Αρχεία για τον μήνα Ιούλιος, 2015

Η αριστερή στιγμή του πρωθυπουργού

Παρασκευή, Ιούλιος 31st, 2015

Ναι, η ζωή αλλάζει … αλλά η δική μας μελαγχολία μένει εδώ και βαθαίνει επικίνδυνα…
Διαβάσαμε αυτό το άρθρο τη Ρηνιώς Παπατσαρούχα-Μίσσιου, συντρόφου του Χρόνη Μίσσιου.
Εμείς το βρήκαμε στην ιστοσελίδα “Στο Κόκκινο”, το οποίο είχε ως πηγή την έντυπη έκδοση της “Καθημερινής”.
Νιώσαμε να εκφράζει όσα βαθιά μέσα μας αργοσάλευαν και σιγοψιθυρίζονταν, αλλά δεν είχαμε τις δυνάμεις να εκφραστούμε. Είναι και οι μέρες δύσκολες, και κυλάνε τόσο αργά … με τόσα γεγονότα να τρέχουν…
Τέτοιο καλοκαίρι διεργασιών, εντάσεων, προβληματισμών, ακυρώσεων ηθικών και ιδεολογικών … νιώθουμε πως δεν έχουμε ξαναζήσει.
Ο σημερινός Ιούλιος ήταν γεμάτος γεγονότα. Σε πολλούς θύμισε τα γνωστά Ιουλιανά… και επανέφεραν τις γνωστές απειλές περί κινδύνων αποσταθεροποίησης. Όσοι τα έζησαν και είναι επιζώντες έχουν κάθε λόγο να είναι καχύποπτοι. Μόνο που, τότε, δεν ξέρουμε αν βίωναν αυτό το έντονο συναίσθημα διάψευσης ελπίδας και ονείρων. Ίσως εκείνη η γενιά να συνειδητοποίησε την διάψευση με την επιβολή της δικτατορίας, γεγονός που τους οδήγησε – άμεσα σχεδόν – στην οργάνωση αντίστασης στη χούντα.
Ο Παληοτάκης επ’ αυτού θυμάται και μας διηγείται πως ο Μίκης, ο Πρόεδρος των Λαμπράκηδων, είχε επισημάνει πολύ νωρίτερα τον επερχόμενο κίνδυνο της δικτατορίας. Η τότε πολιτική ηγεσία – συμπεριλαμβανομένης όχι μόνο της αστικής ηγεσίας αλλά και της ΕΔΑ και του ΚΚΕ-  αντιμετώπισαν με ελαφρότητα αυτές τις αγωνίες του, ενώ η ματιά και η οξυδέρκεια του Μίκη, που έβλεπε στο μέλλον, μας ειδοποιούσε ότι η δικτατορία έρχεται. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Χρόνια πολλά και δημιουργικά, Μίκη, Παγκόσμιε Έλληνα

Τετάρτη, Ιούλιος 29th, 2015

Σαν σήμερα, πριν από 90 χρόνια, γεννήθηκε ο μεγάλος Έλληνας Συνθέτης, ο Μίκης Θεοδωράκης.
Στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, σε μια μεγάλη και όμορφη εκδήλωση, θα γιορταστούν τα ενενηκοστά γενέθλιά του.
Ελπίζουμε να είναι παρών, πάντα αγωνιστής, μαχόμενος για έναν καλύτερο κόσμο, για τη “Ρωμιοσύνη” που τη βλέπει να βάλλεται στις μέρες μας.
Του ευχόμαστε ως blog των Λαμπράκηδων να νιώσει την ευτυχία, τη χαρά και την ηθική ικανοποίηση να δει την Ελλάδα να στέκεται περήφανη, αξιοπρεπής και εθνικά κυρίαρχη απέναντι και δίπλα στους λαούς του κόσμου όλου.
Ως αφιέρωμα θα παρουσιάσουμε ένα άρθρο για τις συναυλίες του Μίκη που διοργανώνονταν το 1966 μέσα από αντίξοες συνθήκες.
Το άρθρο είναι από τη “Γενιά μας” και συγκεκριμένα το τεύχος 24 του Ιουλίου του 1966.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ ΟΛΗ,
ΜΙΚΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΕ ΕΛΛΗΝΑ!

Η ομάδα του blog των Λαμπράκηδων Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Πιόνια στη μεγάλη γεωπολιτική σκακιέρα;

Τρίτη, Ιούλιος 28th, 2015

Και σήμερα δημοσιεύουμε ένα προγενέστερο άρθρο του Κώστα Λάμπου. Μια εξαιρετική ανάλυση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας, της μετεξέλιξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε χώρο κυριαρχίας των ισχυρών του καπιταλισμού καθώς και των στρατηγικών σχεδίων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε βάρος της Ρωσίας και των λαών που αποτελούν τους αδύναμους κρίκους σ’ αυτή την παγκόσμια αλυσίδα που θα έπρεπε να μας ενώνει αντί να μας φυλακίζει…

Η ομάδα του blog των Λαμπράκηδων Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Κοινωνική ανισότητα, Φτώχεια και Ελευθερία

Πέμπτη, Ιούλιος 23rd, 2015

Το blog των Λαμπράκηδων είχε μήνες πολλούς να δημοσιεύσει άρθρα και αναλύσεις του φίλου μας Κώστα Λάμπου.
Η αιτία δεν βρίσκεται σ’ αυτά καθεαυτά τα άρθρα και το υψηλό επίπεδο ανάλυσης του Κώστα Λάμπου. Αντιθέτως.
Η “ξηρασία” αυτή οφειλόταν περισσότερο σε εγγενείς αδυναμίες των συνεργατών και στην κρισιμότητα της “τρέχουσας” πραγματικότητας όλων αυτών των μηνών.
Σήμερα, μας κινητοποιεί η ιστορική αυτή ανάλυση που ακολουθεί που αναφέρεται σ’ ένα κοινωνικό “φαινόμενο” – σε μια τρομακτική πραγματικότητα, θα λέγαμε και θα είμαστε πιο ακριβείς -στο οποίο βρίσκονται ήδη βυθισμένοι πολλοί συνάνθρωποι και συμπολίτες μας.
Η φρίκη -που επιχειρεί ορθολογικά να αναλύσει ο Κώστας Λάμπος- είναι η φτώχεια, η συνακόλουθη πείνα, που και τα δυο βρίσκονται άμεσα συνδεδεμένα με την απώλεια της ατομικής – και εθνικής, θα λέγαμε σήμερα – ελευθερίας.
Πιστεύοντας ότι είναι πολύ χρήσιμο για την αναζήτηση διεξόδων και την αντίστασή μας στη σύγχρονη λαίλαπα στην οποία μας οδηγούν οι “εταίροι” μας με μαθηματική ακρίβεια – και αυτό το κάνουν προγραμματισμένα από καιρό και με απόλυτη αναλγησία στον αφανισμό που προκαλούν – δημοσιεύουμε την ανάλυση του Κώστα Λάμπου και ελπίζουμε να συμβάλουμε σ’ έναν προβληματισμό και σε μια εγρήγορση, που τόσο απαραίτητα θεωρούνται και τα δύο στην επικίνδυνη και σκοτεινή αυτή περίοδο που διανύουμε…. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Όχι δάκρυα για τον Αλέξη!

Δευτέρα, Ιούλιος 20th, 2015

Δημοσιεύσαμε – στην προηγούμενη ανάρτησή μας – ένα κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη, που έκανε τις δικές του εκτιμήσεις και αντίστοιχες προτάσεις για τη στάση μας στις δύσκολες αυτές περιστάσεις για τη χώρα μας.
Δεχθήκαμε κάποια σχετική κριτική, γιατί το άρθρο τηρούσε σκληρή στάση στη διαχρονική στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Την κατανοούμε.
Κι εμείς – μέσα μας – νιώθουμε έντονους κλυδωνισμούς, μαζί με τη γροθιά στο στομάχι. Και πιστεύουμε ότι την ίδια αμηχανία, τον ίδιο πόνο, την ίδια αγωνία νιώθει μεγάλο μέρος του λαού μας που πίστεψε πως κάτι θα μπορέσουμε να κάνουμε, να αντιτάξουμε την πίστη και τον αγώνα μας στην αδιαλλαξία των πιστωτών, για να χρησιμοποιήσουμε έναν ήπιο χαρακτηρισμό.
Βρήκαμε αυτή την κατάθεση ψυχής του Αλέκου Ανδρικάκη στο CandiaNews και νιώσαμε σαν να βγαίνουν οι λέξεις μέσα και από το δικό μας στήθος. Το αναδημοσιεύουμε ελπίζοντας να συμβάλουμε στη ζύμωση που γίνεται αυτό το διάστημα, στην απόπειρα να βιώσουμε σ’ όλο της το βάθος την ελληνική τραγωδία και περνώντας μέσα από τον “έλεο” και το “φόβο” να φτάσουμε – κάποτε – στην “των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν”. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Πότε θα πάψουν να είναι επίκαιρες οι παρατηρήσεις του Μίκη;…

Σάββατο, Ιούλιος 18th, 2015

Ξεκίνησαν και πάλι οι πυρκαγιές, απλωμένες “περίτεχνα” στον ελλαδικό χώρο. Απειλούν δάση, χωριά, πόλεις, ανθρώπους και ζώα, τον πλούτο και τα εναπομείναντα υπάρχοντα και τις ομορφιές μας.
Γιατί δεν μπορεί, όμως, να μας φύγει από το μυαλό -χρόνια τώρα- ότι όλα αυτά δεν είναι τυχαία, ότι δεν είναι ο τρομοκράτης άνεμος ο υπεύθυνος αλλά είναι απλώς το όργανο που εκμεταλλεύονται κάποιοι – δεν μας καλύπτει πια η λέξη “επιτήδειοι”. Όλο και περισσότερο μας έρχεται να ξεστομίσουμε τη λέξη δολοφόνοι, συνειδητοί δολοφόνοι, συνειδητοί πράκτορες που εξυπηρετούν ποιος ξέρει πλέον ποιων δυνάμεων σκοτεινών ή φανερών τα σχέδια.
Πρόκειται για στυγνούς εκβιαστές;…  ή υπάρχουν άλλα μακροπρόθεσμα σχέδια, που ακούγονται σήμερα ως συνωμοσιολογικά… και ποιος ξέρει αν εμείς θα ζούμε για να διαψευσθούμε ή να δικαιωθούμε πανηγυρικά! Και ποιος το θέλει αυτό το “πανηγύρι”; Λάθος η λέξη… αλλά η εγρήγορση αναγκαία!…
Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε διατυπώσει την άποψή του το 2007. Είχε λοιδωρηθεί. Ο “Εμπροσθοφύλακας” το αναδημοσίευσε με αφορμή τη χώρα που καιγόταν και πάλι, το 2009.
Ο “στρατηγός άνεμος” λυσσομανάει πάλι αυτές τις μέρες και ο υδράργυρος ανεβαίνει κι αυτός. Στον Υμηττό βρέθηκαν ισχυρές ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό. Φοβόμαστε ότι ανάλογα στοιχεία θα βρεθούν και στα άλλα σημεία όπου ξέσπασαν ή θα ξεσπάσουν εστίες φωτιάς.
Τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά, λοιπόν, οι συνειδήσεις σε ετοιμότητα, το μυαλό καθαρό. Αγρυπνούμε… Και ας μην είμαστε, πια τόσο “αμελείς” και χαλαροί με τους εμπρηστές “από αμέλεια” Και αλήθεια να είναι… ότι μας έκαψαν από αμέλεια… Πόσο ακόμη μπορεί να πληρώνει η χώρα σε καμμένα δάση, σε καμμένα σπίτια, σε καμμένες ζωές, σε χρήματα σκορπισμένα σε καύσιμα για τα ιπτάμενα σωστικά μέσα, για τα επίγεια μέσα… Η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στα χρέη και στα δάνεια… και κάποιοι παίζουν επικίνδυνα και ολέθρια παιχνίδια με τη φτώχεια, την ανάγκη και τη ζωή μας… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Παρέμβαση του Μίκη… πριν την ψήφιση των “προαπαιτουμένων”

Πέμπτη, Ιούλιος 16th, 2015

Με καθυστέρηση τριών ημερών – λόγω των δύσκολων στιγμών που διανύουμε ως κράτος, ως κοινωνία αλλά και ως άτομα, ως ατομικές συνειδήσεις που δέχονται ένα ισχυρό χτύπημα – “ανακαλύψαμε” ότι ο Μίκης είχε και πάλι το σθένος και την ετοιμότητα να παρέμβει και να σχολιάσει τη “διαχείριση” του “ΟΧΙ” από Έλληνες και Ευρωπαίους ιθύνοντες. Και όχι μόνο να σχολιάσει αλλά και να προτείνει στάση και δράση απέναντι στα όσα τεκταίνονται.
Τα συναισθήματα, οι σκέψεις μας βρίσκονται σε μια ταραχή. Νιώσαμε – διαβάζοντας την παρέμβασή του – ότι ήταν αυστηρός με τις “ελπίδες” μας, που ίσως να διαψεύδονται για ακόμη μια φορά, και δεν μπορούμε εύκολα να το αντέξουμε αυτό.
Επειδή, όμως, ο Μίκης έχει την ευρεία εμπειρία και τη μεγάλη δύναμη να μην παρασύρεται από τη συναισθηματική καταιγίδα, καλούμαστε να τον “ακούσουμε” για μια ακόμη φορά και… να σταθούμε στα πόδια μας, δυνατοί και αξιοπρεπείς… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Πότε θα γίνουμε νοικοκύρηδες στο σπίτι μας;

Σάββατο, Ιούλιος 11th, 2015

Ο Παληοτάκης δεν σταματά να “ανασύρει” από το αρχείο του μικρούς ξεχασμένους θησαυρούς.
Ως γραμματέας του Μίκη Θεοδωράκη, όπως ο ίδιος μας ομολογεί, ήταν στα καθήκοντά του να παραλαμβάνει και να διαφυλάσσει όποιο κείμενο – μεγάλο ή μικρό, πεζό ή ποιητικό – έφτανε στα χέρια του και προορίζονταν για τον Πρόεδρο του Κινήματος των Λαμπράκηδων, τον Μίκη Θεοδωράκη.
Όλο αυτό το υλικό το “προστάτευε” σ’ ένα καλά φυλασσόμενο συρτάρι. Δεν πέταγε τίποτα, θεωρώντας ότι όλα αυτά τα μικρά ή μεγάλα χαρτάκια που του παρέδιδαν έχουν τη δική τους αξία. Αν η αξία δεν βρίσκεται στη λογοτεχνική τους ποιότητα, οπωσδήποτε όμως έχουν την προσωπική – για τον συντάκτη τους – σημασία. Και, φυσικά, εξίσου μεγάλη είναι η αξία όλων αυτών των καταγραφών για την εποχή της δημιουργίας τους. Άρα, αποτελούν, ίσως, πολύτιμο υλικό για τον ιστορικό της εποχής. Και μιλάμε για τη γενιά των Λαμπράκηδων, άρα για τη νεολαία της δεκαετίας του ‘60.
Θα προσπαθήσουμε να δημοσιεύσουμε αρκετά από αυτά τα στιχοπλοκήματα, τα οποία ο Παληοτάκης “ανακάλυψε” 50 χρόνια μετά και μας τα “αποκαλύπτει”. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Σενάρια τρόμου;…..

Τρίτη, Ιούλιος 7th, 2015

Ξεκίνησε μια εβδομάδα προσδοκιών και αγωνίας. Διαπιστώνουμε την εμμονή ομάδας Ευρωπαίων ηγετών – και των δακτυλοδεικτούμενων ηγετών της ευρωζώνης – να αγνοούν το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει την Ελλάδα και στο οποίο θα οδηγηθεί ολόκληρη η Ευρώπη.
Το άρθρο που ακολουθεί, μάς κάνει να νιώθουμε πως ολόκληρος ο πλανήτης είναι εμπλεκόμενος σε μια αλυσίδα συνεπειών, που αν ένας κρίκος σπάσει θα μας συμπαρασύρει όλους σε μια δίνη χωρίς τέλος – ή με άγνωστες συνέπειες.
Αν μία στα εκατό αληθεύουν όσα διαβάζουμε, το μέλλον μας μοιάζει εφιαλτικό.
Φαίνεται, όμως, πως υπάρχει ελπίδα, όπως φαίνεται και από τα λόγια τους. Η ελπίδα κρύβεται στο να παραμείνουμε άνθρωποι ζωντανοί, με συνείδηση, γνώση, σκέψη, αξιοπρέπεια, πίστη, θάρρος.
Στο χέρι μας να τα καταφέρουμε.

Η ομάδα του blog των Λαμπράκηδων Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Στον απόηχο μιας νίκης που έχει ακόμη δρόμο μακρύ…

Δευτέρα, Ιούλιος 6th, 2015

Χαιρετίζουμε με συγκρατημένη ικανοποίηση, με περίσκεψη, προβληματισμό αλλά -κυρίως- με ψυχραιμία τη νίκη του ΟΧΙ του ελληνικού λαού σε βάρος όσων θέλησαν να μας κρατήσουν στέρεα δεμένους στην οικονομική και πολιτική υποτέλεια.
Οι Έλληνες στήριξαν την κυβέρνησή τους, πιστεύουν ακόμα σ’ αυτήν και ψύχραιμα γνωρίζουν ότι οι μέρες που θα ακολουθήσουν δεν θα είναι καθόλου -μα καθόλου- εύκολες.
Πάνω από όλους και από όλα τοποθέτησε την αξιοπρέπεια, την εθνική ανεξαρτησία, την άρνηση του αυτοεξευτελισμού. Κι αυτό το κατάφερε βαδίζοντας ψύχραιμα και κλείνοντας τα αυτιά στις Κασσάνδρες που προσπαθούσαν να τον πείσουν πως η “ανυπακοή” είναι ισοδύναμη της καταστροφής.
Παρουσιάζουμε σήμερα το παρακάτω μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη -επίκαιρο περισσότερο από ποτέ- που μας παρακινεί να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να “αρπάξουμε την ευκαιρία” για να σταθούμε ισότιμα στο πλάι όλων των ευρωπαϊκών λαών – αλλά και όλων των λαών του κόσμου- τιμώντας την ιστορία μας, το παρελθόν και το μέλλον μας.
Το παρόν είναι ανοιχτό -ορθάνοιχτο- μπροστά μας και είναι στο δικό μας χέρι να το γεμίσουμε με τη δική μας δυναμική παρουσία… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »