Αρχεία για τον μήνα Αύγουστος, 2016

Μικρή Αναστολή λόγω ασθένειας

Παρασκευή, Αύγουστος 26th, 2016

Αγαπητοί φίλοι και αναγνώστες του blog των Λαμπράκηδων και της ιστοσελίδας μας (www.lamprakides.gr),

Θα ήθελα να σας ανακοινώσω ότι για ένα ικανό διάστημα, κάποιων μηνών ακόμα πιθανόν, οι αναρτήσεις που κάναμε σε τακτά χρονικά διαστήματα στο blog θα ανασταλούν.

Οι λόγοι έχουν να κάνουν με την προσωπική υγεία μου και, επομένως, με την αναζήτηση υλικού από το αρχείο των Λαμπράκηδων που – με εντολή του Μίκη – διέσωσα και φυγάδευσα ένα μήνα πριν την επιβολή της Δικτατορίας και το διατήρησα όλα αυτά τα χρόνια. Το αρχείο αυτό δεν έχει ακόμα εξαντληθεί και ελπίζω να δοθεί η ευκαιρία να πραγματοποιηθεί ο στόχος που έβαλα στον εαυτό μου για τη δημοσίευσή του.

Δυστυχώς, δέχθηκα “Επίθεση” από τον οδυνηρό, όπως αποδεικνύεται, έρπη ζωστήρα, αυτόν που οι φίλοι μου Ιταλοί ονομάζουν “η φωτιά του Αγίου Αντωνίου” (fuoco di san Antonio). Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Η εκδήλωση της νεολαίας Λαμπράκη στο θέατρο «Παρκ»

Πέμπτη, Αύγουστος 25th, 2016

Στις 21 Ιουλίου του 1965, στη μεγάλη διαδήλωση της νεολαίας της Αθήνας, δολοφονείται ο αγωνιστής της δημοκρατίας Σωτήρης Πέτρουλας.
Η νεολαία Λαμπράκη οργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον νεκρό αγωνιστή. Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα στο θέατρο “Παρκ” στις 2 Αυγούστου, ένα δεκαήμερο μετά τη δολοφονία του.
Από αυτή την εκδήλωση διαβάζουμε το το πρώτο μέρος της ομιλίας του Μίκη Θεοδωράκη, Προέδρου της οργάνωσης των Λαμπράκηδων.

Παληοτάκης Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Λέσχες πολιτισμού των Λαμπράκηδων

Κυριακή, Αύγουστος 7th, 2016

Η καλοκαιρινή και υπερβολικά ζεστή ατμόσφαιρα των ημερών είναι που μας οδήγησε να δημοσιεύσουμε πρώτα το δεύτερο άρθρο για τις Λέσχες των Λαμπράκηδων. Μιλάμε για τη σύντομη επιστολή του Θανάση Καλαφάτη στα “Τετράδια της Δημοκρατίας”, σχετικά με τις λέσχες στο χωριό.
Προηγείτο, όμως, η εισαγωγή για τις Λέσχες των Λαμπράκηδων στα “Τετράδια της Δημοκρατίας” και ένα άρθρο του Κώστα Τσουράκη για τις λέσχες του μεγάλου λιμανιού, του Πειραιά.
Ο Κώστας Τσουράκης γνώριζε καλά το θέμα με το οποίο ασχολείται, καθώς υπήρξε γραμματέας του Πειραιά και μέλος του Προεδρείου της Δ.Ν.Λ. μετά το Ιδρυτικό της Συνέδριο.
Στην εισαγωγή διαβάζουμε για τη βιαιότητα με την οποία αντιδρούσε το παρακράτος σε βάρος των λεσχών αλλά και των ίδιων των νεολαίων Λαμπράκηδων. Λυσσαλέα ήταν η αντίδραση σε βάρος των κοριτσιών της νεολαίας, που τις κατηγορούσαν για δολιοφθορά σε βάρος των νέων των “καλών οικογενειών”, δηλαδή των μελών του στρατού και των οργάνων της τάξης.
Όσο για τον Πειραιά, κατάφεραν να δημιουργήσουν αρκετά στέκια, με πολλές δυσκολίες αλλά και με μεγάλη προσφορά. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Νεολαία Λαμπράκη – Η λέσχη πολιτισμού στο χωριό

Δευτέρα, Αύγουστος 1st, 2016

Μια εξαιρετικά σύντομη επιστολή του Θανάση Καλαφάτη στα “Τετράδια της Δημοκρατίας παρουσιάζουμε σήμερα.
Αναφέρεται στη σημασία των Λεσχών Πολιτισμού, των Λεσχών που οι Λαμπράκηδες έστηναν και στήριζαν στις πόλεις και στα χωριά.
Επισημαίνει, λοιπόν, ο Θανάσης Καλαφάτης, το σημαντικό ρόλο που οι Λέσχες αυτές μπορούσαν να παίξουν για την πολιτιστική αναγέννηση του χωριού και των ανθρώπων του, αλλά και για τους κινδύνους που εμπεριέχει μια τέτοια προσπάθεια στον στενό επαρχιακό κύκλο της εποχής.

Παληοτάκης Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »