Αρχεία για τον μήνα Δεκέμβριος, 2014

Αποχαιρετώντας το 2014…

Τετάρτη, Δεκέμβριος 31st, 2014

Η καινούρια έκδοση με γελοιογραφίες του Κώστα Μητρόπουλου μας έδωσε την αφορμή. Και αποφασίσαμε να αποχαιρετίσουμε το 2014 νιώθοντας κι εμείς το “φτύσιμο” στα μούτρα από τη νεολαία μας.
Να διευκρινίσουμε πως η έκδοση απ’ όπου δανειστήκαμε το σκίτσο και το λόγο τιτλοφορείται “1960-2015 Τα καλύτερά μας χρόνια!”.Θα αξιοποιήσουμε την πένα του και σε άλλες αναρτήσεις μας, γιατί κρίναμε πολύτιμη την προσφορά του γι’ αυτά τα κρίσιμα χρόνια της προσωπικής, πολιτικής και εθνικής ζωής μας…

Η ομάδα του blog των Λαμπράκηδων Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς – Η ίδρυση της «Δημοκρατικής Κίνησης Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης»

Κυριακή, Δεκέμβριος 28th, 2014

Προχωράμε στην ανάρτηση της ενότητας – από το βιβλίο της Κατερίνας Σαιν Μαρτέν “Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς” – που σύντομα παρουσιάζει τις συνθήκες ίδρυσης της “Δημοκρατικής Κίνησης Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης”.
Διαβάζουμε για την αυθόρμητη αντίδραση των νέων μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Σαν να ήταν έτοιμοι από καιρό, εντάχθηκαν στις τάξεις των Λαμπράκηδων, που φιλοδοξούσαν να αλλάξουν τη ματιά και τη στάση της κοινωνίας και να την διαπαιδαγωγήσουν στα νέα οράματα, στις αξίες της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς – Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

Τρίτη, Δεκέμβριος 23rd, 2014

Η σημερινή σύντομη ενότητα του βιβλίου της Κατερίνας Σαιν Μαρτέν, από το βιβλίο της “Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς”, είναι αυτή που αναφέρεται στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.
Με αφοπλιστική λιτότητα παρουσιάζονται τα γεγονότα και τα πρόσωπα, η στάση των αστυνομικών αλλά και των δικαστικών αρχών, η αμηχανία της Κυβέρνησης – που το παρακράτος και οι φασιστικοί μηχανισμοί που συντηρούσε την ξεπέρασαν και δημιούργησαν συνθήκες μη ελεγχόμενης αγανάκτησης και αναταραχής -, η διχογνωμία της Αριστεράς.
Κόντρα σ’ όλα αυτά – και άλλα πολλά που δεν είναι της παρούσης – ο ελληνικός λαός, και κυρίως οι νέοι – που κρατούσαν τόσα χρόνια μια εκκωφαντική σιωπή – ένωσαν την οργή τους, τις δυνάμεις τους, τις ελπίδες τους και ακολούθησαν δημιουργικά το σύνθημα της κηδείας: “Κάθε νέος και Λαμπράκης”. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς – Μέρος πρώτο

Παρασκευή, Δεκέμβριος 19th, 2014

Συνεχίζουμε την ανάρτηση του βιβλίου της Κατερίνας Σαιν Μαρτέν: “Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς”.
Βρισκόμαστε στο πρώτο Κεφάλαιο, στο οποίο ασχολείται γενικά με την ίδρυση της Νεολαίας Λαμπράκη.
Πριν αναφερθεί ειδικά στην ίδρυση της Νεολαίας, παρουσιάζει τις συνθήκες που δημιούργησαν τις θετικές και αρνητικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία της. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς – Η Εισαγωγή

Δευτέρα, Δεκέμβριος 15th, 2014

Ξεκινάμε – από σήμερα – την ανάρτηση κεφαλαίων από το βιβλίο της Κατερίνας Σαιν Μαρτέν με τίτλο: «ΛΑΜΠΡΑΚΗΔΕΣ Ιστορία μιας γενιάς».
Φιλοδοξία μας είναι – αυτή το φορά, και επειδή η εργασία της Κατερίνας Σαιν Μαρτέν ερευνά τη γενιά που η ανάδειξη της ιστορίας της είναι και δικός μας στόχος – να παρουσιάσουμε τα κεφάλαια αλλά και να σχολιάζουμε, όπου έχουμε κάτι να πούμε.
Και, φυσικά, θα στηριχθούμε στις γνώσεις και τη μνήμη του Παληοτάκη, που τη γενιά αυτή την έζησε, την πόνεσε και στους αγώνες και την προσφορά της αφιερώνει τα τελευταία χρόνια της ζωής του και την τελευταία ικμάδα της σκέψης και της καρδιάς του. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Πάμε μια βόλτα στο Γαλατά

Παρασκευή, Δεκέμβριος 12th, 2014

Αναδημοσιεύουμε σήμερα ένα you tube από το “Αρχείο Παληοτάκη”. Ο τίτλος που είχαμε δώσει σ’ αυτό το you tube είναι “Πάμε μια βόλτα στο Γαλατά”.
Είναι αφιερωμένο στον Μίκη, τον ιδρυτή των Λαμπράκηδων
Με την ευκαιρία, ανακοινώνουμε ότι θα αναρτήσουμε – σε συνέχειες – το βιβλίο της Κατερίνας Σαιν Μαρτέν που έχει τίτλο: “Λαμπράκηδες, Ιστορία μιας γενιάς”.
Η μουσική στο συγκεκριμένο you tube είναι από τη συναυλία του Μίκη στο Γαλατά των Χανίων της Κρήτης, στο μνημόσυνο του πατέρα του, που πέθανε στις 27/5/1977.
Τη συναυλία αυτή την κατέγραψα με το δημοσιογραφικό μαγνητόφωνό μου. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΚΗ ΠΑΛΗΟ

Τρίτη, Δεκέμβριος 9th, 2014

Παρουσιάζουμε σήμερα την καταγραφή όσων συζητήθηκαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, στις 20 του Σεπτέμβρη, ανάμεσα στο Μίκη Θεοδωράκη και στον Τάκη Παληό. Τα θέματα που συζητήθηκαν παρουσιάζονται με κάθε λεπτομέρεια. Θεωρούμε πως τα θέματα της ζωής και της δράσης του Μίκη – όπως και της πνευματικής κληρονομιάς του – αγγίζουν τη δημόσια σφαίρα και το δημόσιο ενδιαφέρον και δεν περιορίζονται στη σφαίρα του ιδιωτικού. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ο φασισμός είναι δίπλα μας…

Δευτέρα, Δεκέμβριος 8th, 2014

Κοινοποιούμε στους φίλους και αναγνώστες του blog των Λαμπράκηδων την πρόσκληση για μια άκρως ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά επίκαιρη εκδήλωση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του φίλου Φώντα Λάδη. Ο τίτλος είναι “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ“. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΑΥΤΟΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΑΣΤΕ, ΓΙΑΤΙ… ΔΙΚΑΙΩΝΟΜΑΣΤΕ

Παρασκευή, Δεκέμβριος 5th, 2014

ΑΥΤΟΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΑΣΤΕ, ΓΙΑΤΙ… ΔΙΚΑΙΩΝΟΜΑΣΤΕ

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους φίλους αναγνώστες για μια ευχάριστη έκπληξη που μας περίμενε το μήνα Οκτώβριο και η οποία συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο.

Παρακολουθούμε κάθε μήνα την επισκεψιμότητα στο blog και στο site των Λαμπράκηδων.

Μέχρι και το Μάιο του 2014, δεν είχαμε συχνά ξεπεράσει τις 8.000 μοναδικές επισκέψεις.
Από τον Ιούνιο μέχρι και το Σεπτέμβρη του 2014, υπήρξε μια αύξηση των επισκέψεων, που το ανώτερο σημείο της ήταν τον Αύγουστο του 2014, που άγγιξε τις 13.838 μοναδικές μηνιαίες επισκέψεις.

Η ευχάριστη έκπληξη ήρθε τον Οκτώβριο, το μήνα που πριν λίγο μας άφησε. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Η ιστορία της Μαλαθύρου

Τετάρτη, Δεκέμβριος 3rd, 2014

Αποφασίσαμε να αρχίσουμε την ανάρτηση των you tube από το Αρχείο Παληοτάκη.
Ξεκινάμε με το you tube για το μαρτυρικό χωριό της Μαλαθύρου της Κρήτης.
Το αναδημοσιεύουμε με μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό της θυσίας των κατοίκων της κατά τη διάρκεια της γερμανικής επίθεσης και κατοχής.
Οι εκτελεσθέντες του χωριού πλήρωσαν την εκδικητική μανία των ναζί καθώς αποχωρούσαν ηττημένοι από το νησί και θεώρησαν “πρέπον για την ναζιστική τιμή και περηφάνια” να εξοντώσουν αυτούς που δεν έσκυψαν το κεφάλι και δεν λύγισαν τη μέση στον κατακτητή… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »