Αρχεία για τον μήνα Σεπτέμβριος, 2016

Το πρόβλημα της Δημοκρατίας στον 21ο αιώνα

Δευτέρα, Σεπτέμβριος 12th, 2016

Ο φίλος Κώστας Λάμπος μάς έκανε την τιμή να μας αποστείλει ένα πόνημα δικό του, γραμμένο στα 2014, αλλά πάντα επίκαιρο.
Ασχολείται, όπως μας έχει συνηθίσει, με το θέμα της Δημοκρατίας, αλλά όπως αυτό θα κληθούμε να το διεξέλθουμε στον 21ο αιώνα.
Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αν έχουμε την αυταπάτη ότι η Δημοκρατία είναι μια κατάκτηση δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.
Αν ρίξουμε μια ματιά γύρω μας και μέσα μας, αν μελετήσουμε τους θεσμούς που υπηρετούμε, αν καταλάβουμε το βαθύτερο νόημα του Διαδικτύου και της παγκοσμιοποίησης, τότε θα καταλάβουμε ότι η Δημοκρατία, για την οποία τόσο παινευόμαστε, κινδυνεύει, και μάλιστα πάρα πολύ.
Υπό το πρόσχημα – ή την αλήθεια – του κινδύνου της τρομοκρατίας, έχουμε παραχωρήσει βασικά δικαιώματα και ελευθερίες – προσωπικές και συλλογικές – στον έλεγχο δυνάμεων, για τις οποίες δεν ξέρουμε ποιος τις ελέγχει.
Ελπίζουμε, λοιπόν, να μας προβληματίσει η ανάλυση του Κώστα Λάμπου και να είμαστε σε εγρήγορση, γιατί δεν είναι όλα όπως φαίνονται.
Σημείωση: Επειδή τον Παληοτάκη δεν έχουν πάψει να βασανίζουν οι πόνοι του έρπητα ζωστήρα, εξακολουθούμε την αναστολή της επεξεργασίας του αρχείου του, καθώς ο ίδιος βρίσκεται σε δύσκολη θέση και δεν μπορεί να σταθεί στο πλευρό μας παρέχοντάς μας το πολύτιμο υλικό του.
Ευχόμαστε από αυτή τη θέση γρήγορη βελτίωση… γιατί η ανάρρωση μάλλον αργεί….

Η ομάδα του blog των Λαμπράκηδων Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »