Αρχεία για τον μήνα Ιανουάριος, 2013

Γιάννης Ρίτσος, ο ποιητής των αγώνων της Ρωμιοσύνης

Τετάρτη, Ιανουάριος 30th, 2013

Πολύ σύντομα, μια μικρή αναφορά στον μεγάλο ποιητή, τον Γιάννη Ρίτσο.

Δεν προλαβαίνουμε να ετοιμάσουμε για σήμερα ένα μεγάλο αφιέρωμα. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ, 70 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Τρίτη, Ιανουάριος 29th, 2013

Φέτος, το 2012, έκλεισαν 70 χρόνια από τη μάχη στο Στάλινγκραντ. Μια μάχη αποφασιστικής σημασίας για την εξέλιξη του Β? Παγκοσμίου Πολέμου, για την οποία η πληροφόρηση ήταν μονόπλευρη ή απλώς συναισθηματική αναφορά στον αριθμό των νεκρών και στη θυσία. Τώρα και οι ιστορικοί της Δύσης επισημαίνουν τη σημασία της και αποκαλύπτουν λεπτομέρειες πολύ διαφωτιστικές για τη θυσία αυτή. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Μνήμες από το ολοκαύτωμα

Κυριακή, Ιανουάριος 27th, 2013

Και το blog των Λαμπράκηδων ετοιμάζει αφιέρωμα στα ελληνικά ολοκαυτώματα, αλλά μας έχουν προλάβει εξελίξεις, αντιξοότητες προσωπικές και γενικότερες.
Με λίγα λόγια, ο χρόνος είναι αδυσώπητος και τρέχει πιο γρήγορα από τις επιθυμίες και τους στόχους μας.
Βρήκαμε αυτό το αφιέρωμα από την Real.gr και δίνουμε μια πρόγευση όσων βίωσαν εκατομμύρια ανθρώπων-θυμάτων.
Είχαμε κι εμείς αναφερθεί στις θηριωδίες των ναζί με τις αναρτήσεις μας από το βιβλίο “Σκέψου, Άνθρωπε”. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Και πάλι μια «Συννεφιασμένη Κυριακή» ζεις, Ελλάδα μας ?

Τετάρτη, Ιανουάριος 23rd, 2013

Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεννήθηκε στα Τρίκαλα από γονείς Ηπειρώτες, στις 18 Ιανουαρίου. Πέθανε 69 χρόνια αργότερα την ίδια ημέρα. Η μοίρα κάνει όντως τα παιχνίδια της, αλλά μόνο για τους μεγάλους ….

Σύννεφα και πάλι στον ελληνικό (και παγκόσμιο;?) ουρανό. Δεν ησυχάζουμε ποτέ. Και τα σύννεφα επιστρέφουν, και οι ξαστεριές πια μόνο ανακουφίζουν αλλά δεν λύνουν το πρόβλημά μας. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Το 6ο αφιέρωμα στο κολαστήριο της Γυάρου
Από το Αρχείο Παληοτάκη

Τρίτη, Ιανουάριος 22nd, 2013

Δυο λόγια, πρώτα, για την αρίθμηση των αφιερωμάτων. Το 5ο αφιέρωμα παραλείψαμε να το αριθμήσουμε εκ παραδρομής. Ίσως παρασυρθήκαμε, γιατί αναρτήσαμε ένα αφιέρωμα – οδοιπορικό με εικόνα και ήχο, οπότε κυριάρχησε στο μυαλό μας η «παρουσία» του νησιού που επιβλήθηκε με την αγριότητα της όψης του!
Το 6ο αφιέρωμα, λοιπόν, θα αναφερθεί σε ποικίλα θέματα. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Η ευχή εκπληρώθηκε. Η κατάρα κινδυνεύει να μην έχει λυθεί ακόμα ….

Παρασκευή, Ιανουάριος 18th, 2013

Σας παρουσιάζουμε ένα τηλεοπτικό οδοιπορικό του Παληοτάκη στο θανατονήσι της Γυάρου. Εκεί πέρασε πολύτιμο διάστημα της δραστήριας νιότης του.

Εκεί εξορίστηκε – όπως και τόσοι άλλοι – γιατί αγωνιζόταν για ιδέες, για έναν καλύτερο κόσμο, όπως εκείνος τον πίστευε.

Εξορίστηκε, γιατί οι άνθρωποι μελετούν τα λόγια του Βολταίρου, τα διδάσκουν, αλλά δεν τα πιστεύουν, δεν τα κάνουν πράξη. Θυμίζουμε ότι ο Βολταίρος έλεγε (και εμείς αγαπάμε να το αναπαράγουμε): «Μπορεί να μην συμφωνώ με τίποτα από όσα υποστηρίζεις. Μα θα υπερασπιστώ, ακόμα και δίνοντας τη ζωή μου, το δικαίωμά σου να διατυπώνεις ελεύθερα τις απόψεις σου».

Και η Γυάρος, αυτή η μεγάλη δοκιμασία, υπήρξε γι’ αυτόν το εργαστήρι που του δίδαξε την ειλικρινή και βαθιά συντροφικότητα, μακριά από κομματικές εντολές. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Χρόνια πολλά!!!

Πέμπτη, Ιανουάριος 17th, 2013

Αγαπητοί φίλοι του blog η σημερινή ανάρτηση που διαβάζετε είναι λίγο διαφορετική απ’ όλες τις άλλες που έχουν γίνει απο το blog.
Είναι ίσως η μοναδική την οποία δεν έχει επιμεληθεί και δεν έχει “ντύσει” με την καταπληκτική χρήση της ελληνικής γλώσσας η Αντωνία μας.
Γι’αυτό συγχωρέστε μας για τυχόν γραμματικά ή συντακτικά λάθη που μπορεί να δείτε και κυρίως μας συγχωρέσει η ίδια όταν τα δει!!! Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Μαρία Κάλλας και …. επ’ αφορμή ….. Μήδεια

Τετάρτη, Ιανουάριος 16th, 2013

Σήμερα γίνεται το τηλεοπτικό αφιέρωμα στη μεγάλη Ελληνίδα, του Πνεύματος και της Τέχνης, τη Μαρία Κάλλας.

Όσο κι αν πολλοί αγνοούμε  -ή καλύτερα, δεν είμαστε μυημένοι σ’ αυτή τη μορφή τέχνης- ως blog των Λαμπράκηδων θα προσπαθήσουμε να αποτίσουμε ένα ελάχιστο, ταπεινό φόρο τιμής στη μεγάλη αοιδό.

Δεν θα μιλήσουμε για τη ζωή και την τέχνη της. Αφήνουμε αυτό το βαρύ έργο σε άλλους αρμοδιότερους. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Το 4ο αφιέρωμα στο κολαστήριο της Γυάρου – Από το Αρχείο Παληοτάκη

Κυριακή, Ιανουάριος 13th, 2013

Εξορία

Συνήθης μέθοδος αντιμετώπισης και εξόντωσης των κάθε είδους και κάθε εποχής αντιφρονούντων, των αντιπάλων του καθεστώτος.
Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονταν στην αρχαιότητα όχι μόνον οι εχθροί της πόλης αλλά και όσοι αποκτούσαν μεγάλη δύναμη στο λαό και θα μπορούσαν να «απειλήσουν» τη δημοκρατία. Αυτοί, οι Αθηναίοι εννοώ, είχαν το φόβο και την εμπειρία των «τυράννων», και δεν ήθελαν να επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Όσοι δηλώσουν μηδενικό εισόδημα, θα έχουν μηδενική φορολογία!…

Κυριακή, Ιανουάριος 13th, 2013

Το άκουσα σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή. Γελάσαμε.

Το είδα να το αναπαράγουν οι ΑΜΑΝ. Θα γελάσουμε και πάλι.

Τι κάνουμε, λοιπόν; Σατιρίζουμε τον εαυτό μας και την κατάντια μας, την ανεπάρκεια των κυβερνώντων, συμπολιτευομένων και αντιπολιτευομένων. Δεν αμφισβητώ το λυτρωτικό και εκπαιδευτικό ρόλο της σάτιρας. Αλλά , δεν πάει άλλο … Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »