Αρχεία για τον μήνα Ιούλιος, 2016

Το κίνημα των Λαμπράκηδων

Δευτέρα, Ιούλιος 25th, 2016

Βρήκα στο υλικό που ακόμα κρατώ στο αρχείο μου ένα κείμενο του τότε ηγετικού στελέχους της Νεολαίας μας, του Βασίλη Κωτούλα.
Προβαίνει σε διαπιστώσεις και κρίσεις πολύτιμες για το Κίνημά μας, την εποχή που αυτό το Κίνημα εμφανίστηκε και ανδρώθηκε.
Δεν γνωρίζω – γιατί δεν την κράτησα -την πηγή από την οποία άντλησα το κείμενο αυτό. Το παραθέτω, όμως, ως συμβολή στη μελέτη της γενιάς των Λαμπράκηδων. Είναι μεστό και περιεκτικό και δίνει τα χαρακτηριστικά της εποχής.

Παληοτάκης Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Τραγουδώντας για τον Αθανάσιο Διάκο

Τετάρτη, Ιούλιος 13th, 2016

Πρόσφατα ανέβασα ένα μικρό βίντεο στο Αρχείο Παληοτάκη, ένα ελάχιστο φόρο τιμής στον ήρωα της Ρούμελης, τον Αθανάσιο Διάκο.
Ο φίλος και συμπατριώτης καλλιτέχνης Κολτσίδας μού είχε χαρίσει κάποια έργα του, που είχε φιλοτεχνήσει προς τιμήν του Διάκου.
Επειδή ο Διάκος ήταν μέσα στην ψυχή μου και χάραξε τη νιότη μου, είπα να παρουσιάσω αυτά τα έργα του Κολτσίδα επενδύοντάς τα και με μουσική.
Πρόσθεσα και κάποιες άλλες φωτγραφίες, μεταξύ των οποίων το άγαλμα του ήρωα στην πλατεία Διάκου της Λαμίας, αλλά και το μνημείο-τάφο του στο κέντρο της Λαμίας.
Παράλληλα, παραθέτουμε την ανάρτηση που είχαμε κάνει τον Μάρτη του 2013 για την επέτειο της Εθνικής Ανεξαρτησίας, και την οποία είχαμε αφιερώσει και τότε στον Διάκο.
Μπορείτε παρακάτω να παρακολουθήσετε το βίντεο. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Κ.Ε.Π. – 9 ερωτήματα και 9 απαντήσεις

Κυριακή, Ιούλιος 10th, 2016

Η συντονιστική επιτροπή και όλοι οι φίλοι που πλαισίωσαν τους πρωτεργάτες και πίστεψαν στην ανάγκη συγκρότησης ενός Κινήματος για την Ειρήνη και τον Πολιτισμό κατέθεσαν υπό μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων τις θέσεις και τις σκέψεις τους σχετικά με τους στόχους και τις θέσεις του Κινήματος, αλλά και τους τρόπους και τις προσφορότερες μεθόδους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, προκειμένου να λάβουν σάρκα και οστά οι πρωτοποριακές και ώριμες για την εποχή ιδέες του Κινήματος.
Όπως σαφώς δηλώνεται, πρόκειται για “μια πρώτη απάντηση της ομάδας πρωτοβουλίας, χωρίς να είναι φυσικά δεσμευτική ούτε τελική. Απλώς δείχνει την κοινή αντίληψη και συμφωνία των μελών της ομάδας αυτής σχετικά με τους σκοπούς, τα μέσα, τις μορφές και το χαρακτήρα αυτού του κινήματος”.
Καταδεικνύουν το ρόλο των πνευματικών ανθρώπων αλλά και την κυρίαρχη παρουσία του Λαού, που τον βλέπουν να αναδεικνύεται σε δύναμη υπεράσπισης των δικαίων του, της Δημοκρατίας, της Ανεξαρτησίας, της Ειρήνης, του Πολιτισμού, της Εθνικής ακεραιότητας.
Άλλωσε, από τις πρώτες εκδηλώσεις του Κινήματος υπήρξαν αυτές για τη γλώσσα, με μορφές όπως ο Παπανούτσος και άλλοι, σε θέση πρωτεύοντος εισηγητή, που αναδείκνυαν οι συναντήσεις αυτές – μέσα από την ιστορική αναδρομή – τη σημασία της γλωσσικής καλλιέργειας τόσο για την πνευματική ανάπτυξη όσο και για τη θεμελίωση ενός πολιτισμού στηριγμένου σε στέρεες δημοκρατικές βάσεις.
Πολλά από τα θέματα που θίγει παρακάτω η ομάδα πρωτοβουλίας θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμα και σήμερα, στην άγονη πολιτισμικά – κατά τη γνώμη μου – εποχή μας. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Κ.Ε.Π. – Σχέδιο Διακήρυξης των Παντελή Τρωγάδη και Γιάννη Νεγρεπόντη

Παρασκευή, Ιούλιος 8th, 2016

Δυο εισηγήσεις, φίλων και συνεργατών, που παρουσιάζονται σε ενιαίο κείμενο διακήρυξης.
Ο Παντελής Τρωγάδης και ο Γιάννης Νεγρεπόντης ενώνουν τη γραφίδα και τη σκέψη τους και εκθέτουν τον προβληματισμό τους για την αναγκαιότητα ενός Κινήματος για την Ειρήνη και τον Πολιτισμό.
Η αγωνία τους είναι πολύ οικεία σε εμάς σήμερα, τέσσερις περίπου δεκαετίες μετά: ο κίνδυνος αλλοτρίωσης του λαού μας, η απώλεια της εθνικής συνείδησης, η μετατροπή του λαού μας σ’ ένα λαό παραγωγικής, χωρίς προσωπικότητα, μάζας.
Όπως με σαφήνεια το διατυπώνουν: “Η ανάγκη που προβάλλει επιτακτικά πριν από το φυλετικό καταποντισμό μας, είναι η ανάγκη ενός εθνικού λαϊκού διαφωτισμού, μιας βαθειάς πολιτιστικής αναγέννησης, ώστε ν’ αποκτήσει ο Λαός μας αυτογνωσία, έξαρση της εθνικής του συνείδησης και πίστη στον εαυτό του.”
Θεωρούμε πως τέτοιες – πρωτοποριακές για την εποχή τους – αναλύσεις πρέπει να δημοσιεύονται,να προβληματίζουν με τη διαχρονικότητά τους και να παραδειγματίζουν τις νεότερες γενιές.
Εμείς, όμως, των απερχόμενων γενεών, οφείλουμε να αναρωτηθούμε τι πήγε τόσο στραβά, που δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε όλα αυτά για τα οποία με πάθος και αυτοθυσία πιστέψαμε και γι’ αυτά δώσαμε τη ζωή μας, αφιερώσαμε όλη την ύπαρξή μας!… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Κ.Ε.Π. – Σχέδιο Διακήρυξης του Ανδρέα Λεντάκη

Τετάρτη, Ιούλιος 6th, 2016

Η σημερινή μας ανάρτηση περιλαμβάνει την οργανωμένη – όπως πάντα έκανε – εισήγηση του Αντρέα Λεντάκη για το Κίνημα για την Ειρήνη και τον Πολιτισμό.
Με τρόπο σύντομο αλλά περιεκτικό αγγίζει όλα τα θέματα που άπτονται του Πολιτισμού και τα οποία μπορούν να οδηγήσουν ένα Λαό, τη νεολαία του και τους πνευματικούς ανθρώπους σε ανάταση και προσφορά δημιουργική.
Γνωρίζει πολυ καλά – και ακράδαντα το πίστευε – πως μόνο η καλλιέργεια του πνεύματος και του πολιτισμού, ο εξανθρωπισμός του ανθρώπου και των δημιουργιών του, η αξιοποίηση της επιστήμης προς όφελος των ανθρώπινων αναγκών και της πολιτισμικής εξέλιξης, όλα αυτά είναι αναγκαίες και ικανες προϋποθέσεις, προκειμένου να χτίσουμε μια Ειρήνη που θα έχει μέλλον και θα είναι σωτήρια για το ανθρώπινο είδος.
Η πνευματική ανάπτυξη, η πολιτισμική καλλιέργεια, η Ειρήνη θα βοηθήσουν στο πλάτεμα και το βάθεμα, τη στερέωση της Δημοκρατίας, ώστε να μην είναι πια εύκολο ένας λαός να άγεται και να φέρεται από τα πιόνια που εκπαιδεύουν και χρησιμοποιούν οι εκάστοτε ισχυροί του κόσμου αυτού.
Έτσι θέλαμε να πιστεύουμε. Είναι αλήθεια πως πιστέψαμε – ίσως  πέραν του δέοντος – στις ανθρώπινες δυνατότητες.
Παρά τις κατά καιρούς διαψεύσεις, τις ίδιες ελπίδες, τις ίδιες προσδοκίες, τις ίδιες πεποιθήσεις θα συντηρούμε, και γι’ αυτές θα μαχόμαστε πάντοτε.
Η πίστη στον άνθρωπο και στις δυνάμεις – αλλά και αδυναμίες του – είναι σταθερή. Αλλά και η επαγρύπνησή μας για τις δυνάμεις που επιχειρούν να φέρουν την ανατροπή και να μας αλλοτριώσουν είναι διαρκής.
Κλείνω την εισαγωγή με τη φράση που προφητικά είχε χρησιμοποιήσει ο Αντρέας Λεντάκης, δεκαετίες πριν το Brexit και την κούφια χρήση του από το πιόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης: “Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί, γι’ αυτό ποτέ σου μη ρωτάς για ποιον χτυπάει η καμπάνα. Χτυπάει για σε”. Η καμπάνα είναι πάντα αυτή του παγκόσμιου χωριού… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Κ.Ε.Π. – ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Σάββατο, Ιούλιος 2nd, 2016

Το κεφάλαιο που ακολουθεί από την έκδοση του Κινήματος για την Ειρήνη και τον Πολιτισμό αναφέρεται σύντομα – αλλά περιεκτικά και διαφωτιστικά – στο σήμα που επελέγη, προκειμένου να εκφράζει προς τα έξω τους στόχους και τη δράση του Κ.Ε.Π.
Η ανάλυση του μηνύματος που εκπέμπεται από το αρχαιότατο αυτό μοτίβο, που ήταν μια “ζωγραφιστή παράσταση σε όστρακο νεολιθικού αγγείου”, φέρει την υπογραφή του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτριου Θεοχάρη.
Το σήμα με καθόρισε τόσο, το πίστεψα πολύ και – παρά την αποτυχία της απόπειρας για το Κ.Ε.Π. – το επέλεξα να σηματοδοτεί την ιστοσελίδα των Λαμπράκηδων και να είναι αυτό που θα “ανοίγει” τις διάφορες εφαρμογές που θα οδηγούν στα περιεχόμενα του αρχείου Παληοτάκη.
Το πρώτο σήμα που θα δείτε είναι αυτό που φιλοτεχνήσαμε για την ιστοσελίδα, ενώ αυτό στο τέλος της ανάρτησης θα το βρείτε στο βιβλίο της έκδοσης του Κ.Ε.Π.
Αξίζει, λοιπόν, να διαβάσουμε την ανθρωποκεντρική ανάλυση του καθηγητή Θεοχάρη, που διερμηνεύει άριστα τον ανθρωποκεντρικό επίσης χαρακτήρα της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »