Αρχεία για τον μήνα Αύγουστος, 2015

Έφυγε από τη ζωή η Βάσω Θανασέκου

Δευτέρα, Αύγουστος 31st, 2015

Έφυγε από τη ζωή η φίλη, σύντροφος, καθοδηγητής μου και παράγοντας που σημάδεψε την πορεία της ζωής μου στα εύθραυστα και εύπλαστα νεανικά μου χρόνια. Η Βάσω με καθοδήγησε στα πρώτα σκιρτήματα της αριστερής ιδεολογίας μου, σε χρόνια που ούτε καν ήμουν υποψιασμένος περί κομμουνισμού…
Καθώς προερχόμουν από φτωχή οικογένεια -αλλά ήμουν αθλητικός τύπος- έκανα αίτηση στη Σ.Τ.Ι.Α., ελπίζοντας σε γρήγορη απόδοση “απολαβών”… Αλλά η αίτηση αυτή απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι που διέθεταν «περισσότερα προσόντα» από εμένα. Αυτό το βίωσα ως ένα χαστούκι γερό, ράπισμα μεγάλο. Ένα ακόμη όνειρό μου έκανε φτερά προς τα αζήτητα.
Φυσικά, ο πραγματικός λόγος ήταν τα κοινωνικά μου φρονήματα, που είχαν κολλήσει πάνω μου αυθαίρετα και άδικα, σαν ρετσινιά, και με κατέταξαν ως πολίτη Β’ κατηγορίας. Οι αστυνομικές αρχές της Λαμίας με χαρακτήρισαν ως κομμουνιστή. Τι ειρωνεία! Εγώ εκείνο τον καιρό δεν ήξερα καν τι ήταν κομμουνισμός. Μα αυτοί οι ανεγκέφαλοι τον έσπρωξαν βαθιά στην καρδιά μου. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ανοιχτή επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη

Παρασκευή, Αύγουστος 28th, 2015

Αντί για κάποια άλλη δική μας εισαγωγή, παραθέτουμε το λόγο και την αγωνία του Μίκη, όπως αυτά εκφράστηκαν σε μια συνέντευξη που είχε δώσει ο Μίκης το 2010, και στο ερώτημα για τα όνειρα και τις προσδοκίες που έχει…
“Θεωρώ ότι δεν επιτρέπεται να κάνει όνειρα και να έχει προσδοκίες προσωπικές για το μέλλον ένας άνθρωπος της ηλικίας μου. Το μόνο που με απασχολεί είναι η οικογένειά μου και η μοίρα του τόπου μου. Δεν σας κρύβω πως υποφέρω φοβερά που είμαι ανίσχυρος να προσφέρω τον εαυτό μου όπως άλλοτε, δεδομένου ότι δεν μπορώ να αποφύγω διάφορες σκέψεις που με απασχολούν με στόχο την ανεύρεση λύσεων για να βγούμε από την κρίση. Και το χειρότερο για μένα είναι ότι αυτές οι σκέψεις με έχουν οδηγήσει στην βεβαιότητα ότι υπάρχει λύση και διέξοδος από το αδιέξοδο, όμως όσο και αν ψάχνω, δεν βρίσκω τους ανθρώπους που θα ήθελαν και θα μπορούσαν να αφιερώσουν τις δυνάμεις και τις δυνατότητές τους στον αναγκαίο σωτήριο αγώνα που φυσικά απαιτεί μεγάλες προσπάθειες και θυσίες. Άλλωστε κι αν υπάρχουν, βρίσκω ότι η περικύκλωση από τις σκοτεινές δυνάμεις είναι χειρότερη από κείνη που αντιμετώπισα όταν επί Χούντας ήμουν παράνομος (έως ότου με συνέλαβαν) προσπαθώντας να βρω καθημερινά τρόπους αντίστασης. Σήμερα τα πράγματα είναι χειρότερα, γιατί η επίθεση εναντίον του λαού μας έχει χίλιους δυο τρόπους να μεταμφιέζεται για να μας ξεγελά, ενώ παράλληλα είναι πάρα πολύ ισχυρή και αδίστακτη.” Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Πλήθυναν στη χώρα μας οι Εφιάλτες…

Τετάρτη, Αύγουστος 26th, 2015

Ο Μίκης δεν το βάζει κάτω. Δεν τον καταβάλλει η απογοήτευση, η ήττα, η πικρή γεύση μιας Αριστεράς που και πάλι διασπάται.
Παρουσιάζουμε το μήνυμα που έστειλε προς τους φίλους και συναγωνιστές της ΣΠΙΘΑΣ, “που ξεκίνησε σαν Ήλιος και κατάντησε λυχνάρι”.
Καλεί τους φίλους και συναγωνιστές να ενωθούν και να εργαστούν για τη δημιουργία του Πανελλήνιου Λαϊκού Πατριωτικού και Δημοκρατικού Μετώπου, που θα βοηθήσει τον Λαό να απαλλαγεί μια για πάντα από την ξένη ακρίδα και να γίνει αφέντης στη χώρα του.
Διαβάστε το μήνυμα, όπως το απηύθυνε ο Μίκης. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Καταστροφική τυχόν απομάκρυνση από την Ε.Ε.

Σάββατο, Αύγουστος 22nd, 2015

Ελπίζοντας να συμβάλουμε στο δύσκολο και επίπονο διάλογο των πολλών τελευταίων ημερών, εβδομάδων, μηνών, δημοσιεύουμε σήμερα μια συνέντευξη του φίλου Κώστα Λάμπου για την καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Τον ακούμε με σοβαρότητα και σύνεση να διατυπώνει την άποψη -και την αγωνία συνάμα- πως τυχόν απομάκρυνση της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι καταστροφική.
Αξίζει να διαβάσουμε και να προβληματιστούμε.
Η συνέντευξη δόθηκε στην εφημερίδα “Ελευθερία” της Λάρισας. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ο λόγος ενός πάντα Ενεργού Πολίτη…

Τρίτη, Αύγουστος 18th, 2015

Στο Αρχείο Παληοτάκη, όπου φιλοξενούνται τα you tube που έχουμε μεταφορτώσει στηριζόμενοι στο υλικό που ακόμη βρίσκεται στα χέρια του Παληοτάκη, ανεβάσαμε πρόσφατα ένα μικρό αφιέρωμα στον ακαταπόνητο αγωνιστή της Αριστεράς, της Δημοκρατίας, της Ανεξαρτησίας και της Παγκόσμιας Ειρήνης, στον Μανώλη Γλέζο.
Δεν μας εξέπληξε, λοιπόν, όταν ο βράχος αυτός της Αριστεράς, ο Γέρος της Αριστεράς θα αποτολμούσαμε να πούμε, πήρε και πάλι θέση στα όσα οδυνηρά ζούμε και αποτυπώνονται στη συνείδησή μας το τελευταίο διάστημα.
Καλεί την Αριστερά να προβληματιστεί και αρχίσει τον επώδυνο διάλογο, ώστε “Να μην αποτελέσει η Αριστερά μια εφταμηνίτικη παρένθεση”.

Παραθέτουμε το κείμενο παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου, όπως κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Η φίλη Καστελίνα μιλάει για την ελληνική “περιπέτεια”…

Τρίτη, Αύγουστος 4th, 2015

Η Λουτσιάνα Καστελίνα, μορφή ιστορική της ιταλικής – αλλά και γενικότερα της ευρωπαϊκής – Αριστεράς, έδωσε συνέντευξη στην popaganda.
Ο στόχος ήταν να εκφράσει την άποψή της για τη νέα επώδυνη συμφωνία, στην οποία έχει αλυσοδεθεί η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας.
Η Καστελίνα, παλιά φίλη και σύμβουλος του Παληοτάκη, δεν “μασάει τα λόγια της”.
Όπως υποστηρίζει, «Η επιλογή που έκανε ο Τσίπρας, παρότι είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής, είναι και η καλύτερη».
Εκπλήσσεται κανείς, όταν διαβάζει αυτόν τον τίτλο. Όσο προχωράει, όμως, στην ανάγνωση της συνέντευξης, κατανοεί πλήρως τον προβληματισμό της. Βαθιά πεπεισμένη ότι αξίζει να αγωνιστούμε για μιαν Ευρώπη όπως την ονειρευτήκαμε και την πιστέψαμε, διατυπώνει ότι η πραγματικότητα, η συγκυρία όπως λέει, δεν είναι απλώς σκληρή, αλλά είμαστε αντιμέτωποι όλοι οι μεσογειακοί λαοί με “συνθήκες και προϋποθέσεις που δυστυχώς δεν υφίστανται”, εννοώντας τα απαραίτητα μέτρα συνέργειας και αλληλεγγύης.
Τιμώντας τη βαθιά παλιά φιλία του Παληοτάκη με τη Λουτσιάνα Καστελίνα αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξή της ελπίζοντας η βαθιά της γνώση για την ευρωπαϊκή Αριστερά και την ιστορία της να συμβάλει στον πικρό προβληματισμό που αναπτύσσεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »