Αρχεία για τον μήνα Φεβρουάριος, 2015

Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς – Οι σχέσεις της Νεολαίας Λαμπράκη με την ΕΔΑ και το ΚΚΕ

Παρασκευή, Φεβρουάριος 27th, 2015

Ένα κρίσιμο θέμα και ζωτικό για τη συνέχεια της Νεολαίας Λαμπράκη επιχειρεί να αναλύσει η συγγραφέας του βιβλίου “Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς”.
Πρόκειται για το ζήτημα των σχέσεων της Νεολαίας Λαμπράκη με την ΕΔΑ και το ΚΚΕ. Πιστεύουμε πως είναι από τους προβληματισμούς που θα άγγιζαν κάθε εποχή, καθώς οι νεολαίοι πάντα αγωνίζονται για ανεξαρτησία από οποιαδήποτε δέσμευση.
Η εποχή, όμως, ήταν αρκετά διαφορετική από όσα εμείς ζούμε σήμερα. Η Ελλάδα έβγαινε μέσα από έναν Παγκόσμιο Πόλεμο, μια θρυλική Αντίσταση που έγραψε ιστορία παγκοσμίως, αλλά κυρίως στις συνειδήσεις των ανθρώπων.
Αλλά, ακολούθησε ο εμφύλιος, όταν όλοι είχαν πιστέψει σε μια δικαίωση των αγώνων και της προσφοράς. Κι ο αγωνιζόμενος δημοκρατικός ελληνικός λαός έμεινε με τη γεύση της ανεκπλήρωτης ελπίδας, με τη στυφή γεύση της προδοσίας του αγώνα του, με την πίκρα ότι για άλλη μια φορά ξεπουληθήκαμε σε συμφέροντα συνεισφέροντας σ’ αυτό και με δικά μας λάθη.
Υπήρχαν, φυσικά, και τα πάθη του εμφυλίου που συνέχιζαν, υπήρχε και το παρακράτος που θριάμβευε, υπήρχε και ο νεοφασισμός που ζέσταινε τα αυγά του.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, όπως και η συγγραφέας αναφέρει, οι νεολαίοι δεν αρνούνταν τη σχέση με τα κόμματα της Αριστεράς. Γι’ αυτούς, το κόμμα ήταν η Ιδέα.
Αυτό υπήρξε και το δίκοπο μαχαίρι. Πολλοί νέοι, που δεν ήθελαν να συνδέσουν στενά τη ζωή και την παρουσία τους με την κομμουνιστική ιδεολογία, έβλεπαν καχύποπτα αυτή τη στενή σχέση. Κι όταν καθαρά δηλώθηκε από τον Ηλιού ότι η Νεολαία Λαμπράκη είναι Νεολαία της ΕΔΑ, τότε άρχισαν τα ερωτηματικά για τη φύση αυτής της σχέσης και την αναγκαιότητα αυτής της δήλωσης.
Δεν πρόλαβαν, όμως, να δοκιμαστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 1966 έγινε η δήλωση. Ένα χρόνο μετά ήρθε η Δικτατορία… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Παλεύοντας για την αξιοπρέπεια του Λαού μας

Τετάρτη, Φεβρουάριος 25th, 2015

Δεν είχαμε νωρίτερα το χρόνο να αναρτήσουμε κι εμείς τη θαρραλέα έκφραση της γνώμης του Μίκη, που ζητά να πούμε αυτό το επί καιρό αναμενόμενο “ΟΧΙ” στον Σόιμπλε και σε κάθε “παράγοντα” που επιζητά επίμονα την υποταγή και τον εξευτελισμό του Λαού μας.
Ο Μίκης εκφράζει και πάλι την ήδη γνωστή άποψή του πως και πλούτο έχουμε και δυνάμεις και συμμάχους θα βρούμε και την αξιοπρέπειά μας σιγά σιγά θα ξαναχτίσουμε.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μίκη, στον ψηλό, που συνεχίζει να μας κρατά ορθούς και όρθιους και μας τραβάει όλο και ψηλότερα.
Η ελπίδα συνεχίζει να υπάρχει…

Παληοτάκης Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς – Η εξασθένηση της Νεολαίας Λαμπράκη και τα αίτιά της

Κυριακή, Φεβρουάριος 22nd, 2015

Με τη σημερινή ανάρτηση από το βιβλίο “Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς” κλείνουμε το τέταρτο κεφάλαιο από το Πρώτο Μέρος του βιβλίου.
Η συγγραφέας προσπαθεί να διερευνήσει τις αιτίες που οδήγησαν στην εξασθένηση της δύναμης της Νεολαίας, τόσο αριθμητικά όσο και γεωγραφικά.
Αναζητά τις αιτίες τόσο στην κλιμακούμενη ένταση της αστυνομικής και παρακρατικής τρομοκρατίας και της στρατιωτικής απειλής, αλλά και σε εσωτερικά αίτια, που έχουν να κάνουν με τη δομή και τη δράση της ίδιας της Νεολαίας, με την ανεπάρκεια του στελεχικού δυναμικού και με το χαρακτήρα ηγετικών στελεχών, ιδιαίτερα στις επαρχιακές πόλεις.
Η συγγραφέας επισημαίνει εξίσου -ως παράγοντα που υποβοήθησε στην εξασθένηση της Νεολαίας- τη σχέση με την ΕΔΑ και το ΚΚΕ.
Με αυτές τις σχέσεις και τα προβλήματα που δημιούργησαν -αλλά και τη βοήθεια που προσέφεραν- θα ασχοληθεί η συγγραφέας και στο δεύτερο μέρος του βιβλίου της. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς – Το βασιλικό πραξικόπημα του 1965 και η άνοδος της δικτατορίας

Παρασκευή, Φεβρουάριος 20th, 2015

Με τη σημερινή ανάρτηση από το βιβλίο “Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς” μπαίνουμε πια στη δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και για τη Νεολαία, την περίοδο των Ιουλιανών.
Καθημερινές διαδηλώσεις στους δρόμους και συγκρούσεις με τις “δυνάμεις αποκατάστασης της τάξης και της ασφάλειας” είναι αυτά που βιώνει κάθε Έλληνας.
Οι νεολαίοι το ζουν αγωνιστικά, καθώς οι κυβερνήσεις αποστατών διαδέχονται η μία την άλλη και η καταστρατήγηση ουσιωδών δημοκρατικών κατακτήσεων εξοργίζει και ατσαλώνει τις νεανικές συνειδήσεις.
Οι “εκκολαπτόμενοι” δικτάτορες κάνουν αχνά την εμφάνισή τους στον Έβρο και πολλά άλλα γεγονότα και σημάδια προμηνύουν την δικτατορία που ετοιμάζεται από Έλληνες και από ξένες δυνάμεις και συμφέροντα.
Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο η αριθμητική δύναμη των Λαμπράκηδων φθίνει. Και ο Η. Ηλιού -για να “προλάβει” τη διάλυση της Νεολαίας- τους “ονοματίζει” Νεολαία του κόμματος της ΕΔΑ.
Η αρχή του τέλους… ξεκίνησε … Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς – Η στράτευση στη μάχη των εκλογών και του εκδημοκρατισμού

Δευτέρα, Φεβρουάριος 16th, 2015

Επανήλθαμε στη δημοσίευση των κεφαλαίων από το βιβλίο “Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς“. Παραμένοντας στην ενότητα που σκιαγραφεί τη δράση της Νεολαίας Λαμπράκη “στην πάλη για Ανεξαρτησία, Ειρήνη και Δημοκρατία”, σήμερα παρουσιάζουμε το κεφάλαιο που αναφέρεται στη στράτευση της Νεολαίας και των Λαμπράκηδων στη μάχη των εκλογών και του εκδημοκρατισμού.
Στην ουσία, δεν πρόκειται για δυο διαφορετικές μάχες, αλλά για μία. Όταν οι νεοφασίστες και το παρακράτος απειλούσαν και τρομοκρατούσαν -κυρίως την επαρχία- η δημοκρατία και ο εκδημοκρατισμός ήταν ισχυρά ζητούμενα, χωρίς τα οποία οι εκλογές γίνονταν μόνο για τα μάτια του κόσμου.
Οι νεολαίοι περιδιάβαιναν τα “οχυρά” της δεξιάς και των νεοφασιστών, και η παρουσία τους ενίσχυε τις συνειδήσεις των εκλογέων αλλά συνάμα “ατσάλωνε” τη δική τους αποφασιστικότητα.
Πολύ κατατοπιστικά του κλίματος της εποχής είναι τα δύο αποσπάσματα που παραθέτει η συγγραφέας στο τέλος της ενότητας.
Το πρώτο είναι απόσπασμα της ομιλίας του Π. Κανελλόπουλου στη Βουλή που κατηγορεί τους Λαμπράκηδες για “υπονόμευση της σχολικής νεολαίας” και τις Λαμπράκισσες για “σεξουαλική παρενόχληση” των “εθνικοφρόνων” νεαρών, που στόχο έχει να τους “προσηλυτίσει”… στον κομμουνισμό. Δεν το λέει σαφώς στο απόσπασμα, αλλά διαφαίνεται στην αγωνία… των λόγων του…
Το δεύτερο απόσπασμα είναι πολύ συγκινητικό. Είναι από τη “Χαμένη Άνοιξη” του Στρατή Τσίρκα. Όσοι δεν ζήσαμε τα γεγονότα, διαμορφώνουμε μέσα μας εικόνες και συναισθήματα από την κηδεία του Σωτήρη Πέτρουλα.
Δεν θα θέλαμε να πούμε περισσότερο για το απόσπασμα του Τσίρκα. Θα αδικήσουμε τη γραφή του. Θα σας αφήσουμε να το διαβάσετε… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Πιστεύουμε στη δύναμή μας ως Λαός;

Παρασκευή, Φεβρουάριος 13th, 2015

Το Δεκέμβρη του 2011 γράφονται τα λόγια που ακολουθούν και τα διαβάζουμε στην εικόνα. Στο Συνέδριο της Κ.Α.Π.-ΣΠΙΘΑ, ο Μίκης και οι συνεδριάζοντες αντέτασσαν την πίστη τους στη δύναμη του λαού να αντιτάξει τον ορθό λόγο και το συναίσθημα στην τότε Κυβέρνηση που υπέγραφε την υποταγή της Ελλάδας.

Πέρασαν, έκτοτε, τέσσερα ανυπόφορα και αναξιοπρεπή χρόνια. Βουλιάζαμε κάθε μέρα και περισσότερο. Όχι μόνο οικονομικά. Κυρίως ηθικά και εθνικά. Αν κρατούσε κι άλλο, δεν ξέρω, αν θα είχαμε πια δυνάμεις να αντικρίσουμε όχι τα παιδιά μας αλλά τον ίδιο τον εαυτό μας στον καθρέπτη. Τα παιδιά μας τα ντρεπόμασταν ήδη για την Ελλάδα που εμείς “προετοιμάσαμε”. Βρίσκαμε, όμως, πάντα τις δικαιολογίες μας για τη στάση και τις (μη) αποφάσεις μας. Φαινόταν πως η βύθισή μας δεν είχε τέλος…

Να, όμως, που έγινε η στροφή! Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ο Γιώργος Κασιμάτης αποτιμά το αποτέλεσμα των εκλογών

Τετάρτη, Φεβρουάριος 11th, 2015

Διανύουμε ήδη την τρίτη εβδομάδα από την Κυριακή των εκλογών, που άλλαξε το πολιτικό σκηνικό στη χώρα και, θα τολμούσαμε να πούμε, άφησε χαραμάδα στην ελπίδα και στο χαμόγελο.
Η νέα κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται μπροστά σ’ έναν ανηφορικό δρόμο, που όμως μας γεμίζει αισιοδοξία και περηφάνια, ελπίζοντας να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπρέπεια και να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα, κάθε μέρα και πιο ψηλά, παίρνοντας ανάσες ζωής πολύτιμης και ακριβής.
Δημοσιεύουμε ένα άρθρο του Γιώργου Κασιμάτη, που βρήκαμε στην ιστοσελίδα του Μίκη Θεοδωράκη και θεωρούμε πως η ανάλυση που κάνει στο αποτέλεσμα των εκλογών είναι απλή και κατανοητή και εκφράζει την κοινή λογική και το κοινό αίσθημα.
Την αναδημοσιεύουμε ελπίζοντας κι εμείς να διατηρήσει η ελληνική κυβέρνηση την τόσο αναγκαία “αρετήν και τόλμην”, που απαιτεί η κατάκτηση της πολυπόθητης ελευθερίας… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ο Μίκης απαντά σε γερμανικό δημοσίευμα…

Τρίτη, Φεβρουάριος 10th, 2015

Με ελάχιστη καθυστέρηση εντοπίσαμε την απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη σ’ ένα προκλητικά κατάπτυστο δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας.
Θεωρήσαμε χρέος να αναδημοσιεύσουμε την περήφανη απάντηση ενός Έλληνα, που δεν έχει μάθει να μασάει τα λόγια του και που έχει – σ’ αυτή την ηλικία και με το βάρος των προβλημάτων υγείας στην πλάτη του – το θάρρος της γνώμης τους και της δημοσιοποίησής της. Ενός Έλληνα που δεν έμαθε ποτέ το “δε βαριέσαι” και το “ωχ αδερφέ” και εξακολουθεί να γράφει την προσωπική του ιστορία μαζί με την ιστορία του τόπου μας, της μικρής πατρίδας, όπως την αναφέρει.
Γι’ αυτήν την μικρή, ωραία, παράξενη και πλούσια φτωχή πατρίδα μας νιώσαμε πως χρωστάμε – ως blog των Λαμπράκηδων – να αναδημοσιεύσουμε τα λόγια του.

Ας τον ακούσουμε!… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς – Η διεθνιστική αλληλεγγύη και η πάλη για την ειρήνη

Σάββατο, Φεβρουάριος 7th, 2015

Στη διεθνιστική αλληλεγγύη και στην πάλη που διεξήγαγαν οι Λαμπράκηδες για την παγκόσμια ειρήνη αναφέρεται η σημερινή μας ενότητα από το βιβλίο “Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς”.
Κυρίως, επικεντρώνεται στον αγώνα συμπαράστασης που έδιναν οι Λαμπράκηδες – μέσα στα ελληνικά σύνορα – στον βιετναμέζικο λαό.
Αυτός ο “βρώμικος” πόλεμος δεν ήταν δυνατόν να μην αγγίξει τους νέους της εποχής, καθώς οι πληροφορίες, οι εικόνες και οι θηριωδίες των αμερικανών σε βάρος των αμάχων έκαναν το γύρο του κόσμου με τα ελάχιστα μέσα πληροφόρησης που διέθεταν την εποχή εκείνη…
Παράλληλα, συμμετείχαν σε μεγαλειώδεις πορείες ειρήνης και έκαναν την Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο φιλειρηνικών δράσεων. Η πρωτοτυπία στη διάρκεια αυτών των πορειών ειρήνης ήταν ο ενθουσιασμός, η δημιουργικότητα και η χαρούμενη συμμετοχή της νεολαίας.
Διανοούμενοι από όλο τον κόσμο τάσσονται με δηλώσεις και δράσεις στο πλευρό των Λαμπράκηδων. Κορυφαίος όλων ο Ζαν Πολ Σαρτρ, που φράση του αποτελεί την προμετωπίδα στο “Μανιφέστο των Λαμπράκηδων”. Διαβάζουμε εκεί: “… και συγχαίρω τη Νεολαία Λαμπράκη που αντιπαρατάσσει στον απειλητικό εξαμερικανισμό, τον επανελληνισμό της Ελλάδας…”.
Και, όπως ισχυρίζεται η συγγραφέας, ίσως γι’ αυτή τη συμπαράσταση σημαντικό ρόλο να έπαιξε η πληθωρική παρουσία του Μίκη.
Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό. Αλλά, δεν μπορεί να ακυρώσει και τη δράση και το νεανικό παλμό, που κράτησε σε αγωνιστικό συναγερμό χιλιάδες νέους… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς – Η Νεολαία Λαμπράκη στην πάλη για Ανεξαρτησία, Ειρήνη και Δημοκρατία

Τρίτη, Φεβρουάριος 3rd, 2015

Μπαίνουμε σήμερα στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο του 1ου μέρους από το βιβλίο “Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς“.
Σ’ αυτήν την ενότητα η συγγραφέας διαπραγματεύεται τον αγώνα που διεξήγαγε η Νεολαία Λαμπράκη για την Ανεξαρτησία, την Ειρήνη και τη Δημοκρατία.
Οι ενότητες μέσα από τις οποίες θα επιχειρήσει την ανάλυσή της είναι οι ακόλουθες:

  • Οι αγώνες της Νεολαίας Λαμπράκη για το Κυπριακό.
  • Η διεθνιστική αλληλεγγύη και η πάλη για την ειρήνη.
  • Η στράτευση στη μάχη των εκλογών και του εκδημοκρατισμού.
  • Το βασιλικό πραξικόπημα του 1965 και η άνοδος της δικτατορίας.
  • Η εξασθένηση της Νεολαίας Λαμπράκη και τα αίτιά της.

Σήμερα, θα παρουσιάσουμε την ενότητα για το Κυπριακό ζήτημα, που βρίσκεται σε οξεία κρίση κατά το 1964. Οι Λαμπράκηδες αγωνίζονται – με διαδηλώσεις, ομιλίες, κείμενα και άλλες μορφές πάλης – για την ανεξαρτησία του νησιού.
Δεν παραλείπουν να επισημάνουν το ρόλο του 6ου στόλου στο Φάληρο, που σηματοδοτεί την ξένη εξάρτηση στην Ελλάδα και γενικότερα στο Αιγαίο. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »