Αρχεία για τον μήνα Οκτώβριος, 2013

Ο Νοέμβρης των Γερμανών Ναζί στην Ελλάδα

Πέμπτη, Οκτώβριος 31st, 2013

Έφτασε ο μήνας Νοέμβρης και γυρνάμε στην πηγή, από την οποία αντλήσαμε πληροφορίες για τις ναζιστικές θηριωδίες όλους τους προηγούμενους μήνες. Και εννοούμε το “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ“.

Τα γεγονότα το μήνα αυτό δεν ήταν πολλά σε αριθμό. Δεν γνωρίζουμε την ερμηνεία γι’ αυτή τη ναζιστική “αδράνεια”. Η αγριότητα, όμως, παραμένει στο ακέραιο – είτε μιλάμε για τη Σάμο είτε για τη Λακωνία είτε για το Καρπενήσι, που γνώρισαν τη φρίκη των ναζί και την εκδικητικότητά τους.

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΟΙ ΑΝΩΓΕΙΑΝΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΝ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΘΗΡΙΩΔΙΑ

Τετάρτη, Οκτώβριος 30th, 2013

Ανώγεια, Νομού Ρεθύμνου

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο διακόψαμε τα αφιερώματά μας στα Ελληνικά Ολοκαυτώματα, επανερχόμαστε και πάλι με την Κρήτη. Δεν έχει τέλος η φρίκη των Ναζί, αλλά ούτε και οι Κρητικοί έπαψαν τις αντιστασιακές ενέργειες εναντίον του κατακτητή. Γι’ αυτό, αλλωστε, και δεν υπήρξε, σχεδόν χωριό, που να μη γνώρισε τη ναζιστική θηριωδία.

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΩΝΙΕΣ

Τρίτη, Οκτώβριος 29th, 2013

Γερμανικές εκλογές, ελληνικές και ευρωπαϊκές αγωνίες

(Ανάλυση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων γερμανικών εκλογών και η σημασία τους για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο)

Γράφει ο Κώστας Λάμπος Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Σάββατο, Οκτώβριος 26th, 2013

Το blog των Λαμπράκηδων τιμά την εθνική γιορτή με αναμνήσεις και διηγήσεις Ελλήνων ηθοποιών για τον πόλεμο, όπως αυτές τις βρήκαμε στους “ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Οι περισσότεροι απ’ αυτούς ήταν σε πολύ νεαρή ηλικία, όταν βίωσαν τη φρίκη του πολέμου και της σφαγής του ανθρώπου από άνθρωπο. Συνειδητοποιούν – με φρικτό και οδυνηρό τρόπο – ότι στον πόλεμο αποχωρίζεσαι τους τόπους και τους ανθρώπους που αγαπάς, τις εικόνες που σε συνόδεψαν στην ζωή σου σε καιρό ειρήνης.

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Άξιο της Ρωμιοσύνης το “Άξιον Εστί”

Πέμπτη, Οκτώβριος 24th, 2013

Πλησιάζει η επέτειος του Μεγάλου Πολέμου, του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Η επέτειος του ΟΧΙ του Ελληνικού Λαού, όπως συνηθίζουμε να λέμε, μετά τη μεταπολίτευση και την επένοδο στην “ομαλότητα”.

Όλοι οι λαοί της Ευρώπης γιορτάζουν την απελευθέρωση από τους ΝΑΖΙ, εμείς γιορτάζουμε την άρνησή μας να υποταχτούμε σττις θελήσεις του Άξονα. Ίσως, γιατί αρχικά γιορτάζαμε το ΟΧΙ που ψέλισε μέσα από τα δόντια του ο δικτάτορας, ο Μεταξάς, πιεσμένος από τις συνθήκες…. Κι αυτό, τότε που αναδεικνύαμε το ρόλο των προσώπων και όχι το μεγαλείο του λαού. Ίσως από τότε να μας έμεινε η συνήθεια, μοναδική στην Ευρώπη, να γιορτάζουμε την αρχή και όχι το τέλος του πολέμου …

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΣΠΙΤΙ: «ΟΝΕΙΡΟ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ» – Μέρος 2ο

Τρίτη, Οκτώβριος 22nd, 2013

Σήμερα παρουσιάζουμε το δεύτερο και τελευταίο μέρος του ρεπορτάζ των “ΔΡΟΜΩΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ“, με υπογραφή του Γιώργου Μανιάτη, για την αγωνία και τον αγώνα των συμπολιτών μας του 1963, προκειμένου να διασφαλίσουν μια στέγη ασφαλή και κατάλληλη να τους προστατέψει από κάθε είδους απειλές, καιρικές και όχι μόνο….

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΣΠΙΤΙ: «ΟΝΕΙΡΟ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ» – Μέρος 1ο

Δευτέρα, Οκτώβριος 21st, 2013

Ένα σπίτι “ονειρεύονταν” και γι’ αυτό μάχονταν με επιμονή και με νύχια και δόντια οι Έλληνες του 1963. Πολλές οι υποσχέσεις, προκειμένου να στεγαστούν με αξιοπρέπεια οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Θα μου πείτε, τι δουλειά έχει αυτό το ρεπορτάζ από τους “ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ” του 1963, σήμερα, εν έτει 2013; Σήμερα, που αρκετοί έχουμε κατακτήσει αυτό το όνειρο, της πρώτης αλλά και της δεύτερης κατοικίας! Μα σήμερα, ακριβώς, πολλοί συμπολίες μας κινδυνεύουν να χάσουν αυτή την ελάχιστη απαντοχή του Έλληνα τις τελευταίες δεκαετίες!….

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Καπιταλιστική βαρβαρότητα ή Αταξική Δημοκρατία; – Μέρος 3ο

Σάββατο, Οκτώβριος 19th, 2013

Το αφιέρωμά μας στην αταξική δημοκρατία, όπως την οραματίζεται ο Κώστας Λάμπος – και μαζί του πολλοί από εμάς – κλείνει με παραδείγματα και αναλύσεις για την αναγκαιότητα της άμεσης δημοκρατίας και τη δυνατότητα να γίνει αυτό πράξη.

Όπως χαρακτηριστικά λέει: “η επανάσταση είναι το μαχόμενο όραμα της ενιαίας, διαρκούς, επίπονης και επίμονης κίνησης του συμπαγούς πυρήνα των δυνάμεων της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού από την οικονομική και συνεπώς την κοινωνική ανισότητα προς ένα κόσμο της ισότητας-αταξικότητας.” Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Πέμπτη, Οκτώβριος 17th, 2013

Ο ιστορικός λόγος του Άρη

Αποφάσισα να συμμετάσχω – με το δικό μου τρόπο – στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης μας από τη ναζιστική Κατοχή, σαν σήμερα, το 1944. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Καπιταλιστική βαρβαρότητα ή Αταξική Δημοκρατία; – Μέρος 2ο

Πέμπτη, Οκτώβριος 17th, 2013

Συνεχίζουμε με το δεύτερο μέρος της εισήγησης του Κώστα Λάμπου για την ουτοπία, το όνειρο της Αταξικής Δημοκρατίας. Η άμεση δημοκρατία, πραγματικότητα και όχι ουτοπία για την αρχαία Αθήνα και τους ελεύθερους πολίτες της, μοιάζει τόσο μακρινή…. Αλλά μπορούμε να αγωνιστούμε να την κάνουμε πραγματικότητα. Γιατί, άλλωστε, είναι δική μας ιστορία, δικό μας παρελθόν, μακρινό σίγουρα, αλλά δημιούργημά μας. Άλλωστε, έχουμε και “κοντινότερο” ιστορικό και ελληνικό παράδειγμα άμεσης δημοκρατίας: τις ελληνικές κοινότητες επί Τουρκοκρατίας. Τότε μπορέσαμε. Τώρα;…. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »