Αρχεία για τον μήνα Αύγουστος, 2017

Ο Μίκης για τον “νεόκοπο” αντικομμουνισμό

Δευτέρα, Αύγουστος 28th, 2017

Διάβάσα πως ο Μίκης πήρε θέση στη “διαμάχη” των ημερών μας, που ακόμα καλά κρατεί. Μιλώ για την αντικομμουνιστική υστερία που αναδύεται επιθετικά και χυδαία, τόσο σε ελληνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό .
Ο λόγος του Μίκη είναι προσωπικός, αλλά και βαθιά ιστορικός, για μια γενιά που έζησε το φασισμό και τα ενεργούμενά του στο πετσί της.
Απευθύνει την επιστολή του στην εφημερίδα τα “Νέα”, το όργανο του πρώην Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ). Η έκφραση με την οποία ανοίγει την επιστολή του είναι: “Με τρομάζει η αντικομμουνιστική υστερία που κατακλύζει την εφημερίδα σας”. Και αυτό το γράφει ο Μίκης, που έχει εμπιστευτεί το πνευματικό του έργο στο Μέγαρο Μουσικής, του Ιδρύματος Λαμπράκη.
Είχε προηγηθεί και άλλη σχετική παρέμβασή του, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που θα αναρτήσουμε σε δοθείσα ευκαιρία. Αυτή ήταν καμιά δεκαετία πριν. Δεν έχω πρόχειρη αυτή τη στιγμή την ημερομηνία. Αλλά αποδεικνύει και η τότε στάση της Ευρώπης, όπως και η σημερινή, ότι οδηγούμαστε σε επικίνδυνους δρόμους.
Κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι σε καιρό πολέμου – και μάλιστα εμφύλιας σύρραξηςης – δεν έγιναν εγκλήματα από όλες τις πλευρές. Τα πάθη είναι τόσο έντονα, ο κίνδυνος τόσο μεγάλος, που ο άνθρωπος γίνεται θηρίο.
Πέρα από αυτή την διαπίστωση, όμως, είναι εγκληματικά ανιστόρητο και άκρως κοινωνικά και πολιτικά επικίνδυνο να φτάσουμε να εξισώνουμε το θάνατο και την καταστροφή που έσπειρε ο ναζισμός με την ιδεολογία του κομμουνισμού και την όποια εφαρμογή του, με όσα λάθη και βιαιότητες κι αν έγινε αυτό . Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

4. Οι θάλαμοι αερίων

Παρασκευή, Αύγουστος 18th, 2017

Το τέταρτο μέρος του αφιερώματός μας στο βιβλίο «Σκέψου Άνθρωπε», είναι μια τραγική αναφορά στους «θαλάμους αερίων».
Ακολουθεί και εδώ φωτογραφικό υλικό, φρικτό, ομολογουμένως. Ξέραμε αρκετά, ή τουλάχιστον έτσι πιστεύαμε. Η περιγραφή μας ξεπέρασε, αλλά και δοκίμασε τις αντοχές
της συνείδησής μας.
Τόση επιστήμη, τόσες γνώσεις για την ανθρώπινη δύναμη και για τον ανθρώπινο οργανισμό, να καταναλώνονται για την εξόντωση του ανθρώπινου είδους! ….. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ο Μίκης από τη Ζάτουνα – Αρχείο 3

Παρασκευή, Αύγουστος 11th, 2017

Η επιστολή αυτή γράφτηκε από τον Μίκη – όπως δηλώνεται και στο τέλος της – στη Ζάτουνα λίγο πριν το τέλος του 1968.
Ο Μίκης εξορίζεται στην όμορφη Ζάτουνα, στα δύσκολα Αρκαδικά βουνά. Τότε κρίθηκαν “κατάλληλα” τα αρκαδικά χωριά ως τόπος εξορίας και απομόνωσης. Ανεξάρτητα από το ότι ο Μίκης κατάφερε με την πνευματικότητα, την δημιουργικότητα και την ανθρωπιά του να κερδίσει την αγάπη και την εκτίμηση των ελάχιστων, τότε, κατοίκων αλλά και των πολλών προσωπικών φυλάκων του.
Τα δύσκολα χρόνια της Δικτατορίας βρίσκονταν στην οδυνηρή αρχή τους. Οι εξόριστοι, όσοι υφίσταντο βασανιστήρια, οι φυλακισμένοι, οι νεκροί όλο και πλήθαιναν. Και η πλειοψηφία άρχισε να βυθίζεται στην άγνοια και τη λήθη. Μέχρι η πλειοψηφία να συνειδητοποιήσει την λαίλαπα που είχε επέλθει.
Η επιστολή αυτή προς τον Ούθαντ, Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. τότε, είχε ως στόχο την κινητοποίηση ατόμων, παραγόντων, θεσμών και κοινής γνώμης για το σκοτάδι που βασίλευε στην Ελλάδα.
Μέσα από την προσωπική του περίπτωση, την αναγνώρισή του, παρουσίαζε το αποτρόπαιο πρόσωπο των χουντικών.
Η επιστολή αυτή – μέσα από τα χέρια έμπιστου και αγαπημένου προσώπου του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος, με μεθόδους προφύλαξης, κατέληξε στα χέρια του Γιάννη Θεοδωράκη, του αδερφού του Μίκη , μετά από τα δικά μου, στην INDESIT, και μέσα από άλλες “υπόγειες” διαδρομές, στην Ιταλία και από εκεί ξεκινούσε ο δρόμος για τους τελικούς αποδέκτες. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ο υψηλότατος Μίκης

Τετάρτη, Αύγουστος 9th, 2017

Ένα κείμενο του Νότη Μαυρουδή για τον Μίκη τάραξε τα βαλτωμένα νερά του Αυγούστου. Το βρήκαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το επιβεβαιώσαμε και αναζητώντας το στην προσωπική σελίδα του Νότη Μαυρουδή.
Ήταν ένα δυνατό χαστούκι. Μια συναισθηματική έγερση. Μια φωνή δύναμης και βαθιάς εκτίμησης και αγάπης.
Είχε κυριαρχήσει η φράση του Μίκη πως είναι πλήρης ημερών.
Ο Νότης “αποκατέστησε” τη θλίψη που είχε κατακαθίσει στις ψυχές. Δεν είναι εύκολη η αποδοχή πως ο Μίκης είναι «γέροντας», πως ο Μίκης ολοκλήρωσε την πορεία του, πως είναι «πλήρης ημερών». Είναι απλώς 92 χρόνων. Δημιουργός. Που συνεχίζει να μας εκπλήσσει, να κινητοποιεί τη συνείδηση ​​και τη σκέψη.
Προσυπογράφοντας το κείμενό του και εκφράζοντας την ελπίδα να το διαβάσει και ο Μίκης το αναδημοσιεύουμε και εμείς. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

H καταναγκαστική εργασία

Πέμπτη, Αύγουστος 3rd, 2017

Συνεχίζουμε με το τρίτο μέρος του αφιερώματός μας στο βιβλίο «Σκέψου Άνθρωπε» , που αποτελεί μια ανάλυση για την καταναγκαστική εργασία που προσέφεραν οι «υγιείς» κρατούμενοι.
Ακολουθεί και εδώ φωτογραφικό υλικό, το οποίο καταγράφει την υποχρεωτική εργασία «προσφορά» . Τα όρια δεν υπήρχαν: μόνο ο θάνατος.
Εξάλλου, η «λίστα των εργαζομένων» ανανεωνόταν συνεχώς από τους
κατακτημένους λαούς.
Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »