Αρχεία για τον μήνα Δεκέμβριος, 2017

Αρχείο Παληοτάκη Νο. 6

Σάββατο, Δεκέμβριος 30th, 2017

Οι σκέψεις – προτάσεις του Παληοτάκη για την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού στην περιοχή μας. Οι σκέψεις αυτές εκφράστηκαν το 2000 μετά την εγκατάσταση του ιδίου στην περιοχή της Σκάρφειας. Έχοντας και την εικόνα της ανάπτυξης του αγροτουρισμού στην Ιταλία αλλά και στην Ευρώπη προσπάθησε να αφυπνίσει και να δείξει τον δρόμο για την ανάπτυξη και εκμετάλευση της γης με ένα διαφορετικό τρόπο. Δυστυχώς δεν εισακούσθηκαν από κανέναν….. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Από το αρχείο Παληοτάκη Νο. 5

Σάββατο, Δεκέμβριος 23rd, 2017

Επιστολή – εξομολόγηση του Παληοτάκη στην κόρη του Βάνα ως μέρος στην αυτοβιογραφία του.


Αγαπημένη μου VANESSA

Ίσως να θυμάσαι, κάπου στα βάθη της μνήμης σου, από τις δικές μου διηγήσεις αλλά περισσότερο από τις διηγήσεις των φίλων και συντρόφων, ότι το 1967, στη Γυάρο, το κυρίαρχο σύνθημά μου ήταν το «VANA RITORNERO», γραμμένο στο τεράστιο καπέλο που φορούσα. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Από το αρχείο Παληοτάκη Νο. 4

Σάββατο, Δεκέμβριος 16th, 2017

Σήμερα παρουσιάζουμε την παρθενική αλλά συγχρόνως και τελευταία ομιλία του Παληοτάκη στις 15/11/1974, στην πόλη της Λαμίας. Ήταν υποψήφιος βουλευτής άλλες δυο φορές, μεταγενέστερα, αλλά αρνήθηκε να εκτεθεί για ακόμη μια φορά στο μπαλκόνι.
Κι αυτό, γιατί – κατά δήλωσή του – διαπίστωσε, μετά την ενασχόλησή του με την εκλογική διαδικασία και τις κομματικές και όχι μόνο συναλλαγές, ότι η Αλήθεια δεν βρίσκει “ώτα ακουόντων”. Ένιωσε ότι ήταν – και είναι, θα λέγαμε – πιο “εύπεπτο” το ψέμμα και οι υποσχέσεις που ξεκινούν με το “θα”.
Ο λαός περίμενε ότι οι υποψήφιοι που μιλούσαν από το μπαλκόνι ήταν διατεθειμένοι και μπορούσαν να λύσουν τα πάσης φύσεως προβλήματα. Μας διηγήθηκε, σχετικά, τη στάση της μικρής ανιψιάς
του, που το έσκασε από το παρακείμενο μαγαζί του μπαμπά της και πήγε να ακούσει το θείο της, τον υποψήφιο, τότε, Παληοτάκη, που εκφωνούσε το λόγο του στην πλατεία Λαού. Και αυτό που κατάλαβε ήταν ότι ο υποψήφιος βουλευτής θείος της θα της έλυνε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, στο δημοτικό, με τα μαθηματικά! Γι’ αυτό και του υποσχέθηκε, με αφοπλιστική παιδική ειλικρίνεια, ότι θα τον ψηφίσει!! Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Λόφοι από νεκρούς

Τρίτη, Δεκέμβριος 5th, 2017

Το ένατο μέρος του αφιερώματός μας στο βιβλίο «Σκέψου Άνθρωπε», καταδεικνύει ότι η λειτουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης – εκτός των άλλων φρικιαστικών λεπτομερειών της ύπαρξής τους – οδήγησε και σε εκατομμύρια νεκρούς, σε βουνά από νεκρούς, όπως χαρακτηριστικά γράφουν στον τίτλο τους οι συγγραφείς.

Μέχρι σήμερα, ακόμη, δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που εξολοθρεύτηκαν. Ίσως οι μόνοι που έχουν σχετικά ασφαλείς αριθμητικές μαρτυρίες να είναι οι εβραίοι.

Εξάλλου, ποιος προλάβαινε να κάνει καταγραφή; Ούτε καν οι πειθαρχημένοι και οργανωτικοί Γερμανοί, που τηρούσαν αρχεία των ενεργειών τους.

Η εξόντωση γινόταν ανεξέλεγκτη μετά τη συνειδητοποίηση της ήττας τους. Αλλά και στα λατομεία, στους χώρους καταναγκαστικής εργασίας, οι νεκροί δεν καταγράφονταν. Στοιβάζονταν σε λάκκους – και αυτή ήταν η μόνη τιμή που τους απονεμήθηκε. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »