Αρχεία για τον μήνα Ιανουάριος, 2015

Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς – Οι κοινωνικές δραστηριότητες

Σάββατο, Ιανουάριος 31st, 2015

Στις κοινωνικές δραστηριότητες των Λαμπράκηδων, μια ενότητα πολύ σημαντική από το βιβλίο “Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς”, αναφέρεται η σημερινή ανάρτηση.
Θεωρούμε πολύ σημαντική αυτή την ενότητα, γιατί παρουσιάζει τη διαφορετική αντίληψη που εγκαινιάζουν οι Λαμπράκηδες για το πώς εννοούν την πολιτική και την πολιτικοποίηση: μέσα από την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, μέσα από τη συνεχή εγρήγορση απέναντι στις κοινωνικές ανάγκες, τη μαζικότητα και την αλληλεγγύη.
Θα παραθέσουμε ένα απόσπασμα από την ενότητα και σας καλούμε να τη διαβάσετε και να προβληματιστείτε για όσα προτάγματα θα μπορούσαμε να βάλουμε στον εαυτό μας και στις παρέες μας σήμερα, που ζούμε μια περίοδο από την οποία περιμένουμε πολλά. Αυτά, όμως, που περιμένουμε πρέπει να τα διεκδικήσουμε και να σηκωθούμε και να παλέψουμε και να τα υπερασπιστούμε με θάρρος και αξιοπρέπεια, πιστεύοντας πως, πράγματι, από εμάς εξαρτάται να γίνουν δυνατά τα αδύνατα. Οι χαραμάδες ελπίδας να ανοίξουν διάπλατα. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς – Μια νέα διάσταση της πολιτικής στράτευσης

Τετάρτη, Ιανουάριος 28th, 2015

Και ήρθαν οι εκλογές. Και είδαμε και το αποτέλεσμά τους. Και μια χαρά τη νιώσαμε, έστω και για την αλλαγή μετά από τόσες δεκαετίες που είχαν αφήσει μια γεύση πικρή αδικαίωτου αγώνα, αναξιοπρέπειας, υποταγής…
Τώρα πια, μετά από διακοπή αρκετών ημερών, συνεχίζουμε τη δημοσίευση του βιβλίου “Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς”.
Η σημερινή ανάρτησή μας αναφέρεται στην πολιτιστική δουλειά που γινόταν από τους Λαμπράκηδες, αλλά και σε όσα οραματίστηκαν, αλλά δεν κατάφεραν να τα πραγματώσουν.
Αυτό που βασικά ενδιαφέρει, από τις πολλές αναφορές της συγγραφέως σε δράσεις και επιτεύγματα των Λαμπράκηδων στον τομέα του πολιτισμού, είναι το γεγονός ότι στόχευση των Λαμπράκηδων ήταν η πολιτική στράτευση μέσα από την πολιτιστική και πνευματική καλλιέργεια των νέων στις πόλεις και τα χωριά.
Αντιγράφουμε από την ενότητα που ακολουθεί: “Το να είσαι Λαμπράκης σημαίνει να ζεις διαφορετικά, να αντιπροσωπεύεται στο πρόσωπό σου η ύπαρξη ενός ιδανικού όχι για μια μελλοντική κοινωνία, αλλά άμεσα για την τωρινή”.
Και κλείνουμε το εισαγωγικό σημείωμά μας με τη διαχρονική άποψη και αντίληψη: «τα πάντα είναι πολιτικά». Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ο μύθος του Σίσσυφου και η νίκη της Αριστεράς

Κυριακή, Ιανουάριος 25th, 2015

Τώρα που η Αριστερά – μετά από τόσα χρόνια αναμονής – βγαίνει πρώτο κόμμα και φαίνεται να σχηματίζει Κυβέρνηση, θα θέλαμε – από το blog των Λαμπράκηδων – να θυμίσουμε στο ΣΥΡΙΖΑ το μύθο του Σίσσυφου.

Η ικανοποίησή μας είναι μεγάλη. Δεν μπορούμε και ούτε έχουμε καμιά διάθεση να το κρύψουμε. Απλά, η ηλικία και η εμπειρία μας, μας σπρώχνει σε μια συμβουλή: να έχουμε κατά νου το μύθο του Σίσσυφου, που τόσο τυραννούσε την κατά τα άλλα αισιόδοξη ψυχή του Λεωνίδα του Κύρκου. Προσοχή, λοιπόν, στην κορυφή. Γιατί το έργο που αναλαμβάνουμε με αυτή τη δημοκρατική κατάκτηση είναι πολύ βαρύ. Θέλει πρόγραμμα, περίσκεψη και γερές πλάτες, για να μην ξανακυλήσει ο βράχος των ευθυνών και μας πλακώσει.

Καλή επιτυχία και καλή δύναμη στο δύσκολο και επικίνδυνο δρόμο που επιλέξαμε και επιτυχώς αναλάβαμε. Άλλωστε, οι ικανοί και οι δυνατοί, οι πραγματικά μεγάλοι στις δυσκολίες αναδεικνύονται κάνοντας δυνατά τα αδύνατα. Και, μην ξεχνάτε, η πιο δύσκολη αναμέτρηση είναι αυτή με τον ίδιο μας τον εαυτό, με αυτά που θέλουμε και αυτά που μπορούμε, στην αναζήτηση των ονείρων και των ιδανικών μας, στο χτίσιμο ενός κόσμου καλύτερου, για τον οποίο χρόνια παλεύουμε … και δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε όσο αντίξοες κι αν είναι οι συνθήκες, όσο υψηλά κι αν είναι τα εμπόδια.

Πορευόμαστε με όπλα μας το όνειρο και την ελπίδα, αλλά πατώντας γερά στο έδαφος της πραγματικότητας. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ίσως και να αρχίσει η δικαίωση;!…

Τετάρτη, Ιανουάριος 21st, 2015

Με αφορμή τη δήλωση του Μίκη, που είχαμε δημοσιεύσει στις 7 Ιανουαρίου του 2015, είχα τότε γράψει τα ακόλουθα, ενστερνιζόμενος την άποψη του Μίκη που δήλωνε πως θα στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ υπό τον όρο να καταργήσει άμεσα το μνημόνιο και τους επαχθείς όρους του.
Έγραφα, λοιπόν, δηλώνοντας την : «…απόλυτη ταύτισή μου με αυτή τη θέση που εξέφρασε ο Μίκης και … ότι – αν δεν υπάρξει αυτή η δέσμευση – ίσως να απόσχω για πρώτη φορά στη ζωή μου από την ψηφοφορία. Ίσως να είναι προτιμότερη αυτή η στάση από το να συνδράμω με την ψήφο μου σε μια νέα ήττα της Αριστεράς, βαθιά ηθική αυτή τη φορά. Δεν θέλω να χρειαστεί ένας αιώνας πια για να ξαναμαζέψει τα κουρέλια της η Αριστερά που τόσο πάλεψε γι’ αυτόν τον τόπο…
Βασικός άξονας του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η Σωτηρία της Πατρίδας μας με κάθε κόστος.
Καλύτερα να πεινάμε ελεύθεροι και με αξιοπρέπεια, στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις, στην τιμιότητα του λαού μας, που επιτέλους διψάει και οφείλει να ακούσει αλήθειες, όσο κι αν αυτές θα πονέσουν. Αλήθειες που αυτές μόνο μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την πορεία προς την ανάταση του έθνους μας
».

Από τότε, όλο και κάτι με «έτρωγε» μέσα μου. Αυτές τις μέρες παρακολουθώ τα όσα γίνονται και λέγονται σχετικά με τις εκλογές και νιώθω πολλά και ανάμεικτα συναισθήματα. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Καλλιεργώντας την ελπίδα…

Τρίτη, Ιανουάριος 20th, 2015

Δημοσιεύουμε σήμερα το άρθρο, την άποψη, την “λελογισμένη κραυγή” – ας μου το επιτρέψει – του φίλου Λάκη Ιγνατιάδη από την ιστοσελίδα του, τη stagona4u.gr.
Εκφράζω κι εγώ την θέση πως – όσοι πιστεύουμε στην αριστερά και την πρόοδο και θέλουμε να διατηρήσουμε ψήγματα αξιοπρέπειας –
πρέπει να ψηφίσουμε αριστερά, να ψηφίσουμε ελπίδα, να πιστέψουμε πως αλλάζουμε σελίδα και πως θέτουμε τα θεμέλια για μια Ελλάδα που αντιστέκεται, μια Ελλάδα που επιμένει, κι όποιος δεν καταλαβαίνει… δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς – Η γεωγραφική εξάπλωση της οργάνωσης και η κοινωνική προέλευση των μελών

Κυριακή, Ιανουάριος 18th, 2015

Η συγγραφέας του βιβλίου, “Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς”, σ’ αυτή την ενότητα επιχειρεί να παρουσιάσει την εικόνα της κοινωνικής προέλευσης των μελών της Κίνησης των Λαμπράκηδων καθώς κα τη γεωγραφική εξάπλωση της δυναμής τους.
Αναγνωρίζει πως μια σημαντική δυσκολία - προκειμένου να αποτυπώσει κάποιος μια σαφή εικόνα επ’ αυτού του ζητήματος – είναι η έλλειψη ή η μονομέρεια των πηγών.
Κι όταν αναφέρεται στις πηγές, εννοεί και τις γραπτές και τις προφορικές, τόσο αυτές που προέρχονταν από τα μέλη και τα ηγετικά στελέχη όσο και αυτές που εκφράζουν την άποψη της εξουσίας που θεωρούσε την οργάνωση των Λαμπράκηδων “στρατό στην υπηρεσία του διεθνούς κομμουνισμού”. Αυτοί, μάλιστα, οι τελευταίοι υπερέβαλλαν συχνά στην παρουσίαση της αριθμητικής δύναμης και της εμβέλειας την Κίνησης των Λάμπράκηδων – ιδιαίτερα στις παραμονές της δικτατορίας – σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν την επιβολή της, ότι με αυτήν δήθεν έσωσαν την Ελλάδα από τον κομμουνιστικό κίνδυνο.
Πριν σας αφήσουμε να διαβάσετε το κεφάλαιο με τις παρατηρήσεις της συγγραφέως, να κλείσουμε τη δική μας εισαγωγή τονίζοντας τα δικά της λόγια: ότι δηλαδή η Νεολαία Λαμπράκη αγκάλιαζε κυρίως νέες ηλικίες και ότι η γυναικεία συμμετοχή ήταν υψηλή για τα δεδομένα της εποχής, και όχι ευκαιριακή, μιας και τα κορίτσια των Λαμπράκηδων έδωσαν ηχηρό παρόν με τη μαχητικότητα και τη σταθερότητά τους στη διάρκεια της δικτατορίας. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς – Στασιμότητα και κάμψη (1966)

Πέμπτη, Ιανουάριος 15th, 2015

Στη σημερινή μας ανάρτηση από το βιβλίο “Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς” η συγγραφέας εκφράζει τη διαπίστωση πως το έτος 1966 ήταν μια χρονιά στασιμότητας και κάμψης για τους Λαμπράκηδες και τη δράση τους.
Αυτή την κάμψη τη διαπιστώνει ως τη δικτατορία, τον Απρίλη του 1967.
Οι πηγές της είναι ελάχιστες. Στηρίζεται κυρίως σε εισηγήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου, σε δημοσιεύματα της “Αυγής” και σε μαρτυρίες Λαμπράκηδων με τους οποίους είχε συζητήσεις και συνεργασία.
Όπως διατείνεται και η ίδια στο τέλος της ενότητας: “Φαίνεται ότι η Νεολαία Λαμπράκη εξασθένησε γρηγορότερα ή ακόμα και εξαφανίστηκε, στις περιοχές όπου αναπτύχθηκε με καθυστέρηση και είχε αδύναμη παρουσία, ενώ αντίθετα διατήρησε τις δυνάμεις της, χωρίς όμως και να αναπτύσσεται, εκεί όπου ήταν ισχυρή και παρούσα από την αρχή.” Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς – Το απόγειο

Δευτέρα, Ιανουάριος 12th, 2015

Η σημερινή ενότητα από το βιβλίο “Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς” σκιαγραφεί την περίοδο κατά την οποία οι Λαμπράκηδες έφτασαν στο απόγειο της ανάπτυξής τους. Και η περίοδος αυτή προσδιορίζεται στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 1964 και Σεπτεμβρίου 1965.
Αποφασιστικός παράγοντας για την ανάπτυξη υπήρξε το Α’ και μοναδικό Συνέδριο της ΔΝΛ, που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 1965.
Εξαγγέλλονται και πραγματοποιούνται πλάνα οργανωτικής οικοδόμησης, πολλά από αυτά επιτυχημένα.
Δεν λείπει, φυσικά, η κριτική για “εξάντληση δυνάμεων” σε ενέργειες που δεν βοηθούν στην ανάπτυξη ορισμένων τομέων.
Ομολογείται, όμως, πως εξασφαλίζεται μια αξιοθαύμαστη ζωτικότητα, που ανταποκρίνεται στα οράματα των νέων που προσέρχονταν “στην Κίνηση κυρίως για δράση”. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς – Η ραγδαία ανάπτυξη

Σάββατο, Ιανουάριος 10th, 2015

Στην περίοδο από τον Ιούνιο του 1963 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1964 ανα φέρεται το σημερινό μας κεφάλαιο από το βιβλίο “Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς”.
Την ονομάζει η συγγραφέας “πρώτη περίοδο“, περίοδο “ραγδαίας ανάπτυξης“. Κι όπως επισημαίνει – και θα το αναφέρει και αργότερα – είναι μια περίοδος που άνετα “μια παρέα φίλων μπορούσαν να βαφτιστούν Λαμπράκηδες χωρίς άλλες διατυπώσεις”.
Δεν υπάρχουν πολλές μαρτυρίες – ούτε γραπτές ούτε προφορικές – που να βοηθούν τον μελετητή να διαμορφώσει μια αντικειμενική εικόνα για τον αριθμό των νέων που στρατεύτηκαν στις γραμμές των Λαμπράκηδων.
Όπως, όμως, αναφέρει η συγγραφέας, επρόκειτο κυρίως για νέους ανθρώπους – κυρίως προοδευτικών οικογενειών – που διψούσαν για την αλλαγή, που ήθελαν να συμμετάσχουν στο χτίσιμο μιας κοινωνίας, μιας πολιτείας φιλικής στα νιάτα, στη Δημιουργικότητα, στην Ελευθερία, την Ανεξαρτησία, την Ισότητα…
Και δεν νομίζουμε πως διέφεραν πολύ από τους νέους όλων των εποχών… Μόνο που τότε – ίσως – πίστευαν περισσότερο στη δύναμη που είχαν ν’ αλλάξουν τον κόσμο, πίστευαν στον εαυτό τους άρα και στον συνάνθρωπο… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Τετάρτη, Ιανουάριος 7th, 2015

Διάβασα στον ιστότοπο ISKRA την ακόλουθη – χθεσινή – δήλωση του Μίκη με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές και την ψήφο υπέρ των αριστερών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Για άλλη μια φορά ο Μίκης έχει το θάρρος να λέει τα πράγματα με το όνομά τους και να μας βάζει όλους μπροστά στις ευθύνες και το χρέος μας απέναντι στην ιδεολογία που τόσα χρόνια τιμάμε με πολύ κόπο, πόνο και απογοητεύσεις. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »