Αρχεία για τον μήνα Ιούνιος, 2016

Κ.Ε.Π. – ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τετάρτη, Ιούνιος 29th, 2016

Στην έκδοση του Κινήματος για την Ειρήνη και τον Πολιτισμό προηγείται η εισήγηση της ομάδας από τη Θεσσαλονίκη, όπως οι ίδιοι μιλούν για τη συλλογικότητά τους. Πρόκειται για μια ομάδα που αποτελείται από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής – των οποίων τα ονόματα μπορείτε να βρείτε στην αρχή της εισήγησης – και κάποιους παρατηρητές.
Πρόκειται για μια “δουλεμένη” πρόταση, μια αρκετά συγκροτημένη δουλειά, μια προσπάθεια που δείχνει πως η Θεσσαλονίκη είχε πετύχει αξιόλογη συσπείρωση και πίστεψε στην ανάγκη του Κινήματος.
Σας παραπέμπουμε στην εισήγηση, που επεξεργάζεται τους στόχους και τα μέσα του Κινήματος προτείνοντας συνακόλουθα τη δομή που θα μπορούσε να υπηρετήσει αυτούς τους στόχους. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Κ.Ε.Π. – ΤΡΙΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Τρίτη, Ιούνιος 28th, 2016

Στο τρίτο κείμενο – εισήγηση του Μίκη Θεοδωράκη, που διαβάζουμε στην έκδοση του Κ.Ε.Π. του 1976, ο Μίκης επιχειρεί – με μεγάλη διορατικότητα θα έλεγα – να διερευνήσει την πολιτισμική ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας της εποχής αμέσως μετά τη μεταπολίτευση.
Διαβλέπει τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρει η μεγάλη επιστημονική και τεχνολογική επανάσταση και πρόοδος, όχι μόνο στον τομέα των επιστημών, αλλά και στις ανθρώπινες κοινωνίες και σχέσεις.
Νιώθει πως οι πολιτικές δυνάμεις και τα πολιτικά κόμματα θα δυσκολευτούν να παρακολουθήσουν τις κοσμογονικές αλλαγές που προμηνύονται.
Τονίζει, λοιπόν, ότι τα καίρια ζητήματα που ενδιαφέρουν το λαό και θα απασχολήσουν την κοινωνία και την πολιτεία είναι το βάθεμα της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας και η διαφύλαξη της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Όλα αυτά, παράλληλα με την άνοδο και την ποιοτική αλλαγή του βιοτικού επιπέδου.
Αξίζει τον κόπο να σταματήσω την εισαγωγή εδώ και να δώσω τη δυνατότητα στους φίλους μας να διαβάσουν το κείμενο του Μίκη, προμήνυμα των αλλαγών που ήρθαν, κείμενο “προφητεία” για τη σχέση που θα αναπτύξει ο Λαός μας με τον Πολιτισμό.
Και με το Κίνημα για την Ειρήνη και τον Πολιτισμό θελήσαμε να δώσουμε πορεία σ’ αυτό το ποτάμι του Λαού… Αλλά… αστοχήσαμε… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Σαν σήμερα χάθηκε ο Άρης Βελουχιώτης

Πέμπτη, Ιούνιος 23rd, 2016

Διευκρινίζουμε: Όταν λέμε «σαν σήμερα», εννοούμε στις 15 Ιουνίου 1945, ανεξαρτήτως της εκπρόθεσμης δημοσίευσης. Και αυτή την ανάρτησή μας την “έπληξαν” τεχνικές ανωμαλίες και δεν κατέστη δυνατόν να εμφανιστεί στην ώρα της και σωστά , παρά τις δικές μας φιλότιμες προσπάθειες.
Ζητούμε συγγνώμη για τον ετεροχρονισμό και … συνεχίζουμε “ακάθεκτοι” …

Σαν σήμερα, 15 Ιουνίου 1945, έφυγε από τη ζωή με αυτοχειρία ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ , ο Άρης Βελουχιώτης. Είχε κλειστεί στη χαράδρα του Φάγκου, στον Αχελώο ποταμό, μετά από ενέδρα που τους είχε στήσει ο στρατός .

Ο Άρης είχε δώσει εντολή να κατέβουν στον ποταμό , για να έχουν – ίσως – λιγότερες απώλειες.
Θα παραθέσουμε, σήμερα, αποσπάσματα από τη διήγηση του συντρόφου του στις τελευταίες στιγμές , του Βαγγέλη Γκονέζου. Ίσως να είναι και η πιο αξιόπιστη μαρτυρία για αυτές τις τελευταίες στιγμές του στενού αποσπάσματος που ακολουθούσε τον Άρη. Τη μαρτυρία του δημοσίευσε στο βιβλίο του: «Άρης Βελουχιώτης- Μια μεγάλη και τραγική μορφή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα», Αθήνα 1986. Η διήγηση ξεκινά από την ανακοίνωση – που μάλλον ήταν σε γνώση και του Άρη – για την απόφαση αποκήρυξης και διαγραφής του από το ΚΚΕ . Τις πληροφορίες αντλήσαμε από τον ιστότοπο φράκταλ . Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Κ.Ε.Π. – ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Τρίτη, Ιούνιος 21st, 2016

Το δεύτερο κείμενο-εισήγηση του Μίκη για την έκδοση του Κ.Ε.Π. (Κίνημα για την Ειρήνη και τον Πολιτισμό), όπως είναι φυσικό, αναφέρεται κι αυτό στον Πολιτισμό. Του δίνει τον τίτλο “Για ένα Κίνημα Πολιτισμού”. Και προσπαθεί – με πολιτική πάντα σκέψη και με προγραμματισμό – να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για να σταθεί ένα τέτοιο Κίνημα στα πόδια του. Σημαντικός ο ρόλος των βιβλιοθηκών, των Επιτροπών Πολιτισμού, των Κέντρων Πολιτισμού.
Σημαντικότερος, όμως, στόχος θεωρεί πως είναι η πολιτιστική αναγέννηση του λαού μας και η ενεργός δράση των πνευματικών δημιουργών. Όπως χαρακτηριστικά λέει, χρειάζεται “να δημιουργηθούν μικτές επιτροπές από πνευματικούς δημιουργούς, από εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων, της νεολαίας και από κρατικούς ή δημοτικούς λειτουργούς”.
Βλέπουμε, λοιπόν, τη σταθερή πεποίθησή του ότι ο πολιτισμός δεν είναι έργο που παράγεται στους αποστειρωμένους χώρους των εστέτ. Είναι εθνικό ζήτημα. Είναι ανάγκη “να αντιμετωπίσουμε το λαό μας υπεύθυνα. Να του αποδώσουμε την εμπιστοσύνη, την πρώτη ευθύνη. Να τον κάνουμε ουσιαστικό κριτή για το ωραίο και το αληθινό. Να δώσουμε στους πνευματικούς δημιουργούς ίσες δυνατότητες και σε συνέχεια να εμπιστευτούμε στην κρίση του κοινού, αφού φυσικά εξασφαλίσουμε όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις, ώστε η κρίση αυτή να σχηματίζεται σοβαρά και υπεύθυνα ύστερα από σοβαρή και υπεύθυνη επαφή του έργου με το λαό”.
Οι ελπίδες και οι αγώνες του Κινήματος των Λαμπράκηδων επιχειρήθηκε να αναβιώσουν και να συνεχιστούν. Δεν τα καταφέραμε. Θα χρειαστεί, κάποτε, να αναζητηθεί το “γιατί” από υπεύθυνους αναλυτές ιστορικούς. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Κ.Ε.Π. – ΠΡΩΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Παρασκευή, Ιούνιος 10th, 2016

Αρχίζοντας τη δημοσίευση των ενοτήτων από την πρώτη – και τελευταία – έκδοση που κυκλοφόρησε, το 1976, το Κ.Ε.Π. (Κίνημα Ειρήνης και Πολιτισμού), ακολουθούμε πιστά τις σελίδες της έκδοσης.
Διαβάζουμε, λοιπόν, ότι ακολουθούν “ΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
1. Μαχόμενη Κουλτούρα
2. Για ένα Κίνημα Πολιτισμού
3. Ελληνική πραγματικότητα και Πολιτιστικό Κίνημα”.

Σήμερα θα δημοσιεύσουμε το πρώτο, που έχει τίτλο “ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ”. Από αυτό εμπνεύστηκα κι εγώ, κατά ένα μέρος, όταν έδωσα τον ίδιο τίτλο στην έκδοση του blog των Λαμπράκηδων με τα ποιήματα και τα κείμενα φίλων Λαμπράκηδων ή φίλων των Λαμπράκηδων, που τα διατηρούσα στο αρχείο μου. Πρόκειται για μια συλλογή και καταγραφή κειμένων και ποιημάτων ανώνυμων Λαμπράκηδων αλλά και έργα επωνύμων, που προορίζονταν για την ευρύτερη καλλιέργεια των νέων που επισκέπτονταν τις βιβλιοθήκες των Λαμπράκηδων, στις λέσχες που λειτουργούσαν σε περιοχές ανά την Ελλάδα. [Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να βρει τη σχετική έκδοση πατώντας εδώ]. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

Πέμπτη, Ιούνιος 9th, 2016

Περνάμε σήμερα σ’ ένα άλλο τμήμα του αρχειακού υλικού του Παληοτάκη. Είναι κι αυτό μια συνέχεια των ανησυχιών της γενιάς μας, που – μετά τη δικτατορία – δεν έπαψε να καλλιεργεί μέσα της τα ίδια όνειρα για ένα καλύτερο κόσμο με ειρήνη και δημοκρατία. Πάντα η πίστη μας ήταν πως η αλλαγή θα έρθει μέσα από τον Πολιτισμό, μέσα από τα Γράμματα και τις Τέχνες, μέσα από την αγάπη για τη Γλώσσα και την Ιστορία μας.
Και νομίζω δικαιωνόμαστε, όταν σήμερα βλέπουμε να προσπαθούν να χτυπήσουν -κι εμάς αλλά και όλους τους λαούς που έχουν μια μεγάλη ιστορία- ακριβώς στον πολιτισμό, στη γλώσσα, στην ιστορία. Γιατί ξέρουν πως όσο ένας λαός αντιστέκεται βουτώντας βαθιά στα διδάγματα της δικής του ιστορίας του δικού του πολιτισμού… ε… αυτός ο λαός κάποτε θα ξανασταθεί αξιοπρεπώς στα πόδια του και θα δώσει την απάντηση στον οποιονδήποτε κατακτητή και σφετεριστή της ανεξαρτησίας του.
Το 1975, λοιπόν, αμέσως μετά τη δικτατορία, άρχισαν οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις για τη δημιουργία ενός Κινήματος για τον Πολιτισμό και την Ειρήνη. Αυτό πήρε σάρκα και οστά το 1976.
Δεν είχε, όμως, διάρκεια.
Θα δημοσιεύσουμε το φυλλάδιο που κυκλοφόρησε το 1976. Παλιοί Λαμπράκηδες στρατεύτηκαν στις γραμμές του. Πρωτεργάτες και πάλι ο Μίκης Θεοδωράκης, ο γιατρός Βύρων Σάμιος, ο Αντρέας Λεντάκης και ο Παληός Τάκης.
Σήμερα δημοσιεύουμε την εισαγωγή που βρίσκουμε στο φυλλάδιο, μαζί και το εξώφυλλο. Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ενότητες, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ

Τρίτη, Ιούνιος 7th, 2016

Ο Νίκος Ρόδιος είχε είχε γράψει, από το 2009 ήδη, το παρακάτω κείμενο – ανάλυση για την οικονομική κρίση.
Ο οξυδερκής παρατηρητής και γνώστης των όσων εξυφαίνονταν και εξυφαίνονται σε βάρος των λαών,της οικονομίας τους και της δημοκρατίας και παγκόσμιας ισορροπίας διέβλεψε την παγκόσμια απειλή που βάραινε και εξαπλωνόταν σε όλο τον κόσμο. Και, φυσικά, δεν ήταν μάντης. Απλώς είχε την ικανότητα να παρατηρεί και να μελετά τις πληροφορίες που έφταναν σε γνώση του.
Επτά χρόνια μετά, οι διαπιστώσεις του παραμένουν οδυνηρά επίκαιρες! Και η “κρίση” ακόμη δεν φαίνεται να έχει ολοκληρώσει τον καταστροφικό κύκλο για τον οποίο “ξέσπασε” ενορχηστρωμένα…
Διαβάζουμε, λοιπόν, μια “κριτική της κρίσεως”, διά χειρός Νίκου Ρόδιου, ο οποίος εξέφρασε τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του στο βιβλίο του, που μοιάζει να έχει “θαφτεί” εκδοτικά… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Αμφίβολη χώρα

Παρασκευή, Ιούνιος 3rd, 2016

Όπως το προαναγγείλαμε, δημοσιεύουμε σήμερα και το δεύτερο άρθρο του φίλου Νίκου Ρόδιου, που κρατούσαμε επιμελώς στο αρχείο Παληοτάκη. Και αυτό αφορά το λεγόμενο “μακεδονικό” ζήτημα και ήταν δημοσιευμένο στο περιοδικό “ΕΥΘΥΝΗ”, το Νοέμβριο του 2008.
Ο λόγος του προκλητικός. Αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να τον αντικρούσουμε δεδομένου ότι η θέση του στην Κομισιόν του επέτρεπε να γνωρίζει και – ως εκ τούτου – να αγανακτεί. Εξάλλου, δεν βλέπουμε να τον έχουν διαψεύσει οι εξελίξεις!
Επιμένει στο θέμα της αμερικανικής μεσολάβησης, που καταντά υπέρ του σλαβικού κρατιδίου και σε βάρος της Ελλάδας και των ελληνικών συμφερόντων.
Εμάς μάς σοκάρισε ιδιαιτέρως το δάνειο που “αναλάβαμε” να προσφέρουμε, εμείς η πλούσια βαλκάνια χώρα, κατ’ εντολήν των “αφεντικών” μας και εν αγνοία του ελληνικού λαού.
Φίλε Ρόδιε, να είσαι πάντα το ίδιο οξυδερκής και να συνεχίσεις να μας προσφέρεις τις αναλύσεις σου σε όσα θέματα κατέχεις πολύ καλά. Και δεν είναι λίγα αυτά… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Απαράδεκτη μεσολάβηση

Τετάρτη, Ιούνιος 1st, 2016

Μεσολαβήσεις υπάρχουν συνεχώς και δεν θα πάψουν να παρεμβαίνουν οι ενδιαφερόμενοι.
Όπως πολύ σωστά αναφέρει ο φίλος Νίκος Ρόδιος, πάντα γίνονται για ίδιον όφελος… Και όσο πιο βαθιά κοιτάζω στην προσωπική και εθνική ιστορία, νιώθω τη μεγάλη αλήθεια των λόγων του.
Ο συμπατριώτης μου, ο Νίκος Ρόδιος, ανώτατος υπάλληλος τη Κομισιόν στις Βρυξέλλες, ποτέ του δεν υπήρξε αργόμισθος. Η έγνοια και η αγάπη του για την Ελλάδα – αλλά και για το δίκαιο του Ανθρώπου – ήταν αδιάλειπτη.
Βαθύς γνώστης των αποφάσεων – υπόγειων και φανερών – των Μεγάλων Δυνάμεων – όποια ερμηνεία κι αν δώσουμε στη “μεγαλοσύνη” τους – έγραφε τις παρακάτω σκέψεις και διαπιστώσεις σχετικά με τη “Μακεδονία” και το ζήτημα που ακόμα μας ταλανίζει. Όσα θα διαβάσετε, τα δημοσίευσε ήδη από το 2008 στο περιοδικό “ΕΥΘΥΝΗ”.
Θα ακολουθήσει κι ένα ακόμη σχετικό άρθρο του, δημοσιευμένο δυο μήνες μετά, τον ίδιο χρόνο. Και επειδή το θέμα αυτό είναι πρόσφορο για όσους νομίζουν ότι κατέχουν τα πρωτεία του πατριωτισμού, ας μη σπεύσουν να κρίνουν και να κατακρίνουν ή να υπερφαλαγγίσουν! Μακριά από εμάς οι πατριδοκάπηλοι. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »