Αρχεία για τον μήνα Αύγουστος, 2013

Ο Μίκης για τον επαπειλούμενο πόλεμο στη Συρία

Σάββατο, Αύγουστος 31st, 2013

Διάβασα ένα συγκλονιστικό και τρομακτικά αποκαλυπτικό άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη στη “ΣΠΙΘΑ”.

Ο Μίκης και ο λόγος του, η δύναμη του μυαλού του και ης πολιτικής ανάλυσής του με γύρισαν πίσω σε εποχές κοινών και δύσκολων, αλλά τόσο σημαντικών αγώνων.

Αισθάνθηκα, ξανά, τους παλμούς της καρδιάς μου να χτυπούν στους ίδιους ρυθμούς. Ξαναπίστεψα ότι δεν τελειώσαμε ακόμα, όσο οι ηγέτες ξέρουν ακόμη και μπορούν να μιλούν. Κι όταν λέω “ηγέτες”, εννοώ αυτούς που πραγματικά αξίζουν τον τίτλο.

Δεν νομίζω πως μπορώ εγώ κάτι να προσθέσω σ’ αυτό το κείμενο της ΑΛΗΘΕΙΑΣ και της ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ. Θέλω μόνο να κάνω κοινωνούς αυτών των σκέψεων και τους αναγνώστες μας, αυτούς που ακολουθούν την πορεία μας και δείχνουν κάποιο ενδιαφέρον για τα λιγοστά που έχουμε να τους καταθέσουμε Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Η πτώση των ειδώλων !

Παρασκευή, Αύγουστος 30th, 2013

Διάβασα στο «Λαμιακό τύπο» το άρθρο, την κατάθεση γνώμης και αγωνίας, ενός αξιόλογου ρεπόρτερ, του Χρήστου Αλεξανδρή. Το λόγο του και τα γραπτά του τα βρίσκω πάντα ενδιαφέροντα και τον παρακολουθώ, όπως και τα Ευθυμογραφήματα του Φοίβου Ιωσήφ στο ίδιο έντυπο της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Λαμίας.

Ζω κάποια χρόνια τώρα κοντά στη Λαμία. Παρακολουθώ καθημερινά – και ως συνδρομητής – τα τοπικά φύλλα των εφημερίδων. Πιστεύω πως έχουμε πολλούς αξιόλογους ρεπόρτερ και δημοσιογράφους, ανθρώπους του λόγου και του πνεύματος.

Ο τοπικός τύπος, όμως, συχνά με απογοητεύει.

Θα περίμενα να μην αναλώνονται στο να αντιγράφουν τις ειδήσεις από τα μεγάλα φύλλα της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας ή από το διαδίκτυο. Και ο τόπος μας έχει και παράγει ειδήσεις και πολιτισμό. Και δεν εννοώ τις σκανδαλοθηρικές ειδήσεις ή αυτές που σοκάρουν ή εντυπωσιάζουν για μικρό χρονικό διάστημα και μετά δεν αφήνουν το αποτύπωμά τους στους συντοπίτες και συμπολίτες μας Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Στίχοι για ένα πενηντάρι

Τετάρτη, Αύγουστος 28th, 2013

Αυτός ήταν ο τίτλος που είχε δώσει ο Γιάννης Θεοδωράκης στη μικρή συνέντευξη, στο αποκαλυπτικό άρθρο που έγραφε για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, τη γνωστή στιχουργό.

Βέβαια, η ίδια πιστεύει – πίστευε, μια και δεν βρίσκεται ανάμεσά μας πια – ότι η στιχουργική είναι αυτή που θα της δώσει τα ελάχιστα για να επιβιώσει. Η “αληθινή δουλειά” της είναι η ποίηση.

Λαϊκή Ποιήτρια” είναι ο άλλος τίτλος, τον οποίο προβάλλει και ο Γιάννης Θεοδωράκης. Με λιτό αλλά παραστατικό τρόπο μας παρουσιάζει τη ζωή και τη δράση της μεγάλης αυτής στιχουργού, την εκμετάλλευση που υπέστη, τη φτώχεια στην οποία ζούσε η εβδομηντάχρονη τότε, τον Αύγουστο του 1964, περήφανη αυτή γυναίκα, που τα τραγούδια της τραγουδά ακόμη η Ελλάδα, και δεν εξαιρούνται τα νέα παιδιά Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΣΟΔΕΙΕΣ … ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ …

Δευτέρα, Αύγουστος 26th, 2013

Τι έγραφε ο Νικηφόρος Βρεττάκος στο άρθρο του στην πρώτη σελίδα των «ΔΡΟΜΩΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ», τον Αύγουστο του 1963.

Τα αφιερώματά του τιτλοφορούνταν «Με το ράμφος του περιστεριού».

Το άρθρο του Αυγούστου, το καταλαβαίνουμε, ήταν αφιερωμένο στη Χιροσίμα.

Το επιλέξαμε και το δημοσιεύουμε τώρα, που βομβαρδίζονται οι πολίτες, τα παιδιά της Συρίας με χημικά. Και τα παιδιά, αυτές τις καλές «σοδειές» του μέλλοντός μας, δεν τις σεβάστηκαν και δεν μπορούν να τις εξαιρέσουν, όταν χρησιμοποιούν όπλα μαζικής καταστροφής. Όποιος κι αν είναι αυτός που τα χρησιμοποιεί Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ο ΠΟΝΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΔΑΚΡΥΑ… ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ….

Σάββατο, Αύγουστος 24th, 2013

Ένα ακόμη ποίημα από τους «ΛΙΠΟΤΑΚΤΕΣ», του Γιάννη και του Μίκη Θεοδωράκη.

Ίσως, το λιγότερο γνωστό. Κι ο τίτλος του: “ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ“.

Το τέταρτο στη σειρά ποίημα, για το οποίο θα αφιερώσουμε μικρό μέρος στο blog μας.

Κι αυτό το ποίημα κινείται στις ανικανοποίητες επιθυμίες, σ’ έναν πόνο που υποβόσκει και ξεσπάει: πότε σε δάκρυα και πότε σε μια έντονη επιθυμία να σπάσει τις αλυσίδες που μας δένουν με την καθημερινότητα, μας εγκλωβίζουν σ’ έναν εαυτό από τον οποίο θέλουμε να ξεφύγουμε, τον οποίο θέλουμε να ξεπεράσουμε και να κάνουμε το μεγάλο άλμα, μακριά και πέρα από τη φθορά Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΧΛΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Παρασκευή, Αύγουστος 23rd, 2013

Το παρακάτω άρθρο το είχαμε διαβάσει στη “ΣΠΙΘΑ“. Δημοσιεύτηκε στις 8/8/2013. Θεωρήσαμε χρήσιμα, διδακτικά και σοφά όσα διαπραγματεύεται. Στηρίζουν τη δημοκρατία, την προασπίζουν και θεμελιώνουν σχέσεις πολιτών και εξουσίας, που εδράζονται στην αξιοπρέπεια, την ακεραιότητα, τη νομιμότητα και την ηθική, με την ευρύτερη, την αρχαιοελληνική σημασία της Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ, ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ

Πέμπτη, Αύγουστος 22nd, 2013

Ρεπορτάζ του Γιάννη Θεοδωράκη για τα νυχτερινά σχολεία. Το άρθρο βρήκαμε στους “ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ” του 1961.

Μοιάζει να μην έχουν αλλάξει και πολλά. Ξανά, στις μέρες μας, αρχίζει η επίθεση στην εκπαίδευση. Γιατί, αν θέλεις να υποβιβάσεις, να υποτάξεις, να διαλύσεις ένα λαό, πρώτα πρέπει και με πρόγραμμα να χτυπήσεις την παιδεία και τον πολιτισμό του Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΑΥΓΗ ΑΦΡΑΤΗ

Τρίτη, Αύγουστος 20th, 2013

Αυγή αφράτη, τσεκουριά στην πλάτη

απ’ τις καμινάδες ξέφυγε η καπνιά

και κρεμάστηκε μεσ’ στα παράθυρα μας

Σκέπασε ατμός ατμός τον ερωτά μας

Η νύχτα απόλυτη γαλήνη

στα κρεμαστάρια σφαχτάρια τα ρούχα μας

Αναζήτησα υλικό για το ποίημα αυτό από τους «Λιποτάκτες», του Γιάννη Θεοδωράκη. Δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειές μου. Αλλά, δεν το βάζω κάτω Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Για ποια Αριστερά…

Παρασκευή, Αύγουστος 16th, 2013

Διάβασα μια συνέντευξη της Σοφίας Σακοράφα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Μ’ άρεσε, γενικώς. Στο ίδιο τεύχος, φιλοξενούσαν συνέντευξη και του άλλου θηλυκού κεφαλαίου του ελληνικού αθλητισμού, της Βούλας Πατουλίδου. Και οι δυο γυναίκες είναι πια βαθιά προβληματισμένες και εκφράζουν τις προσδοκίες αλλά και τις αγωνίες τους για την Ελλάδα που ζούμε και γι’ αυτήν που αφήσαμε λίγο πίσω μας.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι το μέλλον της Ελλάδας, της Ελλάδας “ρε, γαμώτο”, είναι η παιδεία της, η παιδεία των ανθρώπων της, με έμφαση στη νέα γενιά.

Απομονώνω ένα μικρό κομμάτι της Σακοράφα και, στο τέλος, αφιερώνω σε όλους μας το τραγούδι της Αφροδίτης Μάνου, με αφορμή τη νίκη της Πατουλίδου, το οποίο έχει τίτλο: “Για ποια Ελλάδα, ρε γαμώτο…“.

Ο υπότιτλος που έχει δοθεί από την εφημερίδα για το επιλεγμένο απόσπασμα είναι: “Όχι απολογία στα λαμόγια“.

Η ερώτηση στην οποία απαντά η Σακοράφα ήταν Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΓΑΪΔΑΡΩΝ

Πέμπτη, Αύγουστος 15th, 2013

Με πολύ απλά λόγια, κάτι διδακτικό που πρέπει να γίνει ευαγγέλιο για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Το κείμενο αυτό το «αλίευσε» ο φίλος Δημήτρης και μου το έστειλε, εδώ και καιρό. Το είχα βρει πολύ ενδιαφέρον, γιατί με το παράδειγμα του γαϊδάρου – εγώ τουλάχιστον – κατάλαβα καλύτερα μέρος του παιχνιδιού που παίζεται πίσω από την πλάτη μας, αλλά και μπροστά στα μάτια μας. Κι εμείς κοιμόμαστε ακόμη.

Τώρα εννοεί πως κι εμείς έχουμε συμπεριφερθεί ως γάιδαροι, δεν θα ισχυριστώ πως έχει και πολύ άδικο!…. Αφού ξεπουλήσαμε και ξεπουλάμε όσα αγαπήσαμε και για τα οποία και κοπιάσαμε και πονέσαμε. Και το κάνουμε, για να οδηγηθούμε πού;

Ραντεβού το Σεπτέμβρη. Όχι, δεν θα σταματήσουμε τις αναρτήσεις. Θα δούμε, όμως, τι μέλλει γενέσθαι….

Απολαύστε την ιστορία, τη διδακτική, για μικρούς και μεγάλους….

Μια μέρα εμφανίσθηκε σε ένα χωριό ένας άνδρας με γραβάτα. Ανέβηκε σε ένα παγκάκι και φώναξε σε όλο τον τοπικό πληθυσμό ότι θα αγόραζε όλα τα γαϊδούρια που θα του πήγαιναν, έναντι 100 ευρώ και μάλιστα μετρητά Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »