Αρχεία για τον μήνα Σεπτέμβριος, 2013

«Από κοντά» και η ανταπόκριση για τα σχολειά του «καλού κόσμου»

Κυριακή, Σεπτέμβριος 29th, 2013

Μια ακόμη ανταπόκριση, από το Λονδίνο, της συνεργάτιδος των «ΔΡΟΜΩΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ», της Σέσιλυ Μπεν-Τόβιμ.

Αυτή τη φορά επισκέφτηκε, όπως τιτλοφορεί και το άρθρο της, ένα σχολείο του λεγόμενου «καλού κόσμου». Πρόκειται για σχολείο «αρρένων», που οι απόφοιτοί του θα φοιτήσουν στα καλύτερα Πανεπιστήμια. Σπάνιο το φαινόμενο επιτυχίας στα «καλά» Πανεπιστήμια για τους αποφοίτους των δημοσίων σχολείων. Αυτοί – κατά κανόνα – δεν γίνονται δεκτοί, όπως επισημαίνει η ανταποκρίτρια.

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Δημοτικό Σχολειό: Η ΒΑΒΕΛ

Παρασκευή, Σεπτέμβριος 27th, 2013

Στις μέρες μας, που “ξαναϊδρύουν” το σχολείο των “ονείρων” τους και των “δεσμεύσεών” τους, θεωρήσαμε επίκαιρο να αναρτήσουμε ένα ρεπορτάζ από τους “ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ“, του 1963. Το ρεπορτάζ υπογράφει η ΣΕΣΙΛΥ ΜΠΕΝ ΤΟΒΙΜ, συνεργάτιδα των “ΔΡΟΜΩΝ”.

Επισκέφθηκε σχολείο μεταναστών, σχολείο των κατώτερων κοινωνικών τάξεων στο Λονδίνο της εποχής του 1963. Με λόγο και με σκίτσα που συνοδεύουν την ανταπόκρισή της, μας δίνει πληροφορίες για Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Έφυγε ο φίλος και σύντροφος Antonio Solaro

Τετάρτη, Σεπτέμβριος 25th, 2013

Είχα κάποια χρόνια να μιλήσω μαζί του. Ποτέ, όμως, δεν τον είχα ξεχάσει. Αποκλεισμένος εγώ στην ιδιώτευσή μου, μόνο από την εφημερίδα πληροφορήθηκα ότι μας άφησε ο Σολάρο. Το διάβασα στην «ΑΥΓΗ», στις 24.09.2013. Δεν είχα τη δύναμη, άμεσα, να ετοιμάσω μια ανάρτηση που να τιμά τη μνήμη του.

Σήμερα, θα τα καταφέρω. Λίγα λόγια για τη γνωριμία μας και, μετά, το αφιέρωμα της «ΑΥΓΗΣ».

Η πρώτη μας γνωριμία μετράει από τα φοιτητικά μου χρόνια στην Ιταλία, όταν συναντηθήκαμε κι οι δυο μας στο υπόγειο του βιβλιοπωλείου του PCI (του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας). Από εκεί προμηθευόμασταν βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, που μας ήταν χρήσιμα για την ενημέρωσή μας και την υπόλοιπη δράση μας. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Μια ακόμη ποιητική κατάθεση για τη Μακρόνησο

Δευτέρα, Σεπτέμβριος 23rd, 2013

Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος έγραψε πέντε (5)

Προσχέδια για τη Μακρόνησο

Ι

Με το μελτέμι σου που δυναμώνει τη νύχτα

με τη νύχτα σου που δυναμώνει τη σιωπή

και μ’ ένα συρματόπλεγμα τριγύρω στην καρδιά σου

Νησί που κανείς σεισμός Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Θα πρέπει με κάθε τρόπο να κοπεί το χέρι των δολοφόνων

Κυριακή, Σεπτέμβριος 22nd, 2013

Ο Μίκης είχε πάρει θαρραλέα θέση, όταν οι νεοναζί της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ χτύπησαν τα μέλη του ΚΚΕ που κολλούσαν αφίσες στο Πέραμα.

Και πάλι, οι επιθέσεις των νεοναζί στις λαϊκές συνοικίες. Εκεί είναι ο εχθρός! Εκεί που θα συναντήσεις τον άνεργο, αυτόν που βρίσκεται σε υποδεέστερη κοινωνική και οικονομική θέση, εκεί που η οργή και η αγανάκτηση έχουν φωλιάσει και ξύνουν πληγές.

Ο Φασισμός σηκώνει κεφάλι επικίνδυνα. Δεν μπορούμε να σωπαίνουμε και να εφησυχάζουμε. Οι επόμενοι θα είμαστε όλοι μας, και ο θάνατος θα ακολουθήσει, πνευματικός, συναισθηματικός και πραγματικός. Ο κόσμος, η ανθρωπότητα δεν αντέχει άλλες ασκήσεις ολοκληρωτισμού. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ο ΜΙΚΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΕΙ, ΟΥΤΕ ΤΩΡΑ ΟΥΤΕ ΠΟΤΕ…

Σάββατο, Σεπτέμβριος 21st, 2013

Την πολιτική του αποστράτευση ανακοίνωσε με επιστολή του ο Μίκης Θεοδωράκης καθώς, όπως γράφει, «έπειτα από αγώνες 70 χρόνων, οι απόψεις μου δεν έγιναν τελικά γνωστές στον Λαό ούτε αποδεκτές από τις συγγενέστερες πολιτικές ηγεσίες».

Το blog των Λαμπράκηδων – και πιο συγκεκριμένα ο φίλος και σύντροφός του, ο Παληοτάκης – δεν μπορούμε να φανταστούμε έναν Μίκη που “αποσύρεται” και στερεί από τον ελληνικό λαό τη φωνή και τα γραπτά του. Ο Μίκης έχει “γερό στομάχι”. Έχει συνηθίσει να του βάζουν “τρικλοποδιές”. Από τον καιρό των Λαμπράκηδων, αλλά και τις παραμονές επιβολής της Δικτατορίας, κανείς δεν πίστευε τις προειδοποιήσεις του για την επικείμενη ανωμαλία, την συνταγματική εκτροπή που ακολούθησε, την πολιτειακή ανατροπή, την οπισθοδρόμηση της Ελλάδας, της οικονομίας της και του πολιτισμού της. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

H Μακρόνησος ήταν ένα μεγάλο στρατόπεδο τρελών, εξομολογιόταν ο Μίκης

Παρασκευή, Σεπτέμβριος 20th, 2013

Στις 15 Σεπ 2013 βρήκαμε το ακόλουθο απόσπασμα από συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στον Στέλιο Κούλογλου.

Όπως ο ίδιος ο Κούλογλου αναφέρει στο τέλος του αποσπάσματος, πρόκειται για «Απόσπασμα από μια συνέντευξη δεκάδων ωρών με τον Μ. Θεοδωράκη, για την ζωή, την δράση και το έργο του».

Διαβάζουμε, λοιπόν, και συγκλονισμένοι αντιγράφουμε και τρομάζουμε με αυτά που μπαίνουν στο μυαλό και την ψυχή μας. Πώς άντεξαν αυτές οι ψυχές και κουβαλούν αυτές τις μνήμες; Πώς αντέχουν ακόμα στη νηφαλιότητα; Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Η ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΑΡΣΑΚΙΔΗ

Πέμπτη, Σεπτέμβριος 19th, 2013

Γεγονότα δολοφονικά, πράξεις μίσους και ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα μάς έκαναν να μην έχουμε τις δυνάμεις να συνθέσουμε και να παρουσιάσουμε την ανάρτηση που είχαμε υποσχεθεί. Μιλάμε για έργα του Γιώργου Φαρσακίδη που παρουσιάζουν τα βασανιστήρια που υφίσταντο οι εξόριστοι στη Μακρόνησο.

Πιέσαμε, όμως, τον εαυτό μας να ξεπεράσουμε την οργή και την κατάθλιψη και να ασχοληθούμε με το θέμα προσφέροντας κι εμείς μια ακόμη πλευρά, μια εικόνα του μίσους εναντίον των προοδευτικών ιδεών και της διαφορετικότητας που έζησαν γενιές πριν από το σήμερα.

Τώρα, που ο φασισμός τολμά να ξανασηκώσει κεφάλι, είναι επιβεβλημένο – περισσότερο από ποτέ – να επιμείνουμε στην προβολή των έργων και των ημερών της μισαλλοδοξίας, του τρόμου, του φασισμού. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Σήμερα αποχαιρετούμε την Κίττυ Αρσένη, για πάντα

Τρίτη, Σεπτέμβριος 17th, 2013

Φεύγει από κοντά μας, σήμερα το απόγευμα, το σώμα της Κίττυς Αρσένη. Το γεγονός αυτό, αυτή η οδυνηρή πραγματικότητα, μας οδηγεί να ανατρέψουμε τη σημερινή ανάρτηση για τη Μακρόνησο μέσα από τα έργα του Γιώργου Φαρσακίδη.

Θα αφιερωθούμε – με την πένα και το λόγο, αλλά κυρίως με όλη τη δύναμη του πνεύματος και της ψυχής μας – στη μεγάλη επαναστάτρια της Ελλάδας, που βασανίστηκε σκληρά από τη Χούντα, κυρίως γιατί όχι μόνο συμμετείχε σε αντιδικτατορικές ενέργειες όσο – κυρίως – γιατί βοήθησε και έκρυψε πολλούς αγωνιστές ή αριστερούς που κυνηγούσε το σάπιο καθεστώς. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Εμείς δεν τα καταφέραμε να είμαστε παρόντες….

Δευτέρα, Σεπτέμβριος 16th, 2013

Δεν είναι πως δεν το θελήσαμε. Κάθε άλλο. Υπήρξε σφοδρή η επιθυμία μας να παρευρεθούμε στη Μακρόνησο, το άγονο αυτό νησί, προκειμένου να συναντήσουμε, το Σάββατο που μας πέρασε, ιστορικές μνήμες παρακολουθώντας την παράσταση, «Μίκης Θεοδωράκης. Ποιος τη ζωή μου…».

Όπως διαβάσαμε Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »