Αρχεία για τον μήνα Νοέμβριος, 2014

“ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ” – Το αφιέρωμα χωρίς σχόλια…

Κυριακή, Νοέμβριος 30th, 2014

Παραθέτουμε σήμερα το σύνολο της έκδοσης “ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ” για τις συνθήκες στις ελληνικές φυλακές όπου κρατούνταν πολιτικοί κρατούμενοι επί 18 χρόνια μετά τον εμφύλιο.
Ξεκινάμε με την έκδοση στην ελληνική γλώσσα και θα παρουσιάσουμε μόνο τις εικόνες, χωρίς τα δικά μας σχόλια που συνόδευαν τις εικόνες.
Σε επόμενη ανάρτησή μας θα αναρτήσουμε και την έκδοση στα γαλλικά.
Ελπίζουμε να φανούν χρήσιμες αυτές οι αναρτήσεις σε όσους φίλους ενδιαφέρονται να δουν την έκδοση στο σύνολό της και όχι σε συνέχειες… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΕΚΑΤΟ ΠΕΜΠΤΟ

Παρασκευή, Νοέμβριος 28th, 2014

Κλείνουμε σήμερα με το δέκατο πέμπτο και τελευταίο αφιέρωμα από την έκδοση “ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ“, για τις συνθήκες στις ελληνικές φυλακές όπου κρατούνταν πολιτικοί κρατούμενοι επί 18 χρόνια μετά τον εμφύλιο.
Οι κρατούμενοι αποκαλύπτουν πως οι συνεργάτες των Γερμανών είχαν ήδη αμνηστευθεί, ενώ οι κομμουνιστές θεωρούνταν επικίνδυνοι και γινόταν οργανωμένη προσπάθεια εξόντωσής τους.
Η μισαλλοδοξία στον ύψιστο βαθμό. Πιστεύουν και ισχυρίζονται πως τέτοιες συμπεριφορές τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια αποκατάστασης της ομαλότητας και της κοινωνικής ειρήνης.
Σοφές οι κουβέντες τους, γιατί πράγματι η διατήρηση του κλίματος μισαλλοδοξίας – το βλέπουμε και στις μέρες μας – υποδαυλίζει πάθη και εντάσεις, που είναι άγνωστο σε τι επικίνδυνες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσει.
Θα μπορούσαμε να μελετήσουμε τα λόγια τους σε βάθος σήμερα, που ένας επικίνδυνος αντικομμουνισμός αναγεννάται και γίνεται προσπάθεια να αποδοθούν όλα τα “δεινά” σε μια ιδεολογία… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ

Τετάρτη, Νοέμβριος 26th, 2014

Φτάσαμε πια στο δέκατο τέταρτο και προτελευταίο αφιέρωμα από την έκδοση “ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ“, για τις συνθήκες στις ελληνικές φυλακές όπου κρατούνταν πολιτικοί κρατούμενοι επί 18 χρόνια μετά τον εμφύλιο.
Μια ενότητα μας χωρίζει πλέον από τον επίλογο της έκδοσης.
Σ’ αυτό το αφιέρωμα οι κρατούμενοι συνοψίζουν επιγραμματικά αναφέροντας τους σκοπούς της κράτησής τους στις φυλακές επί 18 χρόνια μετά τον εμφύλιο: και αυτοί οι σκοποί είναι ο φυσικός και πολιτικός αφανισμός τους.
Και η κατεύθυνση οδηγεί τους κρατούντες να ζητούν δηλώσεις μετανοίας. Και, όταν αυτές υπογράφονται, οι υπογράψαντες και μεταμεληθέντες “χαίρουν” άλλης μεταχείρισης.

Όπως και οι ίδιοι αναφέρουν: “Για να πάψουμε να είμαστε άνθρωποι, για να σταματήσουμε ν’ αγωνιζόμαστε για την πατρίδα μας, για να αποκηρύξουμε τις πολιτικές μας πεποιθήσεις, για τον πολιτικό αφανισμό μας”. Αυτός ήταν ο στόχος, και αυτή είναι και η ασφαλέστερη μέθοδος διάλυσης του ανθρώπου… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΕΚΑΤΟ ΤΡΙΤΟ

Δευτέρα, Νοέμβριος 24th, 2014

Φτάσαμε πια στο δέκατο τρίτο αφιέρωμα από την έκδοση “ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ“, για τις συνθήκες στις ελληνικές φυλακές όπου κρατούνταν πολιτικοί κρατούμενοι επί 18 χρόνια μετά τον εμφύλιο, και διαβάζουμε για την “ανθρωπιστική μεταχείριση”, όπως την ονομάζουν, που “γνώρισαν” στις διάφορες φυλακές όπου κρατούνταν.
Αρχηγοί και αρχηγίσκοι, φιλόδοξοι φύλακες και υπάκουα ανθρωπάρια αναστάτωναν τη ζωή τους. Έψαχναν τα ελάχιστα υπάρχοντα που κρατούσαν ως κόρη οφθαλμού στα κελιά τους και που ήταν τα νήματα που τους έδεναν γερά με την έξω πραγματικότητα, με τους αγαπημένους, με τις ιδέες που αγάπησαν και για τις οποίες αγωνίστηκαν…
Πιθανόν αυτές οι εισβολές να ήταν – κάποιες στιγμές – πιο οδυνηρές από τα βασανιστήρια και τους ξυλοδαρμούς. Καταπατούσαν, έτσι, την προσωπικότητα, τα βαθύτερα συναισθήματα, τις πιο μύχιες σκέψεις…
Δεν πιστεύω να υπάρχει χειρότερη τρομοκρατία… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη

Σάββατο, Νοέμβριος 22nd, 2014

Φιλοξενούμε σήμερα τη χθεσινή δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή τις πρόσφατες – αφόρητες και προσβλητικές για την Ελλάδα και το Λαό της – πιέσεις της Τρόικα.
Τη δήλωση τη βρήκαμε στο “ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΙΘΩΝ ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α.“, οι οποίοι είχαν ως πηγή τους την επίσημη ιστοσελίδα του Μίκη.
Τις απόψεις – που με συντομία εκφράζει εδώ – τις έχουμε ξαναδιαβάσει και είναι γνωστές σ’ όσους παρακολουθούν την άοκνη παρουσία του Μίκη στα ελληνικά δρώμενα.
Έχει με θάρρος – και με τον κίνδυνο να θεωρηθεί αιθεροβάμων ή και “εθνικιστής” ακόμα – υποστηρίξει την ανάγκη της ουδετερότητας της Ελλάδας ως την πιο ρεαλιστική στάση που θα μπορούσαμε να τηρήσουμε στην κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε.
Έχει, επίσης, τονίσει πως η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της και να τις χρησιμοποιήσει ως “όπλο” για προσοδοφόρες και λυτρωτικές συμμαχίες.
Οι ασκούντες, όμως, τη διοίκηση της χώρας μας – εν ονόματι των αφεντικών τους και για τη διατήρηση της εξουσίας και του πλούτου εαυτών και αλλήλων – όχι βεβαίως των Ελλήνων – ξεπουλούν αργά αλλά βασανιστικά όχι μόνο την αξιοπρέπειά μας ως λαό αλλά και τον όποιο πλούτο θα μπορούσε να μας κρατήσει όρθιους οικονομικά στην παγκόσμια αυτή κρίση, στην οποία εμείς είμαστε τα πειραματόζωα του ελέγχου των λαών από τους ισχυρούς. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΩΔΕΚΑΤΟ

Πέμπτη, Νοέμβριος 20th, 2014

Δωδέκατο αφιέρωμα, σήμερα, από την έκδοση “ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ“, για τις συνθήκες στις ελληνικές φυλακές όπου κρατούνταν πολιτικοί κρατούμενοι επί 18 χρόνια μετά τον εμφύλιο, και διαβάζουμε για τις “σωφρονιστικές” μεθόδους που ακολουθούνταν, παρά τις περί του αντιθέτου αποφάσεις των σχετικών φορέων.
Βασανιστήρια, ξυλοδαρμοί, απαγορεύσεις, απομόνωση, παντός είδους στερήσεις, που όλα αποσκοπούν στην καταπάτηση των δικαιωμάτων. Θέλουν να τσακίσουν την προσωπικότητα, να σβήσουν από το χάρτη την έννοια του Ανθρώπου και του Πολίτη.

Παληοτάκης Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Το Πολυτεχνείο ζει;;;;

Δευτέρα, Νοέμβριος 17th, 2014

Το σημερινό αφιέρωμά μας στην επέτειο του Πολυτεχνείου διαφέρει, κάπως, από τα προηγούμενα.
Παραθέτουμε δυο ποιήματα: το πρώτο είναι αυτό της Σοφίας Κολοτούρου και το δεύτερο του Τάσου Λειβαδίτη.
Αφιερώνουμε όλη τη δουλειά μας στο μέλλον. Στα παιδιά μας, που δοκιμάζονται και που οι “μεγάλοι” παίζουν επικίνδυνα “παιχνίδια” πίσω από την πλάτη τους.
Φτιάξαμε ένα μικρό βίντεο, που ανεβάσαμε στο “Αρχείο Παληοτάκη”, που περιλαμβάνει σκίτσα και ζωγραφιές μικρών μαθητών. Το επενδύσαμε και μουσικά και το αφιερώνουμε στη νέα γενιά, σ’ αυτούς που – όπως λέει και το ποίημα της Κολοτούρου – δεν έζησαν το Πολυτεχνείο, συχνά έχουν υποστεί ιδεολογική σύγχυση και πλύση εγκεφάλου από όλες τις πλευρές, ζουν με τρόπο “επιφανειακό” τα γεγονότα, αλλά νιώθουν ασφυξία. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΝΔΕΚΑΤΟ

Κυριακή, Νοέμβριος 16th, 2014

Στο ενδέκατο αφιέρωμα από την έκδοση “ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ“, για τις συνθήκες στις ελληνικές φυλακές όπου κρατούνταν πολιτικοί κρατούμενοι επί 18 χρόνια μετά τον εμφύλιο, διαβάζουμε για την ανύπαρκτη – σχεδόν – ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτικών κρατουμένων.
Μια φράση τους, που λέει ότι οι προμήθειες ιατροφαρμακευτικού υλικού γίνονταν σύμφωνα με τις διαθέσιμες κάθε φορά πιστώσεις και όχι με κριτήριο τις ανάγκες, αυτή ακριβώς η φράση θυμίζει τυραννικά την κατάσταση στην υγεία εν έτει 2014 και εν μέσω κρίσης. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται οικτρά ότι η κίνηση της πολιτείας μας είναι πίσω ολοταχώς. Και, βέβαια, εμείς δεν είμαστε κλεισμένοι σε φυλακές…
Γιατί, όμως, νιώθουμε ως κρατούμενοι;… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΖΟΝΤΑΣ…

Πέμπτη, Νοέμβριος 13th, 2014

Στο φύλλο με αριθμό 236 του “Δρόμου της Αριστεράς”, στις 8 Νοεμβρίου 2014, διαβάσαμε το παρακάτω άρθρο του Αριστοτέλη Ζωγράφου.
Το βρήκαμε δυνατό και αποφασίσαμε να το αναδημοσιεύσουμε και από τις δικές μας γραμμές.
Οι αλήθειες του και το θάρρος του συντάκτη να τις πει μας βρίσκει σύμφωνους. Σπανίως διαβάζουμε και ακούμε φωνές που τολμούν να θίξουν τις αλήθειες που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια των γεγονότων.
Και αυτό ακριβώς επιχειρεί ο Αριστοτέλης Γεωργίου αγγίζοντας θέματα, για τα οποία θα πρέπει να προβληματιστεί η Αριστερά, αν αναλάβει τη διακυβέρνηση αυτού του τόπου.
Και οφείλουμε να πάψουμε να “στρουθοκαμηλίζουμε”, όπως χαρακτηριστικά λέει ο συντάκτης, και να μην κρύβουμε τα επικίνδυνα θέματα κάτω από το χαλί.
Κατάματα να αντικρίσουμε την πραγματικότητα. Γιατί μόνο αν την γνωρίσουμε και την αντιμετωπίσουμε και κάνουμε κοινωνό των προβλημάτων και το λαό, τότε και μόνο τότε θα είναι στο πλευρό των κυβερνητών του, θα τους εμπιστευτεί και οι πολίτες θα βοηθήσουν για μια πραγματική έξοδο από την αναμενόμενη μεγάλη κρίση…

Παληοτάκης Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΕΚΑΤΟ

Τρίτη, Νοέμβριος 11th, 2014

Το δέκατο αφιέρωμα από την έκδοση “ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ” για τις συνθήκες στις ελληνικές φυλακές όπου κρατούνταν πολιτικοί κρατούμενοι επί 18 χρόνια μετά τον εμφύλιο μιλάει για την καταπόνηση των κρατουμένων από τις ασθένειες.
Όπως και οι ίδιοι μαρτυρούν, στο τέλος αυτού του αφιερώματος: “Οι κακουχίες και τα βασανιστήρια στις Ασφάλειες και στις φυλακές. Η ματωμένη περίοδος του εμφυλίου πολέμου. Τα κολαστήρια της Γυούρας και οι Παρθενώνες της Μακρονήσου. Ο χρόνιος υποσιτισμός και η εγκατάλειψή μας από το κράτος. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούμε και η μεταχείριση που μας κάνουν. Η πολύχρονη φυλάκιση – όλα φέραν τ’ αποτελέσματά τους. Καθένας μας, σήμερα, είναι σωματικά ερείπιο και πάσχει από 4-5 ασθένειες.”
Και είναι απολύτως λογική αυτή διαπίστωση. Τα χρόνια της φυλάκισης και των βασανιστηρίων, αλλά και οι συνθήκες κράτησης σε φυλακές και εξορίες εξαντλούσαν τον ανθρώπινο οργανισμό και οδηγούσαν τους κρατουμένους σε οριακές καταστάσεις όσον αφορά την υγεία τους.
Γι’ αυτό και διαβάζουμε παρακάτω ένα πλήθος από ασθένειες, που άλλες οφείλονται στο συνωστισμό και το συγχρωτισμό και άλλες στις άθλιες συνθήκες κράτησης. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »