Αρχεία για τον μήνα Μάρτιος, 2015

Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς – Σημεία προστριβών ανάμεσα στην ηγεσία και τη βάση

Κυριακή, Μάρτιος 29th, 2015

Η σημερινή μας ανάρτηση από το βιβλίο “Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς” είναι διαχρονικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Παρουσιάζει τις συγκρούσεις που προέκυπταν στους κόλπους των “Λαμπράκηδων”, συγκρούσεις ανάμεσα στην ηγεσία και τη βάση, όπως τιτλοφορεί την ενότητα η συγγραφέας.
Διαβάζοντας τα όσα καταγράφει στην ενότητα, διαπιστώνουμε ότι στην ουσία πρόκειται για την πάγια διαμάχη ανάμεσα στο παλιό και το καινούριο, ανάμεσα στη συντήρηση και την “κοινωνική επανάσταση”.
Με τα σημερινά μέτρα, εκπλησσόμαστε όταν διαβάζουμε πως η Αριστερά “καταδίκαζε” τις ελεύθερες σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, όταν ζητούσε πειθαναγκαστικά από τους “Λαμπράκηδες” να είναι υποδείγματα συμπεριφοράς, πολιτικής και κοινωνικής.
Και οι εσωτερικές συγκρούσεις που διαπιστώνει η συγγραφέας -μέσα από τις μαρτυρίες και τα κείμενα- προκύπτουν κυρίως στις μεγάλες πόλεις και εκεί που οι φοιτητές είναι ενεργά παρόντες. Αυτό δεν προβλημάτισε την ηγεσία, ώστε να καταλάβει πως δεν μπορούσε να αγνοεί τις απόψεις των νέων επιστημόνων;
Αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η Ελλάδα έβγαινε μέσα από δύσκολες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, με μια Αριστερά που η ηγεσία της βρισκόταν εξόριστη στο εξωτερικό, με στελέχη που ακόμα βρίσκονταν σε φυλακές και εξορίες εντός Ελλάδας… και όλοι αυτοί …και όλα αυτά… τέτοιες συνθήκες “έντυναν” με το φωτοστέφανο του απαραβίαστου και του αλάνθαστου κάποιες προσωπικότητες, στις οποίες, τότε, πίστευαν και τις θεωρούσαν “ιερά τέρατα” των αγώνων και των θυσιών της Αριστεράς και του Ελληνικού Λαού.
Παρόλα αυτά, οι Λαμπράκηδες, το ξέρουμε, την έκαναν την κοινωνική και την πολιτική τομή. Άσχετο, αν ακόμη δεν δικαιώθηκε η συμβολή αυτής της γενιάς στην πορεία της Ελλάδας… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς – Τα γεγονότα στο Γοργοπόταμο τον Νοέμβριο του 1964

Κυριακή, Μάρτιος 22nd, 2015

Στη σημερινή ανάρτηση από το βιβλίο “Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς”, διαβάζουμε για όσα ακολούθησαν στην Αριστερά και τη Νεολαία Λαμπράκη μετά τα φονικά γεγονότα του 1964 στον Γοργοπόταμο.
Μια νάρκη που εξερράγη, σ’ ένα  από τα υψώματα δίπλα στα “πόδι” της γέφυρας, μέσα στις χιλιάδες του λαού που είχε πάει να τιμήσει το αντιστασιακό γεγονός, συντάραξε τους παρευρισκόμενους. 13 οι νεκροί και 51 οι τραυματίες.
Το γεγονός αυτό δίχασε και οδήγησε σε “δοκιμασία” τις τάξεις των Αριστερών, αλλά κυρίως την ηγεσία της Αριστεράς.
Διαβάζουμε για μια στάση που δείχνει συμβιβασμό στα κρατούντα και τις συνθήκες της εποχής.
Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε τις οδηγίες που δόθηκαν κεντρικά, δηλαδή τη θέση του κόμματος ότι πρόκειται περί ατυχήματος και τη γραμμή για ήρεμες και διαχωρισμένες κηδείες των θυμάτων;
Ένας από τους πρώτους που αντέδρασαν ήταν ο Πρόεδρος των Λαμπράκηδων, ο Μίκης Θεοδωράκης. Και πολλές υπήρξαν οι ενστάσεις, οι κατηγορίες, οι ερμηνείες για τη στάση του…
Η Αριστερά συνηθίζει να τρέφεται από τις σάρκες της… και συνεχίζει πάντα στον ίδιο ολισθηρό δρόμο… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς – Μια άλλη προβληματική για τις σχέσεις της νεολαίας με τα προοδευτικά κόμματα

Τετάρτη, Μάρτιος 18th, 2015

Καθυστερήσαμε πολύ. Οι αναρτήσεις μας ίσως έλειψαν από φίλους και αναγνώστες μας. Ζητάμε συγγνώμη. Τα γεγονότα ξεπέρασαν τις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας.
Συνεχίζουμε σήμερα από εκεί που αφήσαμε το νήμα, δηλαδή από το Δεύτερο Κεφάλαιο του βιβλίου “Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς”.
Η συγγραφέας, σ’ αυτή την ενότητα, θίγει το πολυσυζητημένο -εκείνη την περίοδο μέχρι και σήμερα- ζήτημα της συγχώνευσης της ΔΚΝΓΛ με τη Νεολαία της ΕΔΑ.
Κρίσιμη η απόφαση και δίκοπο μαχαίρι, όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος. Θέλησαν τη μεγαλύτερη συσπείρωση και την ουσιαστικότερη αποτελεσματικότητα. Το πέτυχαν; Ή οδήγησαν πολλούς νεολαίους -που δεν ήθελαν να χαρακτηριστούν ως νεολαίοι της ΕΔΑ, και άρα και του ΚΚΕ- να αποχωρήσουν από τις τάξεις των Λαμπράκηδων; Ή μήπως έδεσαν περισσότερο το Κίνημα, παραμονές της Δικτατορίας;
Δεν νιώθουμε η συγγραφέας να δίνει σαφή απάντηση στα πολλά ερωτηματικά που γεννά μια τέτοια απόφαση της ΕΔΑ. Ίσως να είναι πραγματικά δύσκολη η απάντηση. Άλλωστε, τα γεγονότα, τότε, έτρεχαν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς… Και θα τολμούσαμε να υποστηρίξουμε πως, ίσως, οι Λαμπράκηδες να μην πρόφθασαν να αποκρυσταλλώσουν αντικειμενική άποψη για τη συγχώνευση αυτή, τις σκοπιμότητες και τα αποτελέσματά της.

Εμείς καταγράφουμε τις απόψεις της συγραφέως και παραδίδουμε το κείμενο στους ιστορικούς του μέλλοντός μας… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »