Αρχεία για τον μήνα Σεπτέμβριος, 2014

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΕΜΠΤΟ

Παρασκευή, Σεπτέμβριος 26th, 2014

Προχωράμε σήμερα στο πέμπτο αφιέρωμα από την έκδοση “ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ“.
Όπως σας είχαμε προϊδεάσει, συνεχίζει η αναφορά στο συσσίτιο των κρατουμένων. Αυτή τη φορά οι κρατούμενοι και οι εκπρόσωποί τους ενημερώνουν την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς που τους επιβάλλονταν, αν κάποιος συγγενής ή και κρατούμενος είχε τη δυνατότητα να εμπλουτίσει την περιεκτικότητα του συσσιτίου σε θρεπτικά συστατικά!…
Όσες υποσχέσεις κι αν δίνονταν η κατάσταση παρέμενε αναλλοίωτη. Και δεν απαγόρευαν μόνο τη βελτίωση της ποιότητας του συσσιτίου με έξοδα των κρατουμένων και των συγγενών τους. Απαγόρευαν και τη χρήση σκευών που βοηθούν στην αξιοπρεπή λήψη του φαγητού. Μαχαίρια και πιρούνια λείπουν παντελώς από το “μενού”. Με μόνο τα κουτάλια πώς να κόψεις κάποια προσφερόμενα είδη;
Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες εξαιρέσεις. Εφαρμόζονται στους κρατούμενους που δείχνουν “καλή διαγωγή”. Φυσικά, σ’ αυτούς δεν συγκαταλέγονται οι πολιτικοί κρατούμενοι, οι οποίοι εκ προοιμίου θεωρούνται ύποπτοι για ανάρμοστη διαγωγή και συμπεριφορά!!! Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ

Δευτέρα, Σεπτέμβριος 22nd, 2014

Πέρασαν αρκετές μέρες και δεν αναφερθήκαμε στο αφιέρωμα “ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ“.
Σήμερα, λοιπόν, επιστρέφουμε με τις σελίδες που μας ενημερώνουν για το συσσίτιο των κρατουμένων.
Διαπιστώνουμε – όπως και οι ίδιοι το δηλώνουν – ένα μόνιμο υποσιτισμό, παρά τα όσα έχουν αποφασιστεί σχετικά στο Διεθνές Σωφρονιστικό Συνέδριο της Γενεύης, όπου γίνεται λόγος για παροχή τροφής που να καλύπτει τις ανάγκες του κρατουμένου, προκειμένου αυτός να διατηρήσει τις δυνάμεις και την υγεία του…

Γι’ αυτό και οι κρατούμενοι κάνουν λόγο για “Μόνιμο υποσιτισμό” τους, που στόχο έχει την τελική εξόντωσή τους.
Το μόνιμο καθεστώς πείνας, η ανεπάρκεια σε βιταμίνες, σε θερμίδες και γενικότερα σε θρεπτικά συστατικά οδηγεί – όπως πολύ σωστά επισημαίνεται – στην απαγόρευση της ζωής, στη στέρηση της ζωής. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Λες να ξυπνήσουμε;!

Σάββατο, Σεπτέμβριος 20th, 2014

Είναι πολλές οι φορές που γυρίζω πίσω στα τραγούδια του φίλου και σύντροφου Πάνου Τζαβέλλα, που δεν τον έχουμε πια στη ζωή, για να συνεχίσει να καταγράφει και να καταγγέλλει την κατάντια μας.
Υπάρχουν πολλοί, το ξέρω, που θεωρούν παρωχημένο το να ακούς τα αντάρτικα του Πάνου Τζαβέλλα.
Όμως, εγώ και η γενιά μου, οι συνοδοιπόροι σ’ αυτόν τον αγώνα για μια πιο δίκαιη κοινωνία, που θα αναγνωρίζει τους αγώνες και τους κόπους και θα δικαιώνει την ειλικρίνεια, την αυτοθυσία, την αξιοπρέπεια, κάποιοι από εμάς, λοιπόν, εξακολουθούμε να συγκινούμαστε και να “παλλόμαστε” με τους στίχους του Τζαβέλλα.
Το βίντεο που ανεβάζουμε σήμερα, ως blog των Λαμπράκηδων, αναφέρεται στο τραγούδι του Πάνου που έχει τίτλο “Ξυπνήστε“.
Το άκουσα μετά από κάποια χρόνια και μου φάνηκε τόσο μα τόσο επίκαιρο!…
Περάσαμε από τόσους εξευτελισμούς, τόσα δεινά, ζούμε ακόμη σε δύσκολες συνθήκες υποταγής, αναξιοπρέπειας, ανελευθερίας και – κατά τη γνώμη μου – δεν έχουμε ακόμη “ξυπνήσει”. Και εννοώ πως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει – πιστεύω – τη σοβαρότητα των ιστορικών στιγμών που διανύουμε και που μπορεί να μας οδηγήσουν σε κοινωνικές, πολιτειακές, οικονομικές, εθνικές ανατροπές… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ- Μήπως ήρθε ο καιρός να γίνει πραγματικότητα;

Πέμπτη, Σεπτέμβριος 18th, 2014

Διάβασα ξανά στο διαδίκτυο το παρακάτω κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη, όπου αναφερόταν στα δυο μεγάλα κόμματα της Αριστεράς στην Ελλάδα και στην αδυναμία που “κρύβει” η δομή, η στελέχωση και η “στενομυαλιά” τους στο ενδεχόμενο μιας προσπάθειας που θα μπορούσε να γίνει, προκειμένου να γεννηθεί ένα ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ενότητας όλων των δυνάμεων της Αριστεράς.
Ίσως στο κείμενο του Μίκη να “διακρίνεται” στην επιφάνεια μόνο η κριτική που κάνει στις δυο ηγεσίες. Όμως, ξέρω πως βαθιά μέσα του – κι εκείνος, όπως κι εγώ – επιθυμεί διακαώς τη δημιουργία αυτού του Παλλαϊκού Μετώπου, χρόνια τώρα, ως μόνης δύναμης που θα μπορούσε να μας οδηγήσει στην έξοδο από αυτή την καταστροφική πορεία που έχουμε πάρει ως χώρα.
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα δυναμικά και σκεπτόμενα στελέχη και οι άνθρωποι της Αριστεράς δεν βλέπουν ότι ο δρόμος της “αυτόνομης” διεκδίκησης των συμφερόντων του Λαού και του Έθνους δεν οδηγούν παρά σε αποτυχία, ίσως και σε ανεπανόρθωτη ήττα και καταστροφή.
Δεν γνωρίζω, αν έχουμε τα περιθώρια να περιμένουμε να περάσουν κι άλλες δεκαετίες αλληλοφαγωμάρας, μέχρι οι ηγεσίες να καταλάβουν αυτό που ο απλός λαός έχει ήδη αντιληφθεί και το ακούμε στις συζητήσεις που γίνονται με όποια αφορμή. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΑΜΠΟΥ ΣΤΗΝ “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ”

Τρίτη, Σεπτέμβριος 16th, 2014

Το blog των Λαμπράκηδων φιλοξενεί σήμερα – μετά από αρκετό καιρό – μια συνέντευξη του φίλου και συνεργάτη Κώστα Λάμπου.
Η συνέντευξη αυτή δόθηκε στην “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ” και την παρουσιάζει ο Αποστόλης Ζώης.
Όπως υποστηρίζει και ο ίδιος ο Κώστας Λάμπος, “Υπάρχει ένα παγκόσμιο διευθυντήριο που αντλεί την εξουσία του από τον σκληρό πυρήνα της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης‏”.
Η γνωστή αγωνία και ο αγώνας του Κώστα Λάμπου να αναδείξει τον καταστροφικό ρόλο του καπιταλισμού αλλά και τη δυνατότητα που έχουν οι δυνάμεις της Εργασίας, του Πνεύματος και του Πολιτισμού να αλλάξουν την πορεία του κόσμου και της Ιστορίας διαφαίνεται ακέραια και σ’ αυτή τη συνέντευξη, ώριμο καρπό των αναζητήσεών του.
Ελπίζουμε να συμβάλουμε – με τη δημοσίευση αυτή – στον προβληματισμό και τη ζύμωση των ιδεών, που μπορούν να οδηγήσουν την κοινωνία και την πολιτεία μας ένα βήμα πιο μπροστά και πιο ψηλά από το βάλτο της καθημερινότητας… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΡΙΤΟ

Κυριακή, Σεπτέμβριος 14th, 2014

Προχωράμε σήμερα στο τρίτο μέρος του αφιερώματός μας για την έκδοση του 1962, με τίτλο “ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ.
Έχουμε επιλέξει ένα τετρασέλιδο, το οποίο είναι “αφιερωμένο” στους χώρους κράτησης και στις “ανέσεις” που “προσφέρονταν” σ’ αυτούς.
Θα διαπιστώσουμε όχι απλώς συνθήκες μεσαιωνικές, αλλά – και κυρίως – στοχευμένα απάνθρωπες, ώστε να εξαφανίσουν κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και πίστης, ελπίδας στον άνθρωπο και στις δυνάμεις δημιουργικότητας που κρύβει μέσα του…
Όπως θα δείτε και από τις σελίδες που παραθέτουμε, ο στόχος είναι να στοιβαχτούν οι άνθρωποι σε έναν ελάχιστο χώρο, μέσα στον οποίο να πραγματοποιούνται όλες οι φυσικές ανάγκες. Παράλληλα, απαγορεύεται κάθε “χαραμάδα” που θα έδινε διέξοδο στην απελπισία, ώστε να μετατραπεί σε δύναμη που σε βοηθά να συνεχίσεις…
Πίστευαν οι κρατούντες ότι θα μεταμορφώσουν, έτσι, τους ανθρώπους, τους κρατουμένους, σε ανθρωπόμορφα κτήνη, που θα επιδιώξουν να διαλύσουν τον συγκρατούμενο, θα τον προδώσουν, ώστε να κερδίσουν ένα ψίχουλο εύνοιας… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Άλλο «ταξίματα» ….κι άλλο «δοσίματα» !

Παρασκευή, Σεπτέμβριος 12th, 2014

Ένα ακόμη άρθρο επικαιρότητας του φίλου Γιάννη Τόλιου δημοσιεύουμε σήμερα από το blog των Λαμπράκηδων.
Το συνοδεύουμε με δυο φωτογραφίες που θεωρούμε πως “σχολιάζουν” τον τίτλο του άρθρου.
Υποσχέσεις που δίνονται στον αέρα, χωρίς να υπάρχει η προοπτική να πραγματοποιηθούν. Μια χώρα που βυθίζεται στην φτώχεια αλλά και στην ανυποληψία.
Υπάρχουν ακόμη ελπίδες, έχουμε τη δυνατότητα να σταθούμε στα πόδια μας. Λύσεις προτείνει ο Γιάννης Τόλιος. Ίσως να μην είναι οι μοναδικές. Αλλά χρειάζεται, οπωσδήποτε, από κάπου να ξεκινήσουμε.
Το τρένο της αξιοπρέπειας και της εθνικής υπόληψης και τιμής πρέπει να μας έχει περήφανους επιβάτες… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ

Τετάρτη, Σεπτέμβριος 10th, 2014

Συνεχίζουμε με το δεύτερο αφιέρωμα στην έκδοση “ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ“, του 1962.
Αυτή τη φορά η παρουσίαση θα είναι εξαιρετικά σύντομη, όπως λιτή είναι και η μικρή εισαγωγή της έκδοσης.
Ο τίτλος είναι “ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ“. Ο υπέρτιτλος σηματοδοτεί πολλά: διαβάζουμε “ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ“.
Συνηγορεί και η εικόνα, μιας χώρας που έχει αλωθεί από το ναζισμό, ενός πανανθρώπινου μνημείου της Δημοκρατίας και της ελεύθερης σκέψης, του οποίου οι πολίτες στενάζουν μέσα στις φυλακές.
Φυλακές, που δεν είναι προορισμένες να στεγάσουν ανθρώπινες ψυχές, πόσω μάλλον ψυχές ανθρώπων που πάλεψαν για τη Λευτεριά και εξακολουθούν να υποστηρίζουν – και με τη ζωή τους ακόμη – το δικαίωμά τους να ζουν και να εκφράζονται ελεύθερα….

Παληοτάκης Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΡΩΤΟ

Δευτέρα, Σεπτέμβριος 8th, 2014

Το blog των Λαμπράκηδων αρχίζει από σήμερα -και θα ολοκληρώσει σε συνέχειες κατά ενότητες- ένα ακόμη εκδοτικό έργο, του 1962 αυτή τη φορά, που υπάρχει στο «Αρχείο Παληοτάκη».

Πρόκειται για μια έκδοση που κυκλοφόρησε το 1962, με στόχο την ευαισθητοποίηση της ελληνικής και παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με τους πολιτικούς κρατουμένους που ακόμα κρατούνταν στις διάφορες φυλακές της χώρας.

Ή έκδοση έχει τον τίτλο «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ». Όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία του εξωφύλλου, η λέξη «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ» είναι «μπλεγμένη» μέσα σε αγκαθωτό σύρμα, όπως και η πραγματικότητα των κρατουμένων. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Αναζητώντας λύση στο υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας

Σάββατο, Σεπτέμβριος 6th, 2014

Το blog των Λαμπράκηδων φιλοξενεί, σήμερα, ένα ενδιαφέρον άρθρο για την ανεργία στην Ελλάδα που έχει το θάρρος να προτείνει και δομικούς τρόπους αντιμετώπισής της.
Συντάκτης του άρθρου είναι ο φίλος Γιάννης Τόλιος, διδάκτωρ οικονομικών.
Το άρθρο του δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”, στις 3 Σεπτεμβρίου του 2014.
Όσο κι αν ισχυριζόμαστε ότι οι αριθμοί κουράζουν τον αναγνώστη, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η αλήθεια τους είναι τρομακτική. Και είναι αυτή αλήθεια των αριθμών, που ίσως κινητοποιήσει και αφυπνίσει συνειδήσεις…

Παληοτάκης Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »