Αρχεία για τον μήνα Ιανουάριος, 2016

Τι είναι η πατρίδα μας!…

Κυριακή, Ιανουάριος 31st, 2016

Η έννοια της “πατρίδας με τη ματιά και τη γραφή του Γιώργου Θεοτοκά, από την “Αργώ” και πάλι. Τόσο αληθινή και τόσο απλή συνάμα.
Και πόσο κοντά σ’ αυτά που έζησαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες, αλλά και πόσο οφείλει να μας προβληματίσει για τους σημερινούς πρόσφυγες από την Ανατολή, αλλά και από οπουδήποτε στον κόσμο!
Η πατρίδα που είναι βίωμα και ζωή και που “το μεγάλο πλήθος των ξεριζωμένων προσφύγων, αν δεν μπορέσουν να ξαναριζώσουν κάπου αληθινά, με την ψυχή τους, χάνουνε το νόημα του έθνους και μαζί όλον τον κόσμο των συναισθημάτων και των ηθών κ’ όλην την ιεραρχία των αξιών, που στηριζόντανε σ’ αυτό”.

Παληοτάκης Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Με τη ματιά του λογοτέχνη…

Πέμπτη, Ιανουάριος 28th, 2016

Καιρούς χαλεπούς διανύουμε – σε επίπεδο προσωπικό και εθνικό – και αυτό αποτελεί εν μέρει την αιτία της επί μακρόν “σιωπής” του blog των Λαμπράκηδων.
Όμως, διαβάζουμε, διαβάζουμε αρκετά και πάλι.
Ανακαλύψαμε την “Αργώ”, του Γιώργου Θεοτοκά. Όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο: “Η Αργώ είναι μια τοιχογραφία της Ελλάδας του Μεσοπολέμου, μιας εποχής που -μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη Μικρασιατική Καταστροφή- συνταράσσεται από τα μεγάλα προβλήματα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Το προσφυγικό πρόβλημα, η πολιτική αστάθεια, ο αριβισμός μιας μερίδας του πολιτικού κόσμου και η αβεβαιότητα για την επιβίωση του ελληνικού κράτους αποτελούν το ιστορικό πλαίσιο του βιβλίου. Οι ήρωες του μυθιστορήματος κινούνται αφενός στο αστικό οικογενειακό περιβάλλον του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θεόφιλου Νοταρά, αφετέρου στον φοιτητικό σύλλογο «Αργώ», του οποίου μέλη είναι νέοι άνθρωποι που εκπροσωπούν τις ποικίλες ιδεολογίες της εποχής. Εντέλει, ο Γιώργος Θεοτοκάς -από τους κορυφαίους εκπροσώπους της λογοτεχνικής γενιάς του ’30-, σε αυτό το μυθιστόρημα-σταθμό στα ελληνικά γράμματα, εστιάζει το συγγραφικό ενδιαφέρον του σε μια γενιά αισιόδοξη και δημιουργική, που οι συνεχείς εθνικές καταστροφές την έχουν οδηγήσει σε βαθιά απογοήτευση.”
Εμείς έχουμε επιλέξει κάποια αποσπάσματα, που ανάγλυφα δείχνουν τον προβληματισμό της εποχής… αλλά και την τόσο κοντινή -σ’ εμάς και στον καινούργιο αιώνα που διανύουμε- αγωνία, που φαίνεται να είναι κοινή και στους συμπολίτες μας των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Σε μια εποχή ανάμεσα σε δυο παγκόσμιους πολέμους, σε μια εποχή σημαδεμένη από καταστροφές, ανακατατάξεις, αγώνα ιδεών και ιδεολογιών…

Παληοτάκης Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Όταν η μυθιστορία γράφει ιστορία που μιλά μες στις καρδιές μας

Δευτέρα, Ιανουάριος 11th, 2016

Σήμερα δημοσιεύουμε ένα αφιέρωμα στο Γρηγόρη Λαμπράκη. Η πηγή μας είναι το μυθιστόρημα της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΦΑΚΙΝΟΥ.
Ο τίτλος του μυθιστορήματος: “ΕΡΩΣ, ΘΕΡΟΣ, ΠΟΛΕΜΟΣ”.
Όσοι δεν το έχετε διαβάσατε, αφιερώστε του το χρόνο, το μυαλό και το συναίσθημά σας. Πιστεύουμε ότι θα δικαιώσετε την προτροπή μας.

Παληοτάκης

Με μεγάλη χρονική καθυστέρηση διαβάσαμε το μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου με τίτλο «ΕΡΩΣ, ΘΕΡΟΣ, ΠΟΛΕΜΟΣ». Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Παρουσίαση βιβλίου του Κώστα Λάμπου

Πέμπτη, Ιανουάριος 7th, 2016

Όπως το υποσχεθήκαμε, προβαίνουμε στην ανακοίνωση της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του φίλου Κώστα Λάμπου, με τίτλο «Θεός και Κεφάλαιο. Δοκίμιο για τη σχέση μεταξύ θρησκείας και εξουσίας».
Η παρουσίαση θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη, όπως μπορείτε να διαβάσετε στην ανακοίνωση, στο τέλος του προλόγου του συγγραφέα.

Παληοτάκης

«Θεός και Κεφάλαιο.
Δοκίμιο για τη σχέση μεταξύ θρησκείας και εξουσίας» Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »