Αρχεία για τον μήνα Οκτώβριος, 2014

Η ΠΡΟΜΗΘΕΪΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ

Πέμπτη, Οκτώβριος 30th, 2014

Και ο Γιώργος Κασιμάτης έγραψε αυτόν τον μήνα για την εκφρασμένη πίκρα του Μίκη. Διαβάσαμε το κείμενό του στον Θεοδωρακισμό.
Αναγνωρίζει και ο Γιώργος Κασιμάτης το μεγαλείο της προσφοράς του Μίκη και πιστεύει ότι ο Μίκης “πληρώνει”, όπως και ο Προμηθέας, για τη μεγάλη προσφορά του στην Ανθρωπότητα και στον πολιτισμό.
Πολέμιος της βαρβαρότητας ο Μίκης, όπως μας λέει ο Κασιμάτης, είναι ελάχιστα ανεκτός από τους βαρβάρους και τη βαρβαρότητα που μας σφίγγει το λαιμό και μας κόβει την ανάσα.
Μεγάλο το δίκιο του συντάκτη Γιώργου Κασιμάτη!

Παληοτάκης Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΤΟ “ΟΧΙ” ΤΗΣ “ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ” ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

Τρίτη, Οκτώβριος 28th, 2014

Ημέρα που είναι σήμερα – και μέχρι να αρχίσουμε να τιμάμε και την ημέρα της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τις σιδερόφραχτες στρατιές των ναζί – κάνουμε ως blog των Λαμπράκηδων ένα ελάχιστο αφιέρωμα στην επέτειο της αρχής της αντίστασης του ελληνικού λαού με την περήφανη άρνηση να υποταχτεί στις απαιτήσεις του φασισμού.
Το υλικό το έχουμε αντλήσει από την εφημερίδα “Η ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ, και συγκεκριμένα από το φύλλο της Τρίτης, 25 Οκτωβρίου 1966.
“Δανειστήκαμε” το εξώφυλλο και μια μικρή αφιερωματική “στήλη” του Σπ. Λιναρδάτου.
Καλή αντίσταση, συμπατριώτες, σε ό,τι καινούργιο επιχειρεί να μας τσακίσει και να μας αφανίσει… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ, ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ…

Σάββατο, Οκτώβριος 25th, 2014

Διάβασα τις τελευταίες μέρες την επιστολή που έστειλε ο Μίκης στον Θεοδωρακισμό. Ταράχτηκα. Συγκλονίστηκα. Και ένιωσα πόσο πολύ κοπιάσαμε, αλλά και πόσο βαθιά πονέσαμε.

Βαθιά η πίκρα του Μίκη και όχι άδικα. Πρόσφερε – κι αυτός και η γενιά μας – πάρα πολλά. Το πιστεύω ακράδαντα. Και τα χρόνια περνούν – και, πιστέψτε με – περνούν ταχύτατα, ειδικά όταν βρίσκεσαι κοντά στο τέρμα, όπως περνούν οι μήνες όταν από βρέφος γίνεσαι νήπιο. Και η δικαίωση αργεί…. Κι όσο κι αν αισθάνεσαι ότι εσύ το έκανες το χρέος απέναντι στην κοινότητα και απέναντι στον εαυτό σου, δεν μπορείς να αποφύγεις την πίκρα που ακολουθεί το άδικο και την προδοσία. Όσο κι αν έχεις συγχωρήσει αυτούς που πρόδωσαν, αυτούς που σε πίκραναν, αυτούς που δεν κατάλαβαν και φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, αυτό καθαυτό το γεγονός δεν διαγράφεται ποτέ και μένει σαν μια πληγή που όλο και πυορροεί… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΒΔΟΜΟ

Πέμπτη, Οκτώβριος 23rd, 2014

Μετά από καθυστέρηση πολλών ημερών, αναρτούμε σήμερα το έβδομο αφιέρωμα από την έκδοση “ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ” του 1962.
Θυμίζουμε ότι ο λόγος είναι για τις συνθήκες κράτησης και ζωής των πολιτικών κρατουμένων στις διάφορες ελληνικές φυλακές, μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου.
Η σημερινή ανάρτηση αναφέρεται στο διωγμό που υφίσταντο τα παντός είδους έντυπα: βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, προσωπικές σημειώσεις και προσωπικές γραπτές δημιουργίες.
Οι κρατούντες γνώριζαν καλά ότι ο λόγος είναι ο μεγάλος επαναστάτης, αυτός που μακροπρόθεσμα αλλά στέρεα οδηγεί στην ανατροπή του άδικου και της παρανομίας.
Γι’ αυτό και η απαγόρευση ήταν σχεδόν ολική. Μεγάλοι λογοτέχνες, Έλληνες και ξένοι, όσοι δεν ήταν προσαρμοσμένοι στα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, όσοι στο λόγο και τη σκέψη τους διατηρούσαν ένα ίχνος αριστερής συνείδησης, όλοι αυτοί αποκλείονταν από την “επίσκεψή” τους στις φυλακές…
Θεωρούνταν άκρως επικίνδυνα και, βεβαίως, κομμουνιστικά!
Ό,τι δεν ήταν απολύτως εναρμονισμένο με την κρατούσα αντίληψη, ήταν επικίνδυνο για την τάξη και την ασφάλεια και μεγάλος κίνδυνος για τις αθώες συνειδήσεις!!!…
Σαν να βλέπω κάποια ομοιότητα με συνθήκες σημερινές – εκτός φυλακών – όταν επισείεται συνεχώς και πάλι ο κίνδυνος της κομμουνιστικής απειλής και της ανατροπής της ομαλής πορείας του Έθνους… Κάνω μεγάλο λάθος; Είμαι, μήπως, από αυτούς που πλάθουν κινδυνολογικά σενάρια επιστημονικής φαντασίας;
Μακάρι να είναι έτσι και να έχω εγώ το λάθος!… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Προτάσεις πρακτικές … χωρίς “πολιτικούρες”!…

Δευτέρα, Οκτώβριος 20th, 2014

Μας εξέπληξε ευχάριστα η ανταπόκριση που διαβάσαμε στο tvxs για τη συνέντευξη που έδωσε ο Μανώλης Γλέζος από το γραφείο του Ευρωκοινοβούλιο.
Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να τον κάνει να σωπάσει και να μην παλέψει για το δίκαιο. Από τη νεανική του ηλικία ήταν αγωνιστής, μαχητής, ανυποχώρητος μπροστά στην καταπάτηση των εθνικών δίκαίων, της εθνικής αξιοπρέπειας, της εθνικής ανεξαρτησίας.
Παλιά καραβάνα ο Μανώλης αλλά – ίσως και γι’ αυτό – δεν έχει μάθει στον “καναπέ”, στην ύπουλη και άνομη διαπλοκή.
Χωρίς πολλές “φιγούρες” επανέρχεται στο θέμα του χρέους της Γερμανίας προς την Ελλάδα και κάνει προτάσεις απλές, πρακτικές, τόσο που κανείς μας να μην τις έχει φανταστεί!…
Διαβάστε την ανταπόκριση. Εμείς στην αρχή χαμογελάσαμε… Μετά είπαμε: Γιατί όχι, βρε αδελφέ! Αν μη τι άλλο, είναι κάτι εφικτό… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Όσο οι αναμνήσεις είναι ακόμα ζωντανές…

Παρασκευή, Οκτώβριος 17th, 2014

Αναμνήσεις μιας ζωής

Συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι ΕΝΑ της Λαμίας ο Παληοτάκης, στην εκπομπή “ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ”.

Μια αναδρομή σε στιγμές της ζωής και της δράσης του που τον σημάδεψαν ως άνθρωπο.
Κάτω από τον ήλιο της Σκάρφειας, στο καταφύγιό του, στη Villa Sparilla, διηγείται σπαράγματα ζωής.

Παρέα του έχει τους τετράποδους φίλους του και την αιωνόβια μητέρα του.
Απαραίτητοι σύντροφοι τα βιβλία του, η αγαπημένη μουσική, το αρχείο που για χρόνια κρατούσε καλά φυλαγμένο.

Αυτή είναι όλη η περιουσία του. Η ακριβότερη και η σημαντικότερη. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

“Με κέρδος 300% το κεφάλαιο δεν διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα”

Κυριακή, Οκτώβριος 12th, 2014

Αυτά έλεγε ο Μαρξ, και επιβεβαιώνεται. Αυτό που ζούμε – όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως – δείχνει ότι πράγματι ο καπιταλισμός δεν έχει ευαισθησίες.
Αυτά και άλλα διαβάσαμε στο παρακάτω άρθρο του Μπογιόπουλου από τον eniko και σκεφτήκαμε να το αναδημοσιεύσουμε πιστεύοντας τις αλήθειες που καταγράφει.
Ο συντάκτης του, αισιόδοξος, πιστεύει πως “μπορούμε” να αλλάξουμε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε και που θα γίνει πιο ζοφερή, τρομακτική, θα επιβεβαιώσει τα πιο ευφάνταστα σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αν δεν αντιδράσουμε όσο είναι καιρός.
Όπως διαβάζουμε και στο άρθρο, υπάρχουν όλες οι τεχνολογικές, οικονομικές, επιστημονικές και λοιπές προϋποθέσεις, για να βάλουμε φρένο και να ανατρέψουμε αυτό τον παραλογισμό που ζούμε. Αντιγράφουμε τα λόγια του Μπογιόπουλου που – λιτά αλλά τόσο αληθινά – παρουσιάζει τη μόνη και απαράβατη προϋπόθεση που πρέπει να ισχύσει, για να γίνει η ανατροπή:

“Αυτό που λείπει, αυτό που απουσιάζει για να μετασχηματιστούν οι δυνατότητες σε πραγματικότητα, είναι ένα και μόνο: Είναι η συνειδητοποίηση των δισεκατομμυρίων ανθρώπων, αυτών που παράγουν τον πλούτο, ότι έχουν τη δύναμη να κάνουν ακριβώς αυτό: Να μετασχηματίσουν τη δύναμή τους σε πράξη. Που σημαίνει: Να ενωθούν μεταξύ τους, να σπάσουν τις αλυσίδες τους, να οργανωθούν, να επαναστατήσουν ενάντια στο άδικο και να φτιάξουν το δικό τους κόσμο.” Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

“ΧΑΡΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΚΟΣΜΟ”…

Τετάρτη, Οκτώβριος 8th, 2014

Παρουσιάζουμε μεγάλη καθυστέρηση στην ανάρτηση των ενοτήτων από το “ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ”. Συνθήκες δύσκολες – προσωπικές και όχι μόνο – μας έχουν δυσκολέψει αφάνταστα τελευταία…
Κι εκεί που παλεύουμε με αναποδιές και ανασφάλειες… διαβάσαμε την παρακάτω συνέντευξη του Διονύση Χαριτόπουλου, με τον παρακάτω προκλητικότατο τίτλο: “ΧΑΡΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΚΟΣΜΟ”. Προκλητικός… αλλά τόσο αληθινός… Δεν μασάει τα λόγια του, όπως πάντα.
Τη συνέντευξη τη βρήκαμε στον ιστότοπο geoentrepreneurs, αλλά η αρχική πηγή είναι το “ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ” των “ΝΕΩΝ” του Σαββατοκύριακου.
Πρόκειται για μια συνέντευξη που έδωσε στον Μανώλη Πιμπλή με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του με τον τίτλο “Πρόβες πολέμου”. Το περιμένουμε να το διαβάσουμε. Ελπίζουμε να μη μας διαψεύσει, όπως δεν μας “διέψευσε” με το βιβλίο του για τον Άρη Βελουχιώτη.
Διαβάζουμε μαζί, παρακάτω, τη συνέντευξη και το λόγο του Διονύση Χαριτόπουλου.

Και κλείνουμε το εισαγωγικό μας σημείωμα με μια δική του φράση: “… μας βρίσκω προνομιούχους έναντι των περισσότερων λαών, αφού ζούμε σε έναν από τους τελευταίους παραδείσους της Γης. Σε μια πανέμορφη μεσογειακή χώρα (και όχι βαλκανική, όπως λένε οι αστοιχείωτοι κι οι χολερικοί) που η ζωή είναι ακόμη στα ανθρώπινα μέτρα.” Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΚΤΟ

Πέμπτη, Οκτώβριος 2nd, 2014

Με μεγάλη καθυστέρηση αναρτούμε σήμερα το έκτο μέρος του αφιερώματος του blog των Λαμπράκηδων στην έκδοση “ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ“, την αφιερωμένη στις συνθήκες που επικρατούσαν στις ελληνικές φυλακές, όπου κρατούνταν – 18 χρόνια μετά τον εμφύλιο – Έλληνες πολιτικοί κρατούμενοι.
Το έγκλημά τους: πολέμησαν τον εχθρό αλλά και για την ιδεολογία τους. Για τα πιστεύω τους που είχαν στόχο την κοινωνική και πολιτική προκοπή.
Το σημερινό αφιέρωμα αναφέρεται στις συνθήκες που επικρατούσαν, όταν τους επισκέπτονταν οι δικοί τους άνθρωποι: πλήθος οι περιορισμοί, οι απαγορεύσεις, οι εξευτελισμοί.
Αλλά και στη γραπτή επικοινωνία δεν υπήρχε ελευθερία έκφρασης, φυσικά!… Λογοκρισία, μουτζουρωμένες εκφράσεις στις προσωπικές επιστολές, που ήταν ανοιγμένες από τους κρατούντες!…
Άρα, επικοινωνία ελεγχόμενη, πρόσωπα και κουβέντες που παρακολουθούνταν από τους κρατούντες, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ, ΣΕ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ…
Και η ταλαιπωρία, η διαπόμπευση, οι απειλές, η τρομοκρατία ακολουθούσε τους συγγενείς και στα σπίτια τους, στη γειτονιά τους, στη μικρή τους κοινωνία, όπου αποζητούσαν την ελάχιστη ανάπαυση και κατανόηση…
Οι άνθρωποι ποδοπατούνταν – όχι μόνο στις φυλακές… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »