Αρχεία για τον μήνα Οκτώβριος, 2017

Ο σχεδιασμός της σφαγής

Τρίτη, Οκτώβριος 31st, 2017
Το όγδοο μέρος του αφιερώματός μας στο βιβλίο «Σκέψου Άνθρωπε» καταδεικνύει ότι η δημιουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης ήταν με επιστημονικό και σοβαρό τρόπο προγραμματισμένη.
Δεν ήταν μια αυθόρμητη έκρηξη μίσους.
Ήταν μια έκφραση θεωρητικοποιημένης εξόντωσης, εξαφάνισης από πρσώπου γης όλων των αντιφρονούντων, όλων όσων κρίνονταν επικίνδυνοι για το Γ’  Ράιχ.
Και δεν ντρέπονταν καθόλου. Ήταν πεπεισμένοι, θαρρείς, πως λειτουργούσαν για το «κοινό καλό».
Και γνώριζαν καλά τη δύναμη που ασκούσε η καλλιέργεια αυτού του επικείμενου τρόμου, αυτής της επικείμενης τιμωρίας, ακόμα και σ’ αυτούς που δεν ήταν ακόμη κρατούμενοι.
Και, το κυριότερο, από 4-5 χρόνια νωρίτερα, σε Αγγλία και Αμερική, είχαν κυκλοφορήσει «ενημερωτικά» βιβλία.
Τι έκαναν, λοιπόν, οι ηγέτες των λαών, μπροστά στην εκφρασμένη, χρόνια πριν, θηριωδία που ήταν προ των πυλών;
Θα πάρει ποτέ μια πειστική απάντηση;
.
.
8
Ο σχεδιασμός της σφαγής
.

Όταν, στις 31 Ιουλίου 1941, ανατίθεται στον Heydrich απόλυτη εξουσία και δικαιοδοσία για την «επίλυση του εβραϊκού προβλήματος στην Ευρώπη», η σφαγή στα στρατόπεδα έχει ήδη σχεδιαστεί. Μετά το θάνατο του Heydrich, στα 1942, οι εξουσίες του συγκεντρώνονται απευθείας στα χέρια του Himmler, ανώτατου διοικητή των SS. Ο Eichmann είναι ο μεγάλος τεχνικός σχεδιαστής των σφαγών, οι οποίες – από αυτή τη στιγμή και μετά – συντρίβουν εβραίους και μη εβραίους: ο στόχος είναι η ολική εξάλειψη των εβραίων, χωρίς διακρίσεις (νέων ή γέρων, αντρών και γυναικών και παιδιών, υγιών και άρρωστων), και με συνοπτικές διαδικασίες και ελάχιστες διακρίσεις εξοντώνονται οι μη εβραίοι. Από τη χαοτική σφαγή, με μέσο τις μαζικές εκτελέσεις και τις ενδοφλέβιες ενέσεις με δηλητήριο, περνάμε στους θαλάμους αερίων. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Η τελευταία συνεισφορά

Τρίτη, Οκτώβριος 24th, 2017

Το έβδομο μέρος του αφιερώματός μας στο βιβλίο «Σκέψου Άνθρωπε» δεν κάνει πια αναφορά στις μεθόδους και τις τεχνικές με τις οποίες επεδίωκαν να καταστρέψουν κάθε ίχνος ανθρωπιάς και αλληλεγγύης στους κρατουμένους.

Σ’ αυτή την ενότητα, τρομάζουμε όταν διαβάζουμε πώς οι άνθρωποι – κάτω από την πίεση του φόβου, της εξαθλίωσης, της ανάγκης  επιβίωσης – μετατρέπονταν σε άγρια ​​ζώα σε βάρος του συνανθρώπου, αν και ήξεραν ότι δύσκολα θα γλυτώσουν από τη μοίρα των πιο κατατρεγμένων.

Οι υποσχέσεις για προνόμια – πολιτική που εφαρμόζει κάθε εξουσία, προκειμένου να διαιρέσει και να διασπάσει αυτούς που εξουσιάζει – είχαν και στα στρατόπεδα εξόντωσης τα αποτελέσματά τους. Ακόμη και πολιτικοποιημένοι κρατούμενοι δύσκολα κρατούσαν την συνοχή στην ομάδα τους. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944

Πέμπτη, Οκτώβριος 12th, 2017

«Ήταν ένα κάρο φορτωμένο νέες και νέους που ξεφωνίζανε. Στο άλογο που τραβούσε το κάρο καθότανε καβάλα μια γυναίκα μελαχρινή σα γύφτισα που είχε στο κεφάλι και στους ώμους ένα σάλι επαναστατικά κατακόκκινο. Φορούσε κίτρινο φουστάνι και είχε διάφορα χαϊμαλιά στο στήθος, κρατούσε μια ελληνική σημαιούλα και ξεφώνιζε τραγουδώντας: «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη …». Μια παρέα μάγκες γυρίζανε με ένα χαρτονένιο Χίτλερ κρεμασμένο σε ένα κοντάρι και φωνάζανε ρυθμικά «Εμπατίρησε» (καινούργια λέξη argot). Πολλά τραμ και καμιόνια ανεβοκατέβαιναν τους κεντρικούς δρόμους φορτωμένα παιδιά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, που φωνάζανε συνθήματα των οργανώσεών τους. Είδα και μια παρέλαση πιτσιρίκων με ξύλινα τουφέκια, του «παιδικού μετώπου» του ΕΑΜ». (Γιώργος Θεοτοκάς, Τετράδια Ημερολογίου, Αθήνα: Εστία). Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Επιστολή Μίκη Θεοδωράκη

Πέμπτη, Οκτώβριος 5th, 2017

Εδώ και κάποιες μέρες έχουμε διαβάσει τη νέα δήλωση – επιστολή του Μίκη, με την οποία δηλώνει – στο τέλος του κειμένου – ότι θα επιθυμούσε να διαδοθεί μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και από πολλούς άλλους φορείς. Η επιστολή αυτή ήταν δημοσιευμένη στον “Θεοδωρακισμό”. Ακολουθούσαν, εκεί, και τρία σχόλια με τα οποία οι συντάκτες τους δήλωναν την απόλυτη συμφωνία τους με όσα γράφονταν στο κείμενο του Μίκη, ενισχύοντας σε υψηλούς τόνους τις απόψεις που διατυπώνονταν.
Είπαμε να την αναδημοσιεύσουμε, αλλά κυριαρχεί μέσα μας ένας δισταγμός και μια πικρία. Το σκεφτήκαμε πολύ και αφήσαμε να περάσουν μέρες, πριν την παρουσιάσουμε και από το blog του Λαμπράκηδων.Μας “ξένισε” – αλήθεια είναι – η άποψη που μοιάζει να βγαίνει από τη σκέψη και το στόμα του Μίκη. Εμείς, που ζήσαμε τόσα χρόνια αγώνων και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μαζί του, δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι είναι δυνατόν να κάνει τέτοιου είδους προτάσεις. Ακινήτου Εκτός
κι αν αδυνατούμε πι να κατανοήσουμε το σκεπτικό του και τις κινητήριες δυνάμεις της επιχειρηματολογίας του.
Στο κείμενο υπάρχουν “διαπιστώσεις” και “εκφράσεις” που μας στενοχωρούν. Όχι γιατί δεν αγγίζουν μέρος της αλήθειας και της σημερινής ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας. Αλλά, παρόλη τη δυσκολία που κι εμείς έχουμε να αποδεχθούμε το είδος διακυβέρνησης που ασκεί μια αριστερή σχετική πλειοψηφία, παρά την πληγή που τρέχει μέσα μας αίμα, αδυνατούμε να χωνέψουμε – ακόμη, ελλείψει ατράνταχτων αποδείξεων – την “διαπίστωση” ότι “Ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα παραμείνει στην ιστορία ως η δεξιότερη από όλες τις κυβερνήσεις της Ελλάδας από το 1831 μέχρι σήμερα “. (Να σημειώσουμε εδώ πως οι έννοιες “Δεξιά” και “Αριστερά” εμφανίστηκαν πολλές δεκαετίες μετά το 1831! …). Εμείς, που δοκιμάσαμε στο σώμα, στην ψυχή και στη συνειδησή μας τη δεξιά – έως και φασιστική – βία και αυθαιρεσία δεν ξέρω, άν μπορούμε να διατυπώνουμε τέτοιες απόψεις. Φυσικά, ο καθένας έχει την ελευθερία να εκφράζεται και να διατυπώνει απρόσκοπτα την άποψή του.
Και πάλι θα επισημάνουμε ότι το κλίμα πως το μηδενιστικο και εμφυλιοπολεμικό κλίμα που υφέρπει – κυρίως στα σχόλια και τις απόψεις που ακολουθούν, στο Θεοδωρακισμό, μετά το κείμενο του Μίκη – είναι άκρως επικίνδυνο για τη χώρα, ακόμα κι αν αυτή η χώρα δεν απολαμβάνει την ανεξαρτησία της. Άλλωστε, πότε υπήρξαμε ανεξάρτητοι και κύριοι της μοίρας μας ως Λαός; Τη μεγαλύτερη ζημιά η σημερινή Κυβέρνηση την έχει κάνει στην Ελλάδα ή έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης και οι προηγούμενες;
Πράγματι, μπορεί η ζημιά να αποβεί μεγάλη για την Αριστερά! Αλλά, για τη χώρα είναι η μεγαλύτερη που έχει μέχρι τώρα υπάρξει ;;; Ας σοβαρευτούμε, σύντροφοι και φίλοι !!! Η μνήμη ακόμα υπάρχει, αγαπητοί σχολιαστές. Δεν εγκαταλείψαμε, είμαστε ακόμα ζωντανοί και θα φωνάζουμε με όλη την δύναμη που μας απομένει, όποτε καταστρατηγούνται οι αξίες και τα δικαιώματά μας.
Και, φυσικά, δεν έχουμε καμία διάθεση να δώσουμε τα “εύσημα” στη σημερινή αντιπολίτευση, που κουβαλά ένα τόσο τόσο βαρύ και μαύρο παρελθόν, που συμμετείχε στην καταβύθιση της χώρας στα μνημόνια και στην απώλεια της ανεξαρτησίας μας.
Προτιμώ να ζητήσουμε από το Λαό μας να έχει “πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μας” και της συνείδησής μας. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »