Αρχεία για τον μήνα Μάρτιος, 2013

Όταν ο επαρχιακός Τύπος μάς κινητοποιεί …

Σάββατο, Μάρτιος 30th, 2013

Δεν σταματώ να διαβάζω τον Τύπο της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Λαμίας. Πιο λίγες οι σελίδες, ποιο οικείοι σ’ εμένα οι συντάκτες. Έχω αρχίσει να “χάνομαι” στις αναλύσεις του Αθηναϊκού Τύπου, αν και είμαι από τους ανθρώπους που έχουν την ικανότητα, ακόμη, να διαβάζουν κάτω και πίσω από τις γραμμές των συντακτών. Να καταλαβαίνω παιχνίδια που παίζονται. Να διαβάζω όχι μόνο όσα γράφονται αλλά και όσα υπονοούνται και δεν λέγονται. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ήμουν εκεί, όταν ο Μίκης αναγορεύτηκε διδάκτορας …

Τετάρτη, Μάρτιος 27th, 2013

Από το λόγο του Μίκη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στις 24-3-2000, με αφορμή την απόφαση της Συγκλήτου να τον αναγορεύσει επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Μουσικής.

Ο Μίκης κάνει μια σύντομη διαδρομή ζωής αναφέροντας σταθμούς της ζωής του. Ο λόγος του είναι μεστός. Συχνά δύσκολος, ιδιαιτέρως όταν αναφέρεται σε στενά εξειδικευμένα μουσικά ζητήματα.

Εμείς επιλέξαμε να παρουσιάσουμε αποσπάσματα που μιλούσαν για την ιστορία της Ελλάδας μέσα από τη ματιά του Μίκη. Αυτά τα αποσπάσματα τα καταλάβαμε βαθιά και, επομένως, μας άγγιξαν περισσότερο. Δεν έχουμε, βλέπετε, εμείς αναπτυγμένη τη ματιά του μουσικού, αν και ξέρουμε να ακούμε και να απολαμβάνουμε την καλή μουσική και τα τραγούδια που γράφουν ιστορία και ακολουθούν και τη δική μας πορεία ζωής.

Έλεγε, λοιπόν, ο Μίκης.

«Η ιδιότητα να δημιουργώ μελωδίες υπήρξε για μένα ένα μέσο έκφρασης με το οποίο άρχισα να χτίζω τον εαυτό μου και ένας τρόπος επικοινωνίας και συμφιλίωσης με τους «άλλους», τους εκτός του κύκλου της οικογενείας, που με φόβιζαν όπως το σκοτάδι.»

Το πόσο αυτοί οι «άλλοι», που επηρεάζουν τον καθένα μας καθοριστικά με την «ύπαρξή» τους, επηρέαζαν και τον Μίκη, τον μεγάλο στα μάτια μας, τον ανέγγιχτο από μικρότητες διαπιστώνουμε και στα παρακάτω λόγια του. Πόσο ανθρώπινος, αλήθεια! Δεν φοβάται να βαδίσει «γυμνός» ανάμεσά μας. Νιώθεις το μεγαλείο να σε αγγίζει, για λίγο … Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Για να τιμήσουμε τον Αθανάσιο Διάκο και την επέτειο της Ανεξαρτησίας

Κυριακή, Μάρτιος 24th, 2013
Το blog των Λαμπράκηδων, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, αφιερώνει στη μνήμη του Διάκου την ημέρα.
Το υλικό αντλήσαμε από τα ιστορικά μας βιβλία, από το διαδίκτυο καθώς και υλικό που διατηρούσε ο Παληοτάκης στο προσωπικό του αρχείο, από εφημερίδες και περιοδικά.
Στο Διάκο, λοιπόν, τον Λεωνίδα της Επανάστασης της Ανεξαρτησίας μας, αφιερώνουμε αυτές τις λίγες γραμμές συνοδευμένες από φωτογραφίες.

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Το πυρπολημένο Λιδωρίκι και η τιμή που του ταιριάζει

Τετάρτη, Μάρτιος 20th, 2013
Το Λιδορίκι καμένο, Αύγουστος 1944
Δημοσιεύουμε, σήμερα, πληροφορίες για την ολοσχερή πυρπόληση του Λιδωρικίου από τους Γερμανούς. Μπορείτε να διαβάσετε τις σχετικές πληροφορίες στο ένθετο που θα ακολουθήσει.
Στη δική μας εισαγωγή επί του θέματος, θα αναφερθούμε σε πληροφορίες που αντλήσαμε από το www.lidoriki.com. Τα περισσότερα ήταν κείμενα του Κ. Καψάλη, όλα γραμμένα με αγάπη και πόνο για τον τόπο του.

Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Έχουμε εθνική υπερηφάνια, ακόμη …

Τετάρτη, Μάρτιος 20th, 2013

Σήμερα ένιωσα υπερήφανος

Μετά από τόσο διάστημα που – μέρα με τη μέρα – αισθάνομαι όλο και μεγαλύτερη ντροπή, απογοήτευση και εθνικά προδομένος, άκουσα σήμερα τα λόγια, τη δήλωση του αρχιεπίσκοπου Κύπρου. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Οι μπεκρήδες Μαραθωνομάχοι

Κυριακή, Μάρτιος 17th, 2013

Διαβάσαμε αυτόν τον τίτλο στον “Λαμιακό τύπο”, στις 6 Μαρτίου του 2013. Μας προκάλεσε έντονη αντίδραση. Πριν καν διαβάσουμε το άρθρο, αναζητήσαμε το όνομα του υπογράφοντος συντάκτη. Είδαμε το όνομα του Φοίβου Ιωσήφ. Καταλάβαμε ότι ο τίτλος ήταν η πρόκληση. Και ότι – στην πορεία του κειμένου – θα κάνει την “ανατροπή”. Και δεν διαψευστήκαμε. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Γιατί διατηρώ κάποια ψήγματα αισιοδοξίας;…

Παρασκευή, Μάρτιος 15th, 2013

Γιατί διαβάζω και ξαναδιαβάζω τον παρακάτω λόγο του Οδυσσέα Ελύτη και πιστεύω πως δεν τελείωσαν ακόμα όλα.

“Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.”

Ακόμη κι αν πιστέψουμε ότι τελείωσαν όλα, θα τα ξαναφτιάξουμε. Από εμάς εξαρτάται. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

«Το θυσιαστήριο της Λευτεριάς»

Τετάρτη, Μάρτιος 13th, 2013

Αναζητούμε στο διαδίκτυο «πληροφορίες και υλικό». Συχνά βρίσκουμε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Σπανίως, όμως, βρίσκουμε διαμάντια.

Αυτή τη φορά, όμως, αναζητώντας ταινίες και ντοκιμαντέρ στον ιστότοπο TVXS- TV χωρίς σύνορα, τον οποίο συχνά επισκεπτόμαστε για λόγους ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, ανακαλύψαμε μια ταινία επίκαιρων του Φιλοποίμενος Φίνου για το τέλος της ναζιστικής Κατοχής, στην Αθήνα το 1944. Η ταινία δεν προβλήθηκε ποτέ εκείνη την εποχή και χάθηκε στο χρόνο. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Το αφιέρωμα του Travel Book στη Φθιώτιδα και η οικονομική συμμετοχή της περιφέρειας

Τετάρτη, Μάρτιος 6th, 2013

Στις 5 Φεβρουαρίου 2013, είχα μια απρόσμενη τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Γιάννη Φώσκολο, δημοσιογράφο και συνεργάτη του Travel Book, ο οποίος ? πλέκοντάς μου το εγκώμιο και δηλώνοντάς μου ότι συνεργάζεται γι? αυτό το σκοπό με μεγάλα ονόματα Ελλήνων που προσφέρουν στον τόπο, ο καθένας με το έργο του ? μου ζητούσε να συντάξω ένα κείμενο, προκειμένου να ενταχθεί στο τεύχος του Φεβρουαρίου του Travel Book, το οποίο θα ήταν αφιερωμένο στη Φθιώτιδα. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Η Κοινότητα Τυμφρηστού θυσία στα τάγματα των Ναζί της Κατοχής

Κυριακή, Μάρτιος 3rd, 2013

Το 2ο αφιέρωμα στα ελληνικά ολοκαυτώματα θα παραμείνει στην περιοχή της Φθιώτιδας.
Θα παρουσιάσουμε την προσφορά της μαρτυρικής Κοινότητας Τυμφρηστού.
Πρόκειται για μια μικρή αλλά πανέμορφη κοινότητα, απ? όπου πηγάζει ο ποταμός Σπερχειός, γνωστός από το Διάκο και ως Αλαμάνα. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »