Αρχεία για τον μήνα Απρίλιος, 2013

Κάντανος Μέρος 3ο

Τρίτη, Απρίλιος 30th, 2013

Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στην Κάντανο – και μ’ αυτό θα κλείσουμε – μ’ ένα εξαιρετικό άρθρο της Ιωάννας Κανδαράκη, από τα «Χανιώτικα Νέα».

Σ’ αυτό κάνει μια μικρή αναδρομή στην κήρυξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού, στην επέλαση του Γερμανού κατακτητή, στη Μάχη της Κρήτης, στην καταστροφή της Καντάνου….

Είναι τόσο αληθινός ο λόγος και η γραφή της, τόσο συγκινητική η κατάθεση των σκέψεων και των συναισθημάτων της, που παραθέτουμε ολόκληρο το άρθρο, παρά το ότι – στο τέλος – αναφέρεται και στην προσπάθεια της Πολιτείας να πάψει ο Δήμος της Καντάνου να είναι αυτόνομος και να συγχωνευθεί με κάποιον άλλον. Το δικό μας θέμα δεν είναι ο διοικητικός «Καλλικράτης», αλλά η ναζιστική βία και το ολοκαύτωμα στην Κάντανο.

Οι επισημάνσεις είναι δικές μας. Μην σας πλανά ο τίτλος που ανατρέχει στο 1940. Το άρθρο είναι εξαιρετικά σύγχρονο, άμεσο.

Ακολουθεί το άρθρο της Ιωάννας Κανδαράκη.

Μάχη της Κρήτης- Η μαρτυρική Κάντανος

28 Οκτωβρίου 1940.

«Το μολών λαβέ του Λεωνίδα επαναλαμβάνεται από τον Ελληνικό Λαό στον Μουσολίνι.

Οι καμπάνες ηχούν πένθιμα και οι πολίτες λαμβάνουν τα προσκλητήρια για την στράτευσή τους. Οι γονείς μας φεύγουν, τα παιδιά, τα αδέλφια μας για ένα πόλεμο που κανείς δεν προέβλεψε πώς θα τελείωνε και τι επιπτώσεις θα είχε για όλους μας.

Οι μάχες σκληρές, με απώλειες, μα νικηφόρες. Ο χειμώνας βαρύς. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Κάντανος μέρος 2ο

Δευτέρα, Απρίλιος 29th, 2013

Με αφορμή την παρατήρηση ότι χρησιμοποιήσαμε δύο ονομασίες διαφορετικές για την Κάντανο – πότε «Κάντανος» και πότε «Κάνδανος» – αναζητήσαμε πληροφορίες περισσότερες και «πέσαμε» σε κείμενα, τα οποία και νιώθουμε την ανάγκη να αναδημοσιεύσουμε, προκειμένου και το δικό μας κοινό να πληροφορηθεί και να συμμετάσχει στα συναισθήματα και τις σκέψεις ανθρώπων από τον τόπο της Καντάνου, που είχαν συγγενείς που τα έζησαν τα γεγονότα ή που τα άκουσαν να τα λένε παππούδες, γιαγιάδες, γονείς ή συντοπίτες. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Εδώ υπάρχει – και θα υπάρχει για πάντα – η Κάνδανος

Σάββατο, Απρίλιος 27th, 2013

1941: Το ολοκαύτωμα της Κανδάνου

Η Κάντανος είναι τόπος πανέμορφος. Χαρακτηριστικός είναι ο ελαιώνας της περιοχής ηλικίας 600 ετών και άνω. Υπήρξε παλιά έδρα επισκόπου. Έχει σπαρμένες στην περιοχή πολλές εκκλησίες του 13ου-14ου αιώνα.

Σχετικά με την περίοδο που θα μας απασχολήσει αξίζει να αναφερθεί – και όποιος μπορεί να το επισκεφθεί, με τα πόδια ή με ποδήλατο – το ιστορικό για τις μάχες με τους ναζί, το 1941, φαράγγι της Καντάνου, με τον Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ένα διάλειμμα στην Κατοχική φρίκη, αυτήν του 1941-1944

Παρασκευή, Απρίλιος 26th, 2013

Κάνουμε ένα διάλειμμα στην αναφορά μας στους τόπους που βιάστηκαν και ξεθεμελιώθηκαν από τους ναζί. Η Κατοχή μπορεί να περιμένει για λίγο….

Θέλουμε να δημοσιεύσουμε ένα άρθρο από τον «Λαμιακό Τύπο», που διαβάσαμε και μας συγκίνησε. Το βρήκαμε στη στήλη «Γνώμες», κάποιες μέρες πριν. Δυστυχώς, δεν κρατήσαμε την ημερομηνία της δημοσίευσης. Οπωσδήποτε, χρονικά συμπίπτει με τα «παρατράγουδα» στην προανακριτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ. Τότε που, με αφορμή την παρουσία και τη στάση του αντιπροσώπου της Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Μίκης Θεοδωράκης – “Ποιος τη ζωή μου”

Τετάρτη, Απρίλιος 24th, 2013

Σήμερα προβάλουμε ένα επαγγελματία της πόλης της Λαμίας ο οποίος επέλεξε να διοργανώσει μια εκδρομή στην πρωτεύουσα για την παρακολούθηση μιας μουσικής παράστασης αφιερωμένη στην “βελανιδιά” όπως τον αποκαλεί ο Παληοτάκης, τον Μίκη Θεοδωράκη.
Προτρέπουμε τους Λαμιώτες (αλλά και όλους τους Έλληνες) λοιπόν να τιμήσουν και να παρακολουθήσουν αυτή την παράσταση για τη ζωή και του έργο του μεγάλου αυτού Έλληνα. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Τα ολοκαυτώματα των ναζί στη Μεγαλόνησο, στην Κρήτη

Τρίτη, Απρίλιος 23rd, 2013

Το blog των Λαμπράκηδων συνεχίζει τα αφιερώματα στα ολοκαυτώματα που υπέστησαν οι άνθρωποι και οι τόποι στη διάρκεια της ναζιστικής κατάκτησης και κατοχής.

Η σειρά αφιερωμάτων, που θα ακολουθήσει, θα περιδιαβεί την περήφανη αλλά μαρτυρική Κρήτη.

Ξεκινήσαμε με την Ρούμελη – τιμώντας την ιδιαίτερη πατρίδα του Παληοτάκη – αλλά επιλέγουμε την Κρήτη ως αρχή για τις υπόλοιπες περιοχές, γιατί έχει να αναδείξει πολλούς τόπους και ανθρώπους που πολέμησαν με αντρεία περισσή και θυσιάστηκαν για τη λευτεριά της ιδιαίτερης πατρίδας τους και της Ελλάδας όλης. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Οι 14 πρώτες μέρες μου στην παρανομία Μέρος 2ο

Κυριακή, Απρίλιος 21st, 2013
Η «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» συνεχίζει ακάθεκτα την εδραίωσή της

Εξασφάλισα κάποια τρόφιμα και μπήκα στο διαμέρισμα σε κάποια ώρα που ο θυρωρός δεν ήταν στην είσοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το διαμέρισμα βρισκόταν στην Πατριάρχου Ιωακείμ, στο Κολωνάκι, στην πολυκατοικία όπου έμενε ο Νιάνιας, Υπουργός, αργότερα, της Χούντας. Το πρώτο βράδυ, λοιπόν, διανυκτέρευσα εκεί γεμάτος αγωνία, παρακολουθώντας -στα σκοτεινά- την κίνηση από τις γρίλιες και με το φόβο ότι Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Οι 14 πρώτες μέρες μου στην παρανομία

Παρασκευή, Απρίλιος 19th, 2013

Καταγραφή προσωπικής μαρτυρίας
από τις πρώτες μέρες επιβολής της «Ελλάδος των Ελλήνων Χριστιανών»

.

.

Θέλοντας να γράψω μια εισαγωγή για το οδυνηρό κεφάλαιο της ζωής μου, που αναφέρεται στη Χούντα, συμβουλεύτηκα τον επίλογο από τις Παπάρες.
Βρίσκω πως ίσως δεν έχω να προσθέσω τίποτα ιδιαίτερο, κάτι που δεν το δήλωσα ήδη.
Και αναφέρομαι σε όσα καταγράφω για τις σκληρές και πικρές εμπειρίες από εκείνες τις 14 μέρες.

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Δίστομο 6 – Ο επίλογος

Παρασκευή, Απρίλιος 19th, 2013

Ελπίζουμε αυτός ο επίλογος να είναι για πολλούς – όπως και για εμάς – μια νέα αρχή γνώσης της ζωντανής ιστορίας του ανθρώπου και ευαισθητοποίησης. Ευαισθητοποίησης, ώστε αυτά που είναι τόσο φρικιαστικά αλλά μοιάζουν τόσο μακρινά να καταλάβουμε ότι δεν είναι δύσκολο να γίνουν κοντινά, να συμβούν δίπλα μας … Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Δίστομο 5 – Η δική μας συνεισφορά

Πέμπτη, Απρίλιος 18th, 2013

Προσπαθήσαμε κι εμείς να αποτυπώσουμε τη σφαγή. Χρησιμοποιήσαμε πηγές γνωστές, όπως τα «Ελληνικά Ολοκαυτώματα», των εκδόσεων Λιβάνη αλλά και άλλες. Αξιοποιήσαμε φωτογραφίες από τον τόπο και τα γεγονότα.
Την επίπονη αυτή δουλειά ανέλαβε και έφερε εις πέρας η συνεργάτις μας Νικόλ Τσούκα. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »