Αρχεία για τον μήνα Νοέμβριος, 2013

Ο Γιάννης Θεοδωράκης έγραφε για τις παιδικές χαρές, στα 1960

Παρασκευή, Νοέμβριος 29th, 2013

Βρήκα το ρεπορτάζ του Γιάννη Θεοδωράκη, για τις Παιδικές Χαρές της Αττικής, στους “ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ” του 1960. Το διάβασα και το θεώρησα όχι μόνο ενημερωτικό αλλά και βαθιά ευαίσθητο και συγκινητικό. Άλλωστε, πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού μιλάμε για το μέλλον κάθε χώρας και κάθε εποχής:ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

“Η κοινωνική οικονομία περνάει ένα μακρύ χειμώνα δυσαρέσκειας”

Πέμπτη, Νοέμβριος 28th, 2013

Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, βρήκαμε τη συνέντευξη που ακολουθεί, του καθηγητή Γιάννη Βαρουφάκη για την οικονομική και κοινωνική πορεία της Ελλάδας. Τη διαβάσαμε στο Briefing news, το οποίο αναφέρει ως πηγή το “tromaktiko“. Ημερομηνία δημοσίευσης ήταν η 28/6/2013.

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

“Παρέα” με τη σοφία του Αϊνστάιν στο έμπα του 21ου αιώνα

Τετάρτη, Νοέμβριος 27th, 2013

Σήμερα αποφασίσαμε να αναρτήσουμε κάποιες εικόνες με σοφά λόγια, τα οποία κυκλοφορούν στο facebook. Και ξεκινάμε με τον Αϊνστάιν. Μια από τις σημαντικότερες μορφές επιστημόνων του αιώνα που έφυγε. Γερμανοεβραίος φυσικός, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής και θεωρείται ο θεμελιωτής της Θεωρίας της σχετικότητας.

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ένα ξέσπασμα της Έλενας Ακρίτα που το νιώσαμε δικό μας

Δευτέρα, Νοέμβριος 25th, 2013

Το διαβάσαμε στην ενότητα “Απόψεις“, στα “Νέα.gr“. Είχε δημοσιευτεί στις 9 του Νοέμβρη του 2013. Είχα πολύ καιρό να νιώσω ότι κάποιος εκφράζεται και λέει όσα κι εγώ αισθάνομαι. Μόνο που η γραφή ήταν πιο “ευγενική”, πιο κόσμια και με ικανότητα περισσή κατέγραψε όσα “βράζουν, κοχλάζουν” μέσα μου. Και πιστεύω πως δεν είμαι η μόνη που νιώθει έτσι…

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

Κυριακή, Νοέμβριος 24th, 2013

Ο φίλος και συνεργάτης Κώστας Λάμπος μάς έστειλε το κείμενο που ακολουθεί και το αναδημοσιεύουμε ελπίζοντας να συμβάλουμε στο δημόσιο προβληματισμό.

Πρόκειται για μια ανάλυση της σύγχρονης οικονομικής και πολιτικής πραγματικότητας τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό, ελληνικό επίπεδο. Επιμένει, φυσικά, όπως καταδεικνύεται και από τον τίτλο, στην προοπτική της Ελλάδας “στο κατώφλι του 21ου αιώνα”.

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Τα “οικεία κακά”, κατά Γεωργουσόπουλο Κώστα

Παρασκευή, Νοέμβριος 22nd, 2013

Διάβασα στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία“, της 17ης Νοεμβρίου του 2013, στη στήλη “ΑΛΦΑΔΙ ΚΑΙ ΜΥΣΤΡΙ“, ένα κείμενο του Κώστα Γεωργουσόπουλου. Ο τίτλος του: “ΟΙΚΕΙΑ ΚΑΚΑ“. Και μας τα θύμισε. Σαν τον Θουκυδίδη, που μας έλεγε πως – όσο η φύση και η συμπεριφορά του ανθρώπου δεν αλλάζει – ο άνθρωπος θα επαναλαμβάνει τα ίδια ολέθρια λάθη, για τον εαυτό του και την κοινωνία.

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Κι όμως, Χρόνη, σε ξεχάσαμε…

Τετάρτη, Νοέμβριος 20th, 2013

Α, ρε Χρόνη, έκλεισε κιόλας χρόνος από τον χαμό σου!… Κι εγώ το ξέχασα…. Την ημερομηνία, όχι το κενό που άφησε η απουσία σου….

Μου το θύμισαν από την “Κίνηση Ενεργοί Πολίτες“, που έκαναν ένα μικρό αφιέρωμα και μου το κοινοποίησαν στο facebook. Αρπάζομαι, λοιπόν, από αυτό και – έστω και στο έβγα της μέρας, την τελευταία στιγμή – σου αφιερώνω από το blog των Λαμπράκηδων αυτές τις λίγες αράδες, που θυμίζουν “σταγόνες” από τη ζωή και τη δράση σου….

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Τα οκτώ χωριά του Κέντρους Ρεθύμνου στο μένος των ναζί

Τετάρτη, Νοέμβριος 20th, 2013

Ολοκληρώνουμε το αφιέρωμά μας στις σφαγές και τις καταστροφές που διέπραξαν οι ναζί στα χωριά του Νομού Ρεθύμνου, στην Κρήτη. Πηγή μας κι αυτή τη φορά το βιβλίο “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ“.

Πρόκειται για μια ομάδα μαρτυρικών χωριών της περιοχής Αμαρίου. Οι κάτοικοί του, μαχητές και άμαχος πληθυσμός, γνώρισαν την εκδικητική και άνανδρη αγριότητα του κατακτητή, που καταλάβαινε ότι πλησίαζε το τέλος της κυριαρχίας του και ήθελε να εκδικηθεί τα παλικάρια που “δεν παραδέχθηκαν την ήττα“, που ύψωσαν ηρωικό ανάστημα στην αδικία και στη σφαγή.

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Δευτέρα, Νοέμβριος 18th, 2013

Έκλεισαν 40 χρόνια από το Νοέμβρη του 1973. Αυτόν τον υπέροχο, τον σκληρό, τον πικρό, τον επαναστατικό Νοέμβρη, που καλλιέργησε συνειδήσεις αλλά και έθεσε τις βάσεις για το ξεπούλημα ψυχών…

Διάβασα ξανά το βιβλίο του Τάσου Δήμου, του δημοσιογράφου “Φαντομά” της Δικτατορίας, το οποίο είχε τίτλο: “2340 μέρες στην παρανομία”. Όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο: “Είναι μία προσωπική μαρτυρική εμπειρία κι ένα πλούσιο απόθεμα πείρας, που παραδίνεται στις γενιές που διαμορφώνουν σήμερα (1977) την ιστορία του τόπου μας”.

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Για όσους αμφισβητούν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου

Κυριακή, Νοέμβριος 17th, 2013

Στο πλαίσιο των περιπλανήσεών μου στο διαδίκτυο ανακάλυψα ένα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ blog. Πρόκειται για το blog του Καϊστριώτη και μια ανάρτησή του που αναφερόταν στους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Η ανάρτησή του στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στο Εθνικό ίδρυμα Ερευνών και στο πόρισμα Τσεβά.

Δεν νομίζω πως – στην προκειμένη περίπτωση – χρειάζεται να προσθέσω κάτι σε όσα εμπεριστατωμένα παρουσιάζει ο Καϊστριώτης.

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »