Αρχεία για τον μήνα Δεκέμβριος, 2013

ΕΥΧΕΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΡΡΟΣ

Τρίτη, Δεκέμβριος 31st, 2013

Κλείνουμε τη χρονιά και φέτος. Μια χρονιά δύσκολη. Κι έρχεται μια χρονιά δυσκολότερη. Ίσως και επικίνδυνη κοινωνικά και πολιτικά.
Δεν θελήσαμε να εξωραΐσουμε την αλλαγή του χρόνου με ευχετήριες κάρτες από αυτές που συνηθίζονται με πλήθος ευχών, απ’ αυτές που τις λέμε και συχνά δεν τις σκεφτόμαστε.
Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε το έργο ανθρώπων που πολεμούν τις αντιξοότητες της ζωής τους με θάρρος, δύναμη και αξιοπρέπεια. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

1960, ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΡΟΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Δευτέρα, Δεκέμβριος 30th, 2013

Το σημερινό αφιέρωμα του blog των Λαμπράκηδων στα ρεπορτάζ του φίλου μου Γιάννη Θεοδωράκη προέρχεται από τη χρονιά του 1960.
Ο Γιάννης και οι “ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ” αναφέρονται στο κήρυγμα μίσους και αντικομμουνιστικής υστερίας, που είχε ενταθεί τότε και καλά κρατούσε από την περίοδο του Εμφυλίου. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Εικόνες και λόγια που αποτελούν ντοκουμέντο της εποχής μας

Παρασκευή, Δεκέμβριος 27th, 2013

Οι φίλοι μας οι Ιταλοί μάς έστειλαν ένα μισάωρο φιλμ, που ομολογούν οι πρωταγωνιστές του πως “Αυτό δεν είναι φιλμ, είναι η αλήθεια“.
Το κείμενο που συνοδεύει τη μεταφόρτωση της ταινίας στο you tube λέει, περίπου, τα παρακάτω:
Ένας σιωπηλός πόλεμος στοιχίζει δεκάδες ζωές. Μόνο λίγοι ήρωες θα παραμείνουν για να τον καταπολεμήσουν. Όντα από μακρινούς πλανήτες δείχνουν τη σκοτεινή τους πλευρά, αναγκάζοντας τους ντόπιους να βγουν από τις κρυψώνες τους. Αλλά κάτω από τα χτυπήματα του μίσους που χωρίζει τις φυλές, η αγάπη θα καταφέρει να βρει τη θέση της, μέχρι που η ανακάλυψη μιας μυστηριώδους καρέκλας ενός σκηνοθέτη θα κατορθώσει να αλλάξει τη μοίρα των πρωταγωνιστών. Καθώς και τη μοίρα εκατοντάδων ανθρώπων“. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ο ΜΠΛΟΥΡΥ ΤΟ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ

Πέμπτη, Δεκέμβριος 26th, 2013

ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΔΙΗΓΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΦΡΑΝΚ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΟΓΛΟΥ

Η μικρή Εβραία συγγραφεύς που εξαφανίστηκε στα Χιτλερικά κρεματόρια του Άουσβιτς και που με το αλησμόνητο «Ημερολόγιό» της συγκίνησε ολόκληρο τον κόσμο, άφησε επίσης ένα τετράδιο με έντεκα διηγήματα που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και κυκλοφόρησαν σε παιδικά βιβλία. Το παρακάτω διήγημα αποκαλύπτει αρκετά καθαρά το κρυφό δράμα της μικρής Άννας και δείχνει την ψυχική κατάσταση του παιδιού που ζει περιορισμένο σ’ ένα μυστικό χώρο και ποθεί να βγει έξω στον κόσμο. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Χρόνια καλά και ευτυχισμένα….

Τρίτη, Δεκέμβριος 24th, 2013

Οι συντελεστές του blog των Λαμπράκηδων μαζέψαμε τις δυνάμεις και την αισιοδοξία που ακόμη κρατάμε στην καρδιά και το μυαλό μας και φτιάξαμε μια ευχετήρια κάρτα.
Οι ευχές μας είναι ολόψυχες και ειλικρινείς. Στηριχτήκαμε στις τεχνικές γνώσεις και ικανότητες του φίλου Δημήτρη, που έδωσε μορφή και υπόσταση στις ευχές μας.
Σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τον συμβολισμό που έχει για εμάς τους Έλληνες το ρόδι.

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙ Η ΑΓΑΠΗ

Δευτέρα, Δεκέμβριος 23rd, 2013

Η σημερινή μας ανάρτηση προέρχεται από την μόνιμη στήλη που διατηρούσε ο Νικηφόρος Βρεττάκος στους “ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ”.
Το συγκεκριμένο κείμενο προέρχεται από το τεύχος του Δεκεμβρίου του 1962.
Η στήλη του Νικηφόρου Βρεττάκου έφερε τον τίτλο: “Με το ράμφος του Περιστεριού”.

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ, από τη ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Σάββατο, Δεκέμβριος 21st, 2013

Μέρες που είναι, ψάξαμε και βρήκαμε, στους “ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ” του 1962 ένα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΙΗΓΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΔΩΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ σε ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΔΗ.
Λίγες οι αναφορές μέσα στο διήγημα που θυμίζουν Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Κατά βάθος, είναι ένα διήγημα που αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα που έζησαν τόσα και τόσα παιδιά, ορφανά και μη, οπωσδήποτε όμως από φτωχές οικογένειες: ξεσπίτωμα, δουλικά στους συγγενείς, εκμετάλλευση, πόνος, αλλά και αγάπη για τη ζωή και τον αγώνα για ζωή…
Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Η σοκαριστική μαρτυρία ενός κρατούμενου των στρατοπέδων συγκέντρωσης

Πέμπτη, Δεκέμβριος 19th, 2013

Ο φίλος και συνεργάτης Δημήτρης διάβασε και μας έστειλε τη συνέντευξη ενός κρατούμενου των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ο οποίος κατόρθωσε να επιβιώσει και καταθέτει τη μαρτυρία του που καταγράφει η Σοφία Χριστοφορίδου.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης μπορεί να διαβάσει όποιος ενδιαφέρεται πατώντας ΕΔΩ.
Είναι Εβραίος από τη Θεσσαλονίκη. Μιλάει για τις οδυνηρές μνήμες των διώξεων και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, για τις σχέσεις με τους χριστιανούς αλλά και τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, τον φόβο που αλλοίωνε τις συνειδήσεις και επηρέαζε τις συμπεριφορές, για τους καταδότες, για αυτούς που τον βοήθησαν. Δεν παραλείπει να αναφερθεί στο σήμερα και στην άνοδο του νεοναζισμού. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

“Αμόρφωτοι” κι αγράμματοι … μήπως γι’ αυτό είχαν τα κότσια …

Δευτέρα, Δεκέμβριος 16th, 2013

Και φτάσαμε στο κείμενο που είχα υποσχεθεί. Πρόκειται για ένα κείμενο που είχα εκτυπώσει από τις αρχές του 2011. Δεν είχα προνοήσει να σημειώσω την πηγή. Το όνομα του συντάκτη το είχα τυπώσει. Πρόκειται για τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΤΣΙΚΑ.
Το κείμενο είναι λίβελλος κατά του κ. Πάγκαλου. Δεν θυμάμαι καν τι είχε τότε πει και με ποια αφορμή. Πάντως, ο συντάκτης του κειμένου είναι λάβρος εναντίον του. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Στη μνήμη του Γιάννη Διδίλη

Κυριακή, Δεκέμβριος 15th, 2013

Ο “Θεοδωρακισμός” μου απέστειλε την παρακάτω ανάρτηση, την οποία αναδημοσιεύω με μεγάλη συγκίνηση.
Είναι ένα αφιέρωμα στο Γιάννη Διδίλη, τον πιανίστα της ορχήστρας του Μίκη, που στάθηκε δίπλα του στις καλές και στις κακές στιγμές και τον παρακολουθούσε σ’ όλα του τα βήματα.
Ο Γιάννης Διδίλης, όπως και άλλοι καλλιτέχνες που βρίσκονταν στο πλάι του Μίκη ή είχαν μια ευρύτερη δημοκρατική στάση, διέφυγαν στο εξωτερικό με την επιβολή της Δικτατορίας. Άλλοι το έκαναν για να γλυτώσουν τη φυλακή και την εξορία κι άλλοι για να συνεχίσουν το έργο απερίσπαστοι. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »