Αρχεία για τον μήνα Φεβρουάριος, 2016

Θρησκευτικός μισογυνισμός και πατριαρχική εξουσία – Μέρος έκτο

Κυριακή, Φεβρουάριος 28th, 2016

Όπως το υποσχεθήκαμε ήδη, σήμερα ξεκινάμε την αναφορά του Κώστα Λάμπου στη θέση της γυναίκας στις άλλες μεγάλες θρησκείες.
Η αρχή γίνεται με την άλλη μεγάλη και ευρέως διαδεδομένη θρησκεία, το Ισλάμ.
Η θέση της γυναίκας στο Ισλάμ σοκάρει τον Ευρωπαίο πολίτη. Δεν αμφιβάλλουμε ότι οι ανθρώπινες σχέσεις, η αγάπη των συντρόφων δεν θα διαφέρει ιδιαίτερα από όσα, σε πανανθρώπινο επίπεδο, γνωρίζουμε. Το ζήτημα, όμως, είναι – όπως και με τον Χριστιανισμό – όχι πώς συμπεριφέρονται οι σύντροφοι που αγαπιούνται, αλλά τι προβλέπει η επίσημη θρησκεία για τις σχέσεις των δύο φύλων, για τη θέση και την αξία της γυναίκας, για τους περιορισμούς που επιβάλλει στην κοινωνική της συμπεριφορά.
Και φοβόμαστε ότι το “έθιμο” της κλειτοριδεκτομής, που αναφέρει ο Κώστας Λάμπος, δεν θα είναι το σκληρότερο μέσο ελέγχου της ζωής των γυναικών. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Θρησκευτικός μισογυνισμός και πατριαρχική εξουσία – Μέρος πέμπτο

Παρασκευή, Φεβρουάριος 26th, 2016

Σ’ αυτό το πέμπτο μέρος της πραγματείας του Κώστα Λάμπου, που είναι αξεδιάλυτα δεμένο με το τέταρτο, διαβάζουμε μια αναλυτικότερη παρουσίαση για το μισογυνισμό του Χριστιανισμού.
Γίνεται αναφορά στο πρόσωπο της Παναγίας, αυτής της μορφής που κατέχει τόσο λατρευτικό χώρο στη συνείδηση των Ελλήνων πιστών. Κυρίως γιατί συμβολίζει τη θυσία και τον πόνο της μάνας, που τόσα σηματοδοτεί στην ταραγμένη ιστορία του Ελληνισμού.
Ο Κώστας Λάμπος κάνει και μια τολμηρή σύνδεση με τον αρχαιοελληνικό μύθο του Έρωτα και της Αφροδίτης και της “αξιοποίησής” του από τα χριστιανικά ιερατεία αργότερα. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Θρησκευτικός μισογυνισμός και πατριαρχική εξουσία – Μέρος τέταρτο

Πέμπτη, Φεβρουάριος 25th, 2016

Ο Κώστας Λάμπος επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή στις κυριότερες μονοθεϊστικές θρησκείες που γνωρίσαμε ανά τους αιώνες. Προσπαθεί να αναδείξει ότι όλες οι θρησκείες αντιμετώπισαν με εχθρότητα τη γυναίκα, άρα μάχονται και εναντίον της ισότητας.
Στη σημερινή ανάρτηση διαβάζουμε αναλυτικότερα για τον “Χριστιανικό μισογυνισμό”.
Θα ακολουθήσουν – λιγότερο ή περισσότερο αναλυτικά – οι άλλες ευρύτερα γνωστές θρησκείες. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

«75 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ)»

Πέμπτη, Φεβρουάριος 18th, 2016

Διακόπτουμε την παρουσίαση των ενοτήτων της επιστημονικής ανάλυσης του φίλου Κώστα Λάμπου, για να ενημερώσουμε για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και συγκινητική εκδήλωση, που άργησε τόσο να οργανωθεί.
Πρόκειται για την έκδοση και κυκλοφορία, από τα ΕΛΤΑ, Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων για να γιορτάσουν και να θυμίσουν τα 75 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ). Θα παρευρεθούν και θα τιμηθούν πέντε εν ζωή ΕΑΜίτες, απ’ αυτούς που το όνομά τους και η δράση τους μάς είναι ήδη γνωστά.
Οι δυο από αυτούς, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και ο Μανώλης Γλέζος, είναι και προσωπικοί φίλοι του Παληοτάκη, και αυτή η φιλία τους, η επαφή με τη δική τους ζωή και δράση, το άγγιγμα και το πέρασμά τους από τη δική του ζωή είναι σφραγίδα αναλλοίωτη που ποτέ του δεν θα ξεχάσει…
Μέσα από αυτούς, ας θυμηθούμε και ας τιμήσουμε τους αγώνες, την αυτοθυσία, την ακεραιότητα, την τίμια ανωνυμία των χιλιάδων άλλων αγωνιστών του ΕΑΜ. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Θρησκευτικός μισογυνισμός και πατριαρχική εξουσία – Μέρος τρίτο

Τρίτη, Φεβρουάριος 16th, 2016

Το τρίτο μέρος της ανάλυσης του Κώστα Λάμπου με τίτλο “Θρησκευτικός μισογυνισμός και πατριαρχική εξουσία” έχει ως υπότιτλο “Εργαζόμενη γυναίκα και κοινωνία εναντίον των εξουσιών”.
Κάνει μια σύντομη αναφορά στην αντιμετώπιση της γυναίκας κατά την αρχαιότητα, και μιλάμε για την αθηναϊκή δημοκρατία, αυτή που θεμελίωσε την άμεση δημοκρατία.
Και σ’ αυτή την περίοδο, που όλοι την έχουμε ως υπόδειγμα πολιτικής πράξης κι συμπεριφοράς, θα διαπιστώσουμε πως η γυναίκα έχει αποκλειστεί από τα πολιτικά – θα λέγαμε ευρύτερα και τα κοινωνικά – δικαιώματα. Και αυτός ο αποκλεισμός θεμελιώνεται στις απόψεις των επικρατέστερων και αναγνωρισμένων σήμερα φιλοσοφικών θεωριών.
Θα ακολουθήσει – σε επόμενη ενότητα – η αναφορά στις κυριότερες θρησκείες που επιβιώνουν μέχρι και σήμερα και στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη γυναικεία ύπαρξη και προσφορά. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Θρησκευτικός μισογυνισμός και πατριαρχική εξουσία – Μέρος δεύτερο

Τετάρτη, Φεβρουάριος 10th, 2016

Περνάμε στο σύντομο δεύτερο μέρος της ανάλυσης του Κώστα Λάμπου. Το τέλος της μητριαρχίας σήμανε την εγκαθίδρυση της πατριαρχίας -μέσω της μόνιμης εγκατάστασης των γενών – που η μετεξέλιξή της ήταν η ανδροκρατία. Όπως επισημαίνει ο Κώστας Λάμπος, τη νέα κατάσταση “στήριξαν” τα εκάστοτε “ιερατεία” – ήδη από την αρχαιότητα, όπως θα δούμε – και έθεσαν τα θεμέλια της εκμετάλλευσης τόσο των ανθρώπων όσο και του παραγόμενου από αυτόν έργου. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Θρησκευτικός μισογυνισμός και πατριαρχική εξουσία – Μέρος πρώτο

Τρίτη, Φεβρουάριος 9th, 2016

Το blog των Λαμπράκηδων θα δημοσιεύσει – σε έντεκα συνέχειες – την καταπληκτική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και κατανοητή ανάλυση του φίλου Κώστα Λάμπου με τίτλο “Θρησκευτικός μισογυνισμός και πατριαρχική εξουσία”.
Οι έντεκα συνέχειες είναι δική μας επιλογή, και για να διευκολυνθούμε στις αναρτήσεις μας αλλά και για να δώσουμε στους φίλους μας τη δυνατότητα να επεξεργάζονται τμήμα τμήμα τον τρόπο σκέψης και ανάλυσης του συγγραφέα.
Πολλοί έχουν ασχοληθεί με τη μητριαρχία, πολλοί επίσης με τη θέση της γυναίκας στη θρησκεία, στην εξουσία, στην κοινωνία, στην πολιτική.
Ο Κώστας Λάμπος, σ’ αυτή την ανάλυση, εμπεριστατωμένα αναδεικνύει τη δυναμική της θρησκείας στην υποτίμηση του γυναικείου φύλου, και κατά συνέπεια και των ανθρωπίνων σχέσεων. Φυσικά, από κοντά ακολουθούν και οι σχέσεις εξουσίας που άρχισαν να διαμορφώνονται μετά την κατάλυση της μητριαρχίας και που επικρατούν μέχρι σήμερα, ανεξαρτήτως του “πανηγυρικού” γεγονότος ότι οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου, συμμετέχουν στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα, “απελευθερώθηκαν”.
Οι βαθιές σχέσεις εξουσίας, που στηρίζονται στην ανισότητα, διατηρούνται αλώβητες…
Ποιος ξέρει πόσες δυνάμεις έχουν ακόμη να αντέξουν! Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Α.Κ.Ε. Αγωνιστήκαμε στις γραμμές της

Παρασκευή, Φεβρουάριος 5th, 2016

Παρουσιάζουμε σήμερα το φυλλάδιο που είχαμε κυκλοφορήσει σχετικά με την ίδρυση και τη βραχύχρονη – αλλά σημαντική – δράση της Α.Κ.Ε. (Αδέσμευτη Κίνηση Ειρήνης).
Λίγες φωτογραφίες συνοδεύουν το ενημερωτικό σημείωμα και πλαισιώνουν τη Διακήρυξη για την 5η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης του 1982. Μπορεί κανείς να διαβάσει και τα συνθήματα που είχε προτάξει η Α.Κ.Ε. ως κεντρικά της δράσης της. Σ’ αυτά θα διαπιστώσουμε πόσο επιμέναμε στην άρνηση των εξοπλισμών και της πυρηνικής ενέργειας, στην καταδίκη και των δυο υπερδυνάμεων, που τότε έκαναν αισθητή την απειλητική παρουσία τους με τη μορφή του “ψυχρού πολέμου”…
Τρεις δεκαετίες και κάτι πέρασαν. Οι αλλαγές ταχύτατες. Η τεχνολογία έχει μπει στη ζωή μας, συχνά ακυρώνοντας την ατομικότητα και την ιδιωτικότητά μας, αλλά και καταργώντας συλλογικότητες και αγωνιστικότητα. Η πυρηνική απειλή εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά πολλοί από εμάς έχουμε αποδεχθεί τα λεγόμενα “έξυπνα όπλα”… Η Σοβιετική Ένωση, τα κράτη δορυφόροι της και τα Βαλκάνια, στη γειτονιά μας, διαλύθηκαν. Η Εγγύς Ανατολή βράζει και πάλι. Η μακρινή Ανατολή απειλεί οικονομικά. Η Μεσόγειος στραγγαλίζεται…
Τι άλλαξε; Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »