Αρχεία για τον μήνα Ιούνιος, 2013

Οι θηριωδίες και οι αδικοπραγίες των Γερμανών τον μήνα Ιούλιο

Κυριακή, Ιούνιος 30th, 2013

Από το “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ” αναδημοσιεύουμε όσα διέπραξαν οι ναζί στον ελληνικό τόπο και σε βάρος των ΕλλήνωΝ, σ’ όλη τη διάρκεια της Κατοχής τους στη χώρα μας.

Μια Κατοχή άδικη, φρικτή, με στόχο την εξόντωση των ανθρώπων και του πολιτισμού τους και την επικράτηση της θηριωδέστερης ιδεολογίας, της ναζιστικής.

Επειδή Κατοχή επιδιώκεται και στις μέρες μας, ιδιότυπη αλλά εξίσου απεχθής, αλλά και προσπάθεια εξόντωσης και εξάλειψης κάθε ίχνους πολιτισμού που αντιστέκεται, εξακολουθούμε να τηρούμε την αρχική υπόσχεσή μας και δεν επιτρέπουμε τη μνήμη να σβήσει την ιστορία μας.

Ο ΜΗΝΑΣ ΙΟΥΛΙΟΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 1941-1944

ΠΗΓΗ ΜΑΣ: ΤΟ “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ”

2 ΙΟΥΛΙΟΥ 1943 Οι Γερμανοί εκτελούν Έλληνες Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Σκέψου άνθρωπε
Αφιερωμένο στους Αδιάφορους,
στους «Δύσπιστους»,
στους «Απολιτικούς»

Παρασκευή, Ιούνιος 28th, 2013

Το βιβλίο αυτό προορίζεται για τους Αδιάφορους, τους Δύσπιστους, τους «Απολιτικούς», για όσους είναι επιρρεπείς στο να κλείνονται και να αγνοούν εγωιστικά τις πράξεις, τα έργα, τις προσπάθειες όσων υπόφεραν αγωνιζόμενοι για την ελευθερία των άλλων, των συγχρόνων τους και των απογόνων, και από τους οποίους αφαιρέθηκε η ελευθερία ενός άμεσου θανάτου και τους οποίους οδήγησαν να γεμίσουν τις καταχθόνιες πόλεις της καταστροφής, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που δημιουργήθηκαν από τον ναζισμό στη Γερμανία Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΟΣΕΩΝ – www.lamprakides.gr

Σάββατο, Ιούνιος 22nd, 2013

Επιλέγουμε να κάνουμε παρουσίαση των βιβλίων που διανέμονται μέσα από το προσωπικό Αρχείο του Παληοτάκη. Από μία απλή φωτογραφική παρουσίαση που φαίνεται παραπάνω θα ασχοληθούμε  και θα πούμε δυο λόγια για κάθε ένα από αυτά. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Αυτά που δεν ήταν δυνατόν να γραφτούν στις ανταποκρίσεις του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου

Παρασκευή, Ιούνιος 21st, 2013

Κλείνω το θέμα της παρουσίας και παρέμβασής μου στην επέτειο των 50 χρόνων που μας χωρίζουν από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στο πλαίσιο των προσυνεδριακών συναντήσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Φθιώτιδα.

Το κλείσιμο περιλαμβάνει τη δημοσίευση της ομιλίας με την οποία επέλεξα να τιμήσω τη μνήμη τόσο του Γρηγόρη Λαμπράκη όσο και τη δράση – τη σύντομη χρονικά αλλά μεγάλη από πλευράς προσφοράς και παρουσίας – της νεολαίας των Λαμπράκηδων Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Πήραμε τη ζωή μας λάθος; Εμείς δεν αλλάζουμε ζωή

Τετάρτη, Ιούνιος 19th, 2013

Είχα υπάρξει υποψήφιος με την Ενωμένη Αριστερά, στη Φθιώτιδα, στις εκλογές του 1974.

Χρονιά της μεταπολίτευσης ήταν. Μόλις το καλοκαίρι του 1974, είχαμε περάσει μέσα από δραματικά γεγονότα – την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την παρ’ ολίγον ελληνοτουρκική σύρραξη, καθώς είχαμε προχωρήσει σε μια «άσφαιρη» επιστράτευση – από τη Χούντα στην εκδίωξή της και την άφιξη Καραμανλή, με εντολή να σώσει τη χώρα Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Τιμή στον ιερέα των αδύναμων και των “τελευταίων”

Κυριακή, Ιούνιος 16th, 2013

Με μεγάλη μας χαρά κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα στον πατέρα Αντρέα Γκάλο, γνωστό στην Ιταλία και ως «ο παπάς των έσχατων και των ανυπεράσπιστων», ο οποίος έπαιρνε συχνά και επί σειρά ετών αποστάσεις από τις επίσημες θέσεις της ιεραρχίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Πέρασε διάστημα από τη μέρα που μας άφησε. Θα μείνει, όμως, για πάντα στη μνήμη όλων ως ο «ιερέας του πεζοδρομίου», ο «κόκκινος ιερέας», ο ανατρεπτικός, ο μεταρρυθμιστής, ο επαναστάτης.

Ο Don Andrea Gallo γεννήθηκε το 1928 στη Γένοβα, έκανε ιεραποστολή στη Βραζιλία τη δεκαετία του 1950, απ’ όπου τον έδιωξε η τότε χούντα. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Συνέντευξη των δύο “Γραμματέων”

Κυριακή, Ιούνιος 16th, 2013

Στο θέατρο Badminton, πριν από την παράσταση “Ποιος τη ζωή μου“.
Στο κάλεσμα του Μίκη να τιμήσουν οι Λαμπράκηδες τη μνήμη του Λαμπράκη. Ήταν η μέρα της άνανδρης δολοφονίας του Γρηγόρη.

Οι γνωστοί Λαμπράκηδες που παρευρέθηκαν ήταν πολύ λίγοι.

Παρόντες, όμως, στο πλευρό του Μίκη, οι δυο Γραμματείς: Ο Τάκης Μπενάς, Γραμματέας της Νεολαίας Λαμπράκη και ο Τάκης Παληός, Γραμματέας του Μίκη.

Προσπάθησαν να τους πάρουν συνέντευξη, να αρθρώσουν λόγο, Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Εκδηλώσεις Μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Υπάτης

Κυριακή, Ιούνιος 16th, 2013

Ζητάμε συγγνώμη από τους κατοίκους της Υπάτης. Φανήκαμε ασυνεπείς.

Είχαμε στο μυαλό μας την ημερομηνία μνήμης του Ολοκαυτώματος, την 17η Ιουνίου, αλλά δεν αντιληφθήκαμε – ούτε ενημερωθήκαμε – νωρίτερα ότι άρχισαν οι εκδηλώσεις μνήμης.

Έστω και με καθυστέρηση – και ελπίζοντας να μην υπάρξουν γεγονότα που θα αμαυρώσουν την ημέρα – εμείς θα αναρτήσουμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και τις αφίσες που βρήκαμε στο Διαδίκτυο.

Βλέπετε, οι μέρες που ο Τύπος απεργεί είναι πολλές. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Οι ανταποκρίσεις από τον τοπικό Τύπο για την παρέμβαση του Παληοτάκη

Σάββατο, Ιούνιος 15th, 2013

Το είχαμε υποσχεθεί και το πραγματοποιούμε.

Ολοκληρώνουμε με τα αφιερώματα από τον τοπικό Τύπο, τα έντυπα φύλλα.

Ξεκινάμε με την εφημερίδα “Ημέρα”, που υπάρχει και σε ηλεκτρονική έκδοση.

Σ’ αυτήν διαβάσαμε ένα εκτενές αφιέρωμα με τίτλο, “Ξύπνησε μνήμες ο Παληοτάκης“.

Η ανταπόκριση είναι καλή και προσπάθησαν – και σε μεγάλο βαθμό απέδωσαν – και τη μαρτυρία του Παληοτάκη Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Φωνές που μιλούν για τη δράση μιας Αριστεράς που οφείλει να ακούει και να οργανώνεται

Παρασκευή, Ιούνιος 14th, 2013

Στο πλαίσιο των αναζητήσεων και των συζητήσεων των ανθρώπων και των στελεχών της Αριστεράς, με στόχο το καινούριο πρόσωπο και το σημερινό χρέος της, βρήκα και διάβασα το παρακάτω κείμενο του Τάσου Τρίκκα, φίλου και συντρόφου μου χρόνια τώρα.

Η επισήμανση έγινε από τον Φώντα Λάδη, που με κάλεσε να διαβάσω το άρθρο του Τάσου. Το βρήκα στην ΑΥΓΗ online. Αποφάσισα να το αναδημοσιεύσω.

Πρόκειται για κείμενο πιο στενά κομματικό, σε σχέση με αυτά που έχουμε αποφασίσει να αξιοποιούμε.

Γνωρίζω, όμως, την αγωνία του Τάσου Τρίκκα για την πορεία των αριστερών δυνάμεων και για την ενότητα της Αριστεράς. Ξέρω πως η έγνοια του δεν είναι στενά κομματική. Μια ζωή πρόσφερε στην Αριστερά και στους αγώνες της. Και δεν καρπώθηκε θέσεις εξουσίας. Αυτοί που τον ξέρουμε γνωρίζουμε τις ικανότητές του. Αυτός προτίμησε να προσφέρει πάντα στο παρασκήνιο, εκεί που η αναγνωρισιμότητα δεν είχε πέραση. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »