Αρχεία για τον μήνα Μάιος, 2013

Ειδήσεις που δεν πρέπει να προσπεράσουμε, 3

Παρασκευή, Μάιος 31st, 2013

Εκδήλωση μνήμης στον Στέφανο Σαράφη, τον στρατηγό που πολέμησε τον φασισμό.

Την Παρασκευή 31 Μαΐου, στις 8 μ.μ., διοργανώνεται εκδήλωση μνήμης στο ανοιχτό θέατρο “Μαίρη Αρώνη” (πλ.Καραϊσκάκη, Άνω Καλαμάκι), αφιερωμένη στο στρατηγό Στέφανο Σαράφη, μια θρυλική μορφή της Εθνικής Αντίστασης και του αντιφασιστικού αγώνα.
Θα μιλήσουν ο Μανώλης Γλέζος και ο Τάσος Κορωνάκης, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγα λόγια για τις περίεργες συνθήκες του “ατυχήματος”, που οδήγησε στον ακαριαίο “σχεδόν” θάνατο του στρατηγού Σαράφη.

Η πηγή μας είναι κείμενο του  Γιάννη Ράγκου.

Παραθέτουμε μεγάλα αποσπάσματα αφαιρώντας – για τώρα – τα σχετικά με το θέμα της ετεροδικίας, που είναι μεγάλο και αφορά στους ιστορικούς και τους πολιτικούς επιστήμονες.

Ο «ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ» ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΡΑΦΗ

Στα τέλη της άνοιξης του 1957 η Ελλάδα βρισκόταν σ’ ένα ιδιόμορφο σταυροδρόμι. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ειδήσεις που δεν πρέπει να προσπεράσουμε, 2

Παρασκευή, Μάιος 31st, 2013

Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
Η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών, κατά τη Συνεδρία της 30ης Μαΐου 2013, εξέλεξε ως επίτιμο μέλος της τον Μίκη Θεοδωράκη, μία από τις κορυφαίες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας.
Κρητικός από καταγωγή, γεννήθηκε στη Χίο το 1925. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη και αργότερα με υποτροφία στο Conservatoire στο Παρίσι, όπου υπήρξε μαθητής του Olivier Messiaen και του Eug?ne Bizot.
Έχει συνθέσει έργα για σχεδόν όλα τα είδη της μουσικής δημιουργίας: έργα συμφωνικής μουσικής (πέντε Συμφωνίες, ανάμεσα σε αυτές και η περίφημη Συμφωνία των Χορικών), μουσικής δωματίου, Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, εννέα Ορατόρια (μεταξύ αυτών το Άξιον Εστί και το Canto General), πέντε Όπερες, τις οποίες ονομάζει Λυρικές Τραγωδίες (Αντιγόνη, Ηλέκτρα, Μήδεια, Λυσιστράτη και Καρυωτάκης – Οι Μεταμορφώσεις του Διονύσου), μουσική για το Αρχαίο Δράμα (δέκα Τραγωδίες), για το θέατρο (εννέα θεατρικά έργα), για τον κινηματογράφο (εννέα έργα), για τρία μπαλέτα (με γνωστότερο τον Ζορμπά), καθώς και πολλούς Κύκλους Τραγουδιών. Ο Θεοδωράκης, ιδιαίτερα με τους Κύκλους Τραγουδιών του και με τα Ορατόρια, έκανε ευρύτερα γνωστή την ελληνική ποίηση κορυφαίων δημιουργών.
Το μουσικό όραμα του Θεοδωράκη συνδυάζει αναμνήσεις από τη δημοτική και τη βυζαντινή μουσική με τρόπο σύγχρονο και εντελώς προσωπικό, γι’ αυτό και τραγουδήθηκε σχεδόν από το σύνολο του ελληνικού λαού, ενώ συγχρόνως είναι ένας από ολιγάριθμους Έλληνες καλλιτέχνες που διέδωσε σ? όλο τον κόσμο τη νεοελληνική μουσική τέχνη.
Παράλληλα, σ’ όλη του τη ζωή, πάλεψε για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΟ: Έγινε επίτιμο μέλος στην Ακαδημία. Έχει αναγορευτεί και επίτιμος καθηγητής.

Γιατί άργησε τόσο;

Και γιατί δεν έχει γίνει μέλος της Ακαδημίας;

Ποιοι είναι οι κανόνες που διέπουν τον θεσμό και με τους οποίους η Ακαδημία ορίζει τα μέλη της;

Το  blog των Λαμπράκηδων

www.lamprakides.gr/blog

Ειδήσεις που δεν πρέπει να προσπεράσουμε, 1

Παρασκευή, Μάιος 31st, 2013

Διαβάσαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θυμηθήκαμε.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, ενημερωθήκαμε για γεγονότα που δεν είχαν πέσει στην αντίληψή μας.

Θεωρούμε πως δεν πρέπει να προσπεράσουμε αυτές τις μνήμες, τα γεγονότα, τις εκδηλώσεις.

Θελήσαμε να ενημερώσουμε και τους δικούς μας επισκέπτες και παραθέτουμε τα ενημερωτικά σημειώματα.

Ξεκινάμε με τη χθεσινή επέτειο. Όταν ο Γλέζος και ο Σάντας κατέβασαν τη σβάστικα από την Ακρόπολη. Το βρήκαμε στο Κίνημα Ενεργών Πολιτών.

Ήταν 30 Μαΐου 1941.

Το πρωί της 30ης Μαΐου 1941, ο Γλέζος και ο Σάντας πληροφορήθηκαν από το ραδιόφωνο Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΧΑΝ ΜΙΛΗΣΕΙ

Πέμπτη, Μάιος 30th, 2013

Συνεχίζουμε την καταγραφή των παρεμβάσεων και απόψεων των πνευματικών ανθρώπων της περιόδου της δολοφονίας του Λαμπράκη.

Όλοι  τους καταδίκασαν την πράξη. Πολλοί από αυτούς ήταν άκρως καταγγελτικοί.

Κάποιοι είδαν πολύ πιο πέρα, όπως ταιριάζει σ’ έναν άνθρωπο του πνεύματος. Κατάφεραν να δουν τον κίνδυνο που πλησίαζε, τον κίνδυνο της συνταγματικής και πολιτειακής εκτροπής της Δικτατορίας, που επιβλήθηκε τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία.

Σήμερα ξεκινάμε με τον Βασίλη Ρώτα, τον μεγάλο ποιητή και θεατράνθρωπο. Καλεί το λαό να ξεσηκωθεί κατά του υφέρποντος ναζισμού, πριν η μπότα του φασισμού κλωτσήσει το πτώμα της Ελλάδας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΩΤΑΣ

“Η δολοφονία του Λαμπράκη μουτζουρώνει φριχτά το πρόσωπο του τόπου μας και της εποχής μας. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ

Τετάρτη, Μάιος 29th, 2013

Διαπιστώσαμε ότι τα αφιερώματα στο Γρηγόρη Λαμπράκη συνεχίζονται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς – και όχι μόνο.

Σκεφτήκαμε, λοιπόν, αξιοποιώντας το υλικό που διαθέτουμε, να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας μια «γεύση» της εποχής και των αντιδράσεων των ανθρώπων στη δολοφονική επίθεση ενάντια στον Γρηγόρη Λαμπράκη.

Θα ξεκινήσουμε παρουσιάζοντας «ΚΡΙΣΕΙΣ, ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ», όπως τιτλοφορείται και το σχετικό αφιέρωμα.

Η πηγή μας – και πάλι – είναι η ιστοσελίδα μας [www.lamprakides.gr]. Συγκεκριμένα, ανατρέξαμε στο 1ο αφιέρωμα στο Γρηγόρη Λαμπράκη.

Εκεί, διαβάσαμε τις πρώτες αντιδράσεις και εκτιμήσεις των πνευματικών ανθρώπων, που καταδίκασαν την αποτρόπαιη ενέργεια.

Και αρχή κάνουμε με τον ποιητή Κώστα Βάρναλη, που – χωρίς περιστροφές – καλεί σε συστράτευση και εγρήγορση τους πνευματικούς ανθρώπους, για να αντιμετωπισθεί η φασιστική τρομοκρατία.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ

«Με αποτροπιασμό κάθε τίμια ελληνική συνείδηση πληροφορήθηκε σήμερα την άνανδρη δολοφονική επίθεση των οργανωμένων τρομοκρατών της Θεσσαλονίκης εναντίον των Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Προσωπική μαρτυρία για τη δολοφονία Λαμπράκη

Τρίτη, Μάιος 28th, 2013

Στην “ΑΥΓΗ on line”, βρήκαμε ένα κείμενο-μαρτυρία του Μαυραγάνη Ξενοφώντα, δημοσιευμένο στις 26 Μαΐου 2013, το οποίο αναφέρει την προσωπική του μαρτυρία για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ο Ξενοφών Μαυραγάννης βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963, ως μαθητευόμενος δημοσιογράφος στην εφημερίδα “Θεσσαλονίκη”.

Εμείς προσθέσαμε εικόνες, για να κάνουμε το κείμενο πιο “κοντά” στα  γεγονότα, τα οποία αποτυπώθηκαν στον καθημερινό Τύπο της εποχής και στις γελοιογραφίες.

Οι γελοιογράφοι μας σατίρισαν – με το δικό τους δυνατό και ξεχωριστό τρόπο – τους ισχυρισμούς του κράτους και του παρακράτους και την απόπειρά τους να αλλοιώσουν την πραγματικότητα.

Ακολουθεί η μαρτυρία του δημοσιογράφου Ξενοφώντα Μαυραγάνη.

Πώς είδα τη δολοφονία Λαμπράκη

Το 1963 η Θεσσαλονίκη ζούσε έναν δημοκρατικό, θα λέγαμε, οργασμό. Και για να είμαι ακριβέστερος, Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Να τελειώνουμε

Κυριακή, Μάιος 26th, 2013

Το κείμενο το βρήκα αναρτημένο στους χώρους κοινωνικής δικτύωσης.

Ως συντάκτης του αναφερόταν ο Κώστας Βαξεβάνης. Δεν μπόρεσα να το διασταυρώσω.

Επειδή, όμως, θεωρώ ότι είναι ένα από τα καλύτερα – συγκινησιακού τύπου, όπως τα ονομάζω εγώ – κείμενα που έχω διαβάσει αναφορικά με την “κρίση”, αποφασίζω Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Αυτές είναι οι εκδόσεις μας

Κυριακή, Μάιος 26th, 2013

Το blog των Λαμπράκηδων έχει ήδη προχωρήσει σε εκδόσεις κάποιων βιβλίων, τα οποία τα έχει αναρτήσει και στην ιστοσελίδα “Δικτυακός Χώρος Ιστορικής Μνήμης των Λαμπράκηδων”. [http://www.lamprakides.gr].

Επειδή το blog έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ένα επίκαιρο και πολύ μεστό κείμενο του Μίκη

Σάββατο, Μάιος 25th, 2013

Παρουσιάζουμε ένα κείμενο / ανάλυση του Μίκη Θεοδωράκη, γραμμένο από το Σεπτέμβριο του 2012.

Οι παρατηρήσεις του και οι προτάσεις του είναι τόσο καίριες, που δεν νομίζουμε πως έχουν πάψει να ισχύουν.

Ο Μίκης εξακολουθεί να εκπλήσσει με τη διορατικότητα, την ορθή πολιτική σκέψη, το θάρρος της γνώμης του.

Μιλάει για την Ευρώπη των Λαών, που οφείλει να αναδημιουργηθεί και να αντισταθεί στις δοτές εξουσίες. Για τον Άνθρωπο, που Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΛΑΜΠΡΑΚΗΔΩΝ

Παρασκευή, Μάιος 24th, 2013

Για ένα Πατριωτικό – Δημοκρατικό Μέτωπο της Ελληνικής Νεολαίας

Εμείς οι νέοι και οι νέες της Ελλάδας!

1. Θέλουμε την Ελλάδα Ελεύθερη, Ανεξάρτητη, Αδέσμευτη, Κυρίαρχη. Θέλουμε τη νεολαία της Ελλάδας ελεύθερη και απερίσπαστη να δρα δημιουργικά για το ευτυχισμένο και ειρηνικό μέλλον της.

2. Θέλουμε Ελληνική Εξωτερική Πολιτική. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »