Αρχεία για τον μήνα Οκτώβριος, 2015

Στον αστερισμό των δυνάμεων της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού

Παρασκευή, Οκτώβριος 30th, 2015

Για ακόμη μια φορά φιλοξενούμε ένα άρθρο με τις απόψεις του φίλου Κώστα Λάμπου.
Πάντα επίκαιρος και σωστός, ο Κώστας Λάμπος αναφέρεται στο χρέος των δυνάμεων της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού ενώπιον των νέων δεδομένων και των οδυνηρών εξελίξεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα.

Παληοτάκης

Στον αστερισμό των δυνάμεων της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού

Γράφει ο Κώστας Λάμπος Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Εικόνες και μνήμες Κατοχής

Τετάρτη, Οκτώβριος 28th, 2015

Ένα ποίημα του φίλου και συντρόφου Φώντα Λάδη φιλοξενούμε σήμερα στις σελίδες του blog των Λαμπράκηδων.
Το ποίημα έχει τίτλο “ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ” και μπορούμε να το βρούμε στη συλλογή “Διαδρομές στην Αθήνα”.
Το συνοδεύουν εικόνες από την Κατοχή, το κτίριο του Μεταξουργείου και, πάνω απ’ όλα, το σύνθημα του ΕΑΜ, που δηλώνει πως “ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΑΝΕ”.
Με την ανάρτησή μας αυτή τιμάμε τη σημερινή μέρα και επιθυμούμε να στείλουμε το δικό μας μήνυμα αντίστασης στη νέα Κατοχή. Φωνάζουμε κι εμείς ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΑΜΕ κι ελπίζουμε να έχουμε τις δυνάμεις να το κάνουνε πράξη καθημερινά.

Παληοτάκης

ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Από τη σκλαβωμένη Αθήνα στην ελεύθερη Ελλάδα

Σάββατο, Οκτώβριος 24th, 2015

Μένοντας στο πνεύμα των ημερών και του εορτασμού της Αντίστασης του Ελληνικού Λαού στον Ναζισμό, δημοσιεύουμε σήμερα ένα απόσπασμα από τις προσωπικές αναμνήσεις του συγγραφέα Γεράσιμου Σταύρου.
Το βρήκαμε δημοσιευμένο στο τεύχος 29 από τη “Γενιά μας”, που φέρει ημερομηνία έκδοσης 10 Νοεμβρίου 1966.
Μ’ αυτόν το λιτό τρόπο, ελπίζουμε να αποδώσουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής σ’ αυτούς που φύλαξαν Θερμοπύλες τις σκοτεινές εκείνες χρονιές.

Η ομάδα του blog των Λαμπράκηδων

Από τη σκλαβωμένη Αθήνα στην ελεύθερη Ελλάδα

Του Γεράσιμου Σταύρου

Προσωπικές αναμνήσεις από την Αντίσταση, που έγραψε ο συγγραφέας Γεράσιμος Σταύρου, ειδικά για τη «Γενιά μας» Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Το σπίτι με τις τρύπες

Πέμπτη, Οκτώβριος 15th, 2015

Συνεχίζουμε με αναρτήσεις που αφορούν στη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα.
Σήμερα παρουσιάζουμε ένα διήγημα του Βασίλη Βασιλικού, που αλιεύσαμε στη “ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ“, περιοδική έκδοση του Κινήματος των Λαμπράκηδων, τα οποία τεύχη μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να βρει στην ιστοσελίδα των Λαμπράκηδων.
Η δημοσίευση βρίσκεται στο 28ο τεύχος, 25 Οκτωβρίου 1966, στη σελίδα 10.
Μας θύμισε τις πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, απέναντι από τον “Παναθηναϊκό”, τα διατηρητέα αυτά κτίρια, κομμάτια της πρόσφατης ιστορίας της Ελλάδας, της Αθήνας. Κι όμως, ακόμη σήμερα, χάσκουν αναξιοποίητα, κι ίσως να παραμείνουν έτσι, μέχρι να σβήσουν οι μνήμες ανθρώπων που ακόμα συντηρούν με την παρουσία τους τη ζωντανή ιστορία.
Ένα “τέτοιο” σπίτι, με τρύπες/μνήμες από τις σφαίρες, ήταν η αφορμή της συγγραφής του διηγήματος του Βασίλη Βασιλικού.

Η ομάδα του blog των Λαμπράκηδων Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΔΕΝ ΜΟΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΙΝ Ο ΑΓΚΥΛΩΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Τρίτη, Οκτώβριος 13th, 2015

Άλλο ένα δημοσίευμα αναρτούμε σήμερα, πάλι από εφημερίδα της 12ης Οκτωβρίου 1944, ημέρα που σηματοδοτεί την απελευθέρωση της πόλης των Αθηνών από τους ναζί.
Αυτή τη φορά είναι από την εφημερίδα “ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ“.
Το θέμα της δεν είναι μόνο αυτό που επισημαίνεται στον τίτλο, δηλαδή η έπαρση της ελληνικής σημαίας, του ελληνικού συμβόλου στο βράχο της Ακροπόλεως, αφού οι ίδιοι οι Γερμανοί υπέστειλαν τον αγκυλωτό σταυρό, που μόλυνε για 4 χρόνια το παγκόσμιο μνημείο.
Με λιτό και ουδέτερο, θα λέγαμε, λόγο, παρουσιάζει τις μικρές τελετές που έλαβαν χώρα από στρατιωτικά γερμανικά τμήματα σε χώρους απόδοσης στρατιωτικών τιμών.
Το τέλος του πολέμου είχε σημάνει, η ήττα των ναζιστικών δυνάμεων ήταν γεγονός… Οι Γερμανοί – οι τότε – αποχωρούσαν ναγνωρίζοντας – με αυτές τις τιμές – τον αγώνα του ελληνικού λαού.
Αυτά τότε… Άλλο το σήμερα…

Η ομάδα του blog των Λαμπράκηδων Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Το λιμάνι του Πειραιά ανατινάσσεται από τους Ναζί

Δευτέρα, Οκτώβριος 12th, 2015

Με την αφορμή της συμπλήρωσης 71 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή και των σχετικών εκδηλώσεων μνήμης, στο δικό μας blog των Λαμπράκηδων αποφασίσαμε να κάνουμε κάποιες αναρτήσεις, που να αποτυπώνουν το πνεύμα και την αγωνιστικότητα που κινητοποιούσε τους ανθρώπους των ημερών εκείνων,αλλά και τη μαχητικότητα που τους διέκρινε σ’ όλο το διάστημα της ναζιστικής κατοχής.
Η ανάρτηση που ακολουθεί αναφέρεται στην ανατίναξη του λιμένα του Πειραιά και των γύρω εγκαταστάσεων από τους ναζί. Δεν ήθελαν οι παγκόσμιοι δολοφόνοι να αφήσουν όρθια καμιά παραγωγική μηχανή, ούτε εφόδια, ούτε πηγή ζωής για τον λαό που είχε λιμοκτονήσει κάτω από τη βαριά μπότα τους.
Την είδηση την αντιγράψαμε από εφημερίδα της εποχής, την “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ“, της 12ης Οκτωβρίου 1944. Κρατήσαμε την ορθογραφία και την καθαρεύουσα της εποχής. Ελπίζουμε να μη δυσκολέψουμε πολύ τους νεότερους στην ηλικία φίλους μας…
Καλή ανάγνωση!

Η ομάδα του blog των Λαμπράκηδων Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ένας αιώνας ζωής Pietro Ingrao

Σάββατο, Οκτώβριος 10th, 2015

Σήμερα αποτολμούμε ένα πολύ δύσκολο – για εμάς – εγχείρημα: να αναρτήσουμε ένα κείμενο / ομιλία της Luciana Castellina, στις 30 Μαρτίου 2015, με αφορμή τον εορτασμό των εκατοστών γενεθλίων του Pietro Ingrao.
Είναι δύσκολο, γιατί αφενός η γνώση μας στην ιταλική γλώσσα αποδεικνύεται ανεπαρκής, όταν πρόκειται να μεταφράσουμε ένα βαθιά πολιτικό κείμενο. Αλλά την κατάσταση δυσκολεύει και η πολιτική άγνοια σχετικά με τις λεπτομέρειες της ιστορίας της ιταλικής Αριστεράς, πόσω μάλλον όταν η Luciana Castellina αναφέρεται σε γεγονότα της δεκαετίας του ΄60, αλλά και λίγο πριν και λίγο μετά.
Προσπάθησε, πιστεύουμε, να αποτυπώσει το πολιτικό στίγμα του Pietro Ingrao και όχι απλώς να πλέξει ένα εγκώμιο με ευχές για τα εκατοστά γενέθλια. Το διαπιστώσαμε, όταν πια είχαμε εμπλακεί με τη μετάφραση.

Δεν τα παρατήσαμε. Και προσφέρουμε στους φίλους μας, σήμερα, αυτό το κείμενο ελπίζοντας να μην προδώσαμε ούτε τη μνήμη του Pietro Ingrao ούτε το λόγο και τη σκέψη της Luciana Castellina.

Η ομάδα του blog των Λαμπράκηδων Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Το τελευταίο Ciao στον Pietro Ingrao

Κυριακή, Οκτώβριος 4th, 2015

Παρουσιάζουμε τις τιμές που αποδόθηκαν στον Pietro Ingrao, στη σορό του αλλά και στο πάντα ζωντανό και παρόν πνεύμα του, στη LENOLA, στις 30 Σεπτεμβρίου 2015.
Πολλοί οι παρόντες, η αγωνιστικότητα παρούσα, το πάθος εκεί, οι γροθιές ακόμα σφιγμένες, οι γροθιές και τα τραγούδια των ανθρώπων που δεν έχουν μάθει να σκύβουν το κεφάλι στον εχθρό, στον όποιο εχθρό, όποια μορφή κι αν παίρνει καθώς οι καιροί αλλάζουν.
Απέδωσαν τιμές στον εκατοντάχρονο έφηβο αγωνιστή, στον Pietro Ingrao.

Αναπαράγουμε το σχετικό βίντεο καθώς και τη μετάφραση του κειμένου που το συνοδεύει.

Η ομάδα του blog των Λαμπράκηδων Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »