Αρχεία για τον μήνα Ιανουάριος, 2014

Κλείνουμε τον αποχαιρετισμό στον Κώστα Φιλίνη

Παρασκευή, Ιανουάριος 31st, 2014

Κλείνουμε σήμερα την “εκτροπή” από τις συνήθεις αναρτήσεις μας. Βλέπετε, όμως, έφυγε μια σημαντική μορφή της Αριστεράς, από όποια σκοπιά κι αν το βλέπει κανείς σήμερα, την εποχή των αμφισβητήσεων και των ανατροπών, την εποχή που βυθίζουμε τα πάντα στην ανυποληψία: ιδεολογίες, αξίες, ανθρωπιά, συντροφικότητα.
Και ο Φιλίνης έζησε ως σύντροφος, υπήρξε άνθρωπος υπεράνω μικροπρεπειών και έδωσε τη ζωή του και θυσίασε το “βόλεμά” του για το κόμμα και τις αρχές που πρέσβευε. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Η πορεία της οικονομίας…

Τετάρτη, Ιανουάριος 29th, 2014

Η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για την πορεία της οικονομίας επισημαίνει την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, στην οποία στηρίχθηκαν εν πολλοίς οι “στόχοι” του Μνημονίου, καθώς από το 2010 οι φόροι αυξήθηκαν έως εννέα φορές. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες (900%) και ακολουθούν μισθωτοί – συνταξιούχοι (700%) και οι ιδιοκτήτες ακινήτων (700%). Ιδιαίτερα επιβαρυντικός για τα νοικοκυριά ήταν και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης (450%).
Το Γραφείο προεξοφλεί ότι λόγω φοροδοτικής αδυναμίας και έκρηξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι απίθανο το 2014 να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπει η κυβέρνηση ή να βγει η χώρα στις αγορές. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Η Μαρτυρική Βιάννος

Τρίτη, Ιανουάριος 28th, 2014

Αυτή την ημέρα, που θυμηθήκαμε και πάλι το ολοκαύτωμα που προκάλεσαν οι ναζί, αυτή τη μέρα που τιμήσαμε τα εκατομμύρια τους νεκρούς που θυσιάστηκαν – άραγε, γιατί;αποφασίσαμε να κλείσουμε τη δική μας αναφορά στα ολοκαυτώματα των χωριών της Κρήτης.
Συγκεκριμένα, θα αναφέρουμε όσα γράφονται στο βιβλίο “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ” των εκδόσεων Λιβάνη για το ολοκαύτωμα του χωριού Βιάννος του Νομού Ηρακλείου. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ολοκαύτωμα … και έτη φωτός μετά … το τέρμα…

Δευτέρα, Ιανουάριος 27th, 2014

Δίνοντας χρόνο στον εαυτό μας, προκειμένου να ετοιμάσουμε το 2ο αφιέρωμα στον Κώστα Φιλίνη, με αναφορές στα άρθρα της Κυριακάτικης ΑΥΓΗΣ, σκεφτήκαμε να παρουσιάσουμε δυο σκίτσα.
Το πρώτο από αυτά έρχεται να δικαιώσει τον κ. Σόιμπλε και αποδεικνύει πόσο βαθιά ο άνθρωπος αυτός έχει καταλάβει το μεγαλείο του ελληνικού λαού. Ξέρει τη δύναμή μας, και γι’ αυτό αναγνωρίζει πως η εξόντωση με το ολοκαύτωμα όφειλε να είχε ξεκινήσει με τους Έλληνες. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Φτωχαίνει η πολιτική ηθική μας

Κυριακή, Ιανουάριος 26th, 2014

Έφυγε και ο σύντροφος Κώστας Φιλίνης. Δεν μπόρεσα να παρευρεθώ στην κηδεία του. Με ικανοποίηση είδα και διάβασα ότι τον τίμησαν νεότεροι και παλιότεροι σύντροφοι. Όλες οι γενιές. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Βορίζια: Ένα χωριό αγωνιστών στη σκιά της εκδίκησης των ναζί

Σάββατο, Ιανουάριος 25th, 2014

Σήμερα έχουμε την προτελευταία αναφορά μας στα ολοκαυτώματα της νήσου Κρήτης. Βρισκόμαστε πάντα στο Νομό Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, βρισκόμαστε στο Δήμο Ζαρού και θα παρουσιάσουμε τη θυσία των ανθρώπων, των αγωνιστών του χωριού Βορίζια. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

“Διονύσιε Σολωμέ, σε σέ κράζω!…”, έγραψε ο Μίκης

Πέμπτη, Ιανουάριος 23rd, 2014

Διάβασα το προλογικό σημείωμα του Μίκη Θεοδωράκη στην έκδοση του ΒΗΜΑΤΟΣ για τον Διονύσιο Σολωμό. Η σειρά τιτλοφορείται: “ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ”. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Το αιματοκύλισμα του Σάρχου από τους ναζί

Τρίτη, Ιανουάριος 21st, 2014

Σήμερα, συνεχίζουμετο αφιέρωμά μας στα “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ” από τον ομώνυμο τόμο των εκδόσεων Λιβάνη.
Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στο νομό Ηρακλείου, στην Κρήτη. Ο τόπος που τιμάμε είναι το μικρό χωριό Σάρχος. Ανήκει στο ΔΗΜΟ ΚΡΟΥΣΩΝΑ. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΟΥΤΟΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κυριακή, Ιανουάριος 19th, 2014

Αυτό το κείμενο παρουσιάστηκε σαν κλείσιμο στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Λάμπου, το οποίο φέρει τον τίτλο “ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ. Οικονομία του Φόβου και της Παρακμής“. Η παρουσίαση του βιβλίου είχε γίνει στη ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, στις 10 Δεκέμβρη 2009.

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Μήπως το μέλλον κοιτάζει προς τα πίσω;…

Παρασκευή, Ιανουάριος 17th, 2014

Χωρίς λόγια και σχόλια άφησε το σκίτσο του ο Βαγγέλης Παπαβασιλείου.
Δεν χωράνε, λοιπόν, ούτε άλλα δικά μας σχόλια. Ένα χρόνο μετά από τη δημιουργία και δημοσίευση του σκίτσου, τα αδιέξοδα πληθαίνουν και το μέλλον δεν φαίνεται στον ορίζοντα καθαρό.
Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »