Αρχεία για τον μήνα Απρίλιος, 2017

Ελληνικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο του Ριτσιόνε Ιταλίας

Πέμπτη, Απρίλιος 27th, 2017

Στην Ιταλία, σε κάποιες από τις πολλές επισκέψεις μου, επισκέφτηκα ένα καταπληκτικό νεκροταφείο, στο Ριτσιόνε της Ιταλίας, αφιερωμένο στους Έλληνες Πεσόντες της Μάχης του Ρίμινι (14-21 Σεπτεμβρίου 1944).

Το θεώρησα μεγάλη τιμή ως Έλληνας που υπήρχε κάτι τέτοιο. Και, μιας και αρκετές φορές το χρόνο πήγαινα στην Ιταλία για να δώ την οικογένειά μου, η οποία κατοικούσε σε ένα τουριστικό προάστιο, στη Σενιγκάλια, σε μια από τις επισκέψεις μου, αποφάσισα να πάρω και την κόρη μου μαζί, για να το δει και να καταθέσουμε ένα στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων Ελλήνων. Τα στεφάνια συνεχίστηκαν σε πολλές επισκέψεις αλλά χωρίς την κόρη μου. Πόσα τέτοια στεφάνια κατέθεσε η πατρίδα μας, και ιδιαιτέρως τα δυο τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ; Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Διήμερο του ΜΑΧΩΜΕ

Δευτέρα, Απρίλιος 24th, 2017

Δημοσιεύουμε την αφίσα για το Θεωρητικό και Πολιτιστικό Διήμερο που διοργανώνεται από τη ΜΑΧΩΜΕ, στις 26 και 27 Απριλίου, με θέματα:
1. “Η επικαιρότητα των Ιδεών του Μαρξ στην Ανάλυση του Σύγχρονου Καπιταλισμού” και
2. Η Εργατική Τάξη και το Λαϊκό Τραγούδι”.

Καλούμε και τους δικούς μας φίλους και αναγνώστες να τιμήσουν την εκδήλωση με την παρουσία τους. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Η Γέννηση και ο θάνατος της ατομικής ιδιοκτησίας του Κώστα Λάμπου

Τετάρτη, Απρίλιος 19th, 2017

Σήμερα αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε και να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας για το καινούργιο βιβλίο του φίλου του blog των Λαμπράκηδων, του Κώστα Λάμπου, που έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις ΚΟΥΚΚΙΔΑ.
Παραθέτουμε μια περίληψη και τα περιεχόμενα του βιβλίου για να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των αναγνωστών μας.

Παληοτάκης Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Καλή Ανάσταση & Καλή Λευτεριά

Σάββατο, Απρίλιος 15th, 2017

Κλείνουμε για τις διακοπές του Πάσχα.
Αν και προτιμάμε τη λέξη ΑΝΑΣΤΑΣΗ.
Και γι’ αυτό στέλνουμε σε όλους τους φίλους και συντρόφους τις ειλικρινείς ευχές μας για ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ αλλά κυρίως ΕΘΝΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ.
Πολύ θα θέλαμε να ευχηθούμε να πραγματοποιηθεί ό,τι ο καθένας επιθυμεί, αλλά είναι τόσοι που έχουν ανίερα σχέδια σε βάρος μας, σε βάρος της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας με την καινούργια ιστορία των καταστροφικών πυρηνικών βομβών που ακούγεται από κάθε γωνιά του κόσμου….
Οπότε, να πραγματοποιηθεί ό,τι καλύτερο για την Ανθρωπότητα και τον Άνθρωπο!
Αυτή είναι η ευχή μας για τη φετινή Ανάσταση… και την περιμένουμε με μεγάλη αγωνία και προσδοκία.
Mακάρι! Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Η “απαγωγή” του Μίκη … οδηγεί σε γλέντι χαράς και ανακούφισης

Πέμπτη, Απρίλιος 13th, 2017

Η απελευθέρωση του Μίκη από τον διάσημο Γάλλο δημοσιογράφο Ζαν Ζακ Σερβάν Σρεμπέρ έγινε το 1968, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Τάκη Πανανίδη, του “αυτόπτη φωτομάρτυρα”, όπως αυτοπροσδιορίζεται στην έκδοση “Τα θρυλικά του ‘60-’65″, από τις εκδόσεις “Ντέφι”.  Ακριβή στοιχεία αδυνατεί η σημερινή μνήμη του Παληοτάκη να δώσει. Ο Σρεμπέρ ήρθε στην Αθήνα και ζήτησε από τον Παπαδόπουλο τον Παναγούλη. Αρνήθηκε αυτός και τότε ζήτησε την απελευθέρωση του Σάκη του Καράγιωργα. Ο Παπαδόπουλος αντιπρότεινε κάποιον που θα έσκαγε ως βόμβα στη Γαλλία. Τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο Σρεμπέρ δέχτηκε με μεγάλη χαρά και σε μία ώρα τον είχαν φέρει στον Ωρωπό μαζί με την γυναίκα του Μυρτώ. Ο Σρεμπέρ ζήτησε από την Μυρτώ την συναίνεσή της στην απαγωγή του Μίκη και εκείνη απάντησε “μετά χαράς”. Την καθησύχασε λέγοντάς της ότι σε ένα μήνα, το αργότερο, ένα κότερο θα ερχόταν να την παραλάβει και να τη μεταφέρει στην Τουρκία, όπου με το ιδιωτικό του αεροπλάνο θα τη μετέφερε στη Γαλλία αυτή και τα δυο παιδιά της. Ο Σρεμπέρ πήρε τον Μίκη και φύγανε για το Παρίσι. Χιλιάδες Έλληνες και Γάλλοι τον περίμεναν στο αεροδρόμιο, όπου ο Σρεμπέρ του απαγόρευσε κάθε δήλωση στα μέσα ενημέρωσης και τον φυγάδευσε στο σπίτι του. Σε ένα μήνα, όπως είχε υποσχεθεί, έφερε και τη γυναίκα του Μίκη, τη Μυρτώ μαζί με τα παιδιά στη Γαλλία. Τη μέρα της φυγάδευσης του Μίκη στο Παρίσι διοργανώθηκε μια γιορτή απ’τον στενό κύκλο του Μίκη απ’όπου πάρθηκε και η φωτογραφία που απεικονίζεται παρακάτω. Για το γεγονός αυτό, της γιορτής για την “απελευθέρωση” του Μίκη, αναφέρει σχετικά ο φωτογράφος Πανανίδης, ο “αυτόπτης φωτομάρτυρας”: Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Η “Βελανιδιά” μας είναι πάντα εδώ

Τετάρτη, Απρίλιος 5th, 2017

Σήμερα, μετά από καιρό, επιλέγουμε να αναδημοσιεύσουμε την τελευταία συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή την έκδοση του καινούργιου του βιβλίου “Μονόλογοι στο Λυκαυγές”. Πρόκειται για την τελευταία συγγραφική απόπειρα του Μίκη. Μιλάμε για μια συνέντευξη ποταμό. Σίγουρα πολλά από όσα ανέφερε ο Μίκης δεν θα έγινε κατορθωτό να χωρέσουν στα λίγα μονόστηλα της εφημερίδας. Απ’ όσο τον ξέρω, ο Μίκης δεν σταματά την αφήγηση. Η μια ανάμνηση ανασύρει από τη μνήμη μια άλλη. Και, όσο για την πολιτική του άποψη, πάντα ακμαία και παρούσα, είναι καίρια όσο και επώδυνη για πολλούς.

Παραθέτουμε λοιπόν από το Πρώτο Θέμα, το οποίο πήρε την συνέντευξη από τον Μίκη: Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »