Αρχεία για τον μήνα Αύγουστος, 2014

1943 – ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ – ΜΕΡΟΣ 8ο

Κυριακή, Αύγουστος 31st, 2014

Κλείνουμε σήμερα το αφιέρωμά μας στο Λεύκωμα του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ του 1943. Η ανάρτησή μας περιλαμβάνει δυο μαζί ενότητες. Και τούτο, γιατί «επαναλαμβάνεται» η ενότητα που είχε τίτλο «Στ’ Αντάρτικα», η οποία συνοδεύεται από το ίδιο κείμενο αλλά από άλλη ξυλογραφία.

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

1943 – ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ – ΜΕΡΟΣ 7ο

Πέμπτη, Αύγουστος 28th, 2014

Το 7ο αφιέρωμα του blog των Λαμπράκηδων από το Λεύκωμα του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ του 1943 τιτλοφορείται

“ΟΙ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΙ”.

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

1943 – ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ – ΜΕΡΟΣ 6ο

Τρίτη, Αύγουστος 26th, 2014

Προχωράμε – ως blog των Λαμπράκηδων – στην 6η κατά σειρά ενότητα του Λευκώματος του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ του 1943.
Ο τίτλος που είχαν δώσει οι συντελεστές του Λευκώματος ήταν: «ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΗΟ». Στο πλαίσιο που βρίσκεται γύρω από τον τίτλο, διαβάζουμε αμυδρά πόλεις και ημερομηνίες. Εκεί έδρασε ο ΕΛΑΣ αλλά και οι οργανώσεις του ΕΑΜ στον άνισο αλλά περήφανο αγώνα που διεξήγαγαν ενάντια στον κατακτητή, προσπαθώντας να ξαναστήσουν στα πόδια του τον ελληνισμό και να κάνουν τους Έλληνες να νιώσουν ξανά περήφανοι και αξιοπρεπείς μέσα στη δίνη της απόλυτης υποταγής και της εξαθλίωσης από την πείνα και τις κακουχίες. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

1943 – ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ – ΜΕΡΟΣ 5ο

Σάββατο, Αύγουστος 23rd, 2014

Το 5ο αφιέρωμα του blog των Λαμπράκηδων από το Λεύκωμα του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ τιμά την ανάπτυξη του αντάρτικου, πολύ γρήγορα αμέσως μετά το πρώτο σοκ της οδυνηρής κατάληψης και κατοχής από την πανίσχυρη σιδερόφραχτη γερμανική, ναζιστική μηχανή.
Το αντάρτικο αυτό συνέχιζε την παράδοση των κλεφτών και των αρματολών ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία, που κατέλυσε το Βυζάντιο και κατέκτησε τα ελληνικά εδάφη κρατώντας τα υπόδουλα επί 400 χρόνια. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

1943 – ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ – ΜΕΡΟΣ 4ο

Πέμπτη, Αύγουστος 21st, 2014

Στην Πείνα, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα, είναι αφιερωμένη η σημερινή ανάρτηση του blog των Λαμπράκηδων.
Φυσικά, βρισκόμαστε πάντα στο Λεύκωμα του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, που εκδόθηκε το 1943, και διανύουμε την τέταρτη σχετική παρουσίασή μας.
Με τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, αυτό που σε προηγούμενη ανάρτησή μας ονομάσαμε «αλβανικό έπος», η χώρα υπέστη ολέθριο πλήγμα στην οικονομική υποδομή της που θα τη σημάδευε και θα την έφερνε πολλά χρόνια πίσω. Για να μπορέσει να ανακάμψει, θα χρειάζονταν πολλά χρόνια, ακόμη κι αν μετά τον πόλεμο ακολουθούσε ειρηνική περίοδος ανοικοδόμησης. Το γεγονός ότι μετά τη σύρραξη ακολουθεί σκληρή και εξαντλητική Κατοχή, τόσο από πλευράς υλικών όσο και ανθρώπινων πόρων, αποδεικνύει το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και την απελπιστική κατάσταση στην οποία περιήλθε το ελληνικό στοιχείο. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

1943 – ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ – ΜΕΡΟΣ 3ο

Δευτέρα, Αύγουστος 18th, 2014

Στο Λεύκωμα του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, που κυκλοφόρησε το 1943, ακριβώς μετά την Αλβανία γίνεται αναφορά στη μάχη της Κρήτης, η οποία δέχθηκε την επίθεση της επίλεκτης μονάδας Γερμανών αλεξιπτωτιστών. Αντιστάθηκαν οι Κρητικοί ηρωικά, παρά το ότι οι μαχητές του νησιού δεν είχαν ακόμη επιστρέψει από το αλβανικό μέτωπο, μετά την «προέλαση» των γερμανικών δυνάμεων στο ελληνικό έδαφος, την άνοιξη του 1941. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

1943 – ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ – ΜΕΡΟΣ 2ο

Παρασκευή, Αύγουστος 15th, 2014

Αρχίζουμε σήμερα με την πρώτη ενότητα από το Λεύκωμα του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ του 1943.
Φυσικά, αυτή η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην Αλβανία, σ’ αυτό που οι νεότεροι γνωρίζουν ως «Αλβανικό έπος».
Και είναι «έπος», με τη λογική ότι ο αγώνας ήταν δύσκολος, ο ηρωισμός απαράμιλλος, η πίστη στη νίκη μεγάλη, η αγάπη για την Πατρίδα ανυπέρβλητη. Αλλά και πολλά τα παραδείγματα υπέρμετρης ανθρωπιάς απέναντι στον εχθρό. Και αυτή η ανθρωπιά δεν είναι αποτυπωμένη μόνο στα λογοτεχνικά βιβλία, αλλά πολλοί την έχουμε ακούσει σε διηγήσεις των παππούδων ή των πατεράδων μας, οι μεγαλύτεροι. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

1943 – ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ

Τετάρτη, Αύγουστος 13th, 2014

Από το Αρχείο Παληοτάκη “ανασύραμε” ένα μικρό βιβλιαράκι, ένα Λεύκωμα που θα το χαρακτηρίζαμε διαμάντι μεγάλης αξίας. Πρόκειται για το Λεύκωμα του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, που τυπώθηκε και κυκλοφόρησε το 1943, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της επανάστασης του 1821.
Τα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Οι συγκεντρώσεις και οι εθνικές επέτειοι κατέληγαν σε συγκρούσεις αιματηρές με τους κατακτητές. Όμως, χρειαζόταν να τονωθεί το αίσθημα περηφάνιας και αγωνιστικότητας του ελληνικού λαού, που περνούσε – από την πείνα και τη διάψευση – στην αντίσταση – με όλα τα μέσα – ενάντια στον κατακτητή.
Ο εορτασμός της εθνικής επετείου δεν επιτρεπόταν να σταματήσει, παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες. Ο ελληνικός λαός όφειλε να δείξει – σε όλο τον κόσμο και στους ίδιους τους κατακτητές – ότι το 1821 δεν είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν και στα βιβλία, αλλά είναι η ίδια η αθάνατη ψυχή του Ελληνικού Έθνους, που γράφει την ιστορία του μέσα στους αιώνες με αγώνες και μάχες για την Ελευθερία.
Την άνοιξη του 1942, οι κατοχικές αρχές προσπάθησαν να καπηλευτούν τον εορτασμό. Όμως “η νεολαία απάντησε με έναν εξαιρετικά συγκινητικό εορτασμό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Τσολάκογλου αναγκάστηκε να φύγει συνοδευόμενος από την κατάρα των σπουδαστών και των καθηγητών τους. Οι Έλληνες νέοι ξεχύθηκαν στους δρόμους των Αθηνών με πρώτους τους ηρωικούς ανάπηρους της πρόσφατης Εποποιίας. Φοιτητές, εργάτες και χιλιάδες λαού ακολούθησαν σε εκείνη την πρώτη μαχητική εκδήλωση. Οι Ιταλοί επετέθησαν, πολλοί Έλληνες τραυματίστηκαν, αλλά η διαδήλωση δεν διαλύθηκε. Ο Άγνωστος Στρατιώτης στεφανώθηκε, πραγματικά αυτή την φορά, και στεφανώθηκαν και οι προτομές του Ρήγα, του Ξάνθου και των άλλων ηρώων στο Πεδίο του Άρεως. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Τα 14 Άρθρα του Συντάγματος που καταπατά η Κυβέρνηση

Δευτέρα, Αύγουστος 11th, 2014

Σήμερα, το blog των Λαμπράκηδων αποφάσισε να αναδημοσιεύσει από το tvxs ένα άρθρο του Οκτωβρίου του 2011 για την παραβίαση 14 άρθρων του Ελληνικού Συντάγματος από την Κυβέρνηση.
Με τρία χρόνια καθυστέρηση, κι όμως το άρθρο εξακολουθεί να είναι επικίνδυνα επίκαιρο. Και λέμε “επικίνδυνα επίκαιρο”, γιατί όποια παραβίαση του νόμου – πόσω μάλλον του υπέρτατου Νόμου, του Συντάγματος – εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που “ξετρυπώσαμε” από το διαδίκτυο.
Όταν, μάλιστα, το αδίκημα είναι διαρκείας, όπως δείχνει η παραβίαση επί τρία -κοντά τέσσερα- χρόνια τώρα, τότε η πληγή κακοφορμίζει και δεν ξέρει κανείς σε τι ύπουλες ασθένειες μπορεί να οδηγήσει.
Αφήνουμε τον μεταφορικό λόγο και σας αφήνουμε να διαβάσετε τα σχόλια και την παρουσίαση του άρθρου, όπως την είχαμε διαβάσει στο tvxs. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Επίκαιρος πάντα ο “υπερήλικας” έφηβος Μανώλης Γλέζος

Σάββατο, Αύγουστος 9th, 2014

Το βρήκαμε στο tvxs σήμερα. Το αναπαρήγαγαν και κάποια μέσα ενημέρωσης. Δεν δόθηκε η βαρύτητα που της έπρεπε στην είδηση. Κι όμως, ο Γλέζος, ο Μανώλης, όπως είχε το θάρρος της νιότης να κατεβάσει τη χιτλερική σημαία κατοχής, όταν άλλοι σώπαιναν, κρύβονταν ή προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, έτσι και σήμερα δεν σώπασε ούτε κρύφτηκε πίσω από ανόητες υπεκφυγές. Απέδειξε ότι εκλέχτηκε για να μην κρατά το στόμα του κλειστό και για να μην κάνει τα στραβά μάτια.
Με μια επιστολή του στον Πούτιν, σύντομη και λιτή, πήρε θέση παλικαρίσια στην απόφαση του εμπάργκο κι απ’ τις δυο πλευρές: και από τη Δύση και από τη Ρωσία. Η αγάπη και η αγωνία του για την Ελλάδα και το λαό της, αλλά και η κοινή λογική και η συνείδηση της σκληρής πραγματικότητας, τον οδήγησε να γράψει την επιστολή που το blog των Λαμπράκηδων, όπως και άλλα μέσα, αναπαράγει παρακάτω.

Παληοτάκης Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »