Αρχεία για τον μήνα Φεβρουάριος, 2013

Η δράση των στρατευμάτων κατοχής, όπως αυτή καταγράφεται στον ιστότοπο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ», για το μήνα Μάρτιο

Πέμπτη, Φεβρουάριος 28th, 2013

Με την ευχή για Καλό Μήνα, αναρτούμε και τις βιαιότητες των κατακτητών για το μήνα Μάρτιο καθ? όλη τη διάρκεια της Κατοχής, όπως το αντλήσαμε από τον ιστότοπο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ».

Τα ανθρώπινα φορτία για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ξεκινούν. Η άνοιξη «άνοιξε» και τις ορέξεις των κατακτητών ναζί για ανθρώπινες θυσίες.

Η πείνα ήδη θερίζει τις ζωές. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Η δράση των στρατευμάτων κατοχής, όπως αυτή καταγράφεται στον ιστότοπο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ», για το μήνα Ιανουάριο

Τετάρτη, Φεβρουάριος 27th, 2013

Σας παραθέτουμε και τα γεγονότα του Ιανουαρίου. Όσοι έχουν επισκεφθεί τον ιστότοπο ? ή ξέρουν καλά την ιστορία του τόπου μας και με λεπτομέρειες ? μπορούν να διαπιστώσουν ότι τον Ιανουάριο τα γεγονότα δεν είναι τόσο πολλά, όσα γίνονται την άνοιξη και αρχές φθινοπώρου. Λογικό, κατά ένα μέρος. Σε πόλεμο βρισκόμασταν. Με εξαίρεση την επιχείρηση στο Στάλινγκραντ και λίγες ακόμη στρατιωτικές επιχειρήσεις, όλοι οι στρατοί του κόσμου αποφεύγουν δράσεις κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Διαβάστε κι εσείς ? όσοι ενδιαφέρεστε ? τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια όλης της Κατοχής, πάντα τον μήνα Ιανουάριο. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Η δράση των στρατευμάτων κατοχής, όπως αυτή καταγράφεται στον ιστότοπο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ», για το υπόλοιπο του Φεβρουαρίου

Τρίτη, Φεβρουάριος 26th, 2013

Με αφορμή την ανάρτησή μας στις 24 Φεβρουαρίου και με τίτλο «Η Ελλάδα της Κατοχής εξακολουθεί να διδάσκει» είχαμε αναφερθεί στο μήνα Φεβρουάριο και την πληροφόρηση που βρήκαμε μέσα στον ιστότοπο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ».

Σήμερα συνεχίζουμε ολοκληρώνοντας τα γεγονότα του Φεβρουαρίου, τα οποία δεν συμπεριλάβαμε στην προηγούμενη ανάρτηση.

«4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1940 Γερμανικό υποβρύχιο τορπιλίζει χωρίς προειδοποίηση, το ελληνικό φορτηγό ?Ελένη Σταθάτου?, με αποτέλεσμα να πνιγούν 12 Έλληνες ναυτικοί.

4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1943 Εκτελείται από τους γερμανούς ο Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας Κώστας Περρίκος, που ήταν από τους πρώτους που ανέπτυξαν παράνομη αντιστασιακή δράση στην Αθήνα (μέγιστη επιτυχία η ανατίναξη της προδοτικής ΕΣΠΟ). Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ένα υστερόγραφο σχετικά με την ανάρτηση για το ολοκαύτωμα της Υπάτης

Τρίτη, Φεβρουάριος 26th, 2013

Στον ιστότοπο που έχουμε ήδη αναφέρει, στο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ», εκτός της αναφοράς του γεγονότος της σφαγής, διαβάσαμε και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Υπάτη και τις απώλειες που υπέστη στη διάρκεια της ιταλο-γερμανικής Κατοχής. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Η Ελλάδα της Κατοχής εξακολουθεί να διδάσκει

Κυριακή, Φεβρουάριος 24th, 2013

Αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητοί Σύμβουλοι όλων των Δημοτικών Παρατάξεων, φίλοι συνδημότες.

Στον ιστότοπο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ», βρήκαμε μια πολύτιμη καταγραφή ημερομηνιών και γεγονότων για πολλά δρώμενα ? οδυνηρά ή δηλωτικά αγωνιστικότητας ? που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατάκτησης και κατοχής στην Ελλάδα. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ολοκαυτώματα γνωστά και άγνωστα, σε τόπους ελληνικούς. Μνήμες και ανάγκη αναγνώρισης και αποζημίωσης, ηθικής και υλικής.

Πέμπτη, Φεβρουάριος 21st, 2013

Το blog των Λαμπράκηδων ξεκινάει ένα άλλο, μεγάλο αφιέρωμα, όπως το είχαμε υποσχεθεί, όταν παρουσιάσαμε το αφιέρωμα που επιμεληθήκαμε στο βιβλίο «Σκέψου Άνθρωπε», το οποίο μπορείτε να δείτε, αν επισκεφτείτε το blog ή να το προμηθευτείτε δωρεάν, όπως αναφέρουμε στην ιστοσελίδα μας (http://www.lamprakides.gr/blog/ ).
Αυτή τη φορά το αφιέρωμά μας θα αναφέρεται στους τόπους και στους πληθυσμούς της Ελλάδας που μαρτύρησαν και δοκιμάστηκαν σκληρά στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Η κοινωνική αλληλεγγύη απαιτεί άμεση και ενεργή δράση

Κυριακή, Φεβρουάριος 17th, 2013

Στις 15/2/2013, στο κτήμα του Παληοτάκη, ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση της προσφοράς υλικού από το blog των Λαμπράκηδων, όπως είχαμε δώσει την υπόσχεση με την ανάρτησή μας στο blog ( www.lamprakides.gr/blog ), στις 23/12/2013. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Πάμε μια βόλτα στα Χανιά, εκεί μέσα στο Γαλατά

Τρίτη, Φεβρουάριος 12th, 2013

Σήμερα τιμάται η προσφορά και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ θα κάνει ένα μικρό αφιέρωμα στη ζωή και το έργο αυτού του μεγάλου Έλληνα του Πνεύματος και της Τέχνης.
Θα ήμασταν ανακόλουθοι με το στόχο της ιστοσελίδας και του blog, αν δεν κάναμε και εμείς μια ελάχιστη αναφορά στον ιδρυτή των Λαμπράκηδων, στον άνθρωπο που σημάδεψε τη ζωή μου και τη δράση μου, στον καλλιτέχνη που πορεύτηκε μαζί με το λαό και που τον ανύψωσε και τον εκπαίδευσε με τα τραγούδια του. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ένα μικρό προανάκρουσμα για την αυριανή μας ανάρτηση

Τρίτη, Φεβρουάριος 12th, 2013

Αύριο θα κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, ακολουθώντας την τακτική που υιοθετήσαμε τελευταία. Και εννοούμε ότι κάνουμε κι εμείς αναρτήσεις για τους μεγάλους Έλληνες του Πνεύματος και της Τέχνης. Και, μέχρι τώρα, ακολουθούμε κατά βήμα τα χνάρια και το δρόμο που χαράσσει ο τηλεοπτικός σταθμός. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ο Άρης Βελουχιώτης, ο Λαμιώτης ήρωας, το Πανελλήνιο και διαχρονικό σύμβολο

Κυριακή, Φεβρουάριος 10th, 2013

Θεωρούμε πως, αφού έχουμε επικεντρωθεί αρκετά στη Ρούμελη – και ειδικότερα στη Λαμία – οφείλουμε να δώσουμε και ένα αφιέρωμα στον Άρη Βελουχιώτη, τον Θανάση Κλάρα της Αντίστασης.

Βρήκαμε και παρακολουθήσαμε ένα ντοκιμαντέρ για τον Άρη, με τίτλο “Το Δίλημμα”. Πρόκειται για μια παραγωγή του 1981. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Φώτου Λαμπρινού. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »