώθηκαν οι φοιτητές του Γκράτς και ξεκίνησαν βιαιοπραγίες εις βάρος του Παληοτάκη. Τον φυγάδευσαν σε τρένο με προορισμό τη Ρώμη, και τον έσωσαν από τα χέρια τους,  ο Εβραϊκής καταγωγής Ίνις Μεσάρε και ο Μανώλης Αναστασιάδης, φοιτητής της Γερμανίας. Το αποτέλεσμα της όλης αυτής τυφλής βίας των Εκοφιτών ήταν οι υπόλοιποι δημοκρατικά σκεπτόμενοι φοιτητές να υποστηρίξουν και τελικά να ψηφίσουν τις θέσεις του ομιλούντος. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »