Αρχεία για τον μήνα Μάρτιος, 2014

ΤΟ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ ΛΑΔΗ

Κυριακή, Μάρτιος 30th, 2014

Σαν σήμερα εκτελέστηκαν ο Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του, ημέρα Κυριακή ήταν και τότε, το 1952.
Εμείς δεν θα κάνουμε αφιέρωμα στη μνήμη του Μπελογιάννη. Το οφείλουμε για μια άλλη φορά, ίσως και άλλη χρονιά. Αυτή τη φορά δεν είχαμε τη δύναμη, την ευκαιρία, αλλά ούτε και το κουράγιο.
Θα μιλήσουμε για μουσική – μέσα από τα γραφτά και τη φωνή του Μίκη Θεοδωράκη – και για τη δύναμη που αυτή ασκεί στην ψυχή του ανθρώπου αλλά και της κοινωνίας.
Πρόκειται για το 5ο κεφάλαιο από το βιβλίο του Φώντα Λάδη: “ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, Το χρονικό μιας επανάστασης 1960-1967, Η ιστορία της γενιάς του 1-1-4 και των Λαμπράκηδων”.

ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η πέτρα εκείνη, χωρίς ν’ αγγίξει το Μίκη, του ξανάνοιξε τις παλιές πληγές. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΒΙΟΜΕ: ΚΑΤΑΛΗΨΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Παρασκευή, Μάρτιος 28th, 2014

Μια αξιοσημείωτη προσπάθεια εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη! Μας το έστειλε ο φίλος Κώστας Λάμπος και αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε και να γνωστοποιήσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα, δεν τελείωσαν όλα, δεν βρισκόμαστε όλοι στον καναπέ της αποχαύνωσης…

Η Πρωτοβουλία Διαλόγου για την Άμεση Δημοκρατία και τον Ουμανισμό, παρακολουθεί με ενδιαφέρον από την αρχή την απόφαση των εργαζόμενων στη Βιομηχανική Μεταλλευτική (ΒΙΟΜΕ) να εγκαταλείψουν τη μοιρολατρία και την απόφασή τους να λειτουργήσουν οι ίδιοι αυτοδιαχειριστικά το χρεοκοπημένο και εγκαταλειμμένο εργοστάσιο, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Η 25η Μαρτίου στην Αθήνα του 1942

Τρίτη, Μάρτιος 25th, 2014

Εθνική επέτειος σήμερα. 25 του Μάρτη και αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε ένα κείμενο του Κ. Λιναρδάτου που βρήκαμε στον τόμο “ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΧΡΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Συλλογή πρώτη, ΑΠΡΙΛΗΣ 1962″, που βρισκόταν καταχωνιασμένο στο Αρχείο Παληοτάκη.
Μια φωτογραφία μόνο το συνόδευε. Σκεφτήκαμε να το “εμπλουτίσουμε” και με άλλες σχετικές με το περιεχόμενο του κειμένου. Βρήκαμε μία που να αποδίδει το κυνηγητό των καραμπινιέρων και άλλη μια που δείχνει το πλήθος που ακολουθεί τη σημαία που τους έδωσαν από ένα μπαλκόνι. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Το 4ο Κεφάλαιο από το βιβλίο του Φώντα Λάδη

Σάββατο, Μάρτιος 22nd, 2014

Σήμερα παρουσιάζουμε το 4ο Κεφάλαιο από το βιβλίο του Φώντα Λάδη: “Μίκης Θεοδωράκης, Το χρονικό μιας επανάστασης 1960-1967. Η ιστορία της γενιάς του 1-1-4 και των Λαμπράκηδων”.

Το κεφάλαιο αναφέρεται στο άπλωμα και το βάθεμα της σχέσης του Μίκη και της μουσικής του με το ελληνικό κοινό. Παράλληλα, όμως, αναφέρεται και στον πόλεμο που αρχίζει να οργανώνεται εναντίον του, καθώς η άρχουσα τάξη διαβλέπει – και ορθά – ότι η μουσική του βαθαίνει τις συνειδήσεις, τις ωριμάζει, τις οδηγεί στην επανάσταση ενάντια στο κατεστημένο και στο παρακράτος.
Οι καιροί είναι επικίνδυνοι και η αντίδραση οργανώνεται και συσπειρώνεται, ίσως γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα από τις δυνάμεις της Αριστεράς, που συχνά δεν πιστεύουν στον κίνδυνο που πλησιάζει….

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Πέρασαν ακόμα μερικοί μήνες. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Σαν σήμερα έφυγε ο Αντρέας Λεντάκης…

Πέμπτη, Μάρτιος 20th, 2014

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Αντρέας Λεντάκης, στα 62 του, πριν από 17 χρόνια.
Κλείνουμε το αφιέρωμα που ξεκινήσαμε από τις 18 του Μαρτίου με ένα κείμενο/επιστολή που είχε στείλει ο Μίκης και διαβάστηκε στην εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στον Ανδρέα Λεντάκη την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010 στις Μενετές Καρπάθου. Να σημειώσουμε ότι ο Μίκης είχε πει, , για τον Αντρέα, την ημέρα που εκείνος μάς άφησε για πάντα: “Με τον Ανδρέα Λεντάκη με ενώνουν κοινοί αγώνες, φιλία, εκτίμηση και αγάπη, φίλος γεμάτος ζωντάνια και αγάπη για τη ζωή…“. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Η ζωή και το έργο του Αντρέα Λεντάκη

Τετάρτη, Μάρτιος 19th, 2014

Σήμερα ακολουθεί το δεύτερο αφιέρωμά μας για τον Αντρέα Λεντάκη. Παρουσιάζουμε ένα πολύ σύντομο “βιογραφικό” του Αντρέα, αν μπορούν σε ελάχιστες σελίδες να χωρέσει η ζωή ενός ανθρώπου, πόσω μάλλον του Αντρέα. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορούμε να του αποτίσουμε για την προσφορά του αλλά και για τη φιλία του, με την οποία μάς τίμησε…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ Πολιτικός, συγγραφέας, στοχαστής, φιλόλογος
1935-1997

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Τιμώντας τον Αντρέα Λεντάκη…

Τρίτη, Μάρτιος 18th, 2014

Πέρασαν 17 χρόνια από τη χρονιά που έφυγε μακριά μας – τόσο νωρίς – ο φίλος και σύντροφος Αντρέας Λεντάκης. Η έλλειψή του είναι ακόμα αισθητή. Η σκέψη του, η αισιοδοξία του, ο δυναμισμός του και αυτό το χαμόγελο, αυτή η σπιρτάδα στο μάτι είναι ακόμα μπροστά μου.
Δεν αποδέχθηκα, άραγε, την πραγματικότητα του φευγιού του από αυτόν τον κόσμο; Δεν ξέρω. Αλλά δεν το νομίζω. Περισσότερο πιστεύω πως η δύναμη του έργου του και η δύναμη της παρουσίας του δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την προσφορά τους στην Ελλάδα. Είναι ακόμη ενεργός και παρών.

Το blog των Λαμπράκηδων έχει συντάξει μια παρουσίαση και έχει εκδώσει σε βιβλίο αυτό που “τσάκισε” την υγεία του Αντρέα, αλλά δεν κατάφερε να τον υποτάξει: τα βασανιστήρια και τις εξορίες.  Και μιλάω για το βιβλίο μας “Βασανιστές – Βασανισθέντες – Τόποι Μαρτυρίου“.

Ένα κεφάλαιο αυτού του βιβλίου, το οποίο μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε στο “Δικτυακό Χώρο Ιστορικής Μνήμης των Λαμπράκηδων“, είναι αφιερωμένο στον Αντρέα που τόσο βασανίστηκε και για τον οποίο έχουν γραφτεί και μελοποιηθεί τα τραγούδια του Αντρέα από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Θα κάνουμε ένα τριήμερο αφιέφωμα στο φίλο και σύντροφο Αντρέα. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Μια ακόμη – μικρής συμμετοχής – συνέντευξη του Γιάννη Θεοδωράκη

Κυριακή, Μάρτιος 16th, 2014

Η σημερινή μας δημοσίευση είναι το πρώτο μέρος μιας σειράς δημοσιεύσεων από τους “ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ”. Πρόκειται για αφηγήσεις του Γιώργου Μανιάτη στον Γιάννη Θεοδωράκη. Μεταφέρει – ο Γιώργος Μανιάτης – την εμπειρία και τις περιπέτειές του από τη Λεγεώνα των ξένων, στην οποία κατατάχτηκε και από την οποία – μετά – απέδρασε.
Εμείς θα περιοριστούμε μόνο στο πρώτο μέρος, όπου ο λόγος του Γιάννη Θεοδωράκη είναι αισθητός. Από εκεί και πέρα η διήγηση αφορά τα γεγονότα στην Αλγερία – και όχι μόνο – και παρακολουθεί το ημερολόγιο του Γιώργου Μανιάτη, όπως αναφέρει ο Γιάννης Θεοδωράκης στο τέλος της σημερινής δημοσίευσης.
Επειδή, λοιπόν, η παρουσία του λόγου του Γιάννη Θεοδωράκη στις επόμενες συνέχειες δεν είναι “ορατή” και επειδή η διήγηση εκτείνεται σε πολλές συνέχειες, δεν θα επεκταθούμε εμείς σ’ αυτές. Ίσως, με άλλη ευκαιρία, αν τα καταφέρουμε, να αναδημοσιεύσουμε – μέρος έστω – αυτού του ημερολογίου, προκειμένου να γνωρίσουμε από τα μέσα μια άποψη των συνθηκών στη Βόρεια Αφρική, δεδομένου μάλιστα ότι αυτή η μαρτυρία του Γιώργου Μανιάτη είχε κινήσει το ενδιαφέρον του κόσμου, όταν δημοσιεύτηκε στους “ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ”…

Παληοτάκης

ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΓΕΩΝΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ

Η συνταρακτική περιπέτεια του νεαρού Γιώργου Μανιάτη, όπως την αφηγήθηκε στον συντάκτη μας Γιάννη Θεοδωράκη
ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ (1961)

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ο επίμονος δημιουργός

Πέμπτη, Μάρτιος 13th, 2014

Αναδημοσιεύουμε σήμερα τη “συνέντευξη” του Μίκη στο περιοδικό της εφημερίδας ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, στο γνωστό ΒΗmagazino. Τη συνέντευξη πήρε η Λένα Παπαδημητρίου επ’ αφορμή της επανεκτέλεσης των στίχων του Κώστα Τριπολίτη, “Ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ” και το “ΡΑΝΤΑΡ” σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.
Δεν είναι μια συνέντευξη με την κλασική σημασία του όρου. Η δημοσιογράφος συμπυκνώνει το λόγο και το συναίσθημα αλλά και τις θέσεις του Μίκη και μας δίνει μια μικρή γεύση των ερωτήσεων που του απεύθυνε καθώς και των απαντήσεων που έδωσε ο Μίκης.
Ήταν, όμως, μια ακόμη ευκαιρία για να δικαιωθούμε, όταν ισχυριζόμασταν ότι ο Μίκης δεν μπορεί να αποστρατευτεί.
Διαβάζουμε, με πολύ νόημα, στη σελίδα 4 του περιοδικού, με τίτλο “Ο πραγματικός Θεοδωράκης”: “Πολιτική και Θεοδωράκης. Για την ακρίβεια, επειδή επιμένουμε σε σταθερές αξίες, πολιτική και Μίκης Θεοδωράκης. Όταν στην αρχή της δεκαετίας του ‘80 κυκλοφορούσαν δύο από τα σημαντικότερα έργα του Μίκη, ο “Επιβάτης” και το “Ραντάρ”, η ποίηση του Κώστα Τριπολίτη και η μουσική ιδιοφυία του Θεοδωράκη πυροδότησαν έκρηξη στη μουσική σκηνή της εποχής. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Στη Δραπετσώνα ξαναπαίρνουμε ζωή…

Δευτέρα, Μάρτιος 10th, 2014

Συνεχίζουμε σήμερα με τη δημοσίευση του 3ου Κεφαλαίου από το βιβλίο του Φώντα Λάδη που τιτλοφορείται: “Μίκης Θεοδωράκης, Το Χρονικό μιας επανάστασης, 1960-1967, Η Ιστορία της γενιάς του 1-1-4 και των Λαμπράκηδων”.
Ο τίτλος αυτής της ενότητας είναι: “Στη Δραπετσώνα (“ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ…”). Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »