Αρχεία για τον μήνα Ιούνιος, 2014

1964 – ΕΝΑ ΛΕΥΚΩΜΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ – ΜΕΡΟΣ 5ο – ΕΠΙΦΑΝΙΑ

Δευτέρα, Ιούνιος 30th, 2014

Η σημερινή ανάρτηση του blog των Λαμπράκηδων είναι αφιερωμένη στο έργο “Επιφάνια” του Γιώργου Σεφέρη. Από το σεφερικό ποίημα με γενικό τίτλο “ΕΠΙΦΑΝΙΑ, 1937″, ο Μίκης μελοποίησε τέσσερα “αποσπάσματα”.
Δύσκολο, πολύ δύσκολο το εγχείρημα. Η ποίηση του Σεφέρη είναι εξαιρετικά δύσκολη, “διανοουμενίστικη” θα πουν κάποιοι. Όπως ο ίδιος ο Μίκης είχε σημειώσει: “Ήθελα τα «Επιφάνια» – ακριβώς γιατί ο στίχος ήταν τόσο διανοουμενίστικος – να τα περάσω σε όσο το δυνατόν πιο πλατύ κοινό με λαϊκό μουσικό ένδυμα. Άλλωστε αυτή ήταν η πρώτη φορά που ελεύθερος στίχος φιλοδοξούσε να γίνει απλό λαϊκό τραγούδι. Να συντροφεύει δηλαδή τον κοσμάκη παντού. Στο γιαπί, στην ταβέρνα, στην εκδρομή, στην παρέα.
Όταν ηχογραφούσαμε, λέω στον Μπιθικώτση «πρόσεξε την άνω τελεία. Εκεί που λες πήραμε τη ζωή μας, βάλε παύση πριν πεις λάθος».
Στα αυτιά μου είχα την προτροπή – παράκληση του ποιητή: «Την άνω τελεία! Την άνω τελεία! Αλλιώτικα μου αντιστρέφεις το νόημα». Τελικά όμως αυτό αποδείχθηκε ανεφάρμοστο στην πράξη, με αποτέλεσμα να ακουστεί η λέξη «λάθος» κολλητά στο «πήραμε τη ζωή μας», δίνοντας αντίθετο νόημα στο ποίημα. Όμως πόσο κατανοητό ήταν για το λαό, που ποιος λίγο, ποιος πολύ, είχε πάρει τη ζωή του λάθος…” Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

1964 – ΕΝΑ ΛΕΥΚΩΜΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ – ΜΕΡΟΣ 4ο – ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Κυριακή, Ιούνιος 29th, 2014

Αντί για άλλη, δική μας εισαγωγή, δανειζόμαστε λόγια από το ιστολόγιο bookstand, προκειμένου να μιλήσουμε – για πολλοστή φορά – για τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου σε μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη.
Επρόκειτο για το “βάφτισμα” του Μίκη και του Ρίτσου αλλά και όλων των Ελλήνων – θα τολμούσαμε να το πούμε – στο λαϊκό τραγούδι. Και ήταν μια ευτυχής “γέννηση”, μια δυνατή δημιουργία, που άνοιξε πόρτες διάπλατες στην Τέχνη αλλά και στην πολιτιστική και πνευματική δημιουργία.
Όπως διαβάζουμε στο bookstand: “Ο Επιτάφιος ήταν το πρώτο έργο μεγάλου σύγχρονου Έλληνα ποιητή που μελοποιήθηκε και κυκλοφόρησε ευρέως, ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες μελοποιήσεις που θα έφερναν το πλατύ κοινό σε επαφή με την ποίηση. Ήταν επίσης ο πρώτος LP δίσκος που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα (1961). Τέλος, ήταν η αφορμή για την ιστορική συνεργασία των δύο κορυφαίων Ελλήνων συνθετών.”
Το blog των Λαμπράκηδων επιλέγει να κλείσει αυτή τη σύντομη εισαγωγή με τα λόγια που διαβάσαμε στο bookstand, και μετά απ’ αυτά να σας “αφήσουμε” στα λόγια του Μίκη και στους στίχους του Γιάννη Ρίτσου.
Διαβάσαμε, λοιπόν, σχετικά με την πρώτη “επαφή” του συντάκτη του κειμένου με το πάντρεμα του Μίκη με τον Ρίτσο: Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

1964 – ΕΝΑ ΛΕΥΚΩΜΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ – ΜΕΡΟΣ 3ο

Σάββατο, Ιούνιος 28th, 2014

Το 3ο μέρος της παρουσίασης του Λευκώματος για το Μίκη Θεοδωράκη – που το blog των Λαμπράκηδων το αφιερώνει στους φίλους μας αναρτώντας το τμηματικά – φιλοξενεί τις απόψεις που ο Μίκης είχε διατυπώσει το 1964 για το σύγχρονο λαϊκό τραγούδι.
Διαβάζουμε μια συντομότατη αλλά πολύ κατατοπιστική αναδρομή στις ρίζες του ελληνικού τραγουδιού, στις επιδράσεις που δέχτηκε από Δύση και Ανατολή αλλά και από τα Βαλκάνια, και κατανοούμε κι εμείς, που δεν έχουμε τις ιδιαίτερες μουσικές γνώσεις, πώς όλη η ιστορία μας, οι κατακτήσεις μας, η υποταγή μας σε ξένο δυνάστη, οι αγώνες για τη Λευτεριά, οι καθημερινές αγωνίες, οι χαρές κι οι λύπες, όλα μα όλα εγγράφονται στην παγκόσμια μουσική, στην παγκόσμια αρμονία, στη μουσική μας παιδεία, στη μουσική και ψυχική πληρότητα που νιώθουμε σήμερα ακούγοντας και τραγουδώντας τις μουσικές και τα τραγούδια που μας μιλούν ακόμα… και για πάντα…
Αυτό, έτσι καταλάβαμε εμείς – προσπαθεί να “εξηγήσει” ο Μίκης. Πως δηλαδή μπορούμε να αντικρίσουμε χωρίς παρωπίδες την ειλικρινή δημιουργία και τους λαϊκούς δημιουργούς, αυτούς δηλαδή που δεν παράγουν έργα φασόν. Ο ειλικρινής λαϊκός δημιουργός είναι κι ο ίδιος ευαίσθητος δέκτης του καιρού του, του λαού του και του εαυτού του. Είναι κι ο ίδιος αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας του, σ’ αυτήν ζει κι αυτήν εκφράζει… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

1964 – ΕΝΑ ΛΕΥΚΩΜΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ – ΜΕΡΟΣ 2ο

Πέμπτη, Ιούνιος 26th, 2014

Ακολουθεί, σήμερα, η δεύτερη συνέχεια από το Λεύκωμα του 1964, το αφιερωμένο στο Μίκη Θεοδωράκη. Ο “τεμαχισμός” σε “συνέχειες” ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους συντελεστές του blog των Λαμπράκηδων. Το Λεύκωμα έχει μια ενότητα, που εμείς αποφασίσαμε να “διασπάσουμε” κατά την παρουσίασή του.
Στο σημερινό απόσπασμα φιλοξενούμε τις απόψεις του ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου, για την Ποίηση στο Λαϊκό Τραγούδι. Σύντομη η παρουσίασή του. Δεν ξεχνά τους μεγάλους ποιητές, που “χάρισαν” στο λαϊκό τραγούδι τους στίχους τους, που τόσο ρωμαλέα έδεσαν με τη μουσική. Κι αυτό το πάντρεμα, όπως διαβάζουμε στην ανάλυση του ποιητή Χριστοδούλου, το πέτυχε με τον ιδανικότερο τρόπο ο Μίκης. Ο Μίκης, που πέρασε μέσα από τις εθνικές περιπέτειες, που αγωνίστηκε και αντρώθηκε στον αγώνα για Λευτεριά και Δημοκρατία, που δεν φοβήθηκε να αφουγκραστεί τη γνήσια λαϊκή ψυχή, την αγωνία της και τις αγάπες της, αλλά που είχε και την παιδεία και τις σπουδές, ώστε να καταφέρει να ενώσει τη μεγαλόπνοη μουσική με τον αναγνωρισμένο στίχο των δοκιμασμένων ποιητών μας και να κάνει το δύσκολο στίχο προσιτό και κατανοητό στον απλό λαό. Κι όχι μόνο αυτό: ο Έλληνας κάθε κοινωνικής τάξης τραγούδησε, έκλαψε, θρήνησε με τον “Επιτάφιο”, αλλά και αισθάνθηκε στιγμές ψυχικής και εθνικής ανάτασης με το “Άξιον Εστί”, ένα ομολογουμένως δύσκολο έργο. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

1964 – ΕΝΑ ΛΕΥΚΩΜΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Τετάρτη, Ιούνιος 25th, 2014

Το blog των Λαμπράκηδων ξεκινά, από σήμερα, τη δημοσίευση ενός Λευκώματος που ήταν αφιερωμένο στο Μίκη Θεοδωράκη και το έργο του και είχε εκδοθεί στα 1964.
Οι αναφορές στην εργογραφία του περιορίζονται – φυσικά – μέχρι τη χρονιά δημιουργίας του αφιερώματος. Άρα, ο όγκος του έργου του Μίκη από εκείνη τη χρονιά και μετά “απουσιάζει”.
Το Λεύκωμα αυτό – όπως διαβάζουμε στο μέσα μέρος του οπισθόφυλλου – φιλοτέχνησαν και επιμελήθηκαν η Έλλη Θεοδωράκη και η Ολυμπία Εξάρχου ως προς το τεχνικό μέρος του, τη σελιδοποίηση και την επιλογή της ύλης. Η εκτύπωση έγινε στο λιθογραφείο “Ι. Πρίφτη και Σία”.
Είχα προμηθευτεί, τότε, μια μεγάλη ποσότητα, για να τη διαθέσω όπου κρινόταν απαραίτητο. Η έκδοση περιλάμβανε κι ένα μικρό 45άρι δίσκο βινυλίου με δυο ραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Από τη μια μεριά μπορούσες ν’ ακούσεις το “Μαργαρίτα Μαγιοπούλα” σε ερμηνεία της Νίκης Καμπά και η άλλη πλευρά του δίσκου είχε το τραγούδι “Βάρκα στο γυαλό“, με ερμηνευτή τον Κώστα Χατζή. Τους τραγουδιστές συνόδευε η Χορωδία των Φίλων της Ελληνικής Μουσικής υπό τη Διεύθυνση του Γιάννη Μαρκόπουλου.
Έκτοτε – και μέχρι σήμερα – δεν έχουν απομείνει στη διάθεσή μου παρά μόνο δύο αντίτυπα.
Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι η έκδοση αυτή είναι πλέον πολύ σπάνια και θεώρησα χρέος απέναντι στο Μίκη και στη γενιά μας να το δημοσιεύσω από το blog των Λαμπράκηδων. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ο Κ. Γεωργουσόπουλος δώρισε 3.500 βιβλία στο Γυμνάσιο Αταλάντης

Τρίτη, Ιούνιος 24th, 2014

Η είδηση αντλήθηκε από την τοπική εφημερίδα της Λαμίας, την “ΗΜΕΡΑ”. Η ημερομηνία δημοσίευσής της ήταν η 21η Ιουνίου 2014.
Θεωρούμε ότι τέτοιες προσπάθειες και προσφορές δεν πρέπει να μένουν στην αφάνεια, γι’ αυτό και είπαμε να την αναδημοσιεύσουμε στο blog των Λαμπράκηδων.
Δεν είναι που ο Λαμιώτης Γεωργουσόπουλος, ο πρώην συμμαθητής μου, έκανε αυτή την πολύτιμη δωρεά στο Γυμνάσιο Αταλάντης, αλλά πρόκειται για ένα παράδειγμα, μια στάση που πολλοί θα μπορούσαν και θα όφειλαν να ακολουθήσουν.
Τα σχολεία μας έχουν μεγάλες ανάγκες, που δεν μπορούν πια να καλυφθούν από την κρατική πρόνοια. Άσε που το κράτος σπανίως ανταποκρίνεται σε τέτοιου είδους ανάγκες…
Θα μπορούσαν, λοιπόν, να επανδρωθούν οι βιβλιοθήκες των σχολείων της Ελλάδας από δωρεές συμπολιτών μας. Όλοι έχουμε αυτή τη δυνατότητα προσφοράς. Ίσως όχι της τάξης μεγέθους του Κ. Γεωργουσόπουλου. Ο Γεωργουσόπουλος είναι “βιβλιοφάγος”, η βιβλιοθήκη του τεράστια… Ποιος να συγκριθεί μαζί του!…
Στο νου μας να έχουμε ότι στα σχολειά μας βρίσκεται το φυτώριο της χώρας. Αν οι σύλλογοι διδασκόντων αξιοποιήσουν αυτό το δυναμικό – και μιλάμε και για το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και για τους τόμους των βιβλίων – τότε η πολιτιστική επανάσταση ίσως γίνει, κάποτε, πραγματικότητα… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΚΙ ΟΜΩΣ, Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ…

Σάββατο, Ιούνιος 21st, 2014

Πόσο λάθος είχα, όταν πίστευα ότι “είχα τελειώσει” με τον Γιάννη Θεοδωράκη!… Με τα κείμενά του και τις ανταποκρίσεις του, εννοώ, που βρίσκονταν στο αρχείο μου!… Γιατί ο φίλος μου, ο Γιάννης, δεν μπορεί να “τελειώσει”. Είναι μέσα μου βαθιά ριζωμένος, κι αυτός κι οι κοινές αναμνήσεις, οι κοινοί αγώνες και οι αγωνίες, τα γλέντια, οι παρέες….
Καθώς ετοιμαζόμουν να ετοιμάσω ένα προσωπικό μου προλογικό σημείωμα
για τον Γιάννη Θεοδωράκη, που να αγκαλιάζει όλες μας τις αναρτήσεις στο blog των Λαμπράκηδων, βρήκα αυτό το ρεπορτάζ του Γιάννη σ’ ένα “ΑΝΤΙ”, του Νοέμβρη του 1972. Μέσα στη Δικτατορία, όταν το σκοτάδι είχε για τα καλά απλωθεί στη χώρα μας και η “αποδοχή” της “τάξης και της ασφάλειας” είχε γίνει εν μέρει καθεστώς και πολλοί είχαν βολευτεί στους τότε καναπέδες – γατί κάθε εποχή έχει τους καναπέδες της και τους καναπεδάτους της – ο Γιάννης “εξέδραμε” στην Καισαριανή. Στόχος του: να γράψει ένα σύντομο ρεπορτάζ για το σκοπευτήριο. Λόγος στακάτος αλλά και συγκινητικός. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

“ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙΣ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙΣ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ”, ΕΛΕΓΕ Ο ΜΙΚΗΣ

Πέμπτη, Ιούνιος 19th, 2014

Στους “ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ” του 1962 βρήκαμε αυτή την ανταπόκριση για τη δημιουργία της Μικρής Ορχήστρας Αθηνών (Μ.Ο.Α.). Πρόκειται για ένα μικρό “διαμάντι”, ένα ρεπορτάζ πολύ σημαντικό τόσο από πλευράς πληροφορίας όσο και από πλευράς γραφής, που είναι δυνατή και σαφής. Κρίμα που δεν έχουμε το όνομα του ανταποκριτή… κι ούτε το γνωρίζουμε από τις “πηγές” που διαθέτουμε από εκείνη την εποχή, για να σας το γνωστοποιήσουμε.
Επειδή, λοιπόν, οι απόψεις που ακούγονται – και από τους μουσικούς και από το μαέστρο Καφαντάρη και το συνθέτη Θεοδωράκη – είναι πολύ ενδιαφέρουσες, το blog των Λαμπράκηδων προχώρησε σ’ αυτή την ανάρτηση.
Μη μείνετε μόνο στην πληροφορία για τη δημιουργία της Μικρής Ορχήστρας Αθηνών. Προσέξτε πόση σημασία δίνεται στην αξιοποίηση των νέων μουσικών, πόση δύναμη κρύβεται στις απόψεις για τη μουσική παιδεία του τόπου. Κυρίως, απολαύστε το πάθος εκείνων των χρόνων, την πίστη ότι όλος ο κόσμος, όλες οι ελπίδες κι όλες οι λύσεις βρίσκονται στα χέρια μας… Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Τρίτη, Ιούνιος 17th, 2014

Σήμερα είναι η τελευταία ανάρτηση του blog των Λαμπράκηδων, που αφιερώνεται στο έργο και τις ανταποκρίσεις του Γιάννη Θεοδωράκη από τους “ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ”.
Το Ολντερμάστον και η Πορεία Ειρήνης του 1961 ενάντια στα πυρηνικά έχει την τιμητική του σ’ αυτή την ανταπόκριση. Ο Γιάννης Θεοδωράκης είχε προσκληθεί ως ανταποκριτής των “ΔΡΟΜΩΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ” και “άρπαξε την ευκαιρία”, ώστε να βρεθεί ψυχή τε και σώματι σ’ αυτή τη μεγάλη διοργάνωση. Όπως ο ίδιος διαπιστώνει, η ιστορία αυτής της πορείας αρχίζει από το 1958, αλλά – χρόνο το χρόνο – ο όγκος των ανθρώπων που ακολουθούν καθώς και ο παλμός και η πίστη των οδοιπόρων της ειρήνης συνεχώς αυξάνεται.
Αν και έχουν ήδη προηγηθεί αναρτήσεις μας με ανταποκρίσεις του Γιάννη Θεοδωράκη από το 1962, κρατήσαμε για “κλείσιμο” του αφιερώματός μας αυτή την ανταπόκριση για τη μεγαλειώδη πορεία, που φαίνεται να συγκίνησε και τον ίδιο και να υπήρξε ένας σταθμός στη ζωή του, μια από τις σημαντικές εμπειρίες: αυτό το συναπάντημα με τους ειρηνιστές του κόσμου όλου, η εμπειρία από την οργανωτικότητα των Εγγλέζων, η γνωριμία με ανθρώπους που δεν σταματούν να αγωνίζονται και να πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο…
Θελήσαμε κι εμείς να περάσουμε το μήνυμα της Παγκόσμιας Ειρήνης, σε μια περίοδο που αυτή, η Ειρήνη, -για πολλοστή φορά- απειλείται…
Και, μαζί μ’ αυτό, να καταδείξουμε ότι τα μεγάλα οράματα, οι μεγάλες ελπίδες θέλουν ενότητα και πίστη, ειλικρίνεια και αγώνες, για να κατακτηθούν. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ… ΕΜΕΙΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΕΛΕ…

Σάββατο, Ιούνιος 14th, 2014

Το Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκίνησε στη Βραζιλία. Σήμερα παίζει η Εθνική Ελλάδας με την Εθνική ομάδα της Κολομβίας.
Θα μου πείτε, τι δουλειά έχει το blog των Λαμπράκηδων με το ποδόσφαιρο; Αλήθεια! Ελάχιστη σχέση έχουμε με τέτοιες ενασχολήσεις. Δεν παραβλέπουμε, φυσικά, ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική διοργάνωση, που προσελκύει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων φιλάθλων – και όχι μόνο – σε όλο τον κόσμο. Ούτε είναι αμελητέο το γεγονός για εμάς ότι συμμετέχει η Εθνική Ελλάδος.
Οπωσδήποτε, όμως, επειδή δεν είμαστε ειδησεογραφικό blog, δεν θα ασχολούμασταν καθόλου και θα αφήναμε το σχολιασμό για το γεγονός σε άλλους αρμοδιότερους…
Το έφερε, όμως, η “τύχη” και πέσαμε πάνω σε μια συνέντευξη του μεγάλου Πελέ, αυτού του Βραζιλιάνου μύθου, που τον γνωρίζουν ακόμη και οι πολύ νέοι… Τη συνέντευξη φιλοξενούσαν οι “ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ” του 1961. Συντάκτης ήταν ο Δημήτρης Γλέζος.
Ο 74χρονος σήμερα Πελέ ήταν τότε μόλις 21 ετών, Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »