Αρχεία για τον μήνα Μάρτιος, 2016

ΟΙ ΝΕΟΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

Πέμπτη, Μάρτιος 31st, 2016

Σημειώναμε, στην προηγούμενη ανάρτησή μας, πως ακόμη δεν έχουμε εξαντλήσει το “θησαυρό” του “Αρχείου Παληοτάκη”.
Η αναζήτηση υλικού ήρθε να μας δικαιώσει. Ανακαλύψαμε μια έκδοση της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων “Γρηγόρης Λαμπράκης”, του 1963. Ο συντάκτης του βιβλίου είναι ο Ανδρέας Λεντάκης.
Ο Πρόλογος έχει γραφτεί από το Μίκη Θεοδωράκη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων “Γρηγόρης Λαμπράκης”.
Δεν έχουμε ακόμη ολοκληρώσει την ανάγνωση του βιβλίου. Από τον Πρόλογο του Μίκη, όμως, καταλαβαίνουμε ότι το θέμα θα είναι ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό για την πολιτική κατάσταση πριν και μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.
Ο Μίκης μάς επισημαίνει, όπως διαβάζουμε, ότι αυτή η έκδοση περιορίζεται στην ύπαρξη και δράση των Νεοφασιστικών Οργανώσεων στη Νεολαία. Υπόσχεται πως, σε μια επόμενη έκδοση, θα ασχοληθούν με τις αντίστοιχες οργανώσεις ενηλίκων.
Ελπίζουμε να κατορθώσουμε να δημοσιεύουμε ανελλιπώς τα κεφάλαια του βιβλίου σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΔΕΣ

Τετάρτη, Μάρτιος 30th, 2016

“Δημοκρατική Κίνηση Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης Λαμίας”. Από αυτή την έκδοση του Αρχείου Παληοτάκη δανειστήκαμε το κείμενο που ακολουθεί.
Αποτελεί την εισαγωγή σ’ αυτή την ιδιότυπη ανάρτηση στην ιστοσελίδα μας, την ιστοσελίδα των Λαμπράκηδων.
Είναι αλήθεια ότι η γενιά μας, η Γενιά των Λαμπράκηδων, καθόρισε τη νεανική ηλικία μου, με τις δράσεις και τις αναζητήσεις μας.
Το υλικό που είχα συγκεντρώσει μοιάζει να είναι ανεξάντλητο. Πίστευα ότι θα είχα ήδη ολοκληρώσει το στόχο που είχα βάλει για τα τελευταία χρόνια. Κι όμως, συνέχεια βρίσκω καινούριο υλικό. Και, αναλόγως των συνθηκών, κρίνω αν είναι δημοσιεύσιμο ή όχι.
Η επίμαχη εισαγωγή είναι από τη δράση των Λαμπράκηδων στη Λαμία. Στηρίζεται σε σημειώσεις μου, σε υλικό που είχα με επιμέλεια φυλάξει, αλλά και στις αναμνήσεις μου, που – τουλάχιστον από εκείνη την πείοδο της ζωής μου – παραμένουν ακόμη ζωντανές.
Πολλοί συντοπίτες μου θα δουν το όνομά τους και τη δράση τους, που ίσως να έχουν ξεχάσει ή να έχουν διαγράψει από τη μνήμη τους…

Εύχομαι να κριθεί χρήσιμο – αν όχι πολύτιμο – για όσους θέλουν να διαμορφώσουν μια εικόνα της τοπικής ιστορίας, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Επισημαίνουμε και από αυτή τη θέση ότι όποιος θέλει να διαβάσει το βιβλίο “Δημοκρατική Κίνηση Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης Λαμίας” μπορεί να πατήσει εδώ.
Επίσης, αν κάποιος θέλει να επισκεφτεί την ιστοσελίδα των Λαμπράκηδων μπορεί να πατήσει εδώ. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Αργώ : Ψηφίζουμε;

Δευτέρα, Μάρτιος 28th, 2016

Κλείνουμε σήμερα με τα αφιερώματα που είχαμε επιλέξει – κάποιους μήνες πριν – από την “Αργώ” του Γιώργου Θεοτοκά.
Πρόκειται για ένα απόσπασμα που αναφέρεται σε συνεδριάσεις νεολαίων στο σύλλογό τους, την “Αργώ”.
Ζωηρές οι συζητήσεις, φλέγοντα τα ζητήματα, μεγάλες οι διαφωνίες. Οι ιδεολογικές συγκρούσεις σε όλο τους το μεγαλείο!
Με αφορμή αυτές τις συζητήσεις, τις αναζητήσεις, τις ιδεολογικές διαμάχες, ο Θεοτοκάς βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει για το χαρακτήρα των Ελλήνων: οι Έλληνες μπορεί να σκοτώνονται για προσωπικά ζητήματα, να λειτουργούν συχνά με στοιχεία “βεντέτας” κι έτσι να λύνουν τις προσωπικές διαφορές τους. Για τα κοινωνικά ή πολιτικά θέματα, όμως, αναθέτουν τις αποφάσεις στις κάλπες, στην ψηφοφορία ευρύτερα, πιστεύοντας στην αρχή της πλειοψηφίας και στην αναζήτησή της μέσα από τις κάλπες.

Και ο λόγος γι’ αυτό ίσως να είναι αυτό που ο Θεοτοκάς υποστηρίζει, ότι, δηλαδή “οι Έλληνες είναι πεπεισμένοι πως δεν είναι δυνατό να συλλάβουν ποτέ ολόκληρη την αντικειμενική Αλήθεια”… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Έλληνες και θρησκεία μέσα από την “Αργώ”

Πέμπτη, Μάρτιος 24th, 2016

Παρουσιάζουμε ένα σύντομο διάλογο πρωταγωνιστών του μυθιστορήματος “ΑΡΓΩ” του Γιώργου Θεοτοκά.
Μια αναζήτηση της σχέσης της αρχαιότητας με το Χριστιανισμό, του Βυζαντίου με τον ελληνισμό, της θρησκείας με την πολιτική. Νέοι άνθρωποι προβληματίζονταν και τότε, όπως εξακολουθούν και σήμερα να συζητούν για τα μεγάλα παγκόσμια ζητήματα.
Η θρησκεία ήταν πάντα ένα από τα επίμαχα θέματα. Αποδεικνύεται και από όσα ζούμε αυτές τις μέρες.
Ξέρουμε πολύ καλά πως η παγκόσμια αρχή και οι πολιτικοί παίζουν πάντα – και θα λέγαμε πετυχημένα – το χαρτί του θρησκευτικού φανατισμού προκειμένου να οδηγηθούν στη διασπορά του τρόμου και – μέσω αυτού – στον παγκόσμιο έλεγχο.
Κρατάμε τα τελευταία λόγια από το απόσπασμα, έτσι για να θυμηθούμε εν μέρει και τον Κώστα Λάμπο: “Με την επιστήμη γίνεται πρόοδος. Η θρησκεία είναι πρόληψη.” Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

«Κράσης» εγκώμιον

Τετάρτη, Μάρτιος 23rd, 2016

Νιώσαμε την ανάγκη να φιλοξενήσουμε στις σελίδες του blog μας – για πρώτη φορά – το κείμενο/άρθρο ενός εξαιρετικού ιατρού και ανθρώπου. Κάποιοι από εμάς τον γνώρισαν στενότερα με την ιατρική του ιδιότητα ενώ άλλοι τον γνωρίζουν μέσα από τα γραπτά του.
Το κείμενο αυτό το αλιεύσαμε από την ιστοσελίδα press publica.
Ως επιστήμονας και ως ευαίσθητος άνθρωπος, ο Αλέξανδρος Αρδαβάνης πλέκει το “εγκώμιο” της κράσης, της ανάμιξης των υλικών και των ειδών, του ανθρώπινου είδους αλλά και του φυτικού και ζωικού βασιλείου.
Ευγενικά αιχμηρός ο λόγος του, όταν “καταγγέλλει” τις δυναστείες των βασιλιάδων, των επιστημόνων, των πολιτικών που – εν ονόματι του ονόματος και του “αίματος” που κουβαλούν – συντηρούν την εξουσία τους και την αναπαράγουν έχοντας περίπου πείσει και εμάς τους υπόλοιπους ότι αυτή είναι η “τάξη και η ακολουθία των πραγμάτων”.
Νιώθουμε πως διαβάσαμε ένα ύμνο στις “κράσεις”, στις αναμείξεις, στην ποικιλία, και μια κριτική στην “καθαρότητα” και στους “καθαρούς”.
Δικό σας το κείμενο τώρα. Διαβάστε το προσεκτικά σ’ αυτή την εποχή που φαίνεται το αυγό του φιδιού του φασισμού να έχει ανοίξει και να ετοιμάζεται να ξαναφέρει στη ζωή το τέρας του μίσους και του φόβου για τον άλλο, τον οποίο εύκολα χαρακτηρίζουμε επικίνδυνο εχθρό. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Εικόνα της προσφυγιάς από την “Αργώ”

Κυριακή, Μάρτιος 20th, 2016

“Μα προς τι, προς τι όλα αυτά;”.

Μ’ αυτή τη φράση κλείνει το απόσπασμα του Γιώργου Θεοτοκά από την “Αργώ”, που επιλέξαμε να παρουσιάσουμε σήμερα.
Λιτή αλλά συγκλονιστική εικόνα μιας Αθήνας που “υποδέχθηκε” τους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Άνθρωποι συντρίμμια, κουρελιασμένοι στα ρούχα και στην ψυχή, πεινασμένοι, άστεγοι. Σε μια Αθήνα ανέτοιμη να τους υποδεχθεί και να τους περιθάλψει, να τους αγκαλιάσει, να τους στεγάσει.
Μαζί μ’ αυτούς, τους πρόσφυγες, οι πεινασμένοι και ρακένδυτοι στρατιώτες της ήττας και της ατίμωσης. Και κοινωνία υποδοχής, μια κοινωνία ρημαγμένη, φοβισμένη, φτωχή, συχνά εχθρική, πεινασμένη κι αυτή.
Κι όμως, τότε, το ανθρωπιστικό θαύμα έγινε!

Η Μεσόγειος της επικοινωνίας, η θάλασσά μας, η θάλασσα των λαών της ιστορίας και της προϊστορίας, οφείλει να μην καταγραφεί ως η θάλασσα των νεκρών. Αρκετοί είναι θαμμένοι στο βυθό της. Έχει καταπιεί ναυαγούς πολλούς, έχει τραγουδιστεί και τραγουδιέται στα χείλη των μανάδων ακόμα.
Είναι και ήταν κοιτίδα πολιτισμού, διεκδικούμενη ζώνη, μάλλον για να σβήσουν τις μνήμες και την ιστορία.
Οφείλουμε να την ξανακάνουμε θάλασσα δική μας, mare nostrum, θάλασσα του κόσμου όλου, της Ανθρωπιάς και της Ειρήνης. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Θρησκευτικός μισογυνισμός και πατριαρχική εξουσία – Μέρος ενδέκατο

Παρασκευή, Μάρτιος 18th, 2016

Φτάσαμε στο “κύκνειο άσμα” της ανάλυσης του Κώστα Λάμπου για τον “Θρησκευτικό μισογυνισμό και την πατριαρχική εξουσία”.
Δεν θα θέλαμε να “νοθεύσουμε” τα καταληκτικά συμπεράσματα του συντάκτη της ανάλυσης με δικές μας παρατηρήσεις.
Αντί γι’ αυτό, δανειζόμαστε τα λόγια του, που τα θεωρήσαμε δυναμικά και προκλητικά… και σωπαίνουμε παραδίδοντας τους αναγνώστες και φίλους μας στον δυνατό λόγο του Κώστα Λάμπου.
Αντιγράφουμε, λοιπόν: “όλες αυτές οι κοινωνικές διακρίσεις, η καταπίεση σε βάρος της γυναίκας που μείωνε και τσαλάκωνε την προσωπικότητά της, ακόμα και ο φόβος του θανάτου εμπόδιζε τη φυσιολογική της ανάπτυξη και συμπεριφορά και την ανάγκαζε να εκμεταλλευτεί αμυντικά, όπως μπορούσε, τη θηλυκότητά της και να παγιδεύει τον άνδρα σ’ έναν ανταγωνισμό στον οποίο ο άντρας έχει συγκριτικά μειονεκτήματα . Αυτό το παιχνίδι ερωτικής εναντίον πατριαρχικής εξουσίας οδήγησε στην πολλαπλή και υστερόβουλη νόθευση, αλλά και στη διαστροφή της ερωτικής σχέσης μεταξύ των δύο φύλων και την υπέταξε στους νόμους της αγοράς μετατρέποντάς την σε αντικείμενο που πουλιέται και αγοράζεται. Το αποτέλεσμα ήταν η νόθευση του ίδιου του ανθρώπινου πολιτισμού, για την αποκατάσταση του οποίου καθίσταται αναγκαίος ένας νέος Διαφωτισμός και μια αναγεννητική πολιτιστική και πολιτισμική επανάσταση που θα ανατρέψει συθέμελα τους σκοταδιστικούς μύθους, τις εξουσιαστικές ιδεολογίες και την πατριαρχική εξουσία και θα ανοίξει το δρόμο για έναν πολιτισμό του ‘ανίκητου στη μάχη έρωτα’ για την ισότητα, την ελευθερία, την πραγματική δημοκρατία, την ανθρωπιά και την καθολική ευτυχία.Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Θρησκευτικός μισογυνισμός και πατριαρχική εξουσία – Μέρος δέκατο

Τρίτη, Μάρτιος 15th, 2016

Δημοσιεύουμε, σήμερα, το δέκατο μέρος της ανάλυσης του Κώστα Λάμπου για το Θρησκευτικό μισογυνισμό και την πατριαρχική εξουσία.
Σ’ αυτό το σύντομο δημοσίευμα ο Κώστα Λάμπος διαπραγματεύεται το ζήτημα του Κονφουκιανισμού.
Όπως ο ίδιος επισημαίνει κλείνοντας την παρουσίασή του: “Ο Κομφουκιανισμός δεν είναι ένας κλασικός σκοταδιστικός μύθος, μια καθαρόαιμη θρησκεία με θεούς, ιερατεία, κόλαση και παράδεισο, αλλά μια θρησκειοποιημένη εξουσιαστική ιδεολογία που, όμως, αποσκοπεί στον ίδιο στόχο, στην υποταγή των ανθρώπων στην πατριαρχική εξουσία, η οποία προϋποθέτει και την υποταγή της γυναίκας στον άνδρα.” Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Θρησκευτικός μισογυνισμός και πατριαρχική εξουσία – Μέρος ένατο

Παρασκευή, Μάρτιος 11th, 2016

Το ένατο τμήμα της ανάλυσης του Κώστα Λάμπου ασχολείται με τον βουδισμό με μια σύντομη αναφορά στη θέση της γυναίκας στο πλαίσιο αυτής της θρησκείας.
Όπως διαβάζουμε, είναι υποβαθμισμένη κι εδώ η θέση της γυναίκας, εφόσον θεωρείται υποδεέστερη του άντρα, ακάθαρτη και – όπως ο συντάκτης της ανάλυσης επισημαίνει – “Η γυναίκα οφείλει να υπομείνει τις όποιες δοκιμασίες της ζωής προκειμένου στην επόμενη ζωή να γεννηθεί άντρας”…. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Τρίτη, Μάρτιος 8th, 2016

Ο Κώστας Λάμπος τιμά τη γυναίκα και την “Παγκόσμια Ημέρα” της γράφοντας μια Ωδή για τη σημερινή μέρα, την 8η Μαρτίου 2016. Μας θυμίζει την αφορμή που παρουσιάστηκε για να επιλεγεί η ημέρα που θα γιορτάζεται η γυναίκα, με αποτέλεσμα να ξεχνιέται η γυναίκα, η ζωή και οι αγώνες και η προσφορά της όλες τις επόμενες μέρες του χρόνου. Παράλληλα, με μια τέτοια επιλογή, απομονώνεται η δράση και η τιμή προς τη γυναίκα από την αντίστοιχη του αντρικού πληθυσμού, λες και διαφέρουν οι γυναίκες από τους άντρες κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά. Κι έτσι, βλέπουμε τους άντρες, τα ΜΜΕ και πολλούς ακόμη να εκφράζουν – ειλικρινά ή ως αστείο μεταξύ αντρών – το παράπονο που δεν έχει οριστεί μια παγκόσμια ημέρα του άντρα!…
Μέχρι να τους γιορτάζουμε και τους άντρες μια μέρα το χρόνο, όπως γιορτάζουμε – μετά από κοινή απαίτηση! – και την ημέρα του πατέρα… εμείς θα τιμήσουμε σήμερα τη γυναίκα προβάλλοντας ως τίτλο:

“Ωδή στο δυναμικό και ασυμβίβαστο ‘μισό του ουρανού’”. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »