Αρχεία για τον μήνα Νοέμβριος, 2012

Στους δύσκολους καιρούς η παιδεία σώζει

Παρασκευή, Νοέμβριος 30th, 2012

Διάβασα, πέρυσι, και “κράτησα” το παρακάτω κείμενο του Καραποστόλη. Λόγος πυκνός και μεστός. Ίσως λίγο δύσκολος. Αξίζει, όμως, τον κόπο να προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε και να “ακούσουμε τα γραφόμενά του.

“Τώρα, μαζί με το πορτοφόλι θίγεται και το μυαλό, και μάλιστα πιο πολύ αυτό. Η απατεωνιά του «συστήματος» προσβάλλει κατ’ ευθείαν τη νόηση …”, είναι μία από τις παρατηρήσεις του που με έκαναν να σκεφτώ πόσο δίκιο έχει, παρά το ότι η οικονομική ανέχεια είναι, σήμερα, αφόρητη για πολλούς. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Οι τόποι μαρτυρίου

Πέμπτη, Νοέμβριος 29th, 2012

Το κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας

Από το αρχείο Παληοτάκη, συνεχίζουμε με την παρουσίαση του “κτιρίου” της Μπουμπουλίνας και της “ιστορίας” του.

Σύντομη παρουσίαση:
“Σπουδαίο μνημείο της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, κολαστήριο στα χρόνια της δικτατορίας, γραφεία του ΚΚΕ το ‘80, έδρα του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1993″. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Μικρή σπονδή στον Γιώργο Σεφέρη, που τον τιμά σήμερα ένας τηλεοπτικός σταθμός

Πέμπτη, Νοέμβριος 29th, 2012

Απόσπασμα από το ποίημα “Άντρας” (Ο κ. Στρατής Θαλασσινός περιγράφει έναν άνθρωπο)

“[...] Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν υποταχτείτε.

Υποταχτήκαμε  και βρήκαμε τη στάχτη.

Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν αγαπήσετε.

Αγαπήσαμε και βρήκαμε τη στάχτη.

Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν εγκαταλείψετε τη ζωή σας.

Εγκαταλείψαμε τη ζωή μας και βρήκαμε τη στάχτη …

Βρήκαμε τη στάχτη. Μένει πια να ξαναβρούμε τη ζωή μας, τώρα που δεν έχουμε πια τίποτα. Φαντάζομαι, Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

ΣΙΓΟΥΡΑ ΦΤΑΙΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΥΘΥΝΗΣ

Πέμπτη, Νοέμβριος 29th, 2012

Η αναγνώστρια του Lifo, με πολύ ωραίο τρόπο, μας ευαισθητοποιεί για τις ευθύνες μας στην «κατάντια» του πολιτικού και κοινωνικού μας συστήματος. Έτσι, τουλάχιστον, το ερμηνεύουμε εμείς.

Συμφωνούμε και επαυξάνουμε. Χρειάζεται να ξυπνήσουμε την κρίση και την ευαισθησία μας απέναντι σε όσα μας συμβαίνουν.

Να μη λησμονούμε, βέβαια, ότι μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχουν όσοι διαχειρίζονται τα δημόσια. Εμείς τους επιλέξαμε, ναι. Αυτοί τοποθέτησαν και τοποθετούν τους «αρμόδιους ? αναρμόδιους» σε θέσεις κλειδιά, και ταλανίζουν την καθημερινότητά μας.

Γι? αυτό, λοιπόν, διασώζουμε ? κατά το δυνατόν ? την ακεραιότητα και την αξιοπρέπειά μας. Και βαδίζουμε. Συνεχώς. Και κοιτάμε γύρω μας και μέσα μας. Και δεν αδιαφορούμε. Αγρυπνούμε.

Μήπως φταίω κι εγώ;

Της Ranias Flou

«Γιατί δεν ψήφισες;» με ρώτησε κάποιος. Όχι από άγνοια, ούτε από αδιαφορία, αλλά από πείσμα. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Αυτά κι αν είναι καλά νέα

Τετάρτη, Νοέμβριος 28th, 2012

Μαζί μπορούμε να κάνουμε το ανέφικτο ?ΕΦΙΚΤΟ!

«Κανείς μόνος στην Κρίση»

.

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού ? στελεχωμένο από ένα δίκτυο εθελοντών ΙΑΤΡΩΝ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ, ΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ και ΠΟΛΙΤΩΝ.

ΠΑΡΕΧΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ, ΑΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ: Καρδιολόγος, Παθολόγος, Παιδίατρος, Ορθοπαιδικός, Γυναικολόγος, Πνευμονολόγος, ΩΡΛ, Ου ρολόγος, Νευρολόγος, Κυτταρολόγος, Οδοντίατρος, Φυσικοθεραπευτής, Οπτομέτρης, Ψυχολόγος, Ρεφλεξολόγος, Διαιτολόγος

Ώρες λειτουργίας:

ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 10.00-13.00

ΣΑΒΒΑΤΟ: 10.00-14.00

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ

ΤΡΙΤΗ: 16.00-19.00

ΠΕΜΠΤΗ: 16.00-20.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 17.00-19.00

.

Ένα κοινωνικό ιατρείο ευρείας προσφοράς και δυναμικότητας που κλείνει ήδη ένα χρόνο ζωής. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Βασανιστήρια και βασανιστές στην «Ταράτσα» της οδού Μπουμπουλίνας

Τρίτη, Νοέμβριος 27th, 2012

Τόποι μαρτυρίου των ανθρώπων που αντιστάθηκαν στη Χούντα

Όταν λέμε «τόποι μαρτυρίου», διευκρινίζουμε ότι θα αναφερθούμε σε χώρους βασανιστηρίων και σε τόπους εξορίας.
Η αναφορά μας θα περιλάβει:
1. Την «ταράτσα» της οδού Μπουμπουλίνας.
2. Το ΕΑΤ-ΕΣΑ.
3. Το «παραθεριστικό κέντρο» της Γυάρου.

Πρόκειται για τόπους που ? λίγο ή πολύ ? γνώρισαν οι περισσότεροι που είχαν ιστορικό αντιστασιακής δράσης ή αριστερό παρελθόν. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ακούσατε … Ακούσατε …Μια γρήγορη ματιά

Τρίτη, Νοέμβριος 27th, 2012

Πριν μέρες, σε κάποιο κανάλι, μιλούσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης,ο Αντώνης Ρουπακιώτης. Σε ένα άλλο παράθυρο, ο κ. Βορίδης. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Οι πιο σκοτεινές σελίδες της Δικτατορίας γράφτηκαν πάνω στα κορμιά των βασανισθέντων?

Δευτέρα, Νοέμβριος 26th, 2012

Πριν αρχίσουμε την παρουσίαση των «Τόπων Μαρτυρίου» από το αρχείο Παληοτάκη, θελήσαμε να καταγράψουμε ένα άρθρο του Γιώργου Μπουρδάρα, από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής, 22/04/2007.
Επιλέξαμε το άρθρο αυτό, που τιτλοφορείται «Βασανιστές και θύματα», γιατί κάνει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, κατανοητές και ανθρώπινες «διαδρομές» στο σώμα και την ψυχή των βασανισθέντων.
Όπως και ο ίδιος γράφει, η αναφορά στα γεγονότα και τα πρόσωπα της περιόδου αυτής είναι δύσκολη. Πολλοί πρωταγωνιστές είναι ακόμα ζωντανοί, οι μνήμες ? οι τραυματικές ? νωπές ακόμη. Είναι δύσκολο, λοιπόν, να κρατάς ακέραια την αντικειμενικότητά σου. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Ζήσε τον μύθο

Δευτέρα, Νοέμβριος 26th, 2012

Διαβάσαμε σήμερα το πρωί και βιαζόμαστε να το αναπαραγάγουμε.

Μελετήστε το οπωσδήποτε. Είναι πρωτοποριακή πρόταση και, ίσως, χρειάζεται άμεση  υποστήριξη. Τώρα που ετοιμάζονται να ξαναφάνε τα μουστάκια τους για την “αχρήστευση” της έκτασης του Ελληνικού.

Τόσους μύθους κληροδοτήσαμε σε γενιές και γενιές. Να τους δουν να αναπαριστώνται και να τους ξαναδιδαχτούν με την ελληνική ματιά και ερμηνεία τους και στο μεσογειακό τοπίο που τους γέννησε, και όχι με τη χολυγουντιανή αμερικανιά. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »

Αφιέρωμα στην παγκόσμια μέρα κατά της βίας των γυναικών, που γιορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου

Κυριακή, Νοέμβριος 25th, 2012

Δημοσίευση από την ΑΥΓΗ ON LINE, 24 Νοεμβρίου 2012
Αφιέρωμα στην παγκόσμια μέρα κατά της βίας των γυναικών, που γιορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου

Δεν πιστεύω και τόσο στις Παγκόσμιες Ημέρες, αλλά, τελικά, επειδή τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, δέχομαι και αυτή τη μέθοδο «υπενθύμισης». Αρκεί να μη μένουμε στον εορτασμό ή στην αναφορά του προβλήματος για μια μέρα και δεν κάνουμε τίποτα άλλο στη ζωή μας, προκειμένου να δημιουργήσουμε συνθήκες τέτοιες, ώστε να επιλύουμε τα προβλήματα, τις αστοχίες, να εξαλείφουμε και να τιμωρούμε τη βία, στην περίπτωση της σημερινής μέρας. Διαβάστε την υπόλοιπη καταχώριση »